(Фото: German Federal Archives / Wikipedia)
(Фото: German Federal Archives / Wikipedia)

Ове светске компаније су сарађивале с Хитлеровим нацистима

Берлин – Неке су се извиниле, а неке никада нису јавно коментарисале своју срамоту. Чињеница је, пак, да су многе велике компаније чије производе и данас купујемо тесно сарађивале с нацистима у Другом светском рату. Међу њима нису само немачке – „Бајер“, „Сименс“ и „Хуго Бос“, већ и америчке, попут „Форда“, у време док је оснивач Хенри Форд водио компанију.

Модни дизајнер је био члан Нацистичке партије, у коју је ушао две године пре него што је Хитлер дошао на власт. Креирао је униформе за СС одреде и Хитлерјугенд (нацистичка младеж), а шили су их логораши у злогласним концентрационим камповима. Компанија, која је данас један од великих светских брендова, издала је формално извињење 2011. и финансирала књигу о њиховим везама са нацистима.

Форд

Макс Волас, новинар који је истраживао Холокауст, написао је у својој књизи да није само Хенри Форд пао под утицај нациста, већ би и његов најстарији син Едсел био оптужен за сарадњу с непријатељем, да није преминуо 1943. Хитлер није скривао своје дивљење за Хенрија Форда и то је и овековечио у књизи „Мајн кампф“, а Фордов портрет је држао у својој канцеларији.

Мерцедес, Фолксваген и Ауди

Власник „Мерцедеса“ „Дајмлер“, признао је још 1986. да је за њих радило 40.000 принудних радника у грозним условима током Другог светског рата. У „Фолксвагеновој“ фрабици у Волфсбургу је радило 12.000 заробљеника, а данашњи Ауди, некадашњи Ауто Унион, користио је 20.000 заробљеника из концентрационих логора у својим фабрикама.

Фолксвагенов лого са свастиком

Тек 2011. породица Квант, власници БМВ-а, признали су да су отимали јеврејске фирме у Немачкој, користили радну снагу из логора и пословали са највишим ешалонима нацистичке владе. Глава породице Гунтер Квант постао је члан Нацистичке партије 1933. године, а његова бивша супруга Магда Ритшел удала се за Јозефа Гебелса, и заједно су извршили самоубиство, након што је отровала шесторо своје деце у Хитлеровом бункеру 1945. У Квантовим фабрикама оружја неколико непослушних радника је погубљено, а у својој кући за одмор је упошљавао робове из Украјине.

Шанел и Луј Витон

Аутор књиге „Спавати с непријатељем: Тајни рат Коко Шанел“ тврди да је она била анти-семита, хомофоб, и да је активно сарађивала с нацистима током окупације Париза. Такође, књига „Луј Витон: Француска сага“ открива да је ова модна кућа имала јаке везе са Вишијевским режимом, и производили су добра која глорификују маршала Филипа Петена. Најстарији син Луја Витона, Анри, наводно је био чест гост кафеа који је држао Гестапо.

Бајер

Фармацеутска кућа је производила отровни гас „Циклон Б“, који су нацисти користили за масовна убиства Јевреја у концентрационим логорима. Користили су 83.000 логораша за присилан рад само током 1944.

Кодак

Компанија најпознатија по фотографској опреми некада је производила војну опрему, окидаче и детонаторе, и у време Другог светског рата пословали су са нацистичком Немачком, чак и дуго након што су САД ушле у рат. Касније су због коришћења принудних радника упатили 500.000 долара у фонд за жртве принудног рада у нацистичкој Немачкој.

Сименс

Још 1946. Херман фон Сименс признао је да су у фабрикама користили заробљенике за принудни рад, међутим никада није оптужен због тога. Изазвали су буру када су у САД покушали да региструју име „циклон“ (назив усисивача), који је подсетио многе на „циклон Б“, злогласни гас којим су убијани Јевреји у гасним коморама.

Блиц

5 коментара

 1. Pokvareni Bljuc…

  Nema kompanije u evropi i usa, koja nije pomagala Hitleru do 1939!!!
  Hitler je udruženi zločinački antiruski projekat, cele demokratske kafilerije.

  Naravno PROPAO projekat…

  • zaboravili su i da pomenu sa cijeg instituta je „DOKTRINA O CISTOTI RASE“….cije firme su imale dobar deo vlasnistva, cija je tehnologija dobijanja „NAFTE OD UGLJA“ koriscena i ko je bio polovicni vlasnik sa nemcima rafinerija koje su proizvodile naftu i nikada nisu bile mete bombardovanja amerikanaca….dok nije staljin krenuo da ih bombarduje…..mnogo toga su naprasno zaboravili amerikanci sve ono lose sto su cinili….

 2. Zaboravili ste Coca Cola i IBM da spomenete, naravno i ko je finasirao taj rat i zapovedao sta se i kako radi, ovo su mali smesni nevazni pijuni, koji se uvek zrtvuju sa razlogom. Najveci procenat je slovena koji je poginuo, daleko, daleko veci od pomenutih zrtava, na zalost . Nekima je smanjen broj drasticno a drugima drasticnije uvecan… Iskreno , previse je i jedan zivot, i jedan rob, ali danas su svi robovi i zrtve, samo sto jos nisu obavesteni o tome.

 3. Tоплички лахор

  ..Икеа..кока кола..фанта немачки производ..итд

 4. http://www.fakti.org/globotpor/svetski-rat-je-bio-jedini-spas-za-ruzveltovu-ameriku-i-hitler-je-dobio-nalog-da-krene Светски рат је био једини спас за Рузвелтову Америку и – Хитлер је добио налог да крене

  http://www.intermagazin.rs/amerikanci-su-finansirali-hitlera-naciste-nemacku-ekonomiju-i-drugi-svetski-rat/?lang=cir Американци су финансирали Хитлера, нацисте, немачку економију и Други светски рат

Оставите коментар