(фото:Фронтал)

У Сребреници јула 1995. године нико није убио 8000 људи

Антисрпски Хашки трибунал је 2008. године имао 3.568 патолошких налаза, да би анализом истих утврђено да је број ексхумираних тела максимално 1.923. Откуд и зашто се онда, већ деценијама, лаже да је у јулу 1995. убијено преко 8.372 особа?

Медицинар и члан тима одбране Беара Љубише пред Трибуналом у Хагу, др Љубиша Симић, заснивао је свој рад “на целокупном фонду обдукционих извештаја које је ова институција имала 2008. године”, а који су се тицали догађаја у Сребреници 1995. године. Његова основна теза је да се “ту ради о 3.568 извештаја, а не 3.568 тела”.

Ову тезу поткрепљује чињеницом да је значајан проценат извештаја, њих 1.583, садржавао само по неколико костију; што по Симићевој логици, у поређењу са тим да људско тело има више од 200 костију, “није могло послужити као поуздана основа за извођење било каквих закључака”.

У свом даљем истраживању, др Љубиша Симић је настојао да утврди тачан број тела која су ексхумирана из 13 масовних гробница. Приликом пребројавања, одустао је од могућности да се то чини нумерисањем ископаних лобања, јер су у великом броју случајева лобање биле распарчане на много костију које их чине. Уместо тога, приступило се пребројавању бутних костију. Тако је утврђено да је ексхумирано укупно 1.919 десних, односно 1.923 левих бутних кости.

Надаље, Симић је указао на подударност тј. изједначеност броја ових костију у свакој од 13 масовних гробница понаособ, што би додатно поткрепило тврдњу да број убијених не прелази 2.000. То није ни близу броја 3.568, који је кроз број случајева презентовало тужилаштво у Хагу, а више него далеко од бројке од преко 8.000, која се непрестано понавља у медијима.

Тако је утврђено да је ексхумирано укупно 1.919 десних, односно 1.923 левих бутних кости. Надаље, Симић је указао на подударност тј. изједначеност броја ових костију у свакој од 13 масовних гробница понаособ, што би додатно поткрепило тврдњу да број убијених не прелази 2.000.

Емотивна патологија

Од неког ко је емотивно и лично укључен у ову трагедију, можемо очекивати нерационалну и гневну реакцију на критички, полемички и надасве хладно патолошки тон овог истраживања. То свакако не можемо очекивати од људи који се овим проблемом баве на стручан начин, а још мање од оних који би могуће полемике преносили у медијима.

Сасвим би било логично да неко детаљно прочита анализу др Симић Љубише, те проблематизује изворе или методологију коју је користио; али због онога што је изрекао синоћ у Банском двору, тешко да га се може називати фашистом. Такав приступ стварности би пре могао ићи на адресу Е. Хуремовића и Дневног аваза.

Разумљиво би било чак да се употреби полемички тон, који проблематизује потребу стриктног обдукцијског приступа, који није био у стању утврдити узрок смрти код 411 тела, или каже да је у случају 655 тела са узроком смрти од метка, немогуће са научног становишта рећи да ли су стрељани или су страдали у борби. Уколико се сумња да егзактни методи судске медицине довољно прецизно и истинито осликавају предметни догађај, схватљиво би било питање због чега су онда страдали вожени чак до Козлука и сахрањивани у неозначену гробницу, уколико је све било према Женевској конвенцији?

То је далеко присебније и делотворније, од етикетирања људи који покушавају нешто доказати научним приступом. А он је такав да чак и “неофашистичан” др Симић утврђује како постоји “442 тела на којима су пронађени повези преко очију или везе на рукама, што указује на то да су те особе биле стрељане”.

Треба дакле аргументовано нападати “научни приступ”, а не личност људи који га износе као научни.

(Ово је извадак из дужег текста: Федерална тријумфална капија, за сребреничке српске Двери. Овај део је издвојен, јер се и данас конкретни, егзактни подаци, замењују емотивним естрадним лажима, око којих је створен ореол недодирљивости. Свако ко за науком потеже, одмах се етикетира титулом фашисте и негатора „геноцида“. Заправо, игроказ у Поточарима је постао један велики бизнис, чији циљеви су нескривено политички и то са антисрпском агендом. Време је да то неко од руководећих политичара јасно изговори.)

