Хрватска (Фото: АФП)
Хрватска (Фото: АФП)

Хрватска добија најмоћнију тајну службу

Загреб-Хрватска планира оснивање посебне канцеларије за антитерористичко деловање по узору на мађарски Центар за антитероризам (ТЕК) или британску Команду за борбу против тероризма у склопу Скотланд Јарда, сазнаје загребачки „Експрес“, уз оцену да би тиме могла да добије нову најмоћнију обавештајну службу.

Како се наводи, та канцеларија има и велике сличности са највећом америчком обавештајном агенцијом ЦИА, а у њој би биле обједињене обавештајне, истражне и оперативне противтерористичке делатности, које су сада разбацане по неколико агенција и министарстава.

Сигурносно-обавештајна агенција (СОА), антитерористичке јединице МУП-а, као и посебни агенти за истраге могућих терористичких напада тако би били у једној посебној канцеларији, чији задатак би био да спречава терористичке нападе, а за најгори сценарио, ако дође до напада, имала би спреман брзи одговор који би га зауставио.

Наравно, постојало би и одељење задужено за истрагу и хватање могућих сарадника терориста како би хрватско правосуђе могло да процесуира све одговорне.

Извор листа из МУП-а казао је да се истражују начини за побољшање безбедносног система Хрватске, што значи, закључује лист, да је план у раној фази израде да би се у јавност излазило са конкретним информацијама.

Лист подсећа да Хрватска тренутно има неколико јединица специјалне полиције, врхунски опремљене и још боље обучене, али је њихово време реакције на могући терористички напад релативно дуго.

Детаље о оснивању канцеларије немогуће је сазнати, пише лист и додаје да је тешко замислити да би хрватске јединице специјалне полиције могле да дођу на место напада у року од осам минута.

 

СПУТНИК

3 коментара

  1. Илија Петровић

    Организовали су они цео одбрамбени механизам, још само да осмисле како да друге заштите од себе.
    Оваквима какви су – тешко да ће у томе успети.

  2. INTERVJU: Lane Gutović – Vučić zna da su svi njegovi saradnici obične bitange i budale! (11.08.2017)
    https://www.youtube.com/watch?v=5ZFLN8Y7ml0

  3. A DE će i na KOME će da vežbaju?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Нацистички поздрав хрватских фудбалера усред Сочија: Слава Украјини! (видео)

Москва – Одбрамбени играч репрезентације Хрватске Домагој Вида и бивши репрезентативац Огњен ...

Руси изгубили од Хрвата, Хрватска се пласирала у полуфинале СП-а

Сочи – Фудбалери Хрватске пласирали су се у полуфинале Светског првенства! Голом ...