(Фото: Ненад Ковачевић)
(Фото: Ненад Ковачевић)

Други протест грађана Пожеге против локалне власти

Београд – Грађани Пожеге затражили су данас од локалне власти да повуче одлуку о куповини парцеле од четири ара и нелегалног објекта од 400 кварата, чији је један од власника муж Зорице Митровић, председнице локалне скупштине.

Из моралних разлога, како је речено, биће затражене оставке Милана Божића (СНС), председника општине, и Зорице Митровић (СНС) председнице СО Пожега.

И поред хладног времена и кише, грађани су се окупили данас на Тргу Слободе на протесту који је, други пут за две седмице, организовала Грађанска инцијатива Протест у Пожеги.

Након притиска јавности и првог протеста, председник општине Милан Божић је обавестио јавност да су власници спорног објека одустали од продаје, али окупљени су данас затражили да Општинско веће и Скупштина општине пониште одлуку о спорној купопродаји, који су усвојили почетком фебруара, а за коју је пожешка власт одвојила 12 милиона динара у локалном буџету.

Окупљени су поново затражили од државних органа да испитају одговорност челних људи пожешке власти који су учествовали у иницирању и доношењу те одлуке, за који истичу да је незаконита, а од премијерке Ане Брнабић и Министарства државне управе и локалне самоуправе да упуте инспекцију ради контроле пословања општинске управе, као и то да Државна ревизорска институција преконтролише општинске финансије.

Такође, од локаних медија -ТВ Пожега и Радио Пожега, затражено је да објективно и непристрасно извештавају о раду локалне самоуправе, али и о грађанском протесту и о захтевима који су са тих протеста упућени локалној и централној власти.

Ђорђе Стевановић, један од чланова Грађанске инцијативе, рекао је за Данас да су захтеви о повлачењу одлуке о куповини спорног објекта поднети општинској управи и да је затражено да се ванредна седница СО одржи у року од две седмице.

„Протестима покушавамо да вратимо институције у законске оквире, па и локалну власт која би требало да поштује процедуре. Тражићемо оставке председника општине Милана Божића и председнице скупштине Зорице Митровић. Уколико то не учине, покренућемо инцијативу за њихову смену и прикупићемо 1.500 потписа, колико је потребно да се покрене поступак за њихов опозив“, објаснио је Стевановић.

Он је посебно истакао то да „протести немају никакве везе са политичким странкама“, а потом додао да „протестним окупљањима присуствују и присталице СНС, ДС и Двери и да су сви грађани добродошли“.

„Власт у Пожеги је изгубила легитимитет и мора пасти. Најбоље је да падне што пре, што је у интерсу свих грађана, да не би била уведена принудна управа“, рекао је Стевановић и поручио да грађани неће одустати од постављених захтева.

На протесту су исказане сумње у корупцију локалне власти и оптужбе за бахатост њених представника, а окупљенима су се обратили и позвали их на истрајност Теодора Зарић, дипломирана педагошкиња, Александар Дивовић, правник и публицита, Александар Милорадовић, комуниколог, Дејан Милошевић, један од лидера Студентског покрета „3.април 2017.“, Војислав Раковић и Слађан Којадиновић, представник удружења ратних ветерана.

Треће окупљање, уколико захтеви не буду буду испуњени, организатори су најавили у недељу, 25.фебруара у 16 часова.

Н. Ковачевић / Данас

2 коментара

 1. Да не кажем?
  Морам.
  Је*ига!
  Издржаће оно што се зове влас у Србији и 1000000 литија и 100 милијона демонстарација и штрајкова на дозвољени, општеглупаво прихваћени, општепаметно подметнути и узалудни демократски начин.
  Али, пријатељи моји, ако само мало баците десе’ каменова ко гушчија јаја, а ако немате при руци, може ко и моркина јаја, могу чак и цокуле, стим да их не скидате сногу, на стакла и плаћенике иза пенџера, па на говорника из СНСа, па онда мало ушетате демократски у просторе дворјана, па им мало мамицу…па понеког натакнете на бандеру…
  Е онда можда власт и прихвати да разговара.
  Али, али, али…
  Ако вам то икад падне на памет и ако икад добијете „право“ на разговор, идите!
  Идите обавезно!
  И НИ СЛУЧАЈНО НЕ ЗАПОЧИЊИТЕ РАЗГОВОР, ЈЕР МОРАТЕ ПРВО ОДРАДИТИ И НЕКЕ ПРЕДРАДЊЕ ОПШТЕ МЕДИЦИНСКЕ НАМЕНЕ!
  Све оне које угледате како седе с друге стране и насмејани вас чекају на разговор, поватајте ко аждахе и вежите за репове коња.
  Ја ћу да пичим корбачима коње ако буде потребно.
  Али неће, јер чак и коњи једва чекају да их осете на својим реповима.
  Али није крај.
  После тога обесите све командире милиције и војске, поставите нове, па нове прецеднике и тек онда и тек ЊИМА кажите шта треба да ураде да ви не би изашли поново на штрајкове као пре њих.
  Ако вас данас позову на разговор без претходно неопходних предрадњи које сам вам детаљно описао, онда само идете на разговор са људима који су вам све то и наместили. Па нису вам они то сместили да би сада мењали.
  Зато, кажем вам, прво морате да урадите предрадње.
  Без њих вам џаба и штрајкова и преговора.
  Једном одрађене предрадње, функционалне су 5 до 10 следећих година, а онда морате да их обновите. Најчешће само до пола, али ипак сврсисходно и обавезно.

 2. Оно горе на слици као зомбији окренути дупетима да не видимо да су стварно зомбији. Стоје полуидиотски, непомични, јадни, изгубљени и чекају да им изнесу ладне облоге из неке зграде па да се врате кућама пресрећни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Јутјуб)

У Банату је тракторска армија поставила блокаду (Видео)

Баваниште – Незадовољни стањем у аграру, пре свега ценом дизел горива, пољопривредници ...

Букурешт (Фото: Википедија)

Румунија: Протест присталица владајуће коалиције

Букурешт-Румунска владајућа коалиција, предвођена Социјалдемократском партијом (ПСД), одржала је у Букурешту протест ...