Никола Тесла (Фото: wикипедиа.орг)
Никола Тесла (Фото: wикипедиа.орг)

Интервју с Николом Теслом скриван пуних 116 година

До своје смрти, Тесла је имао око 700 патената, а један његов интервју који је наводно био скриван пуних 116 година, који је 1899. дао часопису „Бесмртност“, пренео је Ancient Code. Тешко да ћете шта паметније прочитати у животу…

Господине Тесла, стекли сте славу мушкарца који се уплео у космичке процесе. Ко сте заправо ви?

То је право питање, покушаћу вам дати прави одговор на њега.

Кажете да долазите из Хрватске, из дела који се зове Лика, стеновитог краја где људи саде дрва и гледају звездано небо?

То је истина. Ја сам поносан на своје српске корене.

Футуристи кажу како је 20. и 21. стољеће рођено у вашој глави, славећи обртно магнетско поље и опевавајући химне индукцијским моторима. Њиховог творца називају ловцем који је у своју мрежу ухватио светлост из дубине Земље, и ратником који је заробио ватру из неба.

Ја сам ипак поражен човек. Ја нисам остварио оно највеће што сам могао.

Што је то, господине Тесла?

Хтео сам осветлити читаву Земљу. У њој је довољно електрицитета да постане друго Сунце. Светлост би сијала око екватора, као прстен око Сатурна. Људски род није сазрео за велико и добро. У Колорадо Спрингсу напојио сам Земљу електрицитетом. Исто тако је можемо напојити и другим енергијама, као што су позитивне психичке енергије. Оне су у музици Баха или Моцарта, или у стиховима код великог песника. У Земљиној унутрашњости постоје енергије ведрине, мира и љубави; њихови изрази су цвет који расте из земље, храна коју добивамо из ње и све оно што је чини човековим завичајем…

Ја сам провео године тражећи начин на који би те енергије могле утицати на људе. Лепота и мирис руже могу се узимати као лек, а сунчеве зраке као храна. Живот има бесконачан број видова, а дужност научника је да их проналази у сваком облику материје. Три ствари су битне у томе. Све што чиним је трагање за њима. Знам да их нећу наћи, али нећу ни одустати од њих.

Које су то ствари?

Једно је питање хране. Којом звезданом или земаљском енергијом нахранити гладне на Земљи? Којим вином напојити све жедне, па да им се срце развесели и да схвате да су богови?

Друга ствар је – како уништити енергије зла и патње у којима пролази човеков живот? Оне се каткад јављају као епидемије из дубине свемира; у овом стољећу те болести су се са Земље рашириле по свемиру.

Трећа ствар је – постоји ли у свемиру сувишна светлост? Ја сам открио звезду која, по свим астрономским и математичким законима, може нестати, а да се наизглед ништа не измени. Та звезда је у овој галаксији. Њена светлост се може збити до такве густоће да стане у куглу мању од јабуке, а тежу од Сунчевог система. Религија и филозофија уче да човек може постати Христ, Буда и Заратустра. Оно за чиме ја трагам луђе је, веће и још више немогуће. То је – што учинити да се у свемиру сваки човек роди као Христ, Буда и Заратустра.

Ја знам да је гравитација наклоњена свему што треба летети и моја намера није направити летеће направе (авион или ракету), већ човеку повратити свест о његовим властитим крилима… Даље, ја покушавам пробудити енергије које се налазе у вакуумима. Вакууми су највећи извори енергија; оно што се сматра празнином само је манифестација непробуђене материје. Нема празнине на Земљи, нити у свемиру. У црним рупама, о којима говоре астрономи, најмоћније су енергије и извори живота.

На прозор ваше собе у хотелу Валдорф-Асторија, на тридесет трећем кату, сваког јутра слећу голубови.

Човек мора бити сентименталан према птицама. То је због њиховог крила. И он их је некада имао, права и видљива!

Нисте престали летети још од оних давних дана у Смиљану!

Желео сам полетети с крова и пао сам, погрешни дечји прорачуни. Не заборавите, младићу, крила су све у животу!

Никада се нисте женили, није позната ниједна ваша љубав према некој жени. Фотографије из младости приказују вас као изузетно лепог човека.

Не. Нисам. Два су пута: много или нимало секса. Средина служи за обнављање људског рода. Превише секса код извесних људи потхрањује и снажи виталност и дух. Суздржавање од секса то исто чини код других људи. Ја сам изабрао тај други пут.

Ваши обожаваоци жале што нападате теорију релативности. Чудна је ваша тврдња да материја нема енергију. Све је прожето енергијом; одакле она?

Најприје је била енергија, потом материја.

Господине Тесла, то је као када бисте рекли да сте ви родили свог оца, а не он вас.

Управо тако стоји ствар са рођењем свемира. Материја је створена из првобитне и вечне енергије коју знамо као светлост. Засјала је и појавиле су се звезде, планете, човек и све што је на Земљи и у свемиру. Материја је израз бесконачних видова светлости; зато је енергија старија од ње. Постоје четири закона стварања. Први је да је извор свега у Непојамном, црној честици коју ум не може замислити, нити математика измерити; у ту честицу стане цијели свемир. Други закон је ширење таме, која је права природа светлости, из Непојамног и њен преображај у светло. Трећи закон је потреба светлости да постане материја. Четврти закон гласи: нема почетка ни краја; три претходна закона одувек трају и стварање је вјечно.

У непријатељству према теорији релативности идете тако далеко да на прославама својих рођендана држите предавања против њеног творца.

Упамтите није закривљен простор, већ човеков ум који не може да схвати бескрај и вечност! Да је творцу релативности то јасно, стекао би бесмртност, чак и физичку ако му је то по вољи.

Ја сам део светлости, а она је музика. светлост испуњава мојих шест чула: ја је видим, чујем, осећам, миришем, дотичем и мислим. Мислити је код мене шесто чуло. Честице светлости су исписане ноте. Једна муња може бити читава соната. Тисућу муња је концерт. За тај концерт ја сам створио лоптасте муње које се чују на леденим врховима Хималаја.

О Питагори и математици, а научнику се о то двоје не може и не сме огрешити. Бројеви су знакови којима се обележава музика сфера. Да је Ајнштајн чуо њене звуке, не би стварао теорију релативности. Ти звукови су порука уму да живот има смисла, да у свемиру постоји савршен склад, и да је лепота узрок и последица Стварања. Та музика је вечно кружење звезданих небеса. Најмања звезда је завршена композиција и уједно, део небеске симфоније. Откуцаји човјековог срца су дјелови те симфоније на Земљи. Њутн је сазнао како је тајна у геометријски правилном распореду и кретању небеских тела. Он је спознао да је равнотежа врховни закон у свемиру. Закривљени простор је хаос; хаос није музика. Ајнштајн је гласник времена буке и беса.

