Фахри Џара: Како је рођена српска ћирилица? (Башчанска плоча из 11. века. [1])
Фахри Џара: Како је рођена српска ћирилица? (Башчанска плоча из 11. века. [1])

Шиптарски историчар: творци словенске азбуке Ћирило и Методије нису били Срби

Шкиперија/Албанија – „…Кажем тако мојој ћерки, Неџмија душо мољи те твој тата, ајмо мољим те да хватамо неку нашу стањицу, да чујемо шта ми њима мислимо кад они нама увек исто мисле…“.

Михајло Радојичић – одломак из монодраме „Шок“ 1987. год. [2].

Шиптарски историчар Фахри Џара из Ђаковице, јуче објавио текст у шкиперијским (тј. албанским) новинама тврдећи да словенски апостоли Ћирило и Методије уопште нису Срби (па ни Словени).

Иначе, овај Шиптар са Косова, бивши дипломац Факултета за природне науке и технологију Универзитета у Љубљани, ужива углед великог историчара
у Албанији и албанској дијаспори широм света (додуше, неки га сматрају шарлатаном, док га други „кују у звезде“) и ако га са неким требамо упоредити то би га могли назвати „шиптарским Јованом Деретићем“.

Широј шкиперијској јавности постао познат прошле (2016) године једним својим „историјским“ текстом коме се руга српским историчарима због трврдње да је  „Лека Дукађин био велики сeрбски јунак и војвода“ (иначе мој предак/прим. Славиша Лекић) [3] објавивши свој контра-текст под називом: „Нови бисер историјске преваре – Лека Дукађин – Србин!“, у коме наравно, тврди да је овако нешто историјски фалсификат уз навијање шиптарских читалаца који му саветовали напр.: „Поштовани господине Џара… реци тим Србима који својатају Мајку Терезу, Гјергја Кастриота Шкендербеуја (Ђурђа Кастриота Скендербега) да су робови, који када су на ове просторе стигли из уралских пећина шиптари су већ имали своју древну цикличну историју која је трајала…“ [4].

У том стилу и својим новим текстом у тиранским новинама иступа пред шиптарском јавношу тврдећи да „Срби у писмености каскају (заостају) за светом“ па прича иде даље, „не улазећи у њихова (српска) пискарања и публикације самообмане и кривотворења, доказујемо да њихово писмо звано Вукова ћирилица је варијанта руског ћириличног писма, ког је реформисао српски лингвиста (албанског порекла) Вук Караџић, у првој половини 19. века и која има 30 слова“.

„До краја 18. века, Срби су користили славеносербски, архаични језик свештенства и виших слојева, тешко разумљив обичном народу. Иначе данашња српска ћирилица не садржи у свом писму сва слова српског језика“, тврди шиптарски историчар Фахри Џара и наставља истим стилом:

„Вук Стефановић Караџић 1818. године ствара српску азбуку (алфабет) тако што из руског алфавита уклања знакове који не могу доћи до изражаја у српском језику: и, ю, й, ъ, ь, щ, я и убацује других 6 слова (такође позајмљених): ћ, ђ, љ, њ, ј и џ, наравно слово „ј“ позајмљено из латиничног писма, док слово „џ“ узима из неких старих (црквених) румунских рукописа.

Тако да све њихове (српске) тврдње у вези азбуке Ћирила и Методија, падају у воду, јер када је Ћирило писао „глагољицом“ Срби су били фукарски досељенички конгломерат у служби Византије“, тврди шиптарски полиглота из Ђаковице, па реторичким питањем „ко су били Ћирило и Методије“ (?) наставља даље образлагање своје теме у побијању српског језика, самим тим и идентитета, српске аутохтоности и корена на овим просторима.

Дакле, читамо даље шиптарско излагање: ко су били Ћирило и Методије?

Фахри Џара овако пише: „За њих они (Срби) говоре да су Ћирило и Методије (Ћирило је рођен 827. или 828., а Методије 815. или 820. године) браћа из Солуна, који су „ширили“ писменост и хришћанство међу неписменим Словенима у Великоморавској кнежевини и Панонији. Својим су радом помагали културни напредак Словена због чега су остали упамћени као „словенски апостоли“.Они су направили глагољицу, прво писмо Словена. Након њихове смрти њихови ученици су наставили њихов просветитељски рад.), цитира Википедију о Ћирилу и Методију историчар из српске Ђаковице“ [5].

„Тако је дакле глагољица састављена за Моравске Словене који су и даље били пагани и у циљу ширења православља (међу Словенима) заправо доноси међу њих писменост.

Ћирило је говорио више језика, као и арапски и јеврејски.

Према ономе што је написано у „Житију Ћириловом“ и „Житију Методијеву“, великоморавски кнез Растислав (842-871) затражио од Византије да пошаље мисионаре како би могли ширити веру његовом народу како би напустио паганизам; и наравно, на разумљивом народном језику.

„Глагољица је стога имала 42 слова, зашто?“, пита се стручњак из Ђаковице, док даље поставља мапу Моравске Кнежевине из 9. века.

Тако су Ћирило и Методије ангажовани како би створили „глагољицу“, тј. азбуку за тај словенски део“, образлаже Џара своје излагање па додаје:

Ради подсећања споменимо да су се Срби у 9. веку и даље кретали између њиховог паганства и православности.

