(Фото: Глас Русије)
(Фото: Глас Русије)

Анализа „Економиста“: На Балкану се отварају „врата пакла“

Угледни британски лист „Економист“ у опширном тексту о размени територија на Балкану навео је данас да ако би „Србија и Косово разменили делове територије, процес се ту не би зауставио“.

 

Дежа ви: Кичма Балкана пуца преко Србије — не ломе је ни Албанци ни Хрвати…

 

На сајту „Економиста“, у рубрици „Појашњавамо“, истиче се да би могле бити огромне последице у случају размене територија и да би „мудрије било умањивање значаја националних граница“.

У уводном делу текста лист је подсетио да је Косово пре десет година прогласило независност од Србије и да су Албанци, који чине већину популације, „славили али да Срби који живе у енклавама, нису“.

Србија није признала Косово, пише даље лист, указујући на то да косовски Срби себе и даље сматрају грађанима Србије.

„Ситуација је типична за Балкан, где су границе, искрено говорећи, у нереду“, истиче се у тексту.

Ту су, пише даље, „Срби који живе на Косову и Босни и Херцеговини, где имају своју сопствену републику (Република Српска), Албанци и Бошњаци (муслимани) који живе у Србији и Грци у Албанији“.

Недавно су српске власти, како је лист навео, предложиле да се разговара о размени територије са косовским Албанцима.

Лекције из прошлости

„Да ли је то разумна идеја?“, поставља питање аутор текста и наставља са примерима „размена“ из историје — 1923. године Грчка и Турска су се сагласиле да размене око два милиона људи.

Већинско хришћанско становништво Турске послато је у Грчку, а муслимани из Грчке су послати у Турску. То је било скоро насилно пресељење, али Грчка и Турска нису ратовале од тада, наведено је у тексту.

Једино место због којег се Грчка и Турска сукобљавају је Кипар, на коме живи измешано њихово становништво, констатује лист.

„То је инспирисало националисте на Западном Балкану. Између 1918. и касних ’50-их, многи муслимани су охрабривани да оду из Југославије у Турску. Али у време распада Југославије ’90-их и даље је становништво било прилично измешано“, пише „Економист“.

 

 

„Лидери те Југославије у рату су видели етничко чишћење као најбољи начин да створе нове нације-државе ненастањене проблематичним мањинама.“

До 1995. године, подручја историјски насељена Србима у Хрватској су остала празна, а на стотине хиљада Срба, Хрвата и Бошњака је на сличан начин исељено из домова у Босни, подсећа лист.

Велики број Срба напустио је Косово после рата, али је око 120.000 остало, наведено је у тексту.

Српске власти желе, наведено је на сајту „Економиста“, да разговарају о давању северног дела Косова Србији, а да, у размену, делови Србије насељени Албанцима буду дати Косову.

Заговорници такве идеје истичу да су мултиетничке државе пропале на Балкану, али, како је навео британски лист, „они игноришу чињеницу да када владе једном крену тим путем, процес нема очигледан крај и не обраћа пажњу на људска права свих укључених“ (у процес).

„Ако Србија и Косово започну озбиљне разговоре о прекрајању њихових граница, утицај на балканске заједнице, осим оних у погођеним деловима Косова и Србије, може бити веома дубок“, сматра аутор текста.

Референдум о будућности Републике Српске

Онда ће, како пише „Економист“, „лидери у Републици Српској одржати референдум о будућности Републике Српске, босански Хрвати ће поднети тужбу, а Бошњаци ће се онда борити да спрече распарчавање њихове подељене земље“.

Лист пише да ће даље „Србија спречити бошњачке националисте у Санџаку који сањају о уједињавању тог региона у Велику Босну“.

„У међувремену, Албанци у западној Македонији и Црној Гори тражиће да се прикључе Великој Албанији“, навео је лист.

Заговорници такве идеје волели би, такође, да присаједине делове северне Грчке, где би грчки националисти затражили део јужне Албаније.

