Тарифирање ћириличних СМС порука двоструко скупље?! (Фото: Б92)
Тарифирање ћириличних СМС порука двоструко скупље?! (Фото: Б92)

Варају нас и преко СМС порука

Поједине компаније, које нуде своје услуге путем СМС-ова, наплаћују услуге грађанима који одбију да примају њихова обавештења!

 

Avdija Balija

Авдија Балија, (фото:Ало)

Наиме, како је за „Ало!” испричао Авдија Балија из Новог Пазара, њему је пре месец дана стигао СМС, а када га је отворио како би видео о чему се ради, писало је да се претплатио на неке сервисе.

 

Деру народ рекламним СМС порукама

„Стигла ми је порука са броја 4444, а када сам је отворио, писало је: „Успешно сте се претплатили за нашу услугу у наредна три дана”. Писало је и да уколико не желим да користим њихове услуге пошаљем „стоп” на тај исти број, што сам одмах и урадио. Не знам о чему се ради, нити какве услуге нуде. Међутим, тада сам добио поруку да ми је та услуга наплаћена 183 динара!“ – резигнирано прича Балија.

 

Одмах је, каже, позвао телекомуникациону компанију чији је претплатник, али то није било од помоћи.

„Они су ми најпре рекли да напишем захтев да ми се објасни зашто је мој рачун за мобилни задужен тим износом, што сам и урадио. Но, од њих ми је стигао одговор да немају ништа с тим, већ да ми је фирма „НТХ Медиа“ задужила рачун за наводно коришћење њиховог ВАС сервиса „Цлуб Инсиде“, те да имају дозволу да корисницима мобилне телефоније шаљу поруке у којима нуди своје услуге. Сада ни крив ни дужан плаћам то што не желим да користим нечије услуге! Ко зна колико њих још тако плаћа ни за шта. Стварно нечувено“ – закључује Балија.

Од компаније НТХ, која шаље ове поруке, нисмо успели да добијемо прецизне одговоре на питања зашто наплаћује услуге које корисници нису нити тражили, нити користили, односно зашто наплаћује ођаву са својих сервиса.

Prigovor, naplata odjave

 

„НТХ послује и продаје услуге својим клијентима на основу модела „бусинесс-то-бусинесс“, те не нудимо никакве властите услуге крајњим корисницима. Пружаоци садржаја су искључиво одговорни за услуге које се наплаћују путем НТХ инфраструктуре и они су ти који одлучују шта се и колико наплаћује. Након што је потписан уговор с неким од НТХ-ових предузећа, пружалац садржаја има обавезу да се придржава законских оквира уговора, према којима крајњи корисник сваку наплату мора претходно да потврди пружаоцу садржаја“ – наводе у тој компанији.

Додају да НТХ као пружалац техничких услуга осигурава техничку подршку за примање и слање налога за плаћање између власника услуга/оглашивача с једне и крајњих корисника с друге стране.

„Приликом конзумације, доставе и наплате дигиталног садржаја у којем мобилни оператори пружају мобилну инфраструктуру и повезивање, НТХ омогућава услугу агрегације плаћања између пружатеља садржаја и мобилних оператора. С обзиром на то да НТХ дела као посредник између мобилних оператора и пружаоца садржаја, неки крајњи корисници нису информисани о правим власницима спорних услуга. Иако ниједно од НТХ предузећа није одговорно за услуге испоручене од стране пружаоца садржаја, водимо посебну бригу о пружању најбољег могућег корисничког искуства хитром обрадом сваког захтева и пружањем потпуних информација о пружаоцима садржаја и њиховим контакт-подацима“ – кажу у тој компанији.

Додају да је сервис „Цлуб Инсиде” забавног карактера, те да корисник може да ужива у широком асортиману садржаја.

 

Грађани да их пријаве

Да се грађани највише жале управо на овакве пружаоце разних садржаја путем мобилне телефоније, каже за „Ало!” Зоран Андрејић из Асоцијације за заштиту потрошача Србије (АПОС).

„Они не би смели да корисницима задужују рачуне зато што су одбили њихове услуге, осим ако у самој поруци нису навели да ођава са сервиса кошта толико и толико. Зато би требало да их корисници пријаве тржишној инспекцији, па да она реши проблем, када то већ неће да уради оператер“ – напомиње Андрејић.