Данас и онда само чешки језик има(о) 42 слова (чешко се писмо састоји од 42 слова).

Руско писмо састоји се од 33 слова. Бугарски број слова до 30. Словачки укључује свих 26 слова. Српско писмо обухвата 30 слова. Хрватска абецеда састоји се од 30 слова.

Занимљиво је напоменути да су само Хрвати сачували глагољицу из дванаестог века (која је коришћена у глагољашкој литургији римског обреда, све до Другог ватиканског сабора, а у неким својим облицима и све до данас) [6] (Башчанска плоча из 11. века. [1])“.

Пошто је Фахри Џара све ово испричао, на крају поставља питање „одакле је Ћирило добио ‘идеју’ за тзв. глагољично писмо“? Илирско писмо „Alpha [лат. betum]  Illiricum Divi Hieronymi“, па затим нуди овакав одговор: „У средњем веку, „Глагољица“ позната као писмо Светог Јеронима (342-429), коју пропагирају Хрвати (као њихово писмо). Хрвати до 18. века користе глагољицу, која се користила посебно у Далмацији, којим писмом је написана и Библија на хрватском језику, зашта (Хрвати) дугују црквеном оцу Светом Јерониму“.

Илирско писмо Светог Јеронима 

„Али“, открива нам на крају господин Џара „ексклузивну“ истину, „писмо Светог Јеронима ког је користио Ћирило за своју азбуку у ствари лежи у њиховом пореклу, јер они (Св. Јероним) и Ћирило су: пелазго-фригијског порекла“!

(Постоји много теорија о појављивању Глаголитског писма које претпостављају да је пелазго-фригијског порекла, Линеарно писмо A-Б / Етрурске скрипте, ‘Сиријска’ хипотеза, па оне реномираног схоластичара и научника Светог Јеронима (lat. Hyeronimus) од 4 – 5. века, све до аутентичних наратора, два учена брата из Македоније, Ћирила и Методија и савремене тврдње национално политизованих научника 20. века.)

Препоручене референце (које нам г. Џара нуди као извор свог штива):

„Приручник старословенског језика“, аутора Р. Аути.
„Хрватско-Глагољска Књига о Естери“, Весне Бадурина-Стипчевић.
„Настанак и развој писања“, Петар Хр. Илиевски.

Фахри Џара, Ђаковица

О аутору:

Фахри Џара/Фото: http://botapress.info

Фахри Џара Рођен 4. априла 1951. год., живи у Ђаковици. Џара је дипломирани инжењер на Универзитету у Љубљани на Одсеку за природне науке и технологију. Са годинама стицао међународно искуство, као рецимо у швајцарској компанији „Безема“ где је био директор продаје у Централној Азији, а од 2004. године у Швајцарској.

Раније радио као директор продаје за југоисточну Европу у швајцарској компанији ЦИБА, Солуну, и директор продаје за Северну Африку и Мароко. На Косову ради као шеф лабораторије и продукцијски директор компаније „Емин Дукару“ у Ђаковици. Такође управља компанијама текстилне индустрије у Ђаковици. Поседује знање више страних језика, укључујући француски, енглески, српскохрватски, словеначки, немачки, италијански, румунски, арапски, руски, грчки и бугарски језик.

Фахри Џара ради на историји албанског народа, али његово се истраживање не зауставља на Косову и Албанији. У својим истраживањима тражи везе између Словена, Грка и Македонаца. Због посебне улоге у својим историјским истраживањима користи сродне науке, археологију и грнчарију (керамичке остатке) као и филигранологију. Нарочито истражује у латиничким и грчким документима, као и хронологији, сфрагистици, хералдици, генеалогији, библиографији, архивистици, топонимији, фитономији, генерално народима и тако даље. [7].

Извор: http://www.shqiptari.eu/alfabeti-i-kirilit-dhe-metodit-nuk-ishin-per-serbet/

1./. https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D1%88%D1%87%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%87%D0%B0

2./. https://www.youtube.com/watch?v=00vB1UvbXqQ (на 44:50)

3./. http://www.glasrasejanih.com/656/

4./. http://www.zemrashqiptare.net/news/id_42265/cid_172/Xharra:-Perla-e-re-e-mashtrimit-Lek%C3%AB-Dukagjini,-serb!.html

5./. https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%8B%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%BE_%D0%B8_%D0%9C%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B5

6./. https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA

7./. https://sq.wikipedia.org/wiki/Fahri_Xharra

Са шиптарског приредио и превео:

Славиша Лекић, свештеник

32 коментара

 1. Dajte nam još gazda.........imamo još sinova..........za njihove okove

  Шиптарски историчар: творци словенске азбуке Ћирило и Методије нису били Срби

  Ćirilo i Metodije su………..popovska kurčina…………surduknuta u srpsku kulturu!

  • Илија Петровић

   Славиша, Славиша, упоређивањем овога Џаре, бившега Србина, са Јованом Деретићем и ти се уписа у будале.
   Док Срби имају таквих будала, тако ће им и бити.

