(Фото: http://opusteno.rs/)
(Фото: http://opusteno.rs/)

Чашица почела масовно да осваја девојке

Београд – Најмање 360.000 људи у Србији је зависно од алкохола, што је око пет одсто становника, односно око 15 одсто запослених. Податак да је међу зависницима од алкохола све више жена, око 120.000, говори да је чашица веома омиљена и међу лепшим полом.

Посебно забрињава податак да је све више младих који свакодневно конзумирају алкохолна пића, а старосна граница се помера ка млађем узрасту. Злоупотреба алкохола почиње још у школској клупи, а међу бројним примерима који показују о коликом проблему се ради је статистика везана за саобраћај – пије сваки четврти возач, а више од 50 одсто саобраћајних несрећа проузроковано је алкохолом. По „Глобалном статусном извештају о алкохолу и здрављу 2011“, који је издала Светска здравствена организација, потрошња чистог алкохола у Србији износила је десет литара по становнику старијем од 15 година.

Подаци говре да је чак 40 одсто лошег здравља грађана узроковано употребом алкохола и дувана. Озбиљно упозорава податак да преваленца да ће неко током свог живота постати зависник износи седам одсто. Алкохол тешко нарушава и физичко и ментално здравље, а живот скраћује и до 15 година. Упркос томе, у Србији још увек није развијена свест о томе да је алкохолизам болест.

„Прво пијанство с 11 година, а први знаци алкохолизма са 14 нису више реткост“, каже психијатар др Јадранка Ћирић.

„Познато је да малолетници лако потпадају под утицај групе вршњака у којој се крећу и да ће без много одупирања прихватити гутљај алкохолног пића ако им га понуди „вођа”. Поражавајуће је сазнање да чак две трећине младих зависника своје прво пиће попије у породици с родитељима, и то у узрасту од седам-осам година.“

Велики пораст алкохолизма бележи се међу девојкама. Оне алкохол доживљавају као вид „ослобађања“, равноправности с младићима, а све чешће он представља њихов имиy у друштвеним односима. Оне узимају алкохол много интензивније него дечаци и при сваком изласку или дружењу попију више од четири алкохолна пића.

„На два дечака испод 16 година с проблемом у вези с алкохолом већ имамо једну девојку. Пре 20 година је ситуација била другачија и имали смо однос 4:1. Због тога се може очекивати да ће однос за 20 година бити сасвим другачији и код хроничних алкохоличара. Имамо високи проценат оних такозваних скривених, које друштво и породица толеришу, не препознају да код њих већ постоји свакодневна злоупотреба алкохола и поремећај односа у породици, лош квалитет комуникације, лоша партнерска релација, поремећена родитељска улога, мања продуктивност и ефикасност на послу“, каже др Ћирић.

Ј. Барбузан / Дневник

5 коментара

 1. Pre više od dvadeset godina imali smo zakone koji su zabranjivali reklamiranje alkoholnih pića. uključujući i pivo. A šta danas imamo na TV – besomučno rekalmiranje piva – Jelen, Lav, Staropramen, Becks, Amstel, Merak, Zaječarsko, Nikšićko, Valjevsko ….
  Dakle, ako zakona i ima, ne poštuje ga niko => država je ta koja od dece pravi alkoholičare i za to nikog nije briga. Večeras, ispred marketa Idea, gledam jedan „kavez“ u kojem nekolicina klinaca prebacuje loptu s jedne strane mreže na drugu …. a u pozadini tog „kaveza“ je – šta? Pa ogromna reklama za Jelen pivo!!! Prema tome …manimo se priče o vršnjacima i njihovoj krivici. Šta maloletnici rade po splavovoma do kasno u noć? Šta se dešava na Beer festu i sličnim manifestacijama po gradu? Loču se neograničene količine piva, pijana deca valjaju se po prašini, povraćaju … i mi se sad odjednom čudimo? (a meni, u vreme trajanja Beer festa, pretprošle goine, ne daju da kupim pivo u Maxi-yu, posle deset uveče …kakve li ironije.Vozio sam dvanaest sati i svratio da uzmem ladno pivo da popijem kad istovarim prtljag po povratku s mora, onako, s merakom … i ne dadoše mi – po zakonu. A nekoliko kilometara dalje …opšta pijanka!)

  • Bravo za komentar, naježim se kada mi neko kaže da pivo nije alkohol. Omladina nam se bukvlano (kako oni kažu) „ubija od alkohola“, nije retkost sresti pripite momke po javnom prevozu. Žurke, rođendani, mature male i velike, ne mogu se zamisliti bez pića. Zatšo? Da li je alkohol taj koji nas zbližava sa ljudima, da li njemu dugujemo svoju ličnost i karakter? Ne, naprotiv, to nam uništava karakter, jer piće kao i droga samo na tren čini nas „moćnima“, a nakon toga postajemo prazni, depresivni, osećamo se bolesni. Puno mladih ne znaju za termin „trovanje alkoholom“, niti su ikada videli takvo stanje.

   • Припити у јавном превозу? То је одлично, зар би да возе кола? И припит није исто што и пијан.

    Алкохолу не дугујеш карактер, али алкохол опушта. Једна од хемијских особина алкохола је да шири крвне судове па се самим тим спушта крвни притисак. Зашто бернандинац као прву помоћ завејанима носи бренди? Да рашири крвне судове, врати моторику удовима (где се крвни судови у хладноћи прво скупљају) и оспособи те да урадиш нешто.

    Болесно можеш да се осетиш само од лошег алкохола, индустријског. Свако ко пије зна да од доброг домаћег вина или ракије не боли глава.

    Умереност, увек и свугде.

    А то што не знају за тровање алкохолом… зар то није добра ствар? Нити су доживели, нити видели. Значи да неки још нису толико забраздили.

    Да је алкохол тако лоша ствар, не би добио чашу црног вина на слави. 😉

 2. Кад правиш журку, шанкери те питају колико ће девојака бити да знају колико флаша текиле да набаве. Знам кад сам ја правио пунолетство, а то је било пре 5 година.

  А колико само пута је неко од другова морао својој лепшој половини да држи чело (и косу) да не би љоснула у сопствену пљуцу…

  Више сам пијаних девојака видео него момака.

  Чашица је ОДАВНО почела да осваја девојке.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Pixabay)

Хрвати поново уцењују а ево шта сад траже!

Загреб – Саборски заступник владајућег ХДЗ, Миро Ковач, изјавио је у Книну ...

Без јаке индустрије иде тешко: детаљ из производње "ИМПОЛ-Севал" - Севојно (Фото: Политика)

Лажна режимска бајка о реиндустријализацији

Београд – Индустрија у српском и немачком БДП-у учествује са 25 одсто. ...