(Фото: Беоинфо)
(Фото: Беоинфