(Фото: Јутјуб)
(Фото: Јутјуб)

Конгрес САД: Русија може преко Републике Српске да спречи улазак БиХ у НАТО

Вашинготон-Република Српска има моћ да спречи улазак БиХ у НАТО, наведено је у извештају америчког Конгреса о утицају Русије широм света, у делу који се односи на БиХ.

 

„Да би БиХ могла да настави пут ка НАТО, морају се усагласити сва три конститутивна народа – Хрвати, Бошњаци и Срби, која су представљена у Председништву БиХ, те да буду спроведене потребне реформе“ – наводи се у извештају.

У извештају се наглашава да је Српска аутономни ентитет у БиХ који је већином насељен Србима и одржава блиске односе са Москвом, преносе „Независне новине“.

„Иако су централне власти у Сарајеву изразиле подршку имплементацији мера из Акционог плана за чланство, парламент РС је усвојио необавезујућу резолуцију у октобру 2017. године у којој се изражава противљење потенцијалном чланству БиХ у НАТО“ – подсећа се у извештају.

У овом документу се напомиње да је Русија интензивирала односе са „премијером Српске“ /председником/ Милорадом Додиком, што ће успорити настојање земље да постане члан НАТО.

„Председник Русије Владимир Путин се с њим више пута сусретао, иако Додик нема никакву државну функцију. Притом, Путин се није сусретао са централним властима БиХ, што представља кршење дипломатских протокола. Путин је тиме јасно показао ко је за њега пожељан саговорник“ – наводи се у извештају.

У извештају стоји да је Русија јавно подржала „референдум за независност Српске“ /референдуму о Дану Републике/, за који је Уставни суд БиХ истакао да крши права несрба у земљи.

„Ако БиХ крене да прави напредак на путу ка НАТО, Русија би могла искористити утицај на Српску да тај процес успори. Медијски простор је већ припремљен за ту могућност, јер се медији у РС ослањају на анти-НАТО и анти-ЕУ садржај из ‘Спутњикове’ редакције у Београду“ – наведено је у извештају америчког Конгреса.

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова оценила је да је извештај да се Русија меша у односе унутар других земаља некоректан.

 

 

 

Срна

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Руске избеглице у Краљевини СХС

Београд-Октобарска револуција, руски грађански рат и коначна победа Црвене армије довели су ...

Фудбалска репрезентација Србије победила Костарику са 1:0

Казањ-Фудбалери Србије победили су Костарику 1:0 (0:0), у првом мечу Групе Е ...