„Иронија у вези спорне размене је у томе да већина косовских Срба заправо живи у енклавама на југу Косова, тако да им споразум не би омогућио да живе у Србији и они би вероватно морали да напусте домове“, наведено је у тексту.

 

„Економист“ је оценио да би „српски званичници мање били забринути због свог становништва него у вези предузимању корака ка признању Косова — чиме би олакшали свој пут уласка у ЕУ“.

Зашто је „Балканизација“ на лошем гласу

„Њих можда не брине да размена територија на Балкану може имати огромне последице“, пише лист.

Мађарски националисти, на крају крајева, нису се помирили са губитком трансилваније у Румунији, а румунски националисти би желели да прекроје своју границу са Молдавијом, истиче „Економист“.

То су разлози што је „Балканизација“ на лошем гласу, истиче „Економист“.

Као што је у ЕУ целовита, умањивање значаја националних граница би изгледало мудрије од њиховог прекрајања, које би, како је рекао високи званичник ЕУ, „отворило би врата пакла“, закључак је текста о размени територија на сајту „Економиста“, у рубрици „Појашњавамо“.

 

 

Спутник

22 коментара

 1. Па ви педерски енглези пишите о вашем ПРОБЛЕМУ ШКОТСКЕ И РАСТУРАЊУ УЈЕДИЊЕНОГ КРАЉЕВСТВА КОЈЕ СТЕ ПРЕ ГОДИНУ ДАНА УЦЕНАМА, ХАПШЕЊИМА И ВОЈНОМ СИЛОМ ЗАУСТАВИЛИ А О ТОМЕ НИ РЕЧ ЈЕДНУ НЕ НАПИСАСТЕ МАМУ ЛИ ВАМ ПЕДЕРСКУ. ИДИОТИ СА ТРУЛОГ ЗАПАДА ПОДМУКЛЕ УБИЦЕ И ФАШИСТИ КОЈИ НАМ ДЕЦУ ПОУБИЈАШЕ А НАС ЗАУВЕК ОТРОВАШЕ.

  • Изопачени какви сте, имате и ружну терминологију. То се отварају „врата пакла“ из ваше перспективе, а из наше – почињемо да враћамо оно што сте нам отимали вековима.

   Кад ускоро Шиптари нешто пробају, онда заузимамо Косово и јуримо их до самог југа „Албаније“. Ту формирамо „Велику Шиптарију“ површине Београда коју ћемо довека држати под окупацијом, а неће излазити на море. Ту ћемо нагурати све оне Шиптаре који нису србског порекла (а који јесу вратићемо их у православље). На нашој земљи задржаћемо само оне Шиптаре који су били на нашој страни, православне, па чак и муслимане, али никако не католике. А ко треба да зна – зна који су то. У кућама и међусобно моћиће да говоре шиптарски, али нигде више ништа неће писати на шиптарском, а основне школе биће им на србском. Тако ћемо се са Црном Гором граничити и на Скадарском језеру.

   Пошто ће НАТО нешто пробати, из Бугарске, Румуније и Хрватске, то ћемо узети Темишвар и целу Трансилванију и формирати Влашку АП у којој ћемо народ вратити ћирилици, и све више србском језику. Бугарску ћемо поделити са Русијом. Узећемо бар 300 км на исток, а не само наше Шопе (линија Видин – Софија) и Беле Бугаре, а престоница Бугарске нека буде померена на руску територију. Та Црна Бугарска биће АП у Русији. И то ће бити и крај бугарске лоповске историје коју им пишу Германи.