Господине Тесла, чујете ли ви ту музику?

Увек је чујем. Моје духовно ухо је велико као небо које видимо изнад нас. Своје физичко ухо увећао сам радаром. По теорији Релативности, две паралелне линије састаће се у бескрају. Тиме ће и Ајнштајнова крива постати права. Једном створен, звук траје вјечно. За човјека он може ишчезнути, али наставља трајати у тишини која је његова највећа моћ. Не, немам ништа против господина Ајнштајна. Он је љубазан човек и учинио је извјесне добре ствари; од тога ће нешто постати дио глазбе. Ја ћу му писати и покушати објаснити да етар постоји, и да су његове честице оно што држи свемир у хармонији и живот у вјечности.

Реците, молим Вас, који су услови прилагођавања једног анђела на Земљи?

Ја их имам десет. бележите пажљиво.

Записаћу сваку вашу реч, поштовани господине Тесла.

Први увјет је висока свест о свом послању и делу које треба извршити. Она мора, макар и мутно, постојати у најранијој младости. Не будимо лажно скромни; храст зна да је храст, а грм поред њега да је грм. Као дечак од дванаест година био сам сигуран да ћу доћи на водопаде Ниагаре. За већину својих открића знао сам још у дјетињству да ћу их остварити, премда не сасвим јасно… Други увјет прилагођавања је истрајност. Све што сам подузимао, завршавао сам.

Који је трећи увјет прилагођавања, господине Тесла?

Усмеравање свих виталних и духовних енергија на дело. Отуда и очишћење од многих ствари и потреба које има човек. Ја тиме ништа нисам изгубио, већ само добио. Толико сам добио да сам се радовао сваком свом дану и ноћи. Запишите: Никола Тесла је био срећан човјек… Четврти увјет је прилагођавање телесног склопа делу.

Како то мислите, господине Тесла?

Најпре, то је одржавање тог склопа. Човеково тело је савршена машина. Ја познајем свој склоп и што је добро за њега. Храна већине људи мени је штетна и опасна. Због тога каткад умишљам да су сви кухари света у завери против мене… Дотакните моју руку.

Она је хладна.

Да. Крвотоком се може управљати, као и многим процесима у нама и око нас. Зашто сте пробледели, младићу?

То је прича да је Марк Твен написао „Тајанственог странца“, ону дивну књижицу о Сотони, инспириран вама.

Реч “Луцифер” ми је дража. Господин Твен се воли шалити. У детињству сам једном оздравио читајући његове књиге. Кад смо се овде упознали и то сам му испричао, био је толико ганут да је заплакао. Постали смо пријатељи и често је долазио у мој лабораториј. Једном је затражио да му покажем машину која је вибрацијама изазивала осећање блаженства. Био је то један од оних изума за забаву, којима сам се понекад бавио. Опоменуо сам господина Тwаина колико сме да остане под тим вибрацијама. Није ме послушао и остао је дуже. Завршило се тиме што је, попут ракете, држећи се за хлаче, одјурио у извесну просторију. Било је то ђаволски смешно, али ја сам сачувао озбиљност. Вратимо се на прилагођавање телесног склопа. Покрај хране, врло важан је и сан. Од дугог и исцрпљујућег рада, који је изискивао надљудски напор, ја бих се после једног сата спавања потпуно повратио. Стекао сам способност да управљам сном, и заспим и будим се у час који сам себи одредио. Ако ми нешто у ономе што радим није јасно, приморавам себе да мислим о томе у сну и на тај начин налазим решење.

Пети услов прилагођавања је памћење. Можда је код већине људи мозак чувар спознаја о свету и знања која стичу у животу. Мој мозак се бави важнијим стварима од памћења; код мене он лови оно што му је у одређеном тренутку неопходно. То је око нас и треба га само узети. Све што смо једном видели, чули, прочитали и сазнали прати нас у виду светлосних честица. Мени су те честице послушне и верне. Гетеовог Фауста, моју најдражу књигу, научио сам напамет на њемачком као студент, и сада га целог могу рецитирати. Своје изуме сам годинама носио “у глави”, а тек потом их остваривао.

Често спомињете моћ визуализације.

Њој можда могу захвалити за све што сам створио. Догађаји из мог живота и моја открића су пред мојим очима стварни, видљиви као свака појава и предмет. У младости сам се тога плашио, не знајући што је то заправо, али касније сам ту моћ примио као изузетан дар и богатство. Неговао сам га и љубоморно чувао. Визуализацијом сам на већини изума вршио и исправке, онда их, тако завршене, правио. Њоме решавам и компликоване математичке једначине, а да не исписујем бројеве. На Тибету бих због тог дара добио чин високог Ламе.

Да, то се тако ради. Мој вид и слух су савршени и, смем то слободно рећи, јачи него код осталих људи. Ја чујем грмљавину на сто педесет миља, и видим боје у небу које други не виде. То увећање вида и слуха имао сам и као дете. Касније сам то свесно развијао.

У младости сте неколико пута били тешко болесни. Да ли је и болест један од услова прилагођавања?

Јесте. Она је често последица недостатка или исцрпљености животних сила, али често је и очишћење духа и тела од отрова који су се накупили. Неопходно је да човек болује с времена на време. Извор већине болести је у духу. Зато дух и може излечити већину болести. Као школарац разболио сам се од колере која је харала у Лици. Излечио сам се тиме што је отац допустио упис студије технике, што је представљало мој живот. Привиђења за мене нису болест, већ способност ума да продре изван три земаљске димензије. Имао сам их читавог живота, и примао сам их као све друге појаве око себе. Једном, у детињству, шетао сам с ујаком покрај реке и рекао: “Из воде ће се појавити пастрмка, ја ћу бацити камен и њиме је пресећи.” То се и догодило. Уплашен и запрепаштен, ујак је повикао: “ Bade retri Satanas!” Био је учен човек и говорио је латински… Налазио сам се у Паризу када сам видео мајчину смрт. У небу, пуном светлости и глазбе, лебдела су прекрасна створења. Једно од њих је имало мајчин лик, који ме је гледао са бескрајном љубављу. Пошто је визија ишчезла, знао сам да је моја мајка умрла.

Што је седмо прилагођавање, господине Тесла?

Знање како да се психичке и виталне енергије претварају у оно што желимо, и постигнемо власт над свим осећањима. Хиндуси то називају Јогом Кундалини. Ова знања се могу научити, за што су потребне многе године или се стичу рођењем. Ја сам их већину стекао рођењем. Она су у најближој вези са сполном енергијом, која је после светлости најраспрострањенија у свемиру. Жена је највећи крадљивац те енергије, а тиме и духовних моћи. Ја сам то одувек знао и чувао се. Од себе сам створио оно што сам хтео: мисаону и духовну машину.

