(Фото: Getty images)
(Фото: Getty images)

Шта Брисел спрема за Софију после „интервенције“ Рахоја?

Агенција Бета је пренела верзију нацрта декларације која ће бити усвојена на самиту ЕУ-Западни Балкан у Софији 17. маја, уз напомену да се текст још усаглашава.

 

 

Да ли је шпански премијер изгубио битку за Косово и колико је Србија допринела томе?

У верзији документа у коју је агенција Бета имала увид наводи се да ЕУ поздравља посвећеност партнера са Западног Балкана европским вредностима и принципима и визији снажне, стабилне и уједињене Европе.

ЕУ, позивајући се на Солунски самит из 2003, потврђује недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана и одлучна је да интензивира свој ангажман на свим нивоима како би подстакла политичку, економску и социјалну трансформацију региона, укључујући кроз већу помоћ на основу опипљивог напретка у владавини права и социо-економским реформама.

 

Такође ЕУ поздравља опредељеност партнера из региона за демократију и владавину права, посебно код борбе против корупције, добре управе, као и за поштовање људских права и права мањина.

Наводи се и да ЕУ подржава залагање партнера са Западног Балкана да наставе да раде на унапређењу суседских односа, регоналној стабилности и узајамној сарадњи.

Додаје се и да ће посебан нагласак бити стављен на стварање нових могућности за младе које ће допринети социо-економском развоју Западног Балкана.

У нацрту декларације се додаје да је изградња „густе мреже веза и прилика“ унутар региона и са ЕУ од суштинске важности за приближавање грађана и економија и јачање политичке стабилности, економског просперитета и културног и друштвеног развоја.

„Обавезујемо се да унапредимо суштинску повезаност у свим њеним димензијама: саобраћајној, енергетској, дигиталној, економској и људској“, наводи се у документу.

ЕУ ће помагати земљама региона на развоју дигиталне економије и одрживих, еколошких друштава у складу с Париским споразумом.

„Енергетска сигурност ће бити приоритет, укључујући побољшање енергетске ефикасности, боље прекограничне интерконекције, диверзификацију извора и рута, као и боље интегрисање обновљиве енергије“, пише у нацрту декларације.

С тим у вези, ЕУ поздравља и опредељење партнера из региона да убрзају имплементацију правних тековина у склопу Енергетске заједнице и Транспортне заједнице, уклоне баријере на границама, комплетирају регионално тржиште струје и спроведу Вишегодишњи акциони план за развој регионалне економске зоне из јула 2017.

Наводи се и да ЕУ и партнери са Западног Балкана деле многе безбедносне изазове који захетвају координисану акцију и подсећа да се вредност сарадње показала код зауздавања прилива миграната.

У нацрту се указује и да борба против тероризма и екстремизма захтева појачану сарадњу.

Истиче се и да су ЕУ и партнери са Западног Балкана свесни да су резултати у борби против корупције и организованог криминала кључни за политичку и социо-економску трансформацију и за регионалну стабилност и безбедност у најбољем интересу грађана.

ЕУ поздравља допринос партнера са Западног Балкана њеној Заједничкој спољној и безбедносној политици и очекује даље продубљивање сарадње у тој области, посебно веће усклађивање са политиком ЕУ о питањима од заједничког интереса.

У нацрту документа наводи се и да се против дезинформација и других „хибридних актвности“ треба заједно борити кроз бољу сарадњу и јачање отпорности (на претње), сајбер безбедности и стратешке комуникације.

У нацрту документа наводи се и да ЕУ поздравља намеру Хрватске да буде домаћин самита ЕУ-Западни Балкан током свог председавања ЕУ (у првој половини) 2020.

Додаје се и да када је реч о убрзавању унапређења живота грађана у областима повезивања и безбедности, ЕУ покреће Софијску агенду приоритета за ЕУ и Западни Балкан, која представља додатак на декларацију.

Том агендом обухваћене су мере и кораци за јачање подршке владавини рпава и доброј управи, веће ангажовање на питањима безбедности и миграција, подршку за социо-економски развој уз посебан фокус на младе, већу повезаност, дигиталну агенду и подршку помирењу и доборсуседским односима на Балкану, наводи се у додатку уз нацрт декларације за Самит у Софији.

 

 

Б 92/Бета

2 коментара

  1. Све што су написали је толико уопштено да би поједина деца у 1 разреду школе боље саставила саму тему. Па те нацистичке убице из ЕУ терају ове велеиздајнике на власти да седну за исти сто са терористичким шиптарским убицама СРБА И СРБСКЕ ДЕЦЕ ИСТО КО И СА НАЦИСТИЧКИМ УБИЦАМА СРБА И СРБСКЕ ДЕЦЕ ИЗ НАЦИСТИЧКЕ АМЕРИКЕ И ЕУ. Какве су то илузије када су јасно ставили до знања СРБИЈИ и то из Лондона, Брисела и Берлина али и из нацистичког нато удружења да СРБИЈА неможе у ту нацистичку унију пре 10-15 година и пуно им хвала на томе. Коме је онда потребна ова пропаганда око неких услова и подршке да се уђе у ту нацистичку ЕУ. Ко има интереса у заговарању ових тема када су исти ти немци још пре 5 година јасно изјавили да СРБИЈА неможе пре 15-20 годибна у ту њихову унију. Зашто. Па да не би СРБИЈА НАПЛАТИЛА РАТНЕ ОДШТЕТЕ ОД НАЦИСТИЧКЕ НЕМАЧКЕ ШТО ЈЕ ПО ПРЕСУДАМА И КОНТИНУИТЕТУ ОБАВЕЗНА НЕМАЧКА ДА ИСПЛАТИ АЛИ И АУСТРИЈА. Ова велеиздајничка власт не помиње ту исплату као и пре ове власти све власти после државног удара 5 октобра што су ћутале и не траже те милијарде и милијарде долара ратне штете па није онда чудо што меркелова хвали вучића на сва уста јер не тражи исплату те ратне одштете. Зато и имамо овакву власт која све што је досад урадила урадила је на штету СРБА И СРБИЈЕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Бугарска: Влади забрањено да потписује билатералне споразуме о мигрантима

Софија-Бугарски парламент подржао је резолуцију којом се влади забрањује да потписује билатералне ...

(Фото: AP Photo/ Virginia Mayo)

Све веће пукотине у евроатлантском блоку

Стање односа у евроатлантском блоку (ЕУ и САД) као у Трамповој ери, ...