  • На Косову и Метохији (Старој Србији) било је, пола века после Косовске битке, само 46 новоусељених албанских кућа (Албанци су племе са Кавказа које је населило данашњу Албанију почетком 11. века), како сведочи први турски попис из 1445. године за области Дренице и Подрима.

   А српских кућа: 12.844. У жупама: Косово, Сиринићкој, Средачкој, Ибарском Колашину, Биничкој Морави, Призренском Пољу, Лабу Шиптара тада нема.

   У Пећи, на пример, тада није било ниједне албанске породице…

   Чак, 1838. године скоро 400 година после првог турског пописа – у Пећи (како записује Јозеф Милер): Срби чине 92,09 одсто становништва.

   Данас, после НАТО злочиначке-агресије, под називом „Милосрдни анђео“, у Пећи (седишту српског патријарха) живи само неколико Срба!

   • Албанци воде порекло са Кавказа. Албанија на Каквазу налазила се на истоку ове планине, између Каспијског мора и врха Кавказа. Једино по чему је та стара Албанија била позната јесу велики и опасни пси, такозвани кавкаски овчари.

    Године 1043. побуњени намесник Сицилије, бивши византијски војсковођа Ђорђе Манијак, покреће војску преко Јадрана, у којој је било и Албанаца са женама и децом, да би у бици код Дојрана Манијак трагично изгубио живот.

    Пораженим Албанцима, без бродова који су пали у руке Византинаца, Срби су омогућили да се населе у српском Поморју, околина Скадра (некадашња престоница Србије). Убрзо су се одомаћила два назива за ову етничку заједницу, турски назив Арнаути – “они коју немају где да се врате” и назив Шћиптар, којим су се Арбанаси најрадије називали.

    Населили су се на данашњој територији Албаније, углавном су се бавили сточарством , пошто су живели у планинским пределима све до 17. века.

    Искористили су најезду Турака и тако се одомаћили.

    • А да ли си можда читао Душанов Законик? У њму постоје и параграфи који се односе на Албанце. Он им је први ДОЗВОЛИО да напасају своја стада (њихово занимање још са Кавказа) северно од Драча чиме се може оптужити наш цар да је он крив што су се они ширили по српским земљама. Знамо ли ми Срби уопште изучавати своју и околну историју или ћемо довека изучавати оно што су други о нама писали? Није само Деретић изучавао нашу историју. Наш најјачи историчар је велика Пјановићка која је надмашила чак и Сорбону која јој је пала под ноге у знању и разумном закључивању. Та дива са Сорбонским докторатом је жртвовала себе зарад свог народа који јој је узвратио ни мање ни више већ старачким домом и незнаним гробом! СРАМ НАС БИЛО!

   • Хаха, па ти умеш да пишеш? Ја сам мислио да ти живиш у Јутубету, па дај бре неки паметан видео.

    Шиптаре су на Балкан однегде довели Турци у кавезима као мајмуне. Што им се и види по носу и што већином дишу на уста, како мајмуни.

 2. Славиша Лекић

  Илија, извини, раније те готивих за интелектуалца, али како се овде увлачиш овима на власти и сада набеђеном „учењаку“ мораћу ревидирати своје ставове.

  Један коментар текста са сајта „Видовдан“:

  Никејац 5. октобра 2016. at 12:44

  Деретић је антисрпски амерички пројекат. Из Америке је дошао, у Америци је писао и штампао своје прве књиге. Деретић је тројански коњ који Србе треба да одучи од њихове славне историје захваљујући којој су Срби то што јесу, дакле, оспорава се Св. Сава и сви Немањићи, Православље и Православна црква се приказује као окупаторска вера а „стара вера“ у Перуна и Дајбога се поново актуелизује. Ћирилица се оспорава, а измишља се некаква „србица“, дакле, Деретић и екипа темељно чисте све основне историјске, културне, идентитетске и националне вредости на којима су Срби кроз векове градили свој идентитет и своју државотворност. Док се Срби тога одричу, околни народи проглашавају својом историјом то чега се Срби под утицајем Деретића гнушају. Шиптар проглашавају Немањиће албанском династијом, и све њихове задужбине албанском културом, Милоша Обилића представљају као Шиптара. Хрвати су већ почели да проглашавају ћирилицу хрватским писмом једнако са латиницом, Црногорци у Деретићевим тезама о Немањићима као експонентима стране византијске окупационе политике налазе потврду за своје сопствене анти српске идеје у Црној Гори, проглашавајући Дукљу самосталном културом коју су Немањићи покорили, тако да док се сви изређају, Срби ће остати без своје историје које се и сами ионако одричу, и Деретић ће им бити једина историја. То наравно одговара свима осим Србима, али су многи слепци па то не могу да схвате.

  Извор: „Видовдан“

  http://borbazaveru.info/content/view/9083/1/

  • Илија Петровић

   Побогу, Славиша, што ти би да се браниш будалаштином једне безимене аветиње. Зар ниси запазио да и та аветиња себи у свему противречи.