Фронтал

 

5 коментара

 1. Nikakav tamo genocid nije bio a ovi nsi u vladi Srbije nemaju muda da to otvoreno kazu pomocu dokaza jer su i oni prodane i jadne duse .Placenici zapada rade otvoreno protiv svog naroda!Trebao nam je Curkun da stavi veto da bi spasio nase izdajnike koji pljackaju narod i drzavu svakodnevno a ni istinu nisu u stanju reci!

 2. genocid je biznis, a kvislinzi su uvek i samo za biznis

 3. Хипербола преувеличавања се користи како би ватра вечно тињала,како неби дошло до помирења сербског народа подељеног од стране окупатора на хришћане источне-западне и на мухамеданце.
  Мир на балкану-хелму ће настати када свест и здрав разум поробљеног народа јудео монотеизмом схвати-сазна-пробуди се затим уништи,огњем спали,у пепео и песак претвори јудео информацијоно зло које га спутава вековима,држи у робству и наводи на братоубиство и живот у робству од стране робовласника твораца јудео монотеистичког зла…….права истина излази на видело,у скоро ништа неће бити као што јебило.
  Слава роду и отаџбини.

 4. Krvnik + plen + slegnuta prašina = GOSPODIN

  Za koju godinu……..naša deca će u školi učiti………o „veličini zla koji smo počinili u Srebrenici“………..!!!!!!!!!!!!!!!!

  Jasenovac će biti……….potpuno……….zaboravljen, kao i Desanka Maksimović………ona „komunistička skribomanka“……!!!!!!!!!!!!!!

  MENJAĆE SRBI………..ISTINU ZA EVRIĆE………..I PRIČATI O MORALU………!!!!!!!!!!!!!!

  • Било је доста лепих ствари кад је та владавина „добрих“ комуниста уведена, али је цена преввеллика.

   Да нисте поменули Десанку Максимовић не бих о овоме.

   Размисли зашто није у „… једној земљи јунака…“ већ је после притисака тих „добрих“ комуниста морала да напише „… једној зеемљи сељака…“.

   Исти ти „добри“ комунисти су стрељали све могуће и немогуће четнике, а усташе су слане на судове, процесе, … и … ето „првоборца“ по потреби.

   Исти ти „добри“ комунисти су распустили Земаљску комисију кад је дошла до подручја где смо највише страдали.

   Исти ти „добри“ комунисти су зло правили људима који и питали зашто се не суде усташе већ су постали део „гарнитуре“.

   Исти ти наши „добри“ комунисти су на костима својих рођака и пријатеља менњали образ и ђењу за правдом за динарчиће и посердно доларчиће.

   АКО НАМ ЈЕ ИКАДА СТАЛО ДА ОВА СУЛУДА НАИЈАЊА ОПРУГЕ И НОВЕ ПОГИБИЈЕ СТАНУ МОРАМО ДА ИНСИСТИРАМО НА ИСТИНИ И ПОМИЊАЊУ СВИХ ЗЛОЧИНА И СВИХ ШРТАВА, АЛИ ПРАВИХ НЕ ИЗМИШЊЕНИХ!

   ДРАГИ СУНАРОДНИЦИ МНОГО ТРОШИМО ЕНЕРГИЈЕ НА ПОТВРДУ ЛАЖИ ИЛИ ВЕРОВАЊЕ У ЛАЖ, У ИМЕ НАШЕ ДЕЦЕ ТРАЖИМО ДА СЕ ДОЗНА ИСТИНА О НАМА ДОК НАС ЈОШ ИМА!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Недавни протест породица несталих на Космету у Београду (Фото Танјуг)

Породице несталих Срба желе да присуствују ексхумацији у Ђаковици

Београд – Породице жртава киднапованих и убијених на Косову и Метохији затражило ...

Савет безбедности УН (Фото: РТС)

Да ли је могуће да су толико лишени маште?

Изгледа да одговор на ово питање гласи – Да. У понедељак 9. ...