Азиланти (Фото: Танјуг / АП)
Азиланти (Фото: Танјуг / АП)

На рачун наше деце од следеће године креће школовање 2.100 деце миграната у Србији

Београд – Школу у Србији похађа 50 деце миграната, а према подацима Уницефа тренутно има око 2.100 деце, узраста од шест до 18 година, којима је потребно образовање, речено је на састанку министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића и директора Уницефа у Србији Мишела Сен Лоа.

Шарчевић је изјавио да је веома важно обезбедити везу између онога што су деца миграната учила и онога што би требало да знају и додао да су највећи изазови у образовању кратак боравак у Србији и распоређеност деце у 17 различитих центара.

Сен Ло је рекао да је током посете Кањижи сазнао да је чак 90 одсто мигрантских породица вољно да децу пошаље у школу, јер је страх од новог и непознатог превазиђен.

„Реакције заједнице, породица и школског система у Србији су веома позитивне, тиме је још једном показано људско лице ваше земље када је реч о односу према избеглицама“, рекао је Сен Ло.

Он је нагласио да је за потребе образовања деце миграната Европска унија спремна да пружи финансијску помоћ Министарству просвете, док је Уницеф спреман да пружи техничку подршку при писању пројеката у сарадњи са Секретаријатом за избеглице.

„Нема конкретних информација о новом таласу миграната“

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да још увек нема некаквих конкретних информација о новом таласу миграната, али да Србија има више сценарија за поступање државних органа у тој ситуацији.

„Ми већ две или три године радимо на плановима у ситуацији да се у једном тренутку већи број миграната упути ка Србији, пре свега ка западној Европи, али ће проћи кроз Србију и ту имамо неколико сценарија за поступање државних органа“, рекао је Стефановић.

Он је новинарима после скупа о тероризму у Београду рекао да су грађани Србије безбедни и да се може приметити да се живот потпуно нормално одвија.

Каже да је ниво криминалитета, када се узме у обзир да је прошло милион људи, био миноран.

Министар је поручио да ће полиција и други државни органи наставити да раде свој посао и да ће обавестити јавност уколико дође до неких промена било да је реч о интензитету или броју миграната.

 

Танјуг

4 коментара

  1. То је једина шанса да нам се неке школе у будућности не угасе. Многи од њих ће постати патриоте, јер од наших НВО Наташе Кандић, Соње Бисерко, ..само штете по Србију. Све зависи од нас.

  2. Шта још све ова издајничка власт неће остварити на штету грађана СРБИЈЕ а ради своје личне користи. То је доказ како нас ова издајничка власт сваким даном све више уништава по ционистичком плану који је у писаној форми објавио јеврејски рабин из труле америке Инерсон.

  3. Одлично. Нека их Шарчевић све доведе у свој „систем Руђер Бошковић“. И нека узме ту европску помоћ – нека му. Нама та помоћ не треба!

  4. ti ce porasti u islamske fanatike. ako ne onda u one sto laju prltiv Srba. ubice nas toleranccija bedooooo.

Оставите коментар