(фото:СКК)

Маратонска конференција је коначни доказ: Вучић нема план за Космет и сакриће се иза „воље народа“

Онај ко је имао живце дебљине челичне сајле могао је од јутрос да прати конференцију за новинаре коју је Александар Вучић започео „од Кулина бана“ и протрчао кроз све теме које он сматра релевантним за грађане ове земље.

Шта је све рекао о овоме или ономе можете прочитати испод у тексту, али закључак свега што смо чули је следећи:

Александар Вучић не зна шта да ради са Косовом и Метохијом. Нема план. И зато је поменуо да ће „народ донети коначну одлуку“ тј. да ће вероватно бити расписана нека врста референдума, иза кога ће се он сакрити и „донети решење“ за Космет.

Уместо такве глупости и ових свакодневих идиотских конференција које смо приморани да гледамо, Александар Вучић би морао да КОНАЧНО ПОДНЕСЕ ОСТАВКУ, јер није способан да као председник испуни своју уставну дужност и одбрани територију ове земље.

Уколико вас занима, све што је АВ рекао на конференцији можете прочитати испод:

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, на конференцији за новинаре, да би народ у Србији волео да неко на себе преузме сву одговорност када је реч о косовоском питању, али да ће, упркос томе, одговорност морати да преузму сви грађани.

Истакао је да многи у Србији нису за компромисно решење косовског проблема и да би неки подржали целовитост независне државе Косово, док неки други мисле да ни о чему не треба да се разговара и да ће доћи време да се Албанци избаце преко Проклетија.

У Србији постоји недостатак рационалног приступа, рекао је Вучић на конференцији за новинаре и изразио сумњу да ће доћи до приближавања трајном решењу.

Он је додао да би народ у Србији волео да неко на себе преузме сву одговорност када је реч о косовском питању, али да ће, упркос томе, одговорност морати да преузму сви грађани.

Народ ће донети коначну одлуку, јер ће имати могућност да се изјасни о потенцијалном споразуму до којег бисмо могли да дођемо, рекао је Вучић.

Дали смо све од себе да будемо поуздан партнер Албанцима и ЕУ и испуњавали смо све обавезе, рекао је Вучић, уз констатацију да никада није обећао лако и безболно решење за Косово, јер „таквог решења нема“.

Председник Србије истакао је у обраћању јавности да ће савет Србима на КиМ бити да пажљиво радимо и пратимо дешавања у међународној заједници, да инсистирамо на својим правима и да бирамо тренутак и потезе који ће бити у складу са нашим интересима, преноси РТС.

Вучић је подсетио да више од 1.930 дана приштинске власти нису испуниле своју обавезу да се формира Заједница српских општина (ЗСО).

Навео је да је један пут да Срби сами то предузму, на чему би мало ко у свету могао да им замери ако се води рационалним аргументима.

„Ако би то урадили, постојала би опасност од једностраних акција Приштине, а многи са Запада би им пружили подршку, опасност од коначног обрачуна Приштине пре свега са севером КиМ и да мимо воље српског становништва уђу на север и преузму контролу над виталним објектима“, рекао је Вучић у обраћању јавности у Председништву, преноси РТС.

Управо зато, истиче, савет Србима биће да „пажљиво радимо и пратимо дешавања у међународној заједници, да инсистирамо на својим правима и да бирамо тренутак и потезе који ће бити у складу са нашим интересима и значити гарантије да можемо да очувамо мир, стабилност и да ни на који начин не угрозимо безбедност“.

Истакао је да „уколико неко жели решење на Косову“, морати да буде формирана Заједница српских општина (ЗСО) на Косову.

Нисам разочаран у Албанце јер нису испунили обавезу формирања ЗСО, рекао је Вучић и додао: „Увек сам говорио да им не верујем ништа“.

Због тога ће Београд, истиче, наставити рад са Српском листом и представницима Срба са КиМ и српским народом и „знати како и на који начин да дођемо до остварења својих права“.

Рекао је да је његов став јасан и да није промењен од почетка. Каже да је решење неопходно и то што пре, преноси РТС.

Прво, истиче да је потребан дуготрајан мир између Срба и Албанаца и решење које би значило стварање неке врсте сигурности за грађане.

Друго, стиче председник потребно је постићи такву врсту стабилности да можемо да се посветимо економском напретку земље и да немамо отежавајуће факторе који нам данас и већ, читав век „стоје на рукама, ногама, леђима и врату“, рекао је Вучић“.