   Не очекујем да Мађарска предузима нешто против нас, али ако НАТО било шта предузме са те територије, онда узимамо до 19. века наше Сегедин, Печуј, Сечуј и Будим. После само пређеш мост преко Дуанава и ето те у Мађарској, у Пешти. Мађари су ионако генетски Срби и Словаци, и са њима ће се у будућности живети лепо. Зато ћемо им после дати неке градове из србске Влашке са мађарском већином, рецимо Арад. Све ове земље, после овога, између нас и Русије, после ће имати добар живот, када нестане погубни утицај Германа и Ватикана. А Хрвати?
   Граничићемо се са Словенијом, оставити Хрватску на 3 жупаније око Загреба, колико су и имали по аустријском попису из 19. века. Тако да ће бити ЗАУВЕК окружени само Србима.
   Спровешћемо ДЕНЦИФИКАЦИЈУ. Од обданишта мораће сваки дан да слушају шта су њихови преци чинили по Јасеновцу. А они млађи за које проценимо да се могу поправити, е они ће да иду на рад по логорима и јамама, да сваку кост ископају и да их пристојно сахранимо. Тако ће број жртава изаћи на 1,2 милиона + они који су бачени у Саву или уништени. А онда ћемо редовно водити Хрвате из напичњак државе да обилазе те споменике и обављају друштвено корисни рад.

   А сви други „Хрвати“ мораће се звати Србима – католицима. Свако свештено лице мораће се одрећи Сатане (папе), а временом ћемо све да их вратимо православљу.
   Муслимани ће бити Срби исламске вере.

   Чик да неко почне да муља са странцима или пљује Србе – оде глава.

   Све је ово чиста реалност, само ако за време следећег Великог рата будемо имали иоле србску власт. Јер Руси ће СВЕ ПОЛОМИТИ као маче мушкатлу, а ми ћемо им бити једини савезници.

   • Е па Зорбас, ти би такав, Вожд могао да будеш. Или барем члан Централног отаџбинског политбироа задужен за петгогодишњи план. То јест.

 2. Европска Заједница 1991. године каже: Авнојевске границе су неприкосновене. Нема мењања граница.
  Европска Унија 2018. године даје опширни текст о размени територија на „Балкану“.
  Знамо да у том „Балкану“ нема ни Бугарске, ни Румуније.
  Ја бих мало разменио територије са Румунијом. Можда бих мало и од Хрватске, да натаманим Велику Србију.
  А Другосрбијанци?

  • A kako bi bilo da za pocetak popusis kurac svim drugosrbijancima, kozojebac.
   Ti ne mozes nista da razmjenjujes jer ti nista nije ni ostalo, idi dole u kozojebinu I pusi svom ortaku Hardinaju I Taciju, mozda ti dadnu neku enklavu pod uslovom da zensku djecu upises u medresu, a musku prijavis u OVK.

   • @ Попуши га и ти кад си толикко глуп,
    Распитај се, Другосрбијанци нису они преко Дрине. Другосрбијанци претежно живе у Београду, пета колона, многи нису Срби него Јевреји, Хрвати, Комунисти….. Тог шљама има и у другим крајевима Србије, само много мање.
    Лепо сам вам у оном коментару објаснио ко су Другосрбијанци, чак и да сами себе тако називају. Али онај Душан Тирнанић ти га ували до коске са неким списком, а ти као пијан за плот. Као да си ти Харадинај и Тачи, па треба неко да те учи српском језику и како се шта каже.
    На крају је испало да је овај Тирнанић ипак мангуп, претупао је вас неколико са Васељенске. И Нервозног поштара, видим љут је а појма нема на кога.

 3. Ko zeleo rat, rat mu bio u kuci. Dosta narode lazi. Ne slusaj te politicare.

 4. Најпре су увалили комунизам Русима и нама, да би се измислиле нације са републичким границама (прелазни облик). Када је та фаза завршена, онда су разбили СССР и СФРЈ баш према тим границама, које су за њих неприкосновене. Али републичке границе не важе за Србију, јер је имала и две Брозове аутономне покрајине. Зато запад и НАТО иду даље да и границе аутономних покрајина постану државне.
  Чију је политику проводио Броз, видимо данас.
  Исто се догодило са руским народом. Милиони Руса су преко ноћи осванули у државама изван Русије, некадашњим републикама.

