Христос Васкрсе (Фото: subotica.com)
Христос Васкрсе (Фото: subotica.com)

Два кључна питања на Васкрс!

Сваки празник хришћански изазива стотине питања и даје стотине одговора. Питања су од људи, а одговори су од Бога кроз празнике. Нарочито је такав празник Христовог Васкрсења. Стотине закључаних врата он нам откључава својим кључевима. Јер је у Бога више одговора него у људи питања, и више је у Њега кључева него у људи тајни. Али, два питања су најважнија:

Осећа ли се и данас дејство Христовог Васкрсења?

Осећа се силно, по целом свeту. Гледајући духом у васкрског Господа – немоћни јачају, жалосни се теше, тужни се радују, грешни се кају, порочни се исправљају, нечисти се чисте, гоњени се храбре, потиштени се надају, страдалници се моле, самртници се не плаше смрти.

Какви су услови нашег васкрсења?

Бити смеран, кротак, сажаљив, милостив, правдољубив, мирољубив, истрајан у сваком добру. Молити се Богу, кајати се за грехе, исправљати себе и браћу око себе непрестано. Читати и слушати Радосну вест – а то је Јеванђеље Христово – и сваку реч Господњу примати као светињу и чувати као бисер, сваку, сваку. Тако се само можемо надати да ћемо и ми васкрснути, и то васкрнути у овом животу од умирања душевног а у оном од вечне смрти.

Зато с уздахом реци: верујем, Господе, помози моме маловерју. И с радошћу поздравимо брат брата: Христос Воскресе! Ваистину воскресе!

(из текста епископа Николаја објављеног у часопису „Хришћанска заједница“, бр. 5,  1935. године)

 

 

 

 

 

 

 

Седмица.ме

2 коментара

 1. Не заборавите дати новчани прилог свештенику колико затражи без ценовника и без рачуна.јер они живе од вашег веровања у њихове вековне измишљотине лажи-истине-полуистине-бајке у које ни већина од њих самих не верује,но занат ко сваки други,од нечег се мора живети а физички пуно не радити.
  Мртва уста не говоре нити и једна проговорише хиљадама-милијонима година,
  Пре рођења једног човека свет је постајао,нити је он недостајао свету нити свет њему нити ће он по одласку са овог света недостајати свету нити свет њему,памтиће га једно два три колена деца,унуци,праунуци ако их буде имао,његово колено пријатеља,колега,комшија, потом иде у заборав,осим ако не учини неко свеопште друштвено користно дело па буде помињан кроз историју,попут научника,писаца,владара,хероја,издајника,глумаца,музичара задужбинара итд.

  • Нисам безбожник већ сам потомак мога србског бога кои је створио мој србски род.
   Нисам раб,роб,слуга јеврејског бога јахве нити његовог свештенства које је забранило мог србског бога,прародитеља,творца мојих србских предака и силом моме роду наметнувши свога јеврејског бога захтевајући од мене и мога србског рода да будемо слуге,рабови њиховог јеврејског јахве,и да немамо других богова (или свог) осим њега.
   тај јехова је зло,гадгад.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Први слободни србски дневник

Слободни србски дневник / Васкрс (Видео)

Срби у Аустрији славе Васкрс

У свим храмовима Српске православне цркве широм Аустрије, уз присуство значајног броја ...