Вук Драшковић (Фото: Курир)
Вук Драшковић (Фото: Курир)

Вук Драшковић позива на избацивање Косова из Устава

Београд-„Србија је на свом европском путу стигла до зида, који не може ни заобићи, нити прескочити, него га мора уклонити или се зауставити и ушанчити пред њим“, оцењује лидер СПО Вук Драшковић.

А тај зид су, истиче ауторском тексту за Данас, Устав и Косово, те због тога, каже, позив председника Србије Александра Вучића на унутрашњи дијалог о Косову треба одговорно схватити.

“ Драматичност тренутка обавезује нас да најпре утврдимо где смо данас, и као народ и као држава“ – сматра Драшковић.

„„Унутрашњи дијалог“ о томе шта ћемо и куд ћемо, на који је позвао председник Србије, све више личи на воџ цламантис ин десерто, глас вапијућег у пустињи“ – каже Драшковић и примећује да се на прсте једне руке могу пребројати усамљеници који су, јавно, иступили са својим ставом.

„Ћутање или ругање. То је доминирајући одговор“ – каже Драшковић и додаје да време истиче.

„Србије неће бити и заглавићемо се, у живом песку, уколико се расправа о избору пута, о избору будућности, не пресели у парламент, у ТВ студије, у све медије, на јавне грађанске трибине, у политичке странке, невладине организације, у САНУ“ – каже он.

„ЕУ не тражи да Србија призна Косово“

А препрека на путу ка ЕУ уклања се, преема његовим речима, „избацивањем из Устава норми супротстављених европском уређењу наше државе и потписивањем споразума о нормализацији односа Србије са Косовом“.

 

„Европска Унија не захтева да Србија призна независност своје доскорашње покрајине, јер ту независност, свака због својих специфичних разлога, не признаје ни пет њених чланица“ – навео је Драшковић.

Европска унија, међутим, захтева, напомиње лиде СПО, да Србија прихвати реалност да независност Косова признаје више него убедљива већина чланица ЕУ И УН, па је, сматра, неодржива уставна преамбула по којој је Косово аутономна покрајина под суверенитетом државе Србије.

„Хоћемо ли уклонити зид према Европи или ће наше дуго путовање у Европу бити обустављено“ – пита Драшковић и констатује да трећег пута нема и да истиче време заблуди да нам „државни воз може бити усмерен ка Западу, а кретати се, истовремено, ка Истоку“.

Лидер СПО подсећа да је подржао позив шефа државе и предложио да, без оклевања, уклонимо оба зида, и уставни и косовски.

„Европским уставом Србија добија европске и независне институције, не само у правосуђу, него и у свом државном устројству преноса власти на регионе и локалне самоуправе. Историјским споразумом са косовским Албанцима, утемељеном на стварности и опредељењу да непријатељство гасимо пријатељством, Србија не губи Косово. Изгубио га је Слободан Милошевић“ – навео је Драшковић.

Само свестраном сарадњом Србије са Косовом, каже, можемо, на том Косову, по највишим стандардима ЕУ, заштити сва права тамошњих Срба и наше национално, религијско и духовно, наслеђе.

„А кад и Србија и Косово постану чланице ЕУ, неће бити ни границе између Србије и Косова“ – указао је.

„Нека народ одлучи, али да зна шта га чека ако одбаци ЕУ“

Саопштен је, подсећа, и став да је Вучићев позив на дијалог о Косову позив на издају Косова и да косовски програм Србије 2017. године мора бити Лазарева клетва из 1389, клетва коју Лазар никада није ни изговорио.

Судећи, међутим, према најновијим анкетама, већина Срба је против рушења и уставног и косовског зида, али не због цара Лазара, него због Русије, каже Драшковић и додаје да Србију све снажније и убрзаније потапа „цунами еврофобије и русофилије“.

Чују се, каже, и захтеви за расписивањем референдума, па нека народ одлучи.

„Нека одлучи, али, пре тога, у масовном и одговорном дијалогу, који још није покренут, људи у Србији морају бити упознати са неизбежним последицама одлуке да одбаце Европску Унију“ – навео је.

Убрзо би, упозорио је, пресушили европски развојни фондови и све донације са Запада, а других и нема.

„Страни инвеститори, а скоро сви су европски и западни, напустили би Србију. Буџет државе би се урушио преко ноћи. Шверц и криминал постали би једина одржива економија. Ескадрони смрти из деведесетих заводили би мир и ред у држави логору. И ако бисмо имали шта да извеземо у Русију, не бисмо имали куда. ЕУ и НАТО су свуда око нас, били бисмо блокирани. Најмањи нереди на Косову и у БиХ прерасли би у ратни пожар који би гасио НАТО, и то на штету Србије и Срба. Ка Европи би кренуо талас нових избрглица, не више из Сирије него из Србије“ – упозорио је даље Драшковић

 

 

Вести онлине

40 коментара

 1. PRODAJ I PREDAJ TVOJU HERCEGOVINU SMRADE IZDAJNICKI KO SI TI DA IZBACUJES KOSMET IZ USTAVA I DA UZIMAS HLEB IZ USTA SRBIMA SA KOSMETA DJUBRE IZDAJNICKO.

 2. GOVEDO IZDAJNICKO VUCIC JE POREKLOM HERCEGOVAC ZATO GA JE I SESELJ PROTEZIRO SVE GOVNA HERCEGOVACKA SVE LUKAVI IZDAJNICI PRODAJTE VASU HERCEGOVINU VASU DJEDOVINU.

