(фото:Марина Лопичић-Курир/Бета)

Сви се перу од одговорности: Неко мора у затвор због погибије на аутопуту

Мирослав Јовановић (70) и Чедомир Зорин (70) погинули на деоници Уб-Лајковац, која још није пуштена у саобраћај и на чијем почетку није било заштитне баријере
Од несреће на деоници Уб-Лајковац, у којој су два мушкарца изгубила живот, а један повређен, и на којој, иако није пуштена за саобраћаја, није било заштитне баријере, перу се сви у ланцу одговорности.

 

 

Живот су изгубили Мирослав Јовановић (70) и Чедомир Зорин (70) и то тако што су скренули на поменуту деоницу која није пуштена за саобраћај – путоказ је постављен, мада облепљен с две траке (као икс), а на почетку пута није било заштитне баријере. Они су колима ударили у заштитну баријеру постављену на крају пута. Управо због деонице Зорана Михајловић, министарка грађевинарства, пре неколико дана поднела је кривичну пријаву Тужилаштву за организовани криминал против 14 особа, укључујући и Милутина Мркоњића, бившег министра.

Курир је покушао да добије одговор на питање ко је одговоран за ову несрећу од Зоране Михајловић, Зорана Дробњака, в. д. директора „Путева Србије“, као и од Зорана Бабића, директорка „Коридора Србије“, али нико од њих није одговорио на питања. Ни Милутин Мркоњић није био расположен за разговор. Бивши министар је само кратко поручио: „Нек ти она (Зорана Михајловић) каже.“

 

(фото:Марина Лопичић-Курир/Бета)

Срамно саопштење

Касније у току дана појавило се заједничко саопштење „Путева Србије“ и „Коридора Србије“ у коме је наведено, ни мање ни више, да су за незгоде оваквог типа одговорни грађани.

Како су навели, грађани у жељи да што пре стигну на жељену дестинацију често уклањају баријере с путева који нису у функцији.
– Посебно скрећемо пажњу грађанима да не уништавају, не оштећују и не померају постојећу саобраћајну сигнализацију, не уклањају баријере у зони радова, не отварају „дивље“ улазе или излазе са ауто-путева и на ауто-путеве, не секу жицу и ограде на ауто-путу, јер тиме директно угрожавају живот свих учесника у саобраћају – наводи се у саопштењу, као и да грађани често путеве који нису у функцији претварају у трасе за рекреацију, трке или склањају баријере како би скратили пут и брже стигли.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја подсећа да уколико је нека деоница пута у изградњи, онда је то статус градилишта и незгода која се десила није саобраћајна незгода, већ несрећа на градилишту.

Ко је поставио знакове

– Исто тако, за путеве који још увек нису у саобраћају не смеју да постоје путокази који возаче искључују на ту саобраћајницу, макар и на тим знаковима биле облепљене две траке – као икс знак – каже Окановић, а према речима Горана Родића, потпредседника Грађевинске коморе, треба утврдити ко је склонио бетонске препреке.
– Зашто је уопште постављена сигнализација за пут који не постоји? Људи су се збунили и кренули. Требало је да поставе баријере, да забране да се тим путем уопште иде – наводи Родић.

Сетили се

ПОЛИЦИЈА ДЕЖУРА НА УКЉУЧЕЊУ ЗА АУТО-ПУТ

Патрола саобраћајне полиције од недеље у 17 часова обезбеђује Коридор 11 код Лајковца, где је укључење за ауто-пут. Како незванично сазнајемо, бетонске препреке, које су биле постављене на тој деоници, склонили су путари који санирају оштећења на неотвореној деоници ауто-пута Лајковац-Уб.

 

 

К.Благојевић-С.Стевановић/Курир

5 коментара

 1. Јавашлук,но могли су ппставити и наплатну рампу за скакаоницу

 2. „санирају оштећења на – – – неотвореној деоници ауто-пута“?!?

  nije ni otvoreno, a vec pokvareno???

 3. Drzavni pljackasi umesto da se zaista brinu za bezbednost saobracaja, obezbedjuju nebezbedna mesta u saobracaju, umesto da pisu prijave zbog lose saobracajne signalizacije, rupa na putevima, prepadaju vozace iz zbunja i pljackaju za nevezane pojaseve pri brzini od 5 km na cas. Neka odgovore na pitanje? Ko je bio vezan u ovom slucaju, i kakve su posledice?
  Voznja po Srbiji je lutrija. Pokusaj da se zakonom urede obaveze vozaca, dok se drzava ne pridrzava ni jednog zakona koji je u interesu gradjana, nego ih krsi gde stigne, rezultuje samo jos vecim haosom i patnjama ljudi.

 4. Србији је кренуло низбрдо у вези саобраћаја, нарочито од дана када је Европска Унија натоварила на леђа Србије неки „Комитет за Безбедност Саобраћаја“ са идиотом кога представљају као директора Дамира Окановића. Није он обичан идиот, он је генијални идиот, прави представник Европске Уније. Уме да добро запржи чорбу, мора се признати.

 5. Имам ту част да приметим да је и у овој вести умешан Мркоњић, чак је објављена и његова фотографија. (А ко је дао налог да се копају рупе – замке?).
  За неког доброг истраживача, треба да се покупе сви ови чланци по теми, и само потражити логичку повезаност вести да је баш Мркоњић морао да се спомене. Даље би се посао одмотао веома лако и брзо, чак би могло после правом полицијском истрагом да се утврди одговорност новинара, такође и Центра.
  А уз пут би неко могао да нам објасни да не смеју да постоје путокази који су облепљени са „Х“. И како се то врши „Искључивање на неку саобраћајницу“. Ваљда СА а не НА. Признајем да се може „Укључити на неку саобраћајницу“.
  У комунистичко време, новинари су радили за плату, а из Централног Комитета се почињала новинарска кампања против некога. Само наређење из ЦК дато уреднику, било је довољно да се кампања захукта. Никакви трошкови.
  Сада, у либерално демократско (слободно народно) време, да би се оваква кампања одвијала, новинар се плаћа по њушци коју ће да оплете. Тржишно либерално. Или по њушци из министарства коју ће да рекламира. У вези тога, треба прочитати извештај Верице Бараћ од пре 10 година и схватити узајамни однос власти са новинама. Више се новинарима не наређује, сада се новинари плаћају по учинку.
  Као ови К.Благојевић-С.Стевановић/Курир. Ови су још и добри, углавном су Анонимуси, у зависности од прљавости посла.
  Зато отужно делује ово новинарско стално пренемагање о „слободи штампе“.
  Додуше, може да ме демантује намештена судска пресуда против неких ситних новина у износу од 500.000 динара плус Судски трошкови 250.000 динара. јадници могу само да затворе радњу, нико их није терао да се бусају у груди. Судски трошкови, еј.
  Има још….. (судије бих обесио за јајца).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Pixabay)

Хрвати поново уцењују а ево шта сад траже!

Загреб – Саборски заступник владајућег ХДЗ, Миро Ковач, изјавио је у Книну ...

Без јаке индустрије иде тешко: детаљ из производње "ИМПОЛ-Севал" - Севојно (Фото: Политика)

Лажна режимска бајка о реиндустријализацији

Београд – Индустрија у српском и немачком БДП-у учествује са 25 одсто. ...