  • @ За Србију,
   Да, у Украјини на пример.
   Да ли неко мисли да у Украјини има Руса?
   Шта треба да раде Руси ако Украјинци не воле Русе?
   Да Руси оду и сви се удаве у Дњепар?
   Не.
   Треба мајчица Русија да спржи Украјинце, па тако да ослободи своју децу.
   Да ли мајчица Русија има снаге да спржи Украјинце?
   Нема.
   Онда ће Руси из Украјине проћи као Срби из Хрватске.

   • „Треба мајчица Русија да спржи Украјинце, па тако да ослободи своју децу…………………Онда ће Руси из Украјине проћи као Срби из Хрватске.“

    Nece Rusija da oslobodi svoju decu. Ta „deca“ su zrtvovana da budu klin unutar EU i NATO-a. Isto je i sa Srbima. Rusija je SVESNO ucestvovala u rasparcavanju Jugoslavije po „avnojevskim“ granicama , kako bi unutar EU i NATO saveza gde Rusi zele da vidi Srbiju , imali zarista na koja mogu da uticu kad im to politicke prilike iziskuju. Sve sto rade ruski politicari je cista gluma. Jedno pricaju a drugo rade. Sa jedne strane Rusi – navodno traze da Srbija ne udje u NATO a i protive se sirenju NATO-a ,a sa druge strane podrzavaju veleizdajnike koji vode Srbiju u NATO i pritom jasno kazu da zele da vide Srbiju unutar EU , iako znaju sta sve Srbija mora da uradi da bi usla u EU.

    U sustini radi se o sledecem. NATO zeli da dodje na granoice Rusije sa poznatim planovima , a Rusija svesna da to ne moze da spreci , podmuklo prepusta i one teritorije koje je mogla da zadrzi ali bi te teritorije bile njen veliki teret. Zato ona planski napusta taj teret odnosno teritorije i ostavlja ih ih „zapadu“ zrtvujuci tamo svoj narod i „vekovne prijatelje“. A taj ostavljeni narod , radi fizickog i kulturnog opstanka mora vecito da krvari ziveci u statusu neke vrste „vojne krajine“. Posto se radi o ruskom stanovnistvu ili narodu koji je naklonjen Rusima , Rusija ce uvek moci po potrebi da snaznije aktivira sukobe na tom podrucju i tako stiti svojih granica. Te i takve teritorije nikada nece moci da se oporave i krvarice za racun Rusije i „zapada“.

    Za to sto sada stizu pojedina ulaganja u Srbiju , nije zasluzna vlast nego energicna tvrdnja Amerike da ce naterati Srbiju na totalnu predaju i da ce je pretvoriti u mrtvu okupacionu zonu sa robovskom radnom snagom i ogromnim skladistima za svetski otpad svake vrste. Tvorac EU , a to je Vatikan , zamislio je EU kao veliku raskosnu kucu prepunu bogatstva u kojoj ce Pariz , Berlin , Rim i ostali biti prostrani saloni za uzivanje , ali kako svaka kuca mora da ima i klozet , za to je odredjen Balkan. Mi cemo biti klozet Evrope ,ako im to dozvolimo. I kako vidim , u tom pravcu gura nas i Amerika i Rusija. Postoji medjutim izlaz , samo….dali su Srbi sazreli kao narod da odgovore izazovu 21 veka?.

    • Bravo Sretene. Jako rijetko dajem komentar na tudje komentare ali tvoj je vrijedan pohvale.

     • Nervozni Postar: mislite po duzini teksta a ne po sadrzaju!! Nadrobio je svasta u svom komentaru i istresao svoju frustraciju i na Rusiju, koja nema nikakve veze sa americkim osvajanjem nase zemlje i pretvaranjem u koloniju. Rusija je duzana da brani svoju drzavu i svoj narod. Ona i brani ruski narod u Donbasu i Lughansku, i inace u suprotnom, bi ih ukrajinski nacisti (pokatoliceni unijati) vec unistili. Gde se nalalazi americka vojska? Na Kosovu*, a gde se nalazi ruska vojska? U Rusiji? Pa ko je okupator i ko je kriv za rat i svo zlo i nesrecu, stradanja u nasoj zemlji?