  • Попино-фарисеју,узми ти мотику у руке и зарађуј свој хлеб.Доста сте продавали маглу гојама,дошло време истине.Не булазни овде,својим причицама у које ни деца више не верују.Ја ти могу помоћи да научиш неки занат,да би се искупио пред Богом,јер како си до сада радио ,пакао ти је осигуран.А могу ти дати адресу твог брата по јудео вери ,мухамеданца -оџе,њему се можеш исповедити,ал мораш понети евриће,нема џабе .А може те исповедити и твој брат ,пресветли и предобри духовник Качавенда.Само код њега не мораш носити евриће,довољно је да поведеш неког дечачића да се упознају.Знаш и сам да твој брат Качавенда воли што млађе,мање је грешно.Јебем вас у уста обојицу.

   • judama najviše smeta hristos. koji ih je javno razobličio do veka.

    zato i ne diraju „fine budiste“, „ljubazne rabine“, jehovine svedoke.
    skromne vatikance. samo pravoslavne Hrišćane.

    da vidimo šta je njima na pameti – farisejstvo (razumljivo, vladajuća judejska sekta) , novac, razvrat, klevete, psovke, bljuvanje žuči.
    o veri ne zna ama baš ništa, ali bi da ujeda.

    eto i avram, stari jehuda, po službenoj dužnosti, pustio mašti na volju.

 3. u tim vremenima smo ziveli zajedno na ovim prostorima i imali mnogo toga zajednickog svidalo se to kome ili ne .

 4. Гле Славиша, ако је предметни „учењак“ и набеђен, то не значи да није погодио у центар истине. Јер за то није неопходна ни титула ни академска диплома са акредитованог универзитета.

  Ни ја а вероватно ни ти нисмо учили Винчанско писмо. А умемо да прочитамо већину тих слова. Што јасно доказује сваком ко уме да гледа и хоће да види да ћирилица није оно што су нас учили, него да је (основа ћирилице) на хиљаде старија. Пази, ја сам био у нпр Лепенском Виру једно 30х, а нико ми тамо није рекао праву старост те цивилизације, него су лелемудили бла бла трућ трућ о Идолу итд. Писмо, слова, нам нико тамо није ни споменуо. Јер су оптерећени погрешним информацијама наученим код лажи-историчара.

  Нисмо учили ни етрурско ни феничанско писмо, а умемо да прочитамо већину тих слова. И кад погледаш опанке шиљкане из профила и ако ти њихов облик личи на чувене феничанске бродове, можеш да сабереш 2+2.

 5. Славиша Лекић

  Милан Челик: Научно побијање Деретићеве тезе
  Штампај Е-пошта
  среда, 05 октобар 2016
  Људи из Чикага који добро познају Јована И. Деретића причају да га знају још из доба док је тамо радио у металостругарској радионици и поштено зарађивао свој хлеб. Све се то кажу изменило кад је он под утицајем покојне Олге Луковић Пјановић залазио међу чикашке Србе и почео да тврди да је Јапан био српски због планине Фуџи Јама. Он је то засновао на тврдњи да је јама српска реч. Није то била једина његова тврдња али оставимо то сада.
  Од тада, Јован Деретић шета кроз супермаркет историје, географије и лингвистике и са полица убацује у своју корпу све што му се свиђа. Он је за Србе смислио најздравију историјску дијету, а Срби ће платити за цехове његове потрошачке корпе. И док он Србима кува следећи оброк, некима од нас се преврће у стомаку. На јеловнику читамо; Страбон, Сердика, Сербона, Сербинон, Сербота, Сербојка, Серберијам и Сардинија.

  Јован Деретић је спретно лансирао своју каријеру и почео да пише књиге српске историје које су требале да омаловаже, ликвидирају или у најмању руку истисну сву постојећу српску историју, милом или силом. Његове књиге нису писане да се одмеравају са постојећом историјском науком него да је отерају на ломаче и убаце се у школско градиво пре него што јавност схвати како је то све закувано. Он се из Чикага вратио у Србију са новим имиџом и новом мисијом. За сада му се може признати да је успео да баци сумњу на српско историјско порекло и збуни и завади Србе. Често се занемарује и чињеница да је Јован И. Деретић покушао све своје делатности да претвори у политичку каријеру и да је то вероватно и била његова првобитна мотивација.

  Анализирајући методологију Деретићевих теорија, долазимо до закључка да су његове тезе у доброј мери засноване на злоупотреби топонима и лингвистике. То није случајно јер се по принципу маркетинга циља на одређени сегмент становништва који није студирао те и сродне науке а тај проценат је у Србији изнад 90%. Такве пројекте без сумње дизајнира већа сила од самог Деретића. Он се и сам хвалисао да његове хипотезе подупире и бивши амерички амбасадор и премијер Израела Бенјамин Нетанјаху а нажалост ту је у праву.

  Што се саме лингвистике тиче, данас практично не постоји људска групација, народ или племе без своје азбуке, чак и тамо где још није завладала писменост. Свака азбука у употреби одговара гласовима потребним за изговор одређеног језика. Један део тих гласова је специфичан за дати језик а други део је ширег карактера и налази се у већини светких језика и азбука, било да је реч о самогласницима или сугласницима па чак и неким слоговима. Могућност претварања слова у изговорљиве речи је математички ограничен на број слова у азбуци. Чисто из тог разлога постоји велика вероватноћа да ће се иста комбинација слова тј. исте речи појавити и у неком језику широм света без да су лингвистички повезане или имају икакве историјске везе.