 

 

Ивана Жигић/Ало

7 коментара

 1. Да Србија није лоповска држава, оваквих проблема не би никад ни било. Довољно би било да лоповима из телекомпаније забрани да оптерећује рачун корисника телефонског броја без писменог налога корисника. Као у банци. Али, телекомпанија (Велики Лопов) наплати од Корисника 183 динара, па од тога уплати на рачун „НТХ Медиа“ (Мали Лопов) 91 динара, а за телекомпанију (Велики Лопов) остаје 92 динара чисто. Веома су коректни, украдено деле строго пола/пола.
  То му дође као када неко има отворен рачун у банци, па се јави нека „Медиа“ да оптерети тај рачун. Као да је тај рачун Алајбегова слама. А држава Србија каже: „Може, то је по свим познатим Европским вредностима“.
  Али, јебеш државу која укида малверзације телекомпанија, укида нотаре, агенције, управнике зграда, укида енергетску ефикасност, која не измишља нове личне карте, нове здравствене књижице, нове саобраћајне дозволе, нове саобраћајне знакове, нове семафорске режиме где се дупло дуже чека….. Има још….. Таква држава никада не би заслужила да понесе јарам Европске Уније.

 2. To su sucker-ske metode. Kako nesto moze da se zaobidje prevari itd (na postojecim infrastrukturama). Drugim recima drustvo iza tih servisa koristi aktivno svoju mastu i poziciju.
  U dzepu nemaju zmice nego poskoka i udava. Sta god, druge truju i dave i uzimaju im vreme i remete ih.

 3. Јел зна неко како да се запослим у тој компанији?
  Мислим, после ћу мало да вам шаљем СМС поруке а ви ћете их радознало отварати.
  Можда вам Деда Мраз послао јелена капиталца умотаног у СМС поруку.
  Ја уствари немам појма шта су СМС поруке али видим да су неки савремени бизнис.
  Кад је оно било популарно да се све млати, плати и пере са СМС порукама, ја сам на први глас о тим порукама све блокирао и никада ни једну СМС поруку нисам ни послао ни примио. А сви медији су брујали „Пошаљите СМС на број…“ и помозите…Јооој, што је то било популарно у Србији. Видим, и данас је.
  Ако хоћу неком да помогнем, има начина.
  Има тамо у Гуглету „смеће“ или ти шљам поруке.
  Е, те СМС поруке бих ја одмах лансирао у отпад као шљам.
  Па јебига, људи, што ме никад не слушате?
  Не морате имати никакве користи, али нећете никад ништа ни изгубити.
  Не секирајте се за моје искуство.
  Платио сам га ја добрим парама, мајке им га спалим, па сам се научио памети.
  Ви не морате да плаћате, само ме питајте.
  Има још…

 4. „Коџа има још…“
  То горе су речи које ја мислим да нешто значе, мада још увек немам појма шта значе.

  Ето, платио сам и научио се далеко пре него су СМС измишљене да вам деру кожу са анестезијом.
  Зато мени СМС поруке нису одерале ни перут, а не кожу.
  Пре дваес година ја сам био један од оних који су веровали Детектив.цом Све ће вам тајне открити.
  Тај детектив ме коштао једне виза кредитне картице и срозао ми рејтинг на нулу, мајке му га спалим, јер нисам могао никако да га одјавим нити да поново контактирам .цом.
  Онда је Канада запослила милијон срба, руса, украјинаца, цигана, кинеза…и лансирала вијагру, па кроз мало после готово све лекове. Америчка фармација добила оспице од канадских компанија које згрћу паре продајући вијагру, америчћке и канадске лекове…Нисам ту најебо, али ево већ петнајс година ми шаљу дневно 50ак понуда да купим вијагру. А од вијагре умал нисам доби срчку. Добра је, мајке јој га спалим, али убитачна.
  Ја сам чак радознало отварао имејле са „Поштовани пријатељу. Ја сам запослен у Банци Де Кукумајка из Јамајка и имам обавезу да разделим богатство племенитог човека, па вас обавештавам да сам вас, после пажљивог проучавања, изабрао…“
  Е, тај ме није зајебо. Закаснијо.

  Има јошшш…
  Вама не треба. Ја сам био некад будала за све и само питајте.
  Кад су настале СМС ја сам већ био најскупље плаћени откривач шљама. И писао сам мојим Србима о тим идиотским манипулацијама…јебали ми моји Срби кеву и све редом што сам им запљуно и помало посро СМС поруке.
  Плаћ сад, плаћ!

 5. Видиш ти – Балија Авдија пише ћирилицом, а ви – несреЕће ?!

 6. Свака част, Авдија! И за поднесени приговор и за Ћирилицу!

  Частан човек ћирилицом пише,
  јевропејац са њом дупе брише!

  Демонкрате, кукала вам мајка,
  кад вам пукне европејска бајка!

  Док наш Авдо ћирилицом пише
  по јевропи Арапа све више!

  Док се Авдо сећа своје славе,
  у Берлину бурке крију главе!

  Док Паризом Абдулах се креће,
  Лондон краси арапско пролеће!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Шћепан Мали и тајна безакоња или како да останемо у завету

БЕЗАКОЊЕ У СРБИЈИ Живимо у држави у којој је могуће да се ...

Киша (Фото: Thinkstock)

Према прогнози киша неће падати само један дан

Београд – Време у Србији ће бити облачно с кишом и јачим ...