А девето прилагођавање, господине Тесла?

Све учинити да се ниједног дана, ниједног тренутка ако је то могуће не заборави ко смо и зашто смо на Земљи. Изузетни људи који се у животу муче болешћу, оскудицом или их друштво превише рањава својом глупошћу, неразумевањем, прогоном и осталим потешкоћама којима Земља врви као мочвара инсектима, остављају иза себе дело неостварено до краја. Има много палих Анђела на Земљи.

Што је десето прилагођавање?

Оно је најважније. Напишите да се господин Тесла играо. Играо се читавог свог живота и уживао у томе.

Господине Тесла! Односи ли се то и на ваша открића и ваше дело? Је ли и то била игра?

Јесте, драги младићу. Ја сам тако волео да се играм електрицитетом! Увек се најежим када слушам о оном Грку који је украо ватру. Грозна прича о окивању и орловима који му кљују јетру. Зар Зеус није имао довољно муња и громова, па је био оштећен за један жар? Ту је неки неспоразум… Муње су најлепше играчке које се могу наћи. Не заборавите у вашем тексту истакнути: Никола Тесла је био први човек који је створио муњу.

Господине Тесла, малоприје сте говорили о Анђелима и њиховом прилагођавању на Земљи.

Јесам ли? То је исто. Можете написати и ово: он се дрзнуо да узме на себе прерогативе Индре, Зевса и Перуна. Замислите неког од тих богова како у црном вечерњем оделу, са полуцилиндром и белим рукавицама елити Њујорка приређује грмљавине, пожаре и земљотресе!

Читаоци нашег листа воле хумор. Али збунили сте ме изјавом да и ваша открића, која су неизмерна добробит за људе, представљају игру. Многи ће се намрштити на то.

Драги господине, невоља и је у томе што су људи одвећ озбиљни. Да то нису, били би срећнији и знатно дуже би живели. Кинеска пословица вели да озбиљност скраћује век. Ли Таи Пе је посету крчми претпостављао посјети царском двору. Али да се читаоци новина не би мрштили, вратимо се стварима које они сматрају важним.

Они би радо чули у чему је ваша филозофија.

Живот је ритам који се мора спознати. Ја осјећам тај ритам и управљам се по њему и препуштам му се. Он је врло захвалан и дао ми је знања која имам. Све што живи повезано је дубоким и дивним везама: човек и звезде, амеба и Сунце, наше срце и кружење бесконачног броја светова. Те везе су нераскидиве, али оне се могу припитомити и умилостивити тако да човек и сам почне да ствара нове и другачије односе у свету, а да старе не наруши. Знање долази из свемира; наш вид је његов најсавршенији пријемник. Имамо два ока: земаљско и духовно. Треба настојати да она постану једно око. Универзум је жив у свим својим манифестацијама, попут какве мислеће животиње. Камен је мисаоно и осећајно биће, као што су то биљке, звер и човјк. Звезда која сја тражи да је гледамо, и да нисмо одвећ обузети собом разумели бисмо њен језик и поруке. Своје дисање, очи и уши човјек мора ускладити са дисањем, очима и ушима универзума.

Док говорите, чини ми се да слушам будистички текст, речи таоиста или трактат Паразулзуса.

–Добро вам се чини! Значи да постоји опште знање и истине које је човек одувек поседовао. По мом осјећању и искуству, у свемиру има само једна материја и једна врховна енергија са бесконачним бројем манифестација живота. Најлепше од свега је то што открићем једне тајне у природи, откривате и остале. Оне се не крију, ту су око нас, али ми смо слепи и глухи за њих. Ако се емотивно вежемо за њих, оне нам саме долазе. Јабука је много, али је један Њутн. Он је тражио управо ону јабуку која је пала пред њега.

Питање које је можда требало поставити у почетку овог разговора. Што је за вас електрицитет, поштовани господине Тесла?

– Све је електрицитет. Најпре је светлост, бескрајни извор из којег истиче материја и распоређује се у свим облицима који представљају свемир и Земљу са свим њеним видовима живота. Црно је право лице светлости; што је не видимо такву, то је изузетна милост према човеку и осталим створењима. Једна њена честица поседује светлосну, топлотну, нуклеарну, радијацијску, кемијску, механичку и засад непознате енергије. Она има моћ која може покренути Земљу са њене путање. Она је истинска Архимедова полуга.

Господине Тесла, ви сте превише пристрани према електрицитету.

–Електрицитет сам ја сам. Или, ако хоћете, електрицитет у људском облику. То сте и ви, господине Смит, али тога нисте свесни.

Је ли отуда ваша способност да кроз тело пропуштате електричну струју од милијун волти?

-Замислите вртлара којег нападају биљке; то би заиста било лудо. Човеково тело и мозак сачињени су од многих енергија; у мене је највише електрицитета. Енергија која је различита у свакога је оно што чини човеково “ја” или “душу”. Код других створења то је њихова суштина; “душа” биљке није “душа” минерала и животиње. Рад мозга и смрт се манифестирају светлошћу. Моје очи су у младости биле црне, сада су плаве и како време пролази и напрезање мозга бива јаче, оне су ближе белини. Бело је небеска боја. Кроз мој прозор једног јутра је слетео голуб, којег сам хранио. Хтео је да ми јави да умире. Из његових очију излазили су млазеви светлости. Никада у очима неког створења нисам видео толико светлости, као у тог голуба.

Радници у вашем лабораторију причају о бљесковима светлости, пламеновима и муњама које се јављају ако сте гњевни или пред каквом опасношћу.

-То су психичка пражњења или опомене да се чувам. Светлост је увек била на мојој страни. Знате ли тко ми је открио окретно магнетско поље и индукторски мотор, што ме је прославило у двадесет и шестој години? Једне летне вечери, у Будимпешти, проматрао сам са својим пријатељем Сигетијем залазак Сунца. Хиљаде ватри окретало се пламтећи хиљадама боја. Сетио сам се Фауста и рецитирао стихове из њега. И тада, као у магли, видио сам како се окреће магнетско поље и ради индукторски мотор. Видио сам их у Сунцу!

Хотелска послуга прича да се у вријеме грмљавине затварате у собу и разговарате сами са собом.

-Разговарам са муњама и громовима.

С њима? На којем језику, господине Тесла?

Најчешће на мом матерњем језику. У њему има речи и звукова, нарочито у поезији, који су погодни за то.

Читаоци нашег листа били би вам врло захвални да то протумачите.

-Звук не постоји једино у грому, већ и у муњи; код ње је он претворен у сјај и боје, а боје се могу слушати. Језик је од речи, што значи да је од звукова и боја. Сваки гром и муња су различити и имају своја имена. Ја неке од њих називам именима оних који су ми били блиски у животу, или по онима којима се дивим.