  Где је научно доказиво, језици се сврставају у језичке групе тако да српски језик спада у словенску језичку групу, а словенска група језика је део индоевропских језика. Ако се једна реч појави у неком несродном језику и пише се на сличан или исти начин, она се онда даље анализира по изговору и значењу па се истражује да ли је постојала нека културна и антрополошка спона или утицај који би могли да докажу да је та реч истог порекла или позајмица. Кад се све научне методе узму у обзир, тек онда може да се закључи да веза није доказива и није вероватна или у супротном да је веза доказана. Без свих тих основних научних елемената и само због сличности неке речи, не може се тврдити да је неки народ овог или оног порекла. Онај ко из незнања не уочи Деретићеве лингвистичке подвале, аутоматски постаје кандидат-жртва његових етнолошких тумачења. Таквим бескрупулозним фалсификовањем академских дисциплина може да се бави само ко не жели добро српском народу.

  Да би емпиријски приказао то што горе износим, за кратко време сам из речника повадио 54 енглеске речи које се пишу потпуно исто као на српском, а по изговору и значењу немају никакву везу са тим што би оне значиле на српском, и то у сваком случају. Једина разлика је наравно у томе што се те енглеске речи пишу латиницом. То исто би могло да се уради и са другим нама далеким језицима, са неким мање а са неким више успешно. Ево неколико примера. “Oranje“ на холандском значи поморанџа. На немачком “da“ значи „ту“, а “Bube“ значи „дечак“. “Bald“ на немачком значи „ускоро“, а на енглеском „ћелав“. “Bir“ на турском значи један, а на немачком “Bier“ значи пиво. Такви случајеви постоје и између других језика независно од српског. Обратите сада пажњу на ове 54 енглеске речи:

  Car, ban, beg, brat, sin, drug, rat, gad, sad, sutra, mart, sit, glad, gust, glib, bode, grebe, nit, slog, java, sir, so, bob, dud, mast, but, kit, stoke, mace, slab, male, mane, ram, stare, babe, drag, mile, bile, bale, bane, lice, grub, put, drum, mine, slap, kip, jug, dub, kite, berlin, nag, dupe, sere. (54 примера)*

  Ова листа би била далеко већа да сам хтео да узмем у обзир и енглеске речи које се пишу дуплираним словима па сам тиме елиминисао мноштво речи са (ch)ч, (sh)ш, (еа)и, и низ других као (y)ј, али сам сматрао да је ово сасвим довољно и демонстративно.

  За оне скептике који помисле да је моја констатација била могућа из простог разлога што је енглески језик такође један од индоевропски језика као и српски, ево још једног доказа да то није случај. Треба ли нам веће културно етничке удаљености од оне афричке и наше српске? Афрички топоними представљају један невероватан изазов у разматрању ове целе теме па ће Деретић или морати да укључи и Африку у стару српску државност или ће морати да призна да је до сада писао само глупости. Највероватније ће рећи да то није ништа ново јер су Срби најстарији народ и предходник свих народа, а други су сви пали са Марса. На овој доњој листи су само топоними и етноними са афричког континента, али сам издвојио само оно што личи на изразе у српском и евентуално руском и ништа није мењано. Испод те листе је интернетски извор тих топонима и пред штампање овог текста је тај податак још увек био доступан.

  Топоними у Африци

  (Листа афричких етнонима и топонима)

