Базен (Фото: Thinkstock)
Базен (Фото: Thinkstock)

Швајцарска: Муслиманске девојчице на часове пливања са дечацима; Србија: Мора да им се направи посебан базен

Ако школа има важну улогу у интеграцији у друштво, како онда у Србији мањине имају право на неки њихов језик, како ће се онда те мањине интегрисати у србско друштво!?
Логично, то су правила за колоније, Србију мањине морају да дезинтегришу.

Лондон -Европски суд за људска права пресудио је у корист Швајцарске да ће девојчице исламске вероисповести на часовима пливања бити у базенима заједно с дечацима.

Суд је саопштио да су власти, упркос мешању у слободу вероисповести, биле у праву зато што су предност дале примени „пуног наставног плана“ и „успешној интеграцији“ деце у друштво.

Тај спорни случај ,који траје скоро деценију, покренула су два швајцарска родитеља турског порекла који су одбили да своје ћерке пошаљу на обавезне часове пливања с дечацима.

Међутим, швајцарске образовне институције инсиситирале су на томе да су часови физичког обавезни за све, па је још 2010. године родитељима наређено да плате 1.400 франака казне због „непоштовања родитељске дужности“.

Родитељи су се затим жалили да им је тиме прекршено право на слободу мисли, савести и вероисповести, али Европски суд за људска права је закључио да није дошло до тога и указао да школа има важну улогу у интеграцији у друштво у интересу деце.

Суд је приметио да су швајцарске власти понудиле „врло флексибилна решења“ проблема с наставом пливања, тако што муслиманске девојчице могу носити „буркиније“, а не обичне купаће костиме, и што имају засебне свлачионице.

Бета

2 коментара

 1. Не треба нападати одмах системе који су вредни пажње. Ако ја као Православни верник хоћу да имам могућност да се молим Богу у Србији једнако као у Швајцарској једнако као у Ирану, једнако се очекује да се испоштују основна права које имају све категорије друштва, у који спадају и већина и мањина. То је било у СФРЈ, зашто не би било и данас, то су вредности које треба одржавати. Право на језик, право на Веру, право на културу и обичаје.

  Ако је обичај, да се муслиманке купају саме, треба то испоштовати. Ако је земља сиромашна, не може да направи такве могућности онда муслиманке не морају да се купају у базену, али Србија није толико сиромашна.

  Узећу пример. У Норвешкој, муслиманке се купају у својим хаљинама, потпуно у маниру њихових обичаја. Многе не знају да пливају па их уче жене да пливају, јер не могу да са њима у духу њихове традиције да на базену буду мушкарци. Не знам шта је ту спорно. Ја се потпуно слажем са тим. И тај базен у Норвешкој на пример, није само за муслимане направљен, него један до два термина недељно је за муслиманке. Молим лепо и од најбогатије земље на свету доста. А то може и Србија, нећемо ми да пропаднемо за два термина на базену, које ће можда чак неко и да плати.

  Ксенофобичност није одлика Срба. Тако да, молим муслимане, а ја сам Православац који иде на Литургије сваке недеље и поштује своју Веру, дакле, молим да се обрате онима који нису ксенофобични за своја права.

  Што се нових закона у свету, који нису постојали у време СФРЈ и спадају под лобирање, нећу да их коментаришем.

 2. Ja ih znam na desetine (intimno) o kojima ti lupetas. Perverzne su isto kao i sve ostale zene a nekada i vise pogotovo danas jer na svakakve papke nailaze u svojoj vjeri pa kad vide srbskog macana pod upaljenim svijetlom posandrcaju od radosti. Boli njih za dimije i turbane i bazene i dedin sunet.
  Sta mislis kupaju li se pod tusem u burkama i dimijama?
  Muslimankama nece tesko pasti dimije na pod, naprotiv.

Оставите коментар