(Фото: Пиксабеј)
(Фото: Пиксабеј)

Казне за ненаменско коришћење воде – по ком основу?

Београд – Ко ненаменски троши воду, платиће казну. Та порука грађанима Београда стигла је из градског руководства током актуелних врућина. И отворила питања – ко и како утврђује како се вода троши, као и могу ли грађани уопште због, на пример, заливања дворишта добити казну.

Сваког лета станари Барајева први су на листи оптужених за ненаменско коришћење воде, Београдски водовод и канализација успоставља посебан режим за преусмеравање воде, што практично значи, завртање славине.

На питање колико често нестане вода код њих, мештани Барајева кажу: „Кад дође лето, сваки дан скоро“.

„Ја мислим да нон-стоп, сваки дан бар по 4 сата нема. Звали смо икс пута Водовод Београд – увек иста информација, нема рестрикције, прекомерна потрошња“, кажу мештани.

Добра страна суве славине је да нема ненаменског трошења воде, па ни казне, која се, како кажу комунални инспектори, спроводи по одлуци о пречишћавању и дистрибуцији воде, а износи 10.000 динара и издавање прекршајног налога на лицу места.

„…Користи воду за пољопривредне сврхе, односно заливање поврћа и воћа и друго, то је члан 40, став 1 тачка 5“, каже инспекторка комуналне службе Марија Лазовић.

На питање Н1 како се тај члан односи на пуњење базена, и да ли ће се казна односити и на то, Лазовић каже: „…И друго, ми под друго подразумевамо да је ненаменско коришћење и пуњење базена“.

Иако су градске власти најавиле појачану контролу и кажњавања, до сада, инспектори нису подразумевали ништа, па ниједна казна још увек није написана.

Поливање баште могло би да се подведе под ненаменско трошење воде и када би наишла комунална инспекција могла би да казни, али по ком основу?

За Горана Паповића, председника Националне организације потрошача, ни по једном.

„Немате ниједно законско упориште, нити комунална полиција нити било ко да то кажњава, да санкционише. И уопште не можемо да разумемо зашто је таква једна претња упућена потрошачима, а нико не говори о томе да ви годинама нисте улагали у нове водотокове, ако је неко могао пустињу да снабде водом и да она постане плодна, а Србија препуна воде, а ви да немате велике резервоаре довољне за све, е за то немамо разумевање, сматра Паповић.

А разумевања, како најављује Град, неће имати ни комунална инспекција и полиција који ће контролисати ненаменско коришћење воде на терену, а како су пред нама поново топли дани контрола ће бити појачана.

Тијана Ромић / Н1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Shutterstock)

Шта све може чаша воде и кашика меда? Препородиће вам цело тело!

Опште је познато да је мед једна од најздравијих намирница на свету. ...

Врање (Фото: Википедија)

Како СНС запошљава у Врању?

Врање-Свака власт у Врању злоупотребљава државне ресурсе до пуцања чим дође на ...