Политика војне неутралности се наставља: „Платинасти вук 18“ стигао у Бујановац

Бујановац-Свечаном церемонијом у бази „Југ“ почела је међународна вежба „Платинасти вук 18“, која ће се реализовати до 22. јуна ове године.

 

Амерички војници стигли у Србију, у понедељак иду у Бујановац

 

На вежби ће учествовати око 500 официра, подофицира и војника оружаних снага Сједињених Америчких Држава, Уједињеног Краљевства, Уједињених Арапских Емирата, Босне и Херцеговине, Бугарске, Мађарске, Румуније, Црне Горе и Србије.

Вежбу је отворио пуковник Слободан Стопа, командант Четврте бригаде копнене војске, уједно официр за планирање вежбе.

Пуковник Стопа поздравио је све учеснике вежбе и пожелео пријатан боравак на бази „Југ“ и полигону „Боровац“ и успешно извођење вежбе у наредне две недеље.

„Као домаћини потрудићемо се да вам кроз посету значајним историјским споменицима представимо Војску Србије и Републику Србију“, рекао је пуковник Стопа и поручио да се ова вежба изводи у мултинационалном окружењу, што је одлична прилика за стицање и размену нових искустава припадника војски партнерских земаља.

 

У вежби која ће се изводити по темама „Тактике, технике и процедуре у мултинационалним операцијама – неубојито оружје“ и „Операција очувања мира“, припадници војски земаља учесница увежбаваће се у употреби несмртоносног оружја, процедурама радњама и поступцима приликом ангажовања у мултинационалним операцијама у међународном окружењу.

Вежба има за циљ да унапреди интероперабилност, међусобно разумевање припадника војски партнерских земаља на тактичком нивоу у току извршења операције подршке миру у мултинационалном окружењу.

Свечаном отварању вежбе „Платинасти вук 18“ присуствовали су и пуковник Горан Стаменковић из Команде Копнене војске, руководилац вежбе пуковник Слађан Стаменковић, заменик команданта Центра за обуку јединица за мултинационалне операције потпуковник Иван Симоновић и команданти јединица из Бујановца.

 

 

Танјуг

 

 

један коментар

  1. Анархиста

    Сви учесници су добили кондоме и вазелин за тактичку вежбу топџија и фурунџија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: © Sputnik / Александр Кряжев)

Више тенкова него у бици за Курск: Војне вежбе Русије и Кине највеће у историји

Москва – На овогодишњим војним вежбама „Исток 2018“ биће пробијени сви могући ...

(Фото: AP Photo / Mary Altaffer)

Москва тражи хитан састанак Савета безбедности због Идлиба

Њујорк – Русија је затражила да се одржи хитан састанак Савета безбедности ...