  Arusi – Etiopija

  San – Bocvana, Namibija

  San – Tanzanija

  Ushi – Zambija

  Bura – Nigerija

  Bata – Nigerija

  Barka – Gini Bisau, Gvineja

  Bare – Centralno aficka republika

  Baka – Sudan, Zaire

  Kum – Ujedinjena republika Kameruna

  Bele – Liberija

  Gola – Liberija

  Rega – Zair

  Berba – Benin, Togo, Gornja Volta

  Bidyola – Gvineja Bisao

  Belin – Etiopija

  Bogos – Etiopija

  Bobo – Gornja Volta, Mali

  Bogvi, Bogoui – Obala Slonovače

  Booli – Zair

  Bor – Sudan

  Boran, Borana – Kenija

  Manjak – Gini Bisau

  Budu – Zair

  Buka – Centralnoafrička Republika

  Kalenjin – Kenija

  Sere – Zair, Kongo, Centralnofrička Republoka

  Shala – Togo

  Sama – Etiopija

  Dima – Etiopija

  Djok – Angola, Zair

  Koska – Sudan, Čad

  Tama – Namibia

  Dan – Obala Slonovače, Liberija, Gvineja

  Goran – Čad

  Kreda – Čad, Nigerija

  Delo – Togo, Gana

  Esitako – Nigerija

  Dietko – Čad, Niger

  Digo – Kenija, Tanzanija

  Jado – Libija

  Dje – Benin, Niger

  Soko – Zair

  Koni – Kenija

  Fala – Čad

  Konjara – Sudan

  Manja – Centralnoafrička republika, Kongo, Zair, Kamerun

  Go – Obala slonovače, Tanzanija

  Gora – Liberija, Siera Leone

  Gori – Nigerija

  Djede – Benin, Nigerija, Etiopija

  Hehe – Tanzanija

  Luba – Zair

  Tera – Nigerija

  Hwale – Obala Slonovače

  Igala – Nigerija

  Igara – Nigerija

  Jibana – Kenija

  Jibawa – Nigerija

  Kaka – Kamerun, Kongo

  Kakwa – Uganda, Zair, Sudan

  Kilir – Benin

  Kola – Kamerun

  Kome – Sudan

  Koso – Siera Leone

  Kosa – Zair

  Kosi – Kamerun

  Krawi, Krawo – Liberija

  Krim – Siera Leone

  Krao – Liberija, Obala Slonovače

  Kuke – Čad

  Kupa – Nigerija

  Laka – Čad

  Lala – Zambija, Zair

  Umiro – Uganda

  Bale, Balegu – Zair

  Lenje – Zambija

  Sakata – Zair

  Lete – Gana

  Malinke – Gini Bisau

  Medje – Zaire

  Mekan – Etiopija, Sudan

  Moba – Togo, Gana

  Morwa – Nigerija

  Nama – Nambija

  Pade – Liberija

  Pare – Tanzanija

  Pepel – Gini Bisau

  Pere – Kamerun

  Ribe – Kenija

  Sama – Angola

  Samo – Gornja Volta, Mali

  So – Nigerija, Čad

  Sisala – Gana, Gornja Volta

  Soli – Zambija

  Subia – Zambija, Namibija, Bocvana

  Swaka – Zambija

  Tamok – Sudan, Čad

  Vera – Centralnoafricka republika

  Oro – Sudan

  Yamma – Etiopija

  Yedina – Čad

  Mali – Ime afričke drzave

  Извори:
  http://unesdoc.unesco.org/images/0005/000598/059800eo.pdf
  *The Grosset Webster Dictionary, Charles P. Chadsey & Harold Wentworth–Editors Grosset & Dunlap, Inc. Publishers, New York, 1974

  • Dajte nam još gazda.........imamo još sinova..........za njihove okove

   Deretić jeste lelemud……….koji srpsku istoriju vezuje za izmišljeni Rim i ostale podvale……….ali ni Slaviša ne nudi ništa……….osim vezivanja za izmišljenu Vizantiju, Nemanjiće i ostala popovska sranja!

   SVI STE VI AMATERI ZA ISTORIJU………I NAJBOLJE BI BILO DA O TOME ĆUTITE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   • Ко си ти да доктораа кога признају и цене његов рад и достигнућа у СВЕТУ називаш погрдним именима лелемуду без мозга.

    • Dajte nam još gazda.........imamo još sinova..........za njihove okove

     Na kojeg „doktora“ misliš?

     Lelemudu…………ja sam za tebe………SVETI PETAR………..i za sve lelemude koji se ovde oglašavaju!!!!!!!!!!!!!

     MOJA LEVA PATIKA JE PAMETNIJA……….OD SVIH VAS………PITEKANTROPA!!!!!!

     AKO NE VERUJEŠ……….MOŽEMO PROVERITI!!!!!!!!!!!!!!!!!

   • „Јован Деретић је спретно лансирао своју каријеру и почео да пише књиге српске историје које су требале да омаловаже, ликвидирају или у најмању руку истисну сву постојећу српску историју, милом или силом.“

    КОЈУ „постојећу српску историју“? Ову коју сте ВИ ТАКВИ дозволили? Од Немање па надаље? У нумизматичкој збирци Народног музеја чак не постоје новци од времена Светог Саве него тек од Стефана Радослава, сина Стефана Првовенчаног. ЗАШТО? Кад се добро зна да је на нашем тлу кован новац, и много векова пре Христоса, да су постојале ковнице на Јадранској обали и у залеђу, новац су ковали СВИ наши преци, и Илири и Македонци, и све су ковнице ОПСТАЛЕ до средњег века, и користили су их Немањићи. Недавно сам у руским изворима САМ ОТКРИО слику новчића Светог краља Јована Владимира, убијен почетком 11. века, 200 година пре Немање, о чему нема појма чак ни Деретић, а о МАСОНСКИМ МАЈМУНИМА из званичне „науке“ и Академије, да и не говоримо! То је, господине, ИСТОРИЈСКИ ДОКАЗ, да не може бити јачег. А то код вас, обожавалаца Радивоја Радића, изазива само ПРОЛИВ немоћног беса.

    Да сам ја на власти, ја бих вас све ОБЕСИО, само због неизлечивог Стокхолмског синдрома, и болесног и понизног служења интересима наших Западних ДУШМАНА, који су нас побили на милионе, и још се нису смирили. Врло просто. То је отворена издаја, неупоредиво гора од шпијунаже (шпијун обично ради само за новац и преноси неке информације, а не трује душу читавог народа чиме се слаби његова одбрамбена моћ). Заслужује само уништење.

    Испод овога могу слободно да се потпишем, и да дам своју адресу.

