Док српске светиње руше: Зукорлић гради највећу џамију у Европи

Зукорлић:Срамота колико нас посланике мало плаћају

Не иде да народном посланику буде плата 60.000 динара и притом говорите да је Србија лидер у региону

Као мањинска листа можемо да будемо језичак на ваги за београдске изборе

Муамер Зукорлић, бивши муфтија, сада посланик и председник Странке правде и помирења, каже да на београдске изборе излазе сами, а да су после 4. марта спремни да разговарају са свима. Како наступају као мањинска листа, сигуран је да улазе у градску скупштину, а не искључе могућност да управо њихових неколико одборника буде језичак на ваги. У разговору за Курир Зукорлић наводи да га није било страх реакције народа када је казао да је плата парламентараца мала, а недавно повећање од око 5.000 динара оцењује као недовољно.

Најавили сте излазак на београдске изборе. Шта очекујете?

– Очекујем да уђемо у градску скупштину са неколико одборника, да то буде нуклеус једне нове, свеже политике у којој се потенцирају стварне људске вредности – племенитост и искреност. Ми смо група која неће варати грађане, представићемо понуду другачију од ове коју гледамо 30 година. У овом тренутку не претендујемо на неку велику власт јер смо свесни чињенице да је потребно да се деси значајна промена свести грађана да би ова наша политика победила. Дакле, ми преферирамо својеврсну педагошко-политичку реторику.

Али са чим ћете пред Београђане?

– Ми ћемо имати и јасну понуду која се односи на локал, али потенцирамо ове вредности. Какву год понуду да дамо, од унапређења администрације која се није обрачунала с корупцијом до комуналне услуге, све то има смисла само уколико на одговорним местима у Београду буду особе које ће етички очувати поверено.

 

Да ли на изборе идете сами или у коалицији?

– Идемо сами. Кренули смо са скупљањем потписа, идемо као мањинска листа, тако да верујем да комотно улазимо у градску скупштину.

После избора, с ким сте спремни да разговарате?

– Са свима смо спремни да разговарамо. Ми смо у Народној скупштини партнери са СНС и то на неки начин указује да ће нам они бити саговорник, али ми смо у том партнерству, за разлику од других, потпуно очували аутентичност наше политичке странке, и то нас чини посебним.

Шта ћете тражити током преговора?

– То је друго. Можемо да разговарамо са свима, а да се договоримо можемо са онима који би вредносно прихватили основне принципе нашег опредељења.

И Александар Шапић је рекао да је спреман да разговара са свима, али да инсистира на месту градоначелника да би могао да спроведе своје замисли. Да ли и ви на нечему таквом инсистирате?

– Ми инсистирамо на вредносним принципима. За нас је битно да наш потенцијални партнер, с којим бисмо правили власт, прихвати основне принципе нашег програмског опредељења који вредносно нису за компромис. Укључићемо неке конкретне захтеве који се односе на програм за који инсистирамо да се примени у Београду. Апсолутно немамо никаквих захтева интересне категорије, што не значи да наши кадрови, уколико би учествовали у власти, не би били инсталирани на неке позиције. То је логично, али не полазимо од тога као Шапић. Међутим, може се десити да наших неколико одборника буде језичак на ваги ако се одржи та равнотежа која се види у истраживањима, и ако се то деси, наравно да ће наш преговарачки капацитет бити јачи. Али, на интересним захтевима нећемо инсистирати. Београд може да обнови свој космополитизам, да скине прашину и наш главни слоган је „За чист Београд“. Од чисте улице до чисте администрације.

 

О паради поноса

Против насиља за породичне вредности

Уколико будете део власти шта бисте ви урадили?

СНС је смањио цену вртића, а Драган Ђилас тврди да може да буде бесплатан.

– И ја бих укинуо плаћање вртића, али то не може одмах. Реално је да се спусти цена вртића одмах након избора, а да се тежи потпуном укидању плаћања.

Парада поноса – Челници СНС подржавају, Синиша Мали је и присуствовао, Ђилас ју је игнорисао.

– Не бих ишао никада, али сам против насиља према било коме. Не могу да подржим нешто што је усмерено против суштинских породичних вредности.

Проблем градског превоза

– Градски превоз има два проблема – организациони и корупција која све то прати. Могуће је појефтинити карте за превоз ако се зачепи цурење средстава тих предузећа.

Ако већ кажете да хоћете да очистите Београд од корупције и да је такво стање 30 година, како ћете да преговарате са СНС, који води град већ пет година, или СПС, који је у администрацији деценију?

– Аномалије које налазимо у власти последице су наслага од пре много година. Уколико будете до краја тражили да нико нема флеке, онда се ни са ким нећете ни договарати. Ми ћемо бити прагматични, али не на рачун суштине.

Својевремено сте се залагали за повећање плата посланика, оне су почетком ове године и повећане за око 5.000 динара. Да ли вас је било страх реакције народа када сте то изјавили?

