(Фото: Танјуг)
(Фото: Танјуг)

Док Мали представља планове, радници Бека испред владе

Београд — Бивши радници и акционари београдске конфекције Беко протестовали су испред зграде Владе Србије због тога што стечај траје 15 година.

Они траже да се подели приход од до сада продате имовине од око 29 милиона евра на име бесплатних акција. На протесту је било стотињак од око 4.535 бивших радника те фабрике.

Стечајни управник Бека Михајло Коруга рекао је за Бету да се стечај одужио због три судска спора и да би средином ове године могао да се приведе крају кључни спор са Министарством одбране, а да би акционари новац могли да добију после завршетка тих спорова и продаје преостале имовине фирме.

„За завршетак стечаја било је неопходно да се окончају три судска спора али је кључан спор са Министарством одбране које полаже право на осам зграда у оквиру фабрике“, рекао је Коруга.

Стечај Бека је отворен 2003. године, а 2007. је та фирма продата грчкој компанији Ламда за 55,8 милиона евра. Ламда је после неколико година имовину Бека продала холандској компанији Приннацле, која би на тој дорћолској локацији, како је данас најавио градоначелник Синиша Мали, требало да гради пословно-стамбени комплекс.

Коруга је рекао да је Министарство одбране 2013. године поднело тужбу због власништва над осам зграда од 1936. године и тражи адекватан износ од купопродајне цене, а пресуда се очекује крајем марта ове године.

Са рачуна Бека, према његовим речима, исплаћено је обештећење од око 130 милиона динара босанској фирми Сиб експорт-импорт због тога што је Беко продао робну кућу у Бањалуци 1991. године, а када су почели ратни сукоби 1992. године поново је ушао и користио је следећих 20 година.

Коруга је рекао да се трећи спор води са купцем, грчком фирмом Ламда која тражи да им се врати део купопродајне цене за објекете на земљишту који нису прешли у њихово власништво иако су спадали у имовину која је продата на лицитацији.

Он је рекао да још није продата сва имовина и да је ових дана оглашена продаја робне куће у Кнез Михаиловој улици у Београду, а за продају ће остати још производни погон у Ковину, док робна кућа у Врбасу од 543 квадрата и продавница у Бајиној Башти од 266 квадрата још не могу да се понуде на продају због нерашчишћених власничких односа.

Стечај би, према његовим речима, могао да се заврши и новац подели акционарима пре продаје та два спорна објекта, а када се власништво разреши и окончна продаја акционари би накнадно добили новац.

„Да би акционари добили новац по основу добијених бесплатних акција неопходно је да се намире они који су тужили, под условом да добију спор, а преостали новац ће делити држава и акционари у односу 40 према 60 одсто“, рекао је Коруга.

Он је истакао да „акционари само гледају свој интерес и траже да се постојећи новац на рачуну подели, а да се робна кућа не продаје већ пређе у њихово власништво“.

Коруга је подсетио да чак и да не постоје тужбе и да робна кућа не мора да се прода због намирења тих потраживања, акционари би тешко управљали или продали робну кућу јер од око 4.500 акционара за 700 постоје само имена без икакве адресе.

Председник Удружења власника акција Бека Златко Кунштек рекао је за Бету да је половина акционара преминула али да постоје наследници и да Министарство одбране до сада одржаним рочиштима није дало доказе да су били власници осам зграда.

„Ако су и били власници осам зграда оне су продате, срушене и изграђене нове па немају право да их потражују“, рекао је Кунштек.

Додао је да због одуговлачења стечаја имовина Бека пропада и да је из погона у Ковину који не ради од 2012. године украдено 800 мотора који су покретали машине.

Бета

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Thinkstock)

„У Србији неће имати ко да ради“

Београд – Министар за рад Зоран Ђорђевић упозорио је да ћемо се ...

Адвокати потпуно обустављају рад на недељу дана због убиства Драгослава Огњановића

Београд-Због убиства адвоката Драгослава Огњановића у Београду, адвокатске коморе Србије и Београда ...