Насер Орић (Фото: Вебтрибуне.рс)
Насер Орић (Фото: Вебтрибуне.рс)

Срби помогли одбрани Орића

Зашто је и како пала оптужба против Насера Орића?! Кривце не треба тражити само у пристрасности суда, већ и Тужилаштва БиХ, којем су помагали бројни сарадници Насера Орића, међу којима су и неки Срби. Занимљиво је да је највећи помагач Насеру Орићу био командант батаљона Братуначке бригаде Војске Републике Српске Сретен Петровић, који је због тога хапшен и од стране Сипе. Уосталом, погледајте вест коју су објавили “Глас Српске“ и бројни медији пре годину дана.

 

Бивши командант батаљона Братуначке бригаде Војске РС Сретен Петровић ухапшен је у петак због сумње да је покушао да минира судски процес против ратног команданта Армије РБиХ у Сребреници Насера Орића терајући сведоке да промене исказ у Орићеву корист.

Орићу и његовом саборцу и телохранитељу Сабахудину Мухућу у Суду БиХ се суди због ратних злочина, односно убиство Милутина Милошевића, Слободана Илића и Митра Савића на подручју Сребренице и Братунца. Суђење је почело у јануару и најмање пет сведока у овом случају до сада су или променили исказ или одустали од сведочења.

Петровић је под сумњом да је ометао рад правосуђа ухапшен у акцији Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ изведеној по налогу Тужилаштва БиХ. Спроведен је у СИПА гДе је над њим обављена криминалистичка обрада, а након тога је тужилац требао да одлучи да ли ће затражити притвор.

Према незваничним информацијама, Петровић је посредством Орићеве одбране дошао у посед писаних исказа сведока из истраге. Сведоци који су саслушали припадници МУП-а РС потврдили су да им је Петровић уз предочавање њихових ранијих изјава сугерисао да промене исказ и да пазе шта причају у судници.

МУП РС покренуо је обимну истрагу о притисцима на сведоке у случају „Орић“ и прикупио бројне доказе о незапамћеним притисцима, претњама и подмићивању и доставио их Тужилаштву БиХ.

“Петровић је важио за доброг борца Војске РС, али се уплео у криминалну причу. Велики новац који поседује Орић био је мамац да се уплете у куповину сведока. Чак су и потомци жртава за аутомобил мењали исказ који су раније дали“, каже саговорник „Гласа Српске“ близак истрази и додаје да су Петровић и Орић добри пријатељи и да заједно иду у лов иако су се у рату гледали преко нишана.

ДЕо плана за рушење оптужнице против Орића је и хајка против тужиоца у том предмету Мирослава Јањића.

“У хајку и притиске на Јањића укључене су и многе његове колеге тужиоци, али и неки адвокати из Српске“, каже саговорник.

Високи судски и тужилачки савет (ВСТС) БиХ покренуо је недавно дисциплинску тужбу против Јањића због наводног недовољног ангажовања у предмету против Глигора Беговића. Беговић је, међутим, осуђен на десет година затвора због злочина над Бошњацима, што је отворило питање због чега се покреће процес против тужиоца који је у веома кратком року успешно завршио предмет.

Јањићу су почетком године напаковане и оптужбе да је узео мито да би минирао сведоке у случају против Орића, а све је завршено хапшењем вишег инспектора у Оделењу за ратне злочине Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) Џенане Омерхоџић због сумње да је лажно пријавила Јањића и свог колегу Новака Мијовића.

У Тужилаштву БиХ нису желели да коментаришу ни хапшење Петровића ни процес против Јањића.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да су притисци на сведоке очигледни и да је то посебно изражено у процесу против Орићу.

“Сведоци су под сумњивим околностима мењали исказе. Орић је и преко Петровића вршио притиске на њих. Управо због тога је тражено да Орићу буде одређен притвор. Мере забране које су му изречене уместо притвора ништа не значе јер су они који раде за њега долазили где је он тражио. Сада Орић може слободно да се креће, а против тужиоца који ради на том предмету покреће се дисциплински поступку, што је невероватно“, рекао је Којић и додао да је једини начин да све буде враћено у законске оквире да Орић буде ухапшен.

 

 

БН ТВ/Глас Српске

2 коментара

  1. Nikada se niko nije klanjao dzelatima, slinio pred njima, balavio, koprcao se i valjao po podu, cmizdrio, cvilio i skicao kao ovaj sljam sada. Prevazisli su sve po svojoj poniznosti, klecanju, puzanju i klanjanju neprijatelju koji je bukvalno klao bebe u kolevkama, decu, i silovao i na najgore nacine ubijao nakon toga decu, devojke, zene. Mislim da nigde na svetu niko do sada nije pokazao ovakvu snishodljivost, puzanje, slinjenje i skvicanje pred ubicama svoje dece kao ovi ovde. Nakaze u svakom pogledu.
    I opet kazem, neka svi oni sahrane svu svoju decu, unuke, sve sto imaju od potomaka, i zensko i musko, i neka im se seme zatre za vjek i vjekova.

  2. Takvi smo mi Srbi,
    Zato nas i svrbi.
    Ne postoji zemlja na svijetu sa vise klovnova na odgovornim mjestima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Миша Ђурковић (Фото: Спутњик)

Против нас се води идентитетски рат, ако га изгубимо – наша деца биће нови јањичари

Беседу на овогодишњој традиционалној манифестацији Срба из Републике Српске Крајине и БиХ ...

Шајкача (Фото: Новости)

Симболика капе код Срба или како српска пословица каже: „Капа је старија од човека“

Капа је део традиционалне одеће словенских народа и изражава човеков социјални статус. ...