По вама, Наука и Поезија су исто?

-То су два ока једног лица. Вилијам Блек је учио да је цели универзум рођен из маште, да га она одржава и да ће он постојати докле год на Земљи буде постојао и један човек. Са њоме је као тачком астронома у коју се могу сакупити звезде свих галаксија. Она је стваралачка енергија равна свјетлосној.

Машта је за вас стварнија од живота?

-Она рађа живот. Ја сам се хранио својим мислима, научио сам да управљам осећајима, сновима и визијама. Одувек сам је његовао, као што сам његовао и свој занос. Цели свој дуги век провео сам у заносу. То је био извор моје среће. Он ми је помогао и да током свих ових година поднесем рад, који је био довољан за пет живота. Најбоље је радити ноћу, јер су звјездана светлост и мисли у блиској вези.

Рекли сте да сам и ја, као сваки створ, светлост. То ми ласка, али, признајем, није ми сасвим јасно.

-Зашто би и требало да вам буде јасно, господине Смит? Довољно је да поверујете у то. Све је светлост. У једном њеном зраку је судбина народа; сваки народ има свој зрак у оном великом светлосном извору који видимо као Сунце. И запамтите: ниједан човек који је постојао, није умро. Претворили су се у Светлост и као такви постоје и даље. Тајна је у томе да се те светлосне честице поврате у првобитно стање.

То је васкрснуће!

-Ја то радије називам: враћање у неку од претходних енергија. Христ и још неки знали су ту тајну. Ја сам трагао за тиме како да се очува људска енергија. Она је један од видова светлости, каткад равна врхунском небеском светлу. Нисам трагао за тиме ради себе, већ ради добра свих. Верујем да ће моја открића учинити људима живот лакшим и подношљивијим, и усмерити их на духовност и моралност.

Сматрате ли да се време може укинути?

-Не сасвим, јер прва особина енергије је да се преображава. Она је у вјечитим преображајима, као облаци таоиста. Али могуће је утицати у томе да човек очува свест и после земаљског живота. У сваком кутку свемира постоје енергије живота; једна од њих је и бесмртност чије порекло је изван човека и чека га. Свемир је духован; ми смо тек напола такви. Свемир је моралнији од нас; зато морамо спознати његову природу и свој живот ускладити са њиме. Ја нисам научник; Наука је можда најпогоднији начин да нађем одговор на питање које ме одувијек прогони, и које је моје дане и ноћи претворило у ватру.

Које је то питање?

-Како су вам очи засјале!… Оно што сам хтео сазнати је: што се догађа са звездом која пада и сунцем које се угаси? Звезда падне као прашина или семе по овом или по другим световима, а сунце се распе у наше мисли, у животе многих створења, у оно што ће се родити као нова светлост, или га свемирски ветар распрши по бескрају. Схваћам да је то неопходно и да је урачунато у устројство свемира. Ствар је, међутим, у томе да се једна од тих звијезда и једно од тих сунаца, макар и оно најмање, сачувају.

Али, господине Тесла, ви схваћате да је то неопходно и да је урачунато у устројство света!

–Када човеку постане јасно да је његов највиши циљ да трчи за звијездом падалицом и покуша да је ухвати, разумет ће да му је живот дан управо због тога и бит ће спашен. Звијезду ће на крају ухватити!

И што ће се онда догодити?

-Творац ће се насмејати и рећи: “Падала је само да би ти потрчао за њоме и ухватио је”.

Зар све то није у супротности са космичком боли, који тако често спомињете у својим списима? И што је то космичка бол?

–Нису супротности, јер смо на Земљи… То је болест о чијем постојању огромна већина људи није свесна. Отуда многе друге болести, патња, зло, беда, ратови и све оно због чега је људски живот апсурдна и страшна појава. Та болест се не може сасвим излечити, али свест о њој ће учинити да буде мање тешка и опасна. Кад год је неко од мени блиских и драгих људи био повређен, ја сам осећао физичку бол. То је зато што су наша тела од сличне грађе, а душе везане нераскидивим нитима. Несхватљива туга која нас понекад обузме, значи да је негде, на другом крају ове планете, умрло дете или племенит човек. Цели свемир је у извесним периодима болестан, од саме себе и од нас. Ишчезнуће неке звезде и појава комете утичу на нас више него што ми то слутимо. Везе међу створењима на Земљи су још јаче; због наших осећања и мисли цвет ће дивнији замирисати или утихнути. Те истине изнова морамо учити да бисмо се излечили. Лек је у нашем срцу и, исто тако, у срцу животиње коју називамо свемиром.

Седмица.ме

 

37 коментара

 1. Лепо али тешко да је Тесла своје место рођења звао „хрвацком“, та фантазмагорија није постојала пре једног века када је Тесла живео и ово је сигурно подметачина „вакитанаца“, познати су по томе што воле да фалсификују све историјске списе. Он је Србин рођен у тадашњој Аустроугарској и са хрвацким конвертитима нема ништа а понајмање са њиховом смејуријом од „државе“.

 2. 10-ка за коментар!

  Драган Славнић

 3. Tesla, iluminat.
  Ajde, ospite paljbu sada.

  • Čovek je onaj..........koji saoseća sa tuđom mukom

   Nećemo osuti……….ako objasniš, ko su iluminati i zašto ih tvoji popovi ne vole……….!!!!!!!!!!!!!!!!!

   • Bitno je da ih tvoji rabini vole.
    Jel tako?

    • Čovek je onaj..........koji saoseća sa tuđom mukom

     Misliš…….SOR-rabini = SoRaBi-ni = SRB-i-ni = Srb-i………tj sveštenici sunčevog kulta……….nepimna konjino………??????????

     • ne pravi se blesav, judo.
      pokvaren jesi, ali glup nisi.

      mislim na tvoje rabine talmudiste, sataniste, bogoubice i careubice,
      koji su te naučili da pljuješ po tuđim svetinjama.

     • Čovek je onaj..........koji saoseća sa tuđom mukom

      ……….koji su te naučili da pljuješ po tuđim svetinjama.

      Daću ti 1 000 evra……….ako budeš znao ijednu srpsku svetinju………..!!!!!!!!!!!

      Da čujem………jevrejski zamorčiću………..!!!!!!!!!!!!!!

   • Moji popovi?????
    Tebi stvarno treba ozbiljno lijecenje. Pod hitno.

    • Čovek je onaj..........koji saoseća sa tuđom mukom

     Neprijatelj moga prijatelja je moj neprijatelj……….!!!!!!!!!!

     Ti i ne znaš da su popovi tvoji……….!!!!!!!!!!

     Da li ti treba lečenje ne znam, ali da ti fali gimnazija………to znam sigurno………..!!!!!!!!!!

     PS: Ne reče nam………..ništa o iluminatskim đavolima…….!!!!!!!!!!