Треће, председник сматра да би се на тај начин поправиле стране инвестиције и да би имиџ Србије у свету био драматично поправљен.

И четврто, Вучић наводи и да је демографска слика Србије и Срба таква да ћемо, ако не решимо косовски чвор, имати за милион људи мање 2050. године него што бисмо имали ако бисмо то питање решили. Додаје да је то питање оптимизма нациеј и вере у другачију будућност, преноси РТС.

Председник истиче да је важно да људи разумеју да нам је потребно рационално и разумно решење које ће свако нормалан да схвати и разуме, да победе у овом послу нема већ да има будућности.

Тиме би драматично привукли стране инвестиције у Србију, рекао је Вучић и додао да ће, уколико се не разреши „косовски чвор“, Србија 2050. године имати милион становника мање него када би тај проблем био решен.

Односи са Загребом нису ни топли ни срдачни

Председник Србије се током конференције за штампу осврнуо на односе Србије и Хрватске. Том приликом је изјавио је да односи Београда са Загребом нису ни топли ни срдачни, због перманентно негативне политике Хрватске према Србији.

Желим што боље односе са Хрватском, мада се води кампања против мене. Са њима сам увек говорио без увреда, на достојанствен начин, рекао је Вучић.

Он је изјавио да су представници Хрватске увек добродошли у Србију и да не бежи од разговора „са неким ко драматично другачије мисли“.

Путем болних и тешких економских реформи

„Изабрали смо тада много тежи пут од уобичајеног пута, свакодневног преживљавања, ишчекивања следећих избора и личног богаћења у међувремену“, рекао је Вучић о економским реформама преноси РТС.

Он је додао да је пут реформи, које је покренуо када је постао премијер Србије а наставио као председник, пут оздрављена и напретка Србије са видљивим економским резултатима.

Како преноси РТС, Вучић је подсетио новинаре да када је из Немањине прешао на Андрићев венац обећао је да неће проћи пет година у нераду, већ да ће се бавити најтежим и најважнијим проблемима.

„Сматрао сам да је једно од кључних питања да зарад будућности Србије решимо питање КиМ и ни у једном тренутку нисам обећавао ни лако ни једноставно ни безболно решење јер таквог решења, нити је било, нити га има, нити ће га бити. То могу неодговорни да обећавају. У Србији имамо много различитих ставова, неозбиљности не мањка, а површности више од свега“, навео је Вучић преноси РТС.

Када су се доносиле тешке одлуке, наводи Вучић, разговарао је са народом.

„Као председник Владе и Републике нисам бежао од најтежих разговора. Ако мисле да ми је било лако у Косовској Митровици или Лапљем Селу, или не жели да види истину или има чудан поглед на свет који не могу да разумем“, рекао је председник, у обраћању новинарима, преноси РТС.

Данас/Герила.рс

 

3 коментара

 1. Психијатријски болесник али то не треба да га спасе суда и робије због кршења устава.
  Оно што чуди је што опозиција не схвата да овог болесника и лопину као и његов болесни протофашистички окупациони режим може сменити само протестима.
  У противном ће не само потписати одрицање од Косова већ задужити државу још десетине милијарди долара које ни генерације после њега неће моћи да врате, распродати све странцима и оставити иза себе пустош.
  Да ли су Срби постали толики слепци да не виде шта ради и куда то води?

 2. Potpuno se slazem sa tvojim komentarom Bobo, sve je nazalost istina.
  Probudite se ljudi jer vec smo na ivici propasti!

 3. Треће, председник сматра да би се на тај начин поправиле стране инвестиције и да би имиџ Србије у свету био драматично поправљен.
  ++++
  Једина инвестиција, која је данас неопходна србском народу је проширење затворских капацитета.
  Да има довољно места за све.
  Када грађани наше јадне, опљачкане и окупиране домовине даће Бог, ускоро крену са чишћењем шљама који је од крволочних убица србских грађана маја 2008 године примио аванс и два пута задатке за оно што раде задњих година.

  http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=196&cl=06

  А са њима и све оне који су спроводили злочиначку политику управника логора.
  И баце кључ.

  Са вером у васкрслог Господа, до ослобођења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Народни Покрет "Отаџбина")

Отаџбина: Вучићев режим наставља да бескрупулозно манипулише и фалсификује ставове Руске Федерације и СПЦ

Окупиране територије-Иако су у више наврата високи представници Руске Федерације јасно изразили ...

„Ова власт се може срушити само побуном“!

Господин Вучић је опет обрадовао свој верни народ, како му се, по ...