(Фото: Ројтерс)
(Фото: Ројтерс)

Корак од рата: Путин шаље трупе на НАТО

Москва – Руски председник Владимир Путин на западној граници своје земље, где је НАТО нагомилао снаге, распоредио додатне транспортере, борбена возила, авионе, хеликоптере и дронове.

Очекује се да ће послати и још десетине хиљада војника, као и балистичке ракете.

Велика претња

Према наводима штампе у Москви, након што су САД допремиле тешко наоружање у балтичке земље, Пољску, Румунију и Бугарску, руска западна војна област добила је јако појачање у војној опреми.

„Сада на западној руској граници има око 1.500 транспортера и борбених возила. Сва та војна техника је модернизована. Осим тога, авијација је појачана и хеликоптерима „Ми-28“ и „Ми-35“. Такође, послати су и авиони „Су-35″ и дронови који лете на висини до 6,5 километара“, пишу руски медији.

Они додају да аналитичари предвиђају да ће Москва на западну границу Русије послати још снага.

„Очекујем да Русија пошаље додатне трупе на своју западну границу. Тамо је око 340.000 војника, а претпостављам да ће Путин послати још десетине њих. Такође, верујем да ће балистичке ракете „искандер М“, које су у Калињинград привремено пребачене у октобру, остати тамо до даљњег. Истовремено мислим да ће још тих пројектила бити послато у калињинградску област“, каже за Спутњик др Мартин Меколи, професор на Универзитету у Лондону.

Он додаје да допремање војне опреме и војске САД у источну Европу Москва види као највећу претњу још од периода Хладног рата.

„Западни војни савез повећава ризик од светског рата распоређивањем војске дуж граница Русије. Челници НАТО знају да ће Русија на то одговорити. Иако тренутно никоме не одговара рат у Европи, не треба заборавити да сукоби некад почињу због најмање грешке. Са НАТО и САД трупама у источној Европи и бившим совјетским републикама, и руском војском у непосредној близини, постоји реална шанса да и најмања грешка изазове рат“, објашњава Меколи.

Прекршен споразум

Иначе, НАТО још од 2014. гомила своје трупе у источној Европи, наводећи да је то мера против наводне руске агресије. Последњи војни контингент допремљен је током викенда.

Западни војни савез повећава ризик од светског рата распоређивањем војске дуж граница Русије

Тада су САД у Немачку допремиле 87 тенкова „абрамс“, 20 комада самоходне артиљерије, 136 борбених возила „бредли“, стотине логистичких камиона, транспортера и „хамера“, као и 4.000 војника.

Сва опрема и војници биће распоређени по Естонији, Летонији, Литванији, Пољској, Бугарској и Румунији. Очекује се још да стигне и 50 америчких вишенаменских хеликоптера „блек хок“, 10 транспортних хеликоптера „чинук“ заједно са 1.800 војника, као и још један батаљон ваздушно-десантних снага, који броји 400 људи, са 24 борбена хеликоптера „апач“.

Челници НАТО тако су прекршили споразум са Русијом из 1997, према којем су се обавезали да неће трајно стационирати своје трупе у источној Европи. Алијанса, међутим, тврди да њене снаге нису трајно стациониране, већ да ће се ротирати на девет месеци.

Вести, Информер

4 коментара

  1. Неки аналитичар је приметио: да је америчка оклопна техника у пустињским бојама, те да је стара и офуцана. Из тога изводи закључке:
    – или да је војска САД у тако очајном стању да не може да префарба технику у одговарајуће боје и пошаље нешто ново и модерно,
    – или још вероватније – да и не мисле да ратују, него ето преко воље одрађују Обамино наређење

      • погледај фотографије оклопњака који стижу у Немачку, Пољску … једино ако НАТО војни стратези нису променули камо моду и стил да боје технику супротно позадини да заварају непрејатеља збуњујући га, или очекују на пролеће када отопи снег пустињску климу у ЕУ или ће афричким и азијским песком прекрити ЕУ пре војних операција … Вероватно су нобеловца саветовали да не ради глупости али политичари су то и банкари ( као и наши политичари и „тајкуни“ „све знају“ са позиција умишљене силе, струку не слушају, здрав разум, логику, традицију, старије …. )

Оставите коментар