     • S tobom je bezvrijedno gubiti vrijeme.
      Ja sam svoj Masters dobio na Welshkom univierizitetu kome ti ne znas ni ime izgovoriti mutavko.
      Poklopi se sa svojim slonovskim usima jer ti i onako ne sluze za slusanje, jer cigani lete u nebo.
      Ne gubi vrijeme trolanjem idi skupljaj perje i puni jastuke i duseke.
      Od toga se barem posteno (ne dobro) zivi.

     • Čovek je onaj..........koji saoseća sa tuđom mukom

      Ja svoj ispit iz elektromagnetike ne bih dao za tvoj univerzitet kojem ne znam ni ime izgovoriti…………uključujući i profesore pa i portira………..!!!!!!!!!!!!!

      Fali ti treći razred gimnazije………..a te megatrendove imamo i ovde……….stigoše otuda……….zajedno sa vama……….!!!!!!!!!!!!!

      Idi fasciniraj čobane sa tim govnima od univerziteta……….gde tvrde………..da slon ne može leteti sa krilima komarca, jer ima ravne tabane………..!!!!!!!!!!!!!!

      Pravili smo i radare i tenkove i rakete………..dok se vi ne pojaviste………..sada je proizvodnja šampinjona…………za nas……….vrhunska tehnologija……….!!!!!!!!!!!!!!

      Šta bi sa iluminatskim đavolima……….???????????

    • То је СФРЈ Шугославија правила радаре да се будале занимају, а озбиљне системе је куповала америчке. Као и сва телекомуникациона техника што је била америчка, а оно нешто мало домаће, индукторски телефон, и сл.

     Међутим, то не значи да су факултети на западу Мегатренд. Овде око мене су и сеоске библиотеке опремљене боље од Народна билблиотеке у Београду. Да си некад имао прилике да завириш у било који озбиљан универзитет у Америци, или чак и обичан комјунити калеџ, усрао би се у гаће. Навешћу само пример Мишиген Стејт, јер за то конкретно знам неке податке (од пре 15 год). 30.000 студената. Годишњи буџет $980 мелеона. Поређења ради буџет ЈНА је био $2.5 мелеарде за 250.000 војника, укључујући и официцре и станове и пенМзије и ВМА и РВ и Морнарицу и МИГове и свакакве будалашите. Централна библиотека велика као хотел Интерконтинентал у Београду пун књига до плафона. И тај универзитет и није нешто специјално на гласу, има бољи Ен Арбор, одмах поред 50 миља. С тим кад завршиш Мишиген Стејт стартна плата нпр $85-90.000 а ако си завршио исто то на Ен Арбору, стратна плата барем $150.000.

     Зато, немај илузија да су сви универзитети на западу ладовина. За разлику од сваког до последњег универзитета по Србистану.

     И најбитније, овај наш добри и поштени Нервозни Поштар је за тебе прим. сци. мед. др. мр. проф. и има памет. А ти имаш само језичину да лајеш ко нека лајава кера.

     • Čovek je onaj..........koji saoseća sa tuđom mukom

      U tim seoskim bibliotekama stoje………..priručnici za kurve………..čime isprati pičku da se ne zapati sifilis od neke šoferčine…………u jebačini od 20 dolara……….!!!!!!!!!!!!!!!

      U biblioteci od milion knjiga ima………..samo…………pedesetak vrednih…………što reče jedan od tvojih likova…………Karl Sagan…………..!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Što se tiče tvoje i poštareve stručnosti………..u bilo čemu………o tome i vrapci pevaju na grančici………….uz note megatrend produkcije…………..!!!!!!!!!!!!!

     • Turista
      Ne objasnjavaj se sa budalom.
      On pojma nema sa zivotom, obicni lajavi troll.
      Ti avioni I rakete o kojima prica moze macku o rep da kaci.
      Inace za budalu podatak da sam zavrsio masinski fakultet smjer raketna tehnika I radio sam u Orlu pre odlaska.
      Tek toliko da ne ulazim u detalje jer budala zna o raketama I avionima ko slon o letenju.
      Tacno je da je bivsa Juga pravila sve od podmornica do aviona.
      Pa sta masa toga je bilo zasnovano na zastarjeloj tehnici I crtezima sa zapada. Mnogo se mi zanosimo o nasoj strucnosti, fakultetima I znanju. Svo sranje namjenske industrije smo prodavali nesvrstanim gologuzanima. Ajde nek me ova budala prosvijetli I kaze sta je to Juga apravila od naoruzanja a da nije bilo losa kopija za istoka ili zapada. NISTA IDIOTE, ni ves masinu nismo bili u stanju da napravimo. Zato ne seri I poklopi se tim slonovskim klempavim usima.
      Mi smo bili zemlja tezaka seljaka gje se gradjanska klasa tek pocela stvarati kasnih 70 godina. Do tada su uglavnom hodali u opancima I gonili kocije I stoku na pijacu kroz grad.
      Mucenik vjerovatno gleda Pink I slusa one prostitutke za mikrofonom, a ostatak beskorisnog vremena provodi na youtube gledajuci dokumentarce da se prosvijetli kako bi mogao srati ovde.
      Ja radim za sebe I koliko I kad hocu, a ni to malo ne moram.
      Pacenik moze jedino jastuke I jorgan da puni perjem I krkne u svoj zardjali Yugo (nasa pamet hahaha industrijski ponos). Ja da ga provozam u svom Korvetu 645HP srcka bi ga ufatila.
      Goni se u kurac I saosjecaj koliko hoces sa tudjom mukom, bole me kurac I za tebe I za tudju muku.
      Svi ste nesposobni za zivot zato ste I ostali u tom smradu od tzv drzave. Neka vam taj klitoris od precjednika obezbjedi standard, to vrhunsko obrazovanje hahaha sa kojim mozete dupe da obrisete. Usput perje dobro prolazi u Americi, mozda bi I mogao koju kintu da napravis mucavi.

     • Па једино ти Корвета и приличи, ако се бавиш том професијом. Мени се она допада, то је од увек била перјаница америчке аутоиндустрије, ближа је заправо авио индустрији по примењеним техничким решењима и материјалима него аутомобилској.

      Корвета ми је мало тесна с обзиром на моју килажу, па тренутно возим Челенџера СРТ Хелкет има 707 коња и 650 либри фита торк ако Доџ не лаже, а сви су ту склони лагању то ипак треба да се провери на дајно. У главном, не постоје гуме које могу сву ту снагу да пренесу на асфалт да не проклизају ако мало нагазиш гас. А ја имам тешку ногу на гасу.