 3. JA POZIVAM SRBE DA TEBE VUCE OLOSE PROTERAMO IZ SRBIJE PA TAM,O ODAKLE SI DOSO PROPAGIRAJ STA TI PADA NAPAMET A NE OPLJACKO SI SA ZENOM BEOGRAD I SADA SER…. SMRADINO IZDAJNICKA.

 4. DVERI: ODUZMIMO PINKU NACIONALNU FREKVENCIJU

 5. Svi su narkomani isti, droga je važna, za nju se može i treba žrtvovati sve drugo.
  Dodajmo da bi mogao biti optužen za ratne zločine, da mu onaj akrep od žene
  prima plate od par hiljada evra mesečno i eto nama proevropskog vUKA dRAŠKOVIĆA.

 6. издајницима одузти државанство

 7. Pohlepa.........od bolesti do.......vrline

  Volim ove situacije…………kada „crkva“ i „četnici“……….pred kamerama izdaju Srbiju………a izdajnike traže u nekom drugom!

 8. Много брате смрдиш и лупаш! Да ли си завршио бар основну школу? Срби :Вук Караџић, Кнез Милош, Карађорђе, Немања (дакле, све српске династије),Дучић, Ћоровићи, Шантић, Владиславићи, Милорадовићи и безброј других великана. Херцеговина је расадник српства, културе , херојства, писмености итд.
  Шта си ти када се усуђујеш да све ово горе негираш и омаловажаваш?

 9. Jos koliko je veceras ..LIKVIDIRATI OVO GOVNO PLACENICKO…POD HITNO…

 10. зоки из панчева

  vuce maniti .Obraz ti je deblji od guzice,tragovi ti smrde necovjestvom.
  Proklet da si do vjeka vjekova .
  Amin

 11. промени име јер је оно понос једног народа, а ти си класични ЛУДАК који нема ни српски опанак, а камо ли српски ген. Личиш далеко више на Хрватину формирану да завађа Србе. Од сада те зовемо ХРВАТИНА!

  • @…grebicu,jebo ti“srpski gonic“,kurvinu mamu.Dosljacko djubre komunjarsko na“Srpskoj zemlji“.Dosljacki kozojepci,ovci brabonjci vladaju u nasoj Srbiji.Srbija je njima radon mesto a ne otadzina.Grobovi njihovih predaka“UBICE SRBA“,odavno su zarasla u „trnje,burjan,koprive…!!!

 12. Издајник и страни плаћеник добио задатак да руши вредности СРБА И СРБИЈЕ. Фукара и џукела а бог се побринуо па је срећа да нема таквих у наслеђе.

 13. Да се Вук Драшковић што хитније испоручи Хагу ! Петицију потпишите овде.
  https://www.peticije24.com/108163

 14. Комуњара пресвучена у некаквог четника. Његов бабо видак је у име комунистичке идеологије стрељао Србе 45. Шта рећи ново осим цитирати речи Ђинђића да је Вук канта гована.

 15. Канта гована, ништа више и ништа мање.

 16. Vuk Drašković Radi za CIA od 1968. kada je zavrbovan da se bori protiv tadašnjih studentskih demonstracija. Kasnije je bio šef kabineta Mike Špiljka, normalno CIA ga ugurala da cinkari tadašnje političke tokove SFRJ. Kasnije kada se prodavao kao patriota radio je po zadatku da
  se Srbija uvuče u rat kako bi bila slomljena i optužena kao okupatorska zemlja. I taj smrad umesto da bude proteran iz Srbije uživa sve privilegije koje apsolutno ne zaslužuje.

 17. Bezvredna, olinjala, smrdljiva, trula lesina, koja, jednom nogom u grobu, jos malo proviruje iz crne rake da palaca otrovnim jezikom dok sasvim ne istrune i usmrdi se.
  Mnogo usmrdjene trulezi mi trpimo, mnogo.

 18. Не вријеђајте једни друге ,за име Божије. Ето зашто је српство проклето – због тешко излијечиве болести НЕСЛОГЕ. За српство нијесу заслужни толико ни Србијанци,ни Босанци,ни Херцеговци…НЕГО ИСКЉУЧИВО ЦРНОГОРЦИ. Немања, Карађорђе,Гаврило Принцип (ближег поријекла из Ријечке нахије у ЦГ),династије Карађорђевић и Обреновић,Вук Караџић (кога иначе не волим),Слободан Милошевић,Радован Караџић,Новак Ђоковић,Епископ Жички Николај,Живојин Мишић…сви са простора садашње Црне Горе. Даље… Прва српска краљевина Дукља је државноправна и повијесна претходница Црне Горе. И сва источна Херцеговина је била у саставу Дукље (у 10-ом, 11-ом, и већим дјелом у 12-ом вијеку), па Зетске краљевине (крај 14 вијека), па Зетске Бановине са сједиштем на Цетиње у краљевини Југославији 1929-1941г (а Метохију древна 1912-1941г). Конец,крај. Нема полемике.

 19. Што га не уби, Милошевић!?

 20. дудина падина

  Сам Бог те је обележио.Немаш децу.

 21. Набројане славне личности који су са простора који сада административно припадају банани држави под именом Монтенегро, нема никакве везе са бившом СР Црном Гором. Комунистички потомци оних који су упали у Београд 45 треба да врате отето а њих на улицу, па нека зараде и купе нове станове и виле.

Оставите коментар