Александар Вучић и Томислав Николић (Фото: Танјуг)
Александар Вучић и Томислав Николић (Фото: Танјуг)

Николић није, а Вучић јесте добродошао у Сарајево

Сарајево-Председавајући Председништва БиХ Драган Човић упутио је званичан позив председнику Србије Александру Вучићу за службену посету БиХ – потврђено је јуче „ЕуроБлицу“ у Председништву БиХ.

Они нису могли да наведу тачан датум Вучићеве посете Сарајеву, наводећи да би он требало да буде усаглашен наредних дана.

Међутим, председавајући Човић у ранијим медијским наступима није искључио могућност да Вучић посети главни град БиХ до краја августа.

Коментаришући најављену посету председника Србије БиХ, политичка аналитичарка из Сарајева Ивана Марић истиче да је Вучић мудар политичар, који је схватио значај заједничког наступа целог региона према ЕУ и међународној заједници, због чега нема никакав проблем ни с доласком у Сарајево.

„Он је искористио слабости у другим државама, а то је недостатак стварних лидера, тако да се успешно наметнуо као регионални лидер и неко ко је фактор стабилности. То је показао и неколико пута када није одговарао на неке нападе и провокације бошњачких политичара. Верујем да ће његов долазак бити поздрављен и од стране Председништва и грађана БиХ“ – сматра Марићева.

Оно што би, по њеном мишљењу, могао бити проблем у односима Вучића са политичким Сарајевом, јесте најављена декларација коју Србија намерава да потпише са Републиком Српском.

„Међутим, не видим зашто се то проблематизује, јер је Вучић морао да реагује на дешавања око „Олује“ и тако заиграти на националну карту. Не видим ништа лоше у томе. Биће једино лоше, ако неко с бошњачке стране буде оштрије реаговао на то, јер би онда поново могло доћи до заоштравања односа између БиХ и Србије“ – каже Марићева.

Политички аналитичар из Београда Жељко Цвијановић истиче за “ЕуроБлиц” да се односи Београда и Сарајева морају гледати у склопу веома важних српско-бошњачких односа, који су кључ стабилности у овом делу Балкана и чије одсуство ће редовно стварати нестабилност. Зато би, каже Цвијановић, начелно гледано, Вучићева посета Сарајеву била веома важна.

„Не сумњам да ће до ње и доћи и да ће он, као вешт политичар, наћи начина да она буде и успешна. Међутим, стабилност српских односа са Бошњацима могућа је унутар једноставне формуле, према којој би Бањалука одустала од издвајања из БиХ, а Сарајево од покоравања Бањалуке. Још конкретније, то је позиција Дејтонског споразума, на којој стоје и Београд и Бањалука, али се не види да на њој стоји Сарајево Бакира Изетбеговића, ни онај део западних сила које га подржавају“ – каже Цвијановић.

Уверен је да ће се од Вучића тражити оно на шта није пристајао Томислав Николић и због чега није био добродошао гост у Сарајеву.

„Формула по којој ће у Сарајеву прихватити Вучића биће његово окретање леђа не само Милораду Додику него и Српској. Нисам сигуран да ће се то догодити и зато нисам оптимиста у погледу будућих односа Сарајева и Београда, који вероватно неће рђаво ескалирати, али неће бити ни односи поверења“ – закључује Цвијановић.

Сарајево не подржава декларацију

“ Декларација коју ће заједно писати Србија и Српска, ма шта у њој писало, неће бити добро дочекана у Сарајеву. Сваки чин српског јединства, макар он био само симболичан, у Сарајеву и међу западним силама се дочекује као непријатељски, и то објективно постаје велики проблем“ – сматра Цвијановић.

 

Блиц

3 коментара

  1. KAKVA DIVNA FOTOGRAFIJA, ŠTO KAŽU PENZIONERKE, „MNOGO JE LEP“

  2. Домаћи издајници су свуда у туђим државама добродошли. Али ни то нетраје довијека а онда ће пред суд па да видим дали ће им се јавити ти њихови са трулог запада.

  3. Giordano Bruno spaljen na lomaci

    ОТВОРЕНО ПИСМО АЛЕКСАНДРУ ВУЧИЋУ: Не узимај у уста предузетнички дух и менталитет народа Србије!

    http://www.pravda.rs/2017/08/12/otvoreno-pismo-aleksandru-vucicu-ne-uzimaj-u-usta-preduzetnicki-duh-i-mentalitet-naroda-srbije/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Драган Ђилас (Фото: Курир)

Држава пуца по шавовима, а опозиција договара поделу непостојећих мандата!

Београд – Како дневни лист „Данас“ сазнаје, лидери опозиције ће сутра имати ...

Момчило Вуксановић (Фото: www.slobodnaevropa.org)

Срби из Црне Горе писали Вучићу: Помозите, нестаћемо!

Председник Српског националног савета у Црној Гори др Момчило Вуксановић лично је ...