      Наши надобудни инжењерски техничари и стручњаци опште праксе су толико испраних мозгова кад је њихово школовање у питању, да је то невероватно. Једноставно појма немају какве су на западу школе данас на располагању свима (који могу да плате). Својеверено сам предавао овде на неким универзитетима и на комјунити калеџу који је имао 10х бољу опрему из моје дисциплине него у Србистану државна институција из исте дисциплине, са 6000 запослених.

      Не знају јадни, да су последње инжењерске пројекте радили до 1991, а од тад на овамо ништа се не ради. И генерација која је од тад стасала и преузела послове, једноставно није имала ништа да научи ни да види. Не помажу ту тренинзи и воркшопови по западним хотелима, јок.

     • Čovek je onaj..........koji saoseća sa tuđom mukom

      Dvojica srpskih psihopata……….babunskog mozga sa megatrend diplomamama………!!!!!!!!!!!!!

      Govnari……….nisam siguran da znate razliku između racionalnih i iracionalnih brojeva………..a o kompleksnim, da i ne govorimo……….!!!!!!!!!!!!!

      Vozajte te Bangladešanke i Filipinke u tim krševima……….dajte im 10 dolara za seks………..pre toga ih napojite, da bi pristale………….Tačkasti takve jede za predjelo………..!!!!!!!!!!!!!!!

      PS: ONO ŠTO JA RADIM………..VAZ DVOJICA NE BISTE RAZUMELI ZA DVADESET ŽIVOTA…………JER SE BABUNI NE BAVE MATEMATIKOM, A FIZIKOM………..JOŠ MANJE…………!!!!!!!!!!!!!!!!

     • To cime se TI bavis???? je ni ne zelim da radim jer od toga fajde NEMA. Tu „svoju“ matematiku I fiziku mozes da strpas u prkno I ispalis ko raketu koju spominjes, a o kojoj veze nemas.
      Ti da si karno jednu Filipinku nikad vise nebi ni pogledo te tvoje sto se za najlon carape cepaju po parkovima I haustorima tog velikog sela zvanog Blejigrad.
      Seljoberi kao ti koji su se dovezli na kocijama u opancima ko krompir samo tako mogu biti primitivni I iskompleksirani I vredjati druge, a i svoje roditelje (babune) koji su gace skinuli da te strpaju u te iste kocije i obezbijede studiranje i smrdljivu podstanarsku sobu u predgradju predgradja, tek toliko da ne zaboravis rodni kraj, livade, stale i lijane.
      Zao mi je babuna jer su se trudili uzaludno i ispalili corak. Bolje da te tata izdrkao nego sto je protracio vrijeme kopajuci krompir za gubitnika „elektomagneticara“ kako ti rece.
      Hahahaha elektromagneticar stvarno trebace mi tih 20 tak zivota da shvatim tvoj poziv. Mnogo se lozis i guras tamo gdje ti nije mjesto i uzgred ne vrijedjaj blizu i daljnju rodbinu (babune).
      Oni su ostali gdje im je mjesto, na grani, a ti se eto uzaludno trudis i jos uvijek vjerujes u Darvinovu teoriju o postanku vrsta i postanku covjeka od majmuna.
      Eto, vidis na vlastitom primjeru da je Darvin pogrijesio.
      Nazad u svoje stado, babunu.

     • Čovek je onaj..........koji saoseća sa tuđom mukom

      Nama, babunskog porekla, ne dadoše Fulbrajtovu stipendiju……….ne poslaše nas, kao vas tamo u Raj, kojem ni ime ne mogu izgovoriti, da naprave od nas petu kolonu……..za razliku od vas……….!!!!!!!!!!!!

      Pokazaše vam tuđi sjaj, tutnuše jeftinu Filipinku u krevet……….i obećaše ulaznicu u svetli klub……….!!!!!!!!!!!!

      Drkoš, poput tebe………čiji tajo verovaše da nije od majmuna, nego od Boga………biva gurnut pacovskim kanalima u vrli svet………..i započe krvav pir…………pir rabote protiv svojih………..!!!!!!!!!!!!!

      Dobi drkoš i avans, ali pošto ne imaše talenta za veleizdaju……….skrajnuše ga…….!!!!!!!!

      Sad se drkoš kiti raketnom propulzijom, a ne zna ni kud je šupalj……..“inženjer“ koji nipodaštava fiziku i veruje u kreaciju……….kratko rečeno……..govno na kiši………!!!!!!!!!!

      Elektromagnetika je za tebe špansko selo………a meni stara ljubav………!!!!!!!!!!

      Moram te razočarati………..bankrotirana konjino……….verniče u američke snove………….ne živim od elektromagnetike, već od pisanja softvera za razne sisteme………što je za tebe………..još jedno špansko selo……….!!!!!!!!!!!!

      PS: SVAKO PSIHOPATSKO GOVANCE………KOJE VIDI 1 000 DOLARA U DŽEPU………PLJUJE EVOLUCIJU I UMIŠLJA PLAVU KRV………!!!!!!!!!

      SVAKO TEHNIČKO GOVANCE………KOJE OSETI LAKU LOVU UZ POLITIČKU PODRŠKU………..MISLI DA JE EVOLUIRALO U VIŠE SFERE……….TAMO GDE STANUJU FAŠISTIČKI SMRADOVI………..!!!!!!!!!!!!

      SLEDEĆI PUT………KAD KRENEŠ VREĐATI MOJE RODITELJE……….MORALNA NAKAZO…………NEMOJ OPISIVATI SVOJE………..A SVOJ BLATNJAVI PUT………NE PRIPISUJ MENI………!!!!!!!!!!!!!

     • Meni nista nije palo sa grane, babunu.
      Ja sam sve stvorio svojom glavom i rukama, ovaj mir i slobodu koju uzivam. Mome ocu ni cipele nebi mogao obrisati smradu.
      Izdao je osam zbirki iz oblasti o kojima ti pojma nemas i doktorirao na Lomonosovu. Tim usranim avionima koje spominjes a o kojima nemas pojma jer se nalaze u sastavu Ruske avijacije je dao …u ostalom sta da ti pricam o naucnoj fantastici.
      Sto se tice softvera babunu nemoj tu da me diras, ja sam svoj debelo unovcio, „Garlic“ ili Beli luk kako vi djiberi to kazete.
      Cuo si Blackberry ili Research in Motion kako su se nekad zvali ako nisi babunu idi i gugliraj,. Sta ti znas od softvera babunu, HTML, Visual Basic hahahahaha.
      To su poslovi za softverase invalide. Da li si cuo za infinite encription babunu? E vidis to je meni napravilo lagodan zivot babunu.
      Elektomagneticar hahahaha mali Tesla koji sisa vesla po internetu.
      Daleko si ti od istine prika.
      Vrati se kuci u rodno selo i puni jastuke i jorgane perjem mozda koju kintu napravis, ostavi se interneta i lupanja prazne slame.

