(Фото: Ројтерс)
(Фото: Ројтерс)

Манипулише ли се светском климом (3): Тропско невреме у мају

Временске прилике какве смо имали крајем маја и почетком јуна ове године, сматрају експерти, до сада су незабележене. „Претпостављамо да се ради о једном феномену у потпуно новим димензијама“, рекао је за дневник „Велт“ Мартин Грамбов, шеф баварског Хидрометеоролошког завода и професор на Техничком универзитету у Минхену.

„Ћелије орканског невремена стајале су сатима непокретне уместо да се крећу, као што је то случај код нормалних летњих олуја. Друга специфичност је „енормна величина ћелија невремена и екстремно висока количине влаге у њима, на начин до сада забележен само у екваторијалним пределима“, објаснио је професор Грамбов.

Тропско невреме у Немачкој – како је могуће да се то деси и одакле олуја црпи енергију?!“, поставља питање портал Коп онлајн. Јер, на крају крајева, огромни облаци, муње, громови и торнада нису заправо ништа друго него чиста енергија. По правилу, ови временски феномени се дешавају у јулу и августу, када сунце довољно загреје тло, а температура ваздуха се креће између 30 и 35 степени Целзијуса у хладу – дакле, у најтоплијем периоду лета. Топао ваздух тада струји на горе и на тај начин трењем производи толико наелектрисање да настају електрични набоји, који се заједно са влагом празне кроз олују.

(Не)реалне радарске слике

Питање је само колико су радарске слике облака које свакодневно гледамо на телевизијским прогнозама уопште реалне, када их омета тако много извора и ко може да разликује праве од манипулисаних. „Метеоролози то могу“, рекао је портпарол ДЊД.
„Осим тога, слике могу да се упореде са онима снимљеним из свемира, али се то иначе не практикује, осим у случају крајње нужде“, саопштено је новинарима.

У јуну је Немачка била далеко од таквих температура – одакле онда толика енергија да се формира невреме такве снаге да поплаве и громови доносе смрт, а хиљаде људи губи своју имовину, пита се даље овај портал. Неки криве за то систем ХААРП – програм америчке војске који наводно служи за испитивање јоносфере.

Заправо се ради о огромним антенским системима који у јоносферу могу да пошаљу високоенергетске таласе. Интересантно је да су управо амерички метеоролози две недеље пред ове олује изузетно прецизно прогнозирали да ће до њих доћи. У међувремену су ова поља са антенама посејана по читавом свету. Радарске слике зона у којима су лоциране у последње време изгледају веома чудно. Кишни облаци се формирају око њих у огромним концентричним круговима или спиралама, па је тако, на пример, у околини Стокхолма примећена кишна зона облика правилног ромба.

Слике као ове нисте још никад видели у вечерњем дневнику? Никакво чудо, јер их државни медији у потпуности игноришу. Аутор Герхард Вишњевски обратио се немачком Хидрометеоролошком заводу (ДWД) и замолио за коментар. Реч је о државној установи у власништву владе која ради под надзором Министарства за саобраћај и дигиталну инфраструктуру, које на пољу метеорологије уско сарађује са министарством одбране.

Портпарол ДWД је изјавио да се код слика које приказују чудне облаке ради о „артефактима радарских система, углавном фантомским ехо-таласима или покретним чврстим предметима који су били захваћени радарским снопом, одбили га и на тај начин довели до радарских сметњи приказаних на сликама. У питању су вероватно мобилни кранови или други одашиљачи који ометају радарске сигнале“.

Слушајући портпарола ДWД стиче се утисак да се сирови радарски подаци, пре него што их јавност види на телевизији или на интернету, вишеструко обрађују. Специјални софтвер најпре уклања познате „емитере ехо сигнала“ – зграде, торњеве, постројења за производњу струје на ветар или брда. Логично је, дакле, закључити да исти софтвер не би имао никаквих проблема да „пречисти“ и сигнале који би приказивали експерименте са временом.

Б. Божин / Вести

један коментар

Оставите коментар