Милош Земан (Фото: Јутјуб)
Милош Земан (Фото: Јутјуб)

Председник Чешке жели земљацима „опасан живот“

Праг – „Здравље, срећа и дуг живот“ то је њему неоригинално. Стога Милош Земан својим суграђанима у обраћању поводом Нове године жели живот пун ризика и борби.

Чешки председник Милош Земан жели људима у својој земљи поводом Нове године да имају опасан живот „живот пун ризика и борби“. Традиционалном поруком „пожелети здравље, срећу и дуг живот, за њега је чиста фраза и сувише неоригинално“, образложио је шеф државе у Недељу у радијској емисији фреквенција 1 своју необичну новогодишњу жељу.

Наравно да желим људима победе и успехе, рекао је Земан. „Али ако не изборите своје борбе не можете победити и бити успешни“, објаснио је председник, који својим контраверзним изјавама и деловањима стално изазива сензације у чешкој политици.

Тако је Земан прошле године изазвао пометњу када је најавио своје учешће на прослави 70-годишњице краја другог светског рата у Москви – за разлику од већине западних политичара који су због тињајућег сукоба у Украјини изостали са овог догађаја на црвеном тргу. Тек касније – на притисак чешке владе и после озбиљне расправе са америчким амбасадором у Прагу Ендрјуом Шапиром – Земан је попустио и отказао своје учешће. Његова свађа са америчким амбасадором донела му је и оштар прекор председника чешке владе Соботке. Овај је тражио тада од Земана „професионалнији приступ“.

Превод: Милан Здравковић

један коментар

  1. Биће, биће и борбе и ризика у 2017.г. И много више од тога.

Оставите коментар