(Фото: Thinkstock)
(Фото: Thinkstock)

Центар за социјални рад наставља са отимањем беба

Младеновац- Горици Милојковић (22) из Велике Иванче, Центар за социјални рад одузео је сина старог 20 дана, због наводно неадекватних услова живота.

Амерички УСАИД, преко Центра за социјални рад, родитељима отима децу

 

Дете је одузето пре 20 дана, и до данас ни Горица ни њена породица не знају шта је са дететом, ни да ли ће им бити враћено.

Горица је рођена са сметњама у развоју. И она и њена два брата ишла су у Школу за специјално образовање.

„Горица се удала за једног момка из села, али је он пуно пио и зато смо га отерали из куће. То је било у њеном петом месецу трудноће. Она је све време била код нас у кући, са нама и двојицом браће. Уочи Нове године, 29. децембра се породила. Добила је сина Николу. Нико од нас није био срећнији. Нисмо ни слутили шта ће да се деси“, каже Горицин отац Раде.

Раде каже и да је, после порођаја, долазила патрожана служба из младеновачког Дома здравља.

 

(фото:Принтскрин/Прва)

 

„Горица је била толико срећна што је добила Николу. Бринула је о њему, дојила га…Никола нам је обасјао кућу. И онда су пре 20 дана дошли ови из Центра за социјални рад. Ја нисам ни био код куће. Биле су Горица и моја супруга. Ухватиле су их на препад, на брзину. Дали су Горици неки папир да потпише. Не знам ни који, јер нам нису оставили дупликат и однели су дете. Када сам стигао кући, Николе није било, а њих две обе плачу и кукају“, прича Раде.

Он каже да су његовој ћерци Горици рекли само да дете нема адекватне услове за живот, да је кућа стара, да „дува од прозора“ и да дете иде у Дом у Звечанску. И тако се завршило.

„Два пута сам од тада ишао у Центар за социјални рад, али је жена која је водила случај отишла на боловање. Јуче ме је звала телефоном. Рекла ми је да могу да дођем по носиљку и ћебенце. Рекао сам јој да носиљку мора сама да врати, али са мојим унуком унутра“, каже Раде.

Он каже и да њихова кућа јесте стара, да немају редовна примања, али да имају доста имовине, трактор, башту, стоку и да он са синовима може да заради довољно за њихову породицу.

 

(фото:Принтскрин/Прва)

 

„Зар је сиромаштво грех у Србији? У мојој кући нико није гладан. Не би био ни мој унук Никола. Урадићу све да се мој унук врати кући. То ми је једина жеља, каже Раде.

Он каже и да га је данас посетио сеоски свештеник, људи из општине, да је разговарао са адвокатима.

– Општина је обећала да ће ми помоћи око куће, да то буде боље, функционалније. Биће то готово за 15-так дана све, а онда ће морати да ми врате мог Николу. Ми и не знамо где је он, да ли је у Дому, да ли су га дали некој хранитељској породици, али урадићемо све да нам се врати кући, каже Раде.

Са Радетом смо се чули док је био на имању, сат и по од куће. Каже да ћерку и супругу не може да смири од кад им је одузето дете.

„Горица само плаче, пати, као и свака мајка. Она јесте била у Специјалној школи, али је способна да буде мајка, то сви знају“, каже Раде.

Једна од комшиница Милојковића каже да су они били пресрећни када се Никола родио.

 

„Знам да су одмах отишли у продавницу и купили све за дете. И прашак и бохор и воду… Нису уопште жалили паре за унука. Горица је врчо чиста, брижна мајка. Они су сви поштена породица, и због сиромаштва, нису смели да им узму дете јер у селу има и сиромашнијих породица, па су сва деца уз родитеље. Ако су то урадили због Горице, морали су прво да ураде неко психолошко вештачење, да неко стручан утврди да ли је она способна, а не тако да јој на брзину одузму дете, каже комшиница Милојковића.

Центар: Заштита деце на првом месту

Центар за социјални рад контактиран је како би се утврдило због чега је Горици Милојковић одузето дете старо свега 20 дана, међутим добијен је уопштен одговор.

“ Измештање детета из примарне породице је мера за којом Центар за социјални рад као орган старатељства посеже у ситуацијама кад је дете животно угрожено, или кад постоји разуман повод да се верује да би непредузимањем ове мере дете било изложено даљем озбиљном угрожавању. Заштита деце је увек на првом месту и увек се процењује шта је најбоље за њих“ – наводи се у одговору.

 

Курир/БК ТВ/Ексклузив

9 коментара

 1. Гади ми се да читам „образложење“ криминалног центра. Наивни Милојковићи, као и њихове комшије, неће више видети дете.
  Мислио сам да је одузимање деце „црвена линија“ у Србији. Али сви чекамо да закуцају на наша врата или на врата наше деце да нам воде унуке.

  • @За Србију

   Као подсетник за све оне, који мисле да још увек није право време да узмемо са Божијим благословом своју судбину и судбину наше јадне дечице у своје руке, једно подсећање познатог немачког научника, теолога Августа Нимелера који је завршио у конц логору : “ Када су нацисти дошли по комунисте, ја сам ћутао, нисам протествовао, јер нисам био комуниста. Потом су они дошли по социјалисте, ја сам ћутао, јер нисам био социјал-демократа. Онда су дошли по синдикалце, ја сам ћутао, јер нисам члан синдиката.
   Када су дошли по мене, више није било никога да протествује”.

 2. Ocigledno je da je u pitanju trgovina decom i to zakonom dozvoljena trgovina! Ne ocekujte da samo Mila Aleckovic resi problem,ona zena ne moze sama,trudi se,obavestava javnost,svaka joj cast na tome ali ona ne moze sama sve da istera. Sto se Mladenovcani ne skupe pa svi u centar za soc.rad i da ih pritiskaju dok ne vrate dete? Ovo je stvarno prevrsilo svaku meru!
  Roditelji kradenih beba vec godinama ukazuju na centre za soc.rad da se bave kriminalnim aktivnostima,sta se ceka? Pogledajter emisiju T. Vojtehovski kad su gostovali roditelji nestlih beba,poslusajte sta ljudi pricaju o tome. Cela Srbija to zna ve decenijama u nazad i nikome nista…

 3. Док неко некога не одробија, ово неће престати. 6000 дјеце човјече. И да родитељи прихватају да су им дјеца отета, продата… Еј па Карађорђе се у гробу преврће. Ево га данас Сретење, наши преци су знали шта бране и зашто бране. Србијо, црна Србијо на шта си спала, има ли мушке главе у теби? Ја им не би остао дужан, присјело би им да ми на врата закуцају.

 4. Koliko vidim po grobljima trče goluždravi, prljavi i slinavi cigančići da skupljaju hranu, ali njih niko ne oduzima od roditelja koji su takodje prljavi, piju, psuju i biju se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Ко ће спречити мафијашку отимачину деце из Србије у којој учествују и државни органи

Све је више јасних доказа да је продаја малолетне деце из Србије ...

Хитна помоћ (Фото: Новости)

Беба умрла од смрзавања, родитељи ухапшени

Књажевац-Полиција у Књажевцу ухапсила је Д.Ј. (33) и његову ванбрачну супругу М.Ј. ...