     • Čovek je onaj..........koji saoseća sa tuđom mukom

      Čuj stručnjaka za softverske………..zakrpe………!!!!!!!!!!!

      Sistemski softver mi je izvor prihoda……….i to u oblasti………. komandno informacionih sistema i batl menadžment sistema………….!!!!!!!!!!!!

      Potpuna robotizacija i automatizacija PVO sistema, tenkova, artiljerije………su samo neke oblasti………!!!!!!!!!!!!

      Softver za of-lajn let za bespilotne letelice………!!!!!!!!!!

      Softver za procenu elektro-magnetne pokrivenosti na ratištu do nivoa brigade………na 3D okruženju sa prostornom rezolucijom od 2,5 m…………!!!!!!!!!!!!!

      Prepoznanavanje oblika……….u realnom vremenu……….sa kamera bespilotnih letelica i kreiranje putanja u 3D okruženju………..inteligentno izbegavanje rizičnih oblasti…………itd………….!!!!!!!!!!!!

      ………itd……….itd………

      Kao što vidiš……….sistemski softver……….u preciznom 3D okruženju i realnom vremenu……….na moćnim grafičkim procesorima………..i desetak relativnih koordinatnih sistema, bez osakaćivanje bilo kojih koeficijenata u transformacionim
      matricama…………nije zajebancija……….i neki Visual Basic………!!!!!!!!!!!

      To radimo……….levom smrzlom rukom……….i to zovemo………oplemenjivanje čelika…………….!!!!!!!!!!!!!

      Međutim, moje pravo zanimanje je……….još jedno špansko selo za tebe………a zove se……….povećanje odnosa signal šum po volji mnogo………za sve vrste prenosa informacija………..!!!!!!!!!!!!!

      Softverom hranim saradnike, a ova baba-roga mi život čini očaravajućim……….!!!!!!!!!

      Oni tvoji „genijalci“ iz silikonske doline, o ovoj baba-rogi, i, ne sanjaju……….i kažu da je to nemoguće………..!!!!!!!!!!!!!

      Dok ti praviš zakrpe na krilima blekberija…….da ne zarovi, negde, u oranje……ja prelazim horizonte zbivanja u oblastima o kojima ni tvoji idoli ne sanjaju……….a ti si mala plačljiva i upišana beba u tome………….!!!!!!!!!!!!!!!!

      PS: OTAC TI PROJEKTOVAO RUSKU AVIJACIJU………..A TI ZAVRŠI KAO NADMENI AMER……….PREZIRUĆI SVE ISPOD SVOJE UMIŠLJENE VELIČINE…….ČUDNA EVOLUCIJA……..!!!!!!!!!

      NISAM ZAPOČEO SA TOBOM GALAMU NI ZBOG OCA TI NI ZBOG STRUKE TI……………NEGI ZBOG NADMENOSTI KOJA SMRDUCKA NA ZAPADNI FAŠIZAM…………….A TO NE PODNOSIM……….!!!!!!!!!!

      POZDRAVI MI „GENIJALCE“ IZ SILIKONSKE DOLINE………..I RECI IM DA SE ISTOČNI FILOZOFI IGRAJU SA REŠENJIMA O KOJIMA ONI, I, NE SANJAJU………..!!!!!!!!!

 4. Овај интервју нѣје сигурно направљен 1899. године. Те године се Тесла тек уселио у хотел Валдорф Асторија – рано за причу о голубовима. Хотел тада нѣје имао 33 спрата, већ дупло мање. Ајнштајн је теорију релативности, о којој се у интервјуу говори, објавио тек 1905. – посебну, и 1916. – општу. И тако то.
  Испада да интервјуа или нѣје ни било, или је добрано дорађен и „накићен“.

 5. A nasa drzava kao nije smejurija…

 6. Из које жуте штампе ли је ови извучено? Само сам почео, даље ми се не да. Ово је стил оног лудог Велимира Абрамовића. Сео лепо човек и написао како он у лудој глави замишља Теслу.

 7. Нисам читао овај чланак, али се не слажем.

  Е да видите или сте можда и видели скоро је на ТВ била нека мала серија о Теслином наслеђу. И неколико историчара технологије, један Теслин биограф, један физичар-планетарни научник шта год му то значило и један истраживачки новинар (мада више личи на каквог бајкера) истражују о Тесли.

  И запели за неке сандуке где је била смештена Теслина оставштина, имају неки број нпр 40 сандука и дају се у потрагу за остатком, фали неколико комада по њиховим истраживањима. И нормално одведе их пут у Биоград, у Теслин музеј. Где сад господари неки тута-мута, вероватно СНС-овац.

  Раније је годинама директор тог музеја био Владимир Јеленковић. Ем је човек тата-мата ем зна знање ем смо другари. Али је отишао да ради негде друго. И музеј допадне шака овом садашњем полудебилу да газдује.

  Како је само тај дочекао те госте истраживаче пред ТВ камерама, као да су дошли да га избаце одатле, а не у истраживачку, најављену посету и да погледају експонате. Питају га за те сандуке колико има, а он бла бла, има, нема, не зна број, мора да се утврди, није комисија заседала, такве будалаштине рече човек пред камером. А ови гости само се загледају, нико ништа не коментарише, али се види да су згранути каква будала их је дочекала. И ај то што је будала, него нешто муља и покушава да прикрије. Пази, ти сандуци су у подруму музеја већ 50-60 година, али, али још нису пописани бла бла.

  И прихвати тај да их поведе у подрум да они то погледају. И гости се ухвате за неки тамо документ који им је тај директор музеја показао и замоле да виде последњу страну тог документа да погледају како им се чини Теслин потпис, да ли је аутентичан. Кад је директор музеја запени, почео да се свађа, недаде људима да погледају последњу страну тог документа, оте им оне папирчине из руке, све пред камерама. НИсам лепо могао да поверујем са своја оба ока.

  Онда се присетим да су у Србистану остали само претежно шкартови или немоћни или чобани, што све објашњава.

  • Čovek je onaj..........koji saoseća sa tuđom mukom

   И запели за неке сандуке где је била смештена Теслина оставштина, имају неки број нпр 40 сандука и дају се у потрагу за остатком, фали неколико комада по њиховим истраживањима.

   Nedostajuće sanduke……….Tesla pokloni tvojim Marsovcima u zlo doba kad im vreme nije………..a oni ga častiše jednom vožnjom iznad Njujorka u antigravitacionoj mašini……….!!!!!!!!!!!!

   Ne mogu da verujem, da ovo nisi znao……….iako te CIA redovno obaveštava………!!!!!!!!!!!!!!

  • Не сери будало.
   Aутори те серије за нестанак тих неколико сандука дирекно оптужују неког Трамповог претка, стрица, тако нешто, који је у то доба био функционер некаквог бироа за имовину странаца, јебемлига. А као у тим сандуцима су биле богзнакакве тајне бла бла.