    • Сад тек видим да се Славиша Лекић потписао као СВЕШТЕНИК. Е, још неупоредиво горе! Јао си га нама, онда! И Црква подржава „досељавање Словена“. Па кад си тако учен, онда би требало да знаш да је наша Црква, у римском Илирику, Апостолска! Да су је основали Апостоли. Епископи су наравно били домаћи становници
     Читаш ли ти бре, ИКАДА Нови Завјет? Свети Павле лепо пише да је постављао епископе у Илирику. Ми смо бре чудо од народа! Код нас постоје чак и свештеници који нису НИКАДА ни отворили Нови Завјет! И та наша Црква НИКАД није престајала да постоји него постоји до данас. Па кад си тако мудар – КАД СУ онда (у ком веку) епископи Илири, мирно и незабележено предали епископско прејемство епископима Србима, и нестали у историји у виду магле!
     Ти вуче у јагњећој кожи, слуго сатанин последњих времена!

     • Dajte nam još gazda.........imamo još sinova..........za njihove okove

      On prihvatio doseljavanje……….ti…………rimski Ilirik, Novi Zavet, Svetog Pavla, Episkopiju………to znači, da ste obojica zamorčići……….Zapada!!!!!!!!!!

      ZAŠTO VRIŠTIŠ……….KAD SI ZAMORČE?????????????

     • „И та наша Црква НИКАД није престајала да постоји него постоји до данас.“

      Мало си се зајебо, ако под овим подразумеваш тзв. СПЦ. То је под тим именом признао/регистровао тек краљ Александар после првог светског рата, кад је створио СХС. Има ту дисконтинуитет. Јер мењају имена под којим раде бизнис. И од тад су поново барем једном променили име, сад се зову СПЦ-Београдска патријаршија.

  • Илија Петровић

   И тако, Срби су се појавили ниоткуд, у германском 6. или 7. веку, и језде никуд, благодарећи њиховим јадним изданцима који се чврсто држе правила да, када хоће да буду објективни, онда почињу да раде у корист србских непријатеља.
   Овај научно цитирани Челик набацао три-четири топонима и пљује по свему србском, можда због тога што није видео једну Топографску мапу Чехиње Хане Скалове (у издању чешке Академије наука) са преко 12.000 (дванаест хиљада) србских топонима између Одре и Лабе, књижицу због које је и убијена.
   Па се чудимо што Србство из дана у дан све више пропада, и биолошки и духовно. нарочито духовно – откад о њему брину екуменисти који себе сматрају Србском православном црквом. За њих, Жива Црква представља непостојећу категорију.

   • Dajte nam još gazda.........imamo još sinova..........za njihove okove

    …………..није видео једну Топографску мапу Чехиње Хане Скалове

    ČELIK NE GLEDA MAPE…………KATOLIČKIH PIŠULJA……….ČELIK PRAVI MAPE!!!!!!!!!!!

    VAMA……..SA OGRANIČENIM OBRAZOVANJEM I SUKOBLJENIM SA LOGIKOM……….OSTAJE DA VERUJETE PIŠULJAMA!!!!!!!!!

    ČELIK NIKOM NE VERUJE………….ČELIK ………P R O V E R A V A………ZATO ČELIK ZNA DA VI NIŠTA NE ZNATE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Нашо се неки славиша лекић да са једним чланком и неким причама кафанским побија нечији научни рад. Па кад незнаш ПИТАЈ. АЛИ ПИТАЈ ОНЕ КОЈИ ЗНАЈУ И КОЈИ СУ ДОКАЗИМА НАПИСАЛИ И ПОТПИСАЛИ СВОЈ РАД. Малоумниче па неможеш са овим коментаром да негираш ДОКТОРСКУ ДИСЕРТАЦИЈУ. Јадни смо МИО СРБИ КАД ОВАКВЕ БУДАЛЕ ПРВО МРЗЕ СЕБЕ А ОНДА СВЕ ОКО СЕБЕ. Па оваквим нажалост СРБИМА су пречи сви туђини и фашисти са трулог запада од самих СРБА. Јадно и крајње бестидно малоумно понашање и вређање доктора наука не постоји НИГДЕ У СВЕТУ ОСИМ НА НАШУ ЖАЛОСТ САМО У СРБИЈИ. И ТО ЧУО ЈЕ ОД НЕКИХ ЉУДИ КОЈИ ЖИВЕ НЕГДЕ У ЧИКАГУ. ЈАДНО ДА ЈАДНИЈЕ НЕМОЖЕ БИТИ. Наби ту назови главу у песак и да се ником нејављаш.

  • Poštovanje, Slaviša,
   Slažem se sa Vama da je Deretić podmetačina, pre će biti na našu štetu dobro usmerena budaletina. Ipak, još od vremena učenja istorije i srpskog jezika u srednjoj školi, postavljao sam pitanja na koja nisam od profesora dobijao odgovore:
   1. Zašto naša „zabeležena“ istorija počinje od Nemanjića, a pre toga smo došli iza nekakvog Urala u nekakvoj ogromnoj seobi naroda. Primenom proste matematike dođe se do odgovora da je ta seoba recimo 500.000 duša bila tehnički neizvodljiva ili je trajala stotinak godina, što onda i nije seoba.
   2. Šta je to Indo-Evropa, u kojoj su nastali jezici većine evropskih i indijskih naroda? Gde je to? Sve su to fantazmagorijski pojmovi romantičarskih evropskih istraživača dalekih kontinenata, divljih predela gde caruju ljudožderi, primitivna plemena sa kojekakvim krvožednim ritualima, pogrešna tumačenja pronađenih artefakata… Samo jedno pitanje: zašto etrursko pismo niko (koliko je meni poznato) još ni jedan moderan evropski i svetski lingvista, arheolog ili naučnik srodnih disciplina, nije pokušao da rastumači upoređujući ga sa ćirilicom?
   Mnogo je „nedodirljivih istina“ u modernoj nauci, koja je u osnovi zapadnjačka, kolonijalna i eksploatatorska. Za tuđe dokaze nema mesta, a pogotovo za tuđe sumnje.
   Što se tiče engleskog jezika: u Lici još uvek narod kaže: Nije ti preša (pritisak-presure). Čisto sumnjam da su stari Ličani iz engleske doneli taj izraz. Još nešto: pogledajte u rečnik šta znače engleske reči sloven i bog. Šokiraćete se.

