Сателитски снимак пре и после напада на Барзех (Фото: ИмагеСат Интерантионал)

Последице напада на сиријски Истраживачки центар (фото)

Израелска компанија ИмагеСат Интернатионал објавила је сателитски снимак Научног и истраживачког центра Барзех након бомбардовања САД и њених савезника, које се десило у ноћи 14. априла. У нападу на Барзех учествовале су само САД које су лансирале 57 крстарећих ракета Томахавк.

Барзех је искоришћен и као полигон за премијерно тестирање у борбеним условима 19 крстарећих ракета ЈЈАСМ-ЕР, лансираних са два бомбардера Б1Б, која су полетела из базе Ал Удеид у Катару.

Уништена зграда Истраживачког центра у Барзеху (Фото:САНА)

Овај Центар виђен је од стране појединих западних држава као главно постројење за производњу хемијског оружја, које је коришћено у Думи прошле суботе.

На снимку објављеном касно синоћ може се видети да су сва три објекта у потпуности уништена, што је потврдио и Дамаск.

Сателитски снимак пре и после напада на Барзех (Фото: ИмагеСат Интерантионал)

Међутим, овај комплекс надомак Дамаска, на који је лансирано 76 ракета, било је напуштено неко време пре напада, тако да није било људских жртава, а ни уништене технологије, која је на време пресељена.

Научни и истраживачки центар основан је 1971. по директиви тадашњег председника Сирије Хафеза Ал Асада. Значајну улогу у његовом формирању и даљем раду имала је Француска. Центар се током година бавио разним истраживањима, развојем комуникационе опреме, соларне енергије, питањима хемијског и биолошког загађивања воде. Временом је постајао један од најугледнијих института који се бавио цивилним и војним истраживањима. Војна истраживања која су почела од 1973. кретала су се у правцу развоја ракетне технологије као и нуклеарног, хемијског и биолошког наоружања.

Бомбардован комплекс Барзех (Фото: САНА)

Поред дугогодишње сарадње са Француском, Центар је имао чврсте везе са СССР и Кином. Сарадња са Кином била је у виду испоруке Сирији одређених ракетних компоненти које је Центар користио за даљи развој ракета.

Поред сарадње са страним институтима, овај Центар био је оптужен од западних држава због испоруке наоружања Хамасу и Хезболаху, који су у својем арсеналу користили ракете из Сирије. У јануару 2013. Огранак Центра у Жамраји нашао се на удару Израелских ваздухопловних снага због Хезболаховог конвоја који је био паркиран унутар комплекса.

У жижу јавности Центар је посебно дошао исте године у августу након хемијског напада у побуњеничком упоришту Гути. Без јасних доказа, Запада је као главног кривца видео режим у Дамаску заједно са Центром. Оптужбе на рачун Сирије дошле су и 2017. након хемијског напада у Кан Шајкуну. САД одговориле су тада лансирањем 59 крстарећих ракета Томахавк на базу Ал Шајрат, док је Центар остао нетакнут, осим његових научника којима су уведене санкције.

Убрзо након догађаја у Кан Шајкуну, на терен су изашли експерти из Организације за спречавање ширења хемијског наоружања који су утврдили да у Барзеху и Жамраји, који су огранак Центра, не постоје остаци који би указивали на постојање хемијског наоружање.

Упркос свему томе, САД бомбардовале су Барзех, иако су знале да су од Центра остали само голи зидови, на које је лансирано највише крстарећих ракета.

Саша Радомировић/ GlobalDefence.Info 

 

2 коментара

  1. Тако је било и са србијом, где год пуштате да уђу жидоамерички или жидофранцуски професори и не дај боже бритиши после имате ово.

  2. jevreji se javljaju da potvrde USA laži o pogadjanju svih meta.Tvrdnja USA da su sve rakete pogodile cilj su notorna laža a zatim izmišljanje da su samo tri cilja gadjana su takodje laž.Ako 103 projektila ukupne težine 45 tona padnu samo na tri cilja to bi bilo nevidjeno razaranje tih mesta.Takodje dogovor izmedju Rusa i USA kako neki analitičari navode o gadjanju odredjenih meta je neistina.Ako je bio dogovor zašto su onda nateravali Trampa da učestvuje u napadu.Tri dana pre napada je bila vest kako je FBI usao u kancelarije sekretarice TRampa i vršijo pretres,šta mislite zašto .Pa istinski vladari amerike su hteli napad a ne Tramp.Prvo su pokrenuli globalističkog klovna makrona i mej a tek zatim naterali Trampa da učestvuje.I šta sad ,ispucali su svoje adute,tomahawk im je u budućnosti beskorisan,sad pokusavaju svim sredstvima da prikriju laž o obaranju .Ostaje im samo lajanje po savetu bezbednosti i napadi lažima na Rusiju koji će se u budućnosti intezivirati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: CC0 / National Museum of the)

Повлачење! Тежак ударац угледу Америке у Сирији

САД би могле да обуставе војну подршку Слободној сиријској армији која ратује ...

Сирија (Фото: REUTERS / Omar Sanadik)

Блеф или заиста: Америка окренула леђа сиријским побуњеницима?

Дамаск – Америка је поручила фракцијама сиријских побуњеника да не очекују војну ...