     • Naprotiv, bas po sadrzaju.
      Sada mozes da uzmes cuclu I na spavanje Andjela.

     • Није тачно Ангела.

      Сретен какав је такав је за остале ствари, непогрешиво, са математичком прецизношћу анализира потезе Русије. На жалост, све што он и још неки овде (да не кажем и моја маленкост) напишу око Русије је сасвим тачно. На жалост. Нити је Сретену зато драго, није ни мени, али је баш тако како пише.

      С тим да Русија, како год окрене и како год испадне, доведена је да губи, а Американци су себе ту довели у Win-Win позицију. Ако Руси узму целу Украјину, на крају се граниче са трулим западом. А ако погубе Донбас и Луганск: опет се граниче са западом.

      Ти те ствари тешко да можеш да осетиш, јер ваљда немаш западно искуство, стицано непосредно.

      Сретен ти је иначе школован на плочницима Кливленда, Охајо, дипломирао је на тротоару и он те ствари осећа одлично, јер их је видео са своја оба ока. А ти још увек размишљаш у оквирима правде, поштења, међународног права и истине. Зато и не видиш реалност.

    • To prica ona budala julovac Ristic,kad njega slusas ispada da je Jugu demolirala krasnaya armiya i Rusija i da iz svakog haustora moze da ti iskoci neki krasnoarmejac a ja dok sam cekao jednog drugara na Novom Beogradu iz hotela iskocio neki vojnik vidim nije nasa uniforma kad pogledam pise US Army )))

 5. Oni se zezaju s budalastinama a komunalci planiraju veliku ofanzivu u dubinu Evrope ! ! !

 6. Giordano Bruno spaljen na lomaci

  Aleksander fon LER, general-pukovnik, komandant Jugoistoka nemačke vojske u Drugom svetskom ratu:

  Šta je sve na 180 stranici napisao Aleksander fon Ler dok je u jugoslovenskom zatvoru 1945-1947. godine čekao suđenje, odnosno, izvršenje presude.

  http://www.srpsko-nasledje.rs/sr-l/1998/07/article-14.html

 7. I na tarabi piše nešto pa ne možeš da to uradiš.Svako onaj ko nije shvatio povratak Krima majci Rusiji,ne vidi dalje od vrha svoga nosa?Nema i ne može biti razmene SRBSKIH teritorija,samo može biti i biće,povratak svih SRBSKIH teritorija koje su nekada bile u našem posedu i vlasništvu,sve drugo je iluzija pojedinih budala i zanesenjaka,koje čeka bolno otrežnjenje,a toga su uveliko svesni mnogi mladi iz okolnih „država“koje su nastale od SRBSKIH teritorija,pa masovno napuštaju te teritorije!

  • Čovek je onaj..........koji saoseća sa tuđom mukom

   Nema i ne može biti razmene SRBSKIH teritorija,samo može biti i biće,povratak svih SRBSKIH teritorija ………čom stignu tenkovi………Staljina komunjare……..ili Putka……… svejedno…….!!!!!!!!!!!

 8. Ne želim da komentarišem pisanje mentalno retadiranih osoba!

 9. @_______________________“POPUSITE RUSKOM MEDI CUPAVAC“.Sami ce da prepoznate sebe da vas ne imenujem,“JUGOSLOVENI DOSLJACKO-ATEISTICKI“.

  • Alo Titov pionir, trebao si vec odavno da svatis da ovde ne puse OPUSKE.
   Ovde ti treba za posao DOKOLENKO ili kako nas narod kaze: „Dobar kurac mir u kuci“.
   Zato, umiri svog ruskog, cupavog i ulepljenog medu; vreme je za kupanje, shishanje, a i pusenje nije vise u modi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Џамија (Фото: destinacije.com)

Политико: Повратак Турске на Балкан

Београд – Док Европска унија брине због улоге Москве на Западном Балкану, ...

(Фото: Спутник.рс)

Железњак: Америка, ЕУ и НАТО распирују војни сукоб на Балкану

САД, НАТО и Европска унија својом војном подршком директно подстичу крајње агресивне ...