Лабарум на мозаику из Туниса,са куриличним словом “ш”

Од “А” до “Ш”

Духовност једног народа огледа се у његовом језику, јер, закони мишљења спадају у законе Природе. Речи не личе на оно што представљају (Панини), али, оне ипак имају везу са стварношћу. Не, само, да реч у србском значи слово, већ је србски једини духовни језик на свету, поред његове рецензије аријског на Истоку која се литерарно зове “санскрит”.

Сарбатско писмо је морфолошки идентично писму Винче тврди Роберт Латам, па није ни чудо, што је извор европске писмености прва цивилизација у Подунављу Хелма (Балкана). Валтер Вист каже да је аријска рецензија такозваног “санскрита” настала од вендског или србског језика, а Илија Живанчевић закључује, да су Срби народ који је дао реч свим осталим народима Европе. Доказ томе, поред осталог су и словне вредности које постоје само у србском језику, али не постоје у писмима Европе и Азије!

Сви Срби, алијас Словени, имају исту реч за појам “писати”, што је својеврсан доказ древности србског писма, упоредан песничком изразу “народи књиге” како су источни писци звали србске земље. Ако, упоредимо словне вредности аријског и писма Винче, са савременим србским, видећемо да постоје слова “А” и “Ш”, али нема латинског “w” (омега)! Сасвим је исправан закључак, да је слово “ш” замењено латинским “w” које је морфолошки веома слично, јер, ова два слова имају исту бројну вредност! Поготово, што слово “w” (“ом”) постоји у старосрбском, али je различите бројне вредности.

Преци Срба поштовали су космички закон ри, у значењу небо или богови неба, од истога корена као ритуал, ариј. риту, време богослужења, склад, подешено по мери, одакле је настало лат. ritus, религиозни обичај. Стари Срби су знали, да са нашег Сунца преко Часнога крста долази на Земљу милост божија и све оно што нам је потребно за живот. Небо и земља су за њих биле две свете посуде, као што је “човек посуда у коју Господ улива воду живота”.

Од “А” до “Ш” се иконографски представља као “сунчев печат” србске митологије, односно лабарум или чешће као “Ристов монограм” (енг. Chrismon). У свим представама без изузетка, од “А” до “Ш” је на водоравној оси просторно-временског крста, која симболише материјалну представу видљивог. Његове бројне иконографске представе са словом “ш” још увек постоје у црквама Каталоније, док су у Немачкој уклоњене и замењене омегом, тако да их је остало свега око пет одсто.

Крст са куриличним словом “ш”, на роумским
(“византијским”) вратима, Берлински музеј

Лабарум или Ристов монограм иконографски представља “сунчев печат”, симбол преламања светлости и атрибут бога Сунца. Тумачи се као сновиђење Стојана, алијас Константина и касније „римска“ ратна застава, иако лабарум постоји у црквеној уметности Палестине барем један век пре “Стојановог сна”. Монограм познат као лабарум, описао је Еузебије Цесарејски у биографији цара Стојана, алијас Константина Равноапостолног.

“Сунчев печат” са
куриличним словима: “Р” на ординати, уз “а” и “ш” на апциси крста. Репродукција фреске
из ранохришћанске некрополе у Нишу.

“Ристов монограм” као символ, такође постоји пре ришћанства и атрибут је халдејског бога Неба, док је у Мисиру познат под именом „Хорусова палица“. Лабарум је семантички истородан хетској владарској титули „лабарна“, од ариј. рави, Сунце, господар, одакле је семантички и бог Сунце Ра, како су у Мисиру звали асирског Мардука или Сербона. Слог ра, који се налази на врху сохе небеске, односно ординате временско-просторног крста, на аријском или

архаичном србском језику има више значења: Огањ, Ватра, злато (митски атрибут Сунца), светлост, стварање, поседовање, љубав…

Србска изрека “од А до Ш” у значењу (све)укупности, преобликована је у латинско “ алфа и омега”. Ако, почетно слово “А” у свим писмима има стилизацију сазвежђа Бика којим започиње циклус године звезданог закона васионе, онда је последње курилично слово “Ш” по облику слично слову “w” у латиници, стилизација графичке представе Риба и последњег сазвежђа у Зверокругу или Свароговом точку! Тиме се писмо приказује као пресликана стварност, у примордијалном циклусу године која по древном србском календару почиње пролећном равнодневицом у сазвежђу Бика. Почетак циклуса године у космогонији србског предања пресликава народно веровање “да Земља стоји на Бику”.