   • Čovek je onaj..........koji saoseća sa tuđom mukom

    Tesla bi tajne napisao………stavio ih u sanduke i čekao da ih neko mazne………??????????

    Bilo mu je ime Nikola………..a ne Mujo ili Haso……….!!!!!!!!!!!!!

    Sve „zajebane“ koncepte je, šifrovane, dao Rusima, ispred nosa tvoje CIA, koja te slabo informiše, iako joj redovno plaćaš članarinu……….!!!!!!!!!!!!!

    Ako je nešto i promaklo……….skrkalo se je u BERMUDSKI TROUGAO iz letećeg tanjira………..lično mi je pričao moj prijatelj DENIKEN………………tvoj idol……………!!!!!!!!!!!!!!!

 8. Моја Ција је исто колико и твоја.

  Не пишем шта ја мислим да је Тесла радио, него о чему се ради у серији, не улазећи ни мало у смисленост и истинитост сарджаја и радње серије. Зато да наведем и занимљив детаљ шта тврде у серији. Зна се да је Тесла своје последње године провео у хотелу Њујоркер (није Валдорф Асторија, како горе колега дописник наводи). Сад, то објашњавају као Тесла је био сиромашан, па бла бла. То није његов разлог живота у том хотелу.

  Како тврде у серији, Тесла је тај хотел одабрао јер је имао сопствену електричну централу у подруму, снаге па мислим 1 мегават (да не лупам, нисам бележио детаље током емисије). Сам хотел, структуру зграде, Тесла је према ауторима те серијице, користио уместо Ворденклиф тауера, који је био натеран да напусти (ЈП Морган). И да је практично, из своје хотелске собице, коју су показали, мала двокреветна соба, наставио да ради, ваљда на Death Ray пројекту, као да има све лабораторијске услове.

  Хотел му је био погодан јер је Тесла знао да га прате из ФБИ и како се испоставило, војна служба, тачно наводе имена агената који су буквално ремтало собу до Теслине у том хотелу. Предност хотела је да је имао 2 или више подземних излаза директно у сабвеј (метро), сад су ти излази затворени, али подземни ходници воде директно до Пен Стејшна на 34 улици. Испада да је Тесла могао неопажено да изађе и уђе у хотел са неколико улаза, а да је сама зграда од 43 спрата њему била од користи па као Ворденклиф тауер.

  Ко је занимљив знати, може да погледа, серија коју наводим се зове Тесла фајлс.
  https://www.history.com/shows/the-tesla-files

  • Čovek je onaj..........koji saoseća sa tuđom mukom

   Како тврде у серији, Тесла је тај хотел одабрао јер је имао сопствену електричну централу у подруму, снаге па мислим 1 мегават

   Šta je pogonilo tu centralu…………možda je tesla vrteo pedale od bicikla i pogonio je……….ili je pišao sa vrha hotela na turbinu snage 1 MW………???????????

   Znaš li………koliki je 1 MW………???????????

  • Много си ти паметан, мутави, кад мене питаш шта је погонило те генераторе. Биће да је твоја баба пишала на турбину, сигурно је имала разгажену пиздурину Фи 100мм да је могла да прими цео противпожарни апарат да ни не осети јер мора да је напримала километре усташких милоклиза.

   Ја знам боље од тебе колико је 1 мегават и нисам лупио кад сам то написао, као што никада ни не лупетам овде, јер имам сјајно техничко образовање које кошта па као цела улица у којој живиш, са све зградама, возилима, земљиштем, становницима и инфраструктуром. Што и није тешко, јер сте сви тамо САДА јефтини, јефтинији од циганске пичке.

   Ако те и даље занима шта је погонило те генераторе, верујем да су били на пару или на дизел моторе, јер на шта би могло друго? Али ево ти прочитај документ о Хотелу Њујоркер и централи коју сам споменуо. http://sites.ieee.org/ny-monitor/files/2012/04/2006_08.pdf страница 11.

   Тачно сам навео ред величине снаге, централа коју сам навео је инсталисане снаге 2,575 kW тј 2,5 Мегавата мутави дебилу од дебила. Парни котлови су радили на притиску 175 PSI за случај да имаш три чуке у глави и да си чуо негде за ту јединицу.

   Пих говедо. Разуми да сви овде, укључујући и оног молера Шуматрајка, који виси на мердевинама и млати четком по руским подрумима, имају далеко веће техничко и свако друго знање од тебе.

   • ROB: Neću slobodu.......dajte mi gazdu......koji više plaća

    Ako tvoja…….frau Fida, ima Fi 100 mm………ne poredi je sa mojom babom……….jer moju babu nisu crnci razgažavali sa opasnim macolama………kao tvoju Fidu……….!!!!!!!!!!!!

    Izračunaj nam snagu kotlova i ložišta……….za korisnu snagu od 2.5 MW……….sa stepenom korisnog dejstva od 8%………..i reci nam………je li to sve bilo smešteno u vešerajnici hotela…….?????????

    O tvom „skupom“ obrazovanje ne bih naglabao……….jer deca u osnovnoj školi znaju……….šta je zakon o održanju energije, šta je inercija………a ti i Deniken se još mučite sa tim……..!!!!!!!!!!!!

 9. Хехе стварно си дебил кад може да ти падне на памет да ми тражиш ЈА ДА ТИ ИЗРАЧУНАМ снагу котлова. Тражи ти то лепо својој баби, тој која је запишавала ту парну турбину. Пише ти лепо у чланку инсталисана снага генератора и мени је то сасвим довољно. А ти ако имаш примедаба жали се аутору чланка.

  Да си имао прилике да путујеш и видиш света, нарочито Њујорк и Хотел Њујоркер, не би морао да будалиш и мене да питаш где је била смештена електрична централа тог хотела. Америка, без обзира колико је ти не волиш због свега што нам је урадила, је ипак место где су смишљене и освојене многе технологије, инжењерска решења су им вредна пажње, нарочито у доба кад је цветала инжењерска професија, тј крајем 19. века. Што је најгоре, свако може да допутује у Њујорк и одседне у том хотелу, може да наручи баш ту собу где је Тесла самовао и може да сиђе у подрум да види и опипа ту електричну централу о којој је реч у мојим коментарима.

  Гравитација није то што вас уче по школама и сва наука је лаж, али то превазилази моје намере да коментаришем даље. Зато чобане, скини ми се с к.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Србија данас)

Кина за две последње године уништила шпијунску мрежу САД на својој територији

Пекинг-Током две протекле године кинеске тајне службе фактички су уништиле сву америчку ...

Хаос на Флориди: Пуцњава на турниру видео игрица, има мртвих (видео)

Вашингтон-Најмање четири особе су убијене у пуцњави током турнира у видео играма ...