– Не. Сматрам да не иде да народном посланику дате плату од 60.000 динара, а рецимо члан Градског већа у Новом Пазару има вишу плату, и притом говорите да је Србија лидер у региону. Недавно сам примио делегацију Словачке и, када су питали за плату, мене је било срамота да кажем колико она износи. Почео сам нешто да измишљам, те додаци, па ово, оно… Мале плате чланова парламента значе две ствари – или ћете да окупите неспособне људе, или ћете натерати посланике да се баве корупцијом.

Све то стоји, али посланици у просеку имају плату од око 100.000 динара…

– То није тачно, просечна плата је 70.000 динара. Посланик од тога треба да издржава породицу, састаје се с људима, да буде достојанствен домаћин. Тај ниво, положај подразумева известан статус, материјална средства. Народ много више кошта демагошки посланик који се залаже за малу плату, а онда негде краде, краде од тог народа, него онај који поштено тражи да народни посланици имају веће плате.

Значи, вама је ово повећање од 5.000 динара мало?

– Реално јесте мало. Свима су пуна уста приче како је Србија лидер у региону, а наши народни посланици имају најниже плате на Балкану.

Зар нису и српским лекарима најниже плате у региону?

– Слажем се, и зато је здравство једно од три најкорумпиранија система у Србији. Дакле, исто важи и здравствене раднике, просвету, као и за народне посланике.

 

 

Катарина Благовић/Курир

11 коментара

 1. Skoro uvek je poluprazna skupstinska sala,cak i vise od toga.Neznam zasto bi vam bile vece plate?G.Zukorlicu budite realni i raspitajte se kolike su plate lekara specijalista,prof Univerziteta,naucnika….

  • @ Поштована Jelena,
   Излишно је расправљати о учинку „народног“ посланика на такав начин. Може он и да буде увек присутан на радно место, и да гласа за „За“ када Маја укључи звонце, његова плата не зависи од тога уопште. Отворено могу да ти кажем да сваки (не скоро сваки, сваки) посланик може комотно да живи и без те скупштинске цркавице. Уопште им није потребна плата, то је заостало из ко зна ког доба. Ево укините им плату, за пример, па да видимо да ли ће да штрајкују испред скупштине или Владе. Неће.
   Нису блесави да испусте шансу која им се пружа ако дође до прелазног рока.
   Па још ако их врбује Амерички амбасадор.
   Или подружница Малтешких Витезова.
   Или буду произведени у сорошоида.
   Па само за гласање на звонце онај професор факултета добија више неко 5 скупштинских плата. То зову у странкама „варијабилни део“.
   Уопште ти скупштинска плата не треба, али што јес’ јес’, ред је да се плата подигне, да други не помисле да им та ситнурија није потребна.
   Није ваљда овај српски Муслиман Зукорлић спао на плату из скупштине, па он се само шали.

   • SVETO TROJSTVO : Gospod Bog........Gospod-a vlasnici.........gospoda gologuzana

    Vidiš……..kako od tebe može biti koristi………kad naivnoj Jeleni……….preneseš vlastito iskustvo iz stranke……..“gospodina“ mačkara!!!!!!!!!

    • @ Мутави,
     Када будеш погодио,
     слободно можемо да кажемо,
     „И ћорава кокошка понекад убоде зрно“.

    • „МЕТАМОРФОЗА“
     Не може кера а да не режи на мачку . МЕТАМОРФОЗ – по Овидију – претварање људи у животиње . Овај метаморфоза се претворио у керу , па лаје ли лаје !

 2. clanica srpske nazadne stranke

  Sto ne odes u Tursku pa tamo budi poslanik? Bolje i nama i tebi.

 3. Срамота је колико се вас гамади и паразита накотило. Требало би све вас у рудник, па да на сопственој кожи осетите најјефтинију радну снагу на свету, без скупштинских привилегија. Ни мало те није срамота, вашко бедна да то изјављујеш, јер ни образа ни срама НЕМАШ.

 4. Ovaj ce zamjeniti Seselja i biti nova skupstinska budala.
  Bolji je bilo dok je zavijao sa minareta nego sa skupstinske govornice.
  Kad urlice sa minareta barem ga neki slusaju, skupstinski cirkus ga ismijava.

  • @ Nervozni Postar,
   Сада си утупио до даске. Не знам где ти је памет била да принца скупштине упоређујеш са овим буздованом Муслиманом.

   • Не треба му замерити и треба га разумете што кука . Јер чоек опслужује двије жене , пет џипова…итд… Да којим случајем ( недај Боже ) неки Српски владика има двије жене ко овај или ти пет – шест џипова , ја верујем да би се овај портал усијао од коментара . Овако , Срби , који се такмиче у пљувању Српских свештенослужитеља , ћуте ко говно у трави .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Aлександар Вучић (Фото: Јутјуб)

Вучић о платама и пензијама: Желимо да пензионери могу да купе унуцима чоколаду

Београд – Председник Србије Александар Вучић обишао је данас радове на изградњи ...

Напредна лоповска банда забрањује просветарима право на штрајк!

Београд – Нацрт Закона о штрајку, којим ће се уредити право запослених ...