Последње слово азбуке “ш” и латинице “w” имају исту бројну вредност, са том разликом, што латинично омега не постоји у аријском, али постоје чак два слога “ша”. Аријски слог “ша”, односно слово “ш” са вирамом које је морфолошки једнако куриличном слову “ш”, има више значења: крај, деструкција, остатак, вечна срећа, рај, крајње ослобођење… Да ли је случајност, да крајње слово азбуке има споту крајности када је писмо пресликана стварност и обележје васељене?

Миленко Николић и Слободан Филиповић

6 коментара

 1. ROBOVSKA TRAGI-KOMEDIJA: Kad se gospodin gologuzan zaputi u.........gospodski klub

  Не, само, да реч у србском значи слово, већ је србски једини духовни језик на свету, поред његове рецензије аријског на Истоку која се литерарно зове “санскрит”.

  Sličnost živih jezika sa „sanskritom“:

  Ruski………korelacija……..oko 75%
  Srpski……..korelacija……..oko 70%
  Turski……..korelacija……..oko 60%
  ………….
  ………….
  Engleski……….korelacija………oko 8%
  Nemački………korelacija……….oko 5%

  Ko je ko………..vidi se!

  Srpski jezik nije duhovni………jer Srbi nisu izmislili duhovnost………..nego Rusi!

  • И руски и србски (сада одвојени језици захваљујући реформаторима језика- нарочито масончине Вука), произлазе из санскрита-санскрта. А санскритско писмо је произашло из аријевских Руна.
   Филиповић мисли да је писменост започела у Винчи. Писма су донесена на Земљу пре више стотина хиљада година. Свака Света Раса је имала своје писмо.

 2. Pre svega, dragi prethodni kolega po komentaru, i ti ne znaš da smo i mi i Rusi imali gotovo pismo od 49 slova sve dok se nisu pojavili Kirilo i Metodije, istovetno pismo i skoro istovetan jezik…nešto vremenski još dalje, jezik nam je bio potpuno istovetan…i ne samo nama i njima, već su cela Evropa, sever Afrike i Azija govorila istim tim jezikom…Nazovi taj jezik kako želiš -ruski, srpski ili galatički, nećeš pogrešiti…u svakom slučaju je on matrica svih jezika na kojima danas govorimo…
  Druga stvar…autor ovog teksta zaista ne može da se pohvali znanjem, već samo željom…Mnogo je tooga netačno i loše povezano kada su slogovi i reči u pitanju…Pogotovo slog RA…apsolutno nepoznavanje….

  • „autor ovog teksta zaista ne može da se pohvali znanjem, već samo željom…Mnogo je tooga netačno i loše povezano kada su slogovi i reči u pitanju…Pogotovo slog RA…apsolutno nepoznavanje….“

   Па зашто незналицу Филиповића и нас обичне смртнике онда не просветлите својом свеколиком мудрошћу и знањем и не објасните шта је то „много тога нетачно и лоше повезано када су слогови и речи у питању… Поготово слог РА“? Знајући да је Слободан Филиповић један од најпреданијих научника и највећих познавалаца изворне српске (и не само српске) историје и традиције, питам се, колико ли онда тек мора бити ваше неисцрпно знање… ваше Свезнајуће Величанство?

 3. ovakve budale bi nekako da nas konvertuju u rikverc paganizam sve kroz nazovi pseudovelicanje srbsbtva pravo u narucje svom tati horusu perunu u svarogu I crnom djavolu od kog nas Hristos izbavi, lazni proroci izdjose u svet prevare mnoge I povrate svome ocu djavolu

  • Овакве будале би некако да нас конвертују у нови паганизам и спрече да сазнамо истину о свом пореклу, све кроз омаловажавање Србства, право у наручје свом тати Мамону, Луциферу и Ватикану, у име Христоса, у кога сами не верују. Лажни пророци изиђоше у свет да извртањем истине преваре многе и поврате своме оцу Сатани.

   Ал’ неће може! Сувише сте прозирни и ма колико се упирали да заслепите и опсените, истина је јача од сваке лажи!

Оставите коментар