   • Илија Петровић

    Можда, Милане Радаковићу, ниси прочитао оно што си написао:
    1. Пљујеш по Деретићу;
    2. Хвалиш Славишу;
    3. Док си био у школи, од својих професора ниси добијао одговоре на питања која су те из србске историје мучила;
    4. Одговоре на сва та питања дао је и Деретић (и не само он, чине то и многи други који се врло труде да на видело изнесу истину о прошлости србскога народа), и ти, који си их наређао под бројевима 1. и 2, могао си их научити само од њих;
    И, да знаш, највећи део посла у историјској науци обавили су аматери а не историчари од каријере, плаћени (корумпирани) да пропагирају лажи званично смишљене непосредно после Берлинског конгреса 1878, по узору на оне које је само годину дана „осмислио“ Стојан Новаковић.

 6. Е па јадан ти шиптарче. Па где си то прочито да су словенску азбуку створили ћирило и методије. Ко те је то слаго. Кад незнаш питај. Али питај праве научне и знањем потковане људе. Ради твог знања препоручићу ти књигу коју је написао и издао доктор КЕНЕТ НОРТВЕЛ. Ради шиптрчевог знања могу само да кажем да постоје докази у свету да је ЋИРИЛИЦА БИЛА У УПОТРЕБИ НАЈМАЊЕ 5 ВЕКОВА ПРЕ ХРИСТА.

  • Dajte nam još gazda.........imamo još sinova..........za njihove okove

   ………..издао доктор КЕНЕТ НОРТВЕЛ.

   ODAKLE TI JE OVAJ ………NOVI TESLA?

   DA NIJE IZ FILMA……….KO TO TAMO PEVA……….I NE PONAVLJA ONU MANTRU………BAR BI SE ZNAO RED I DISCIPLINA?

 7. kakav teks kakva idiotska glupost! Ta bla bla teorija o robovsnkom poreklu imena Srbin ne drzi vodu a evo zasto!Sta cemo sa severnim Srbima? Koji nikad nisu bili pod Rimskom imeprijom?Ispada po ovom istoricaru da srpski knezovi kao na primer Strojimir koji je bio toliko civilizovan da je imao zlatan pecat kojim je potvrdjivao svoje odluke su bili robovski knezovi? Otkuda jednom robu Knezu zlatni pecat!Otkuda Robovima onda toliko umetnicke vestine i para kao sto je Kralja Milutin..otkuda tom kralju“robova“ da podigne tolike zaduzbine,da pokloni Oltar od glame crkvi Svetog Nikole u Bariju?ZA ONE KOJI NEZNAJU sRBIJA JE JEDINA U ISTORIJI PROIZVODILA GLAMU TO JE MESAVINA ZLATA I SREBRA!Znaci zemlja nistaka i robova jedina na svetuu proizvodi leguru plemenitog metala koju ni jedna druga zemlja to ne proizvodi jer nemaju toliko zlata i srebra koliko je Srbija imala!Samo Novo Brdo kazu proizvodilo je zlata pred tursko osvajanje u vrednosti oko 200.000 dukata! Do osvajanja Amerike i konkviste od strane Kolumba Novo Brdo je bilo najveci rudnik zlata u citavoj Evropi!I oni nama kazu mi smo robovi!?Azijska plemena koja su se podnajela pa misle da su sa Bogom ugovor vezali!

 8. E dosta je bilo, pousite svi [email protected] redom koliko god vas ima. Serete o istoriji i Srbstvu, a nemate muda da uradite nesto danas i sacuvate ono malo sto je ostalo.
  Vucici, Zukorlici, Seselji i ostala bagra vam kroje kapu, serem im se u doktorate.
  Dok ne pobijete te izdrkotine nema naprijed.
  Koga boli kurac sta je bilo prije 10 vijekova, ja vidim danas, sad i gledam u sutra.
  Unistavate ono malo razuma sto je ostalo kurcoludnim prepucavanjima koji vode u cistu grupnu sizofreniju ovaj narod.

 9. Свети Кирил и Методиј не се Срби туку Македонци. Илирите и Словените се еден ист народ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Србин који зна да је изгубио Косово

„Пуно тога што се на Косову догађа данас, подсјећа ме на оно ...

(Фото: pixabay.com)

Преметачина, обијање и крађа: Из цркве на Космету украдено 45.000 динара

Окупиране територије – У ноћи између петка и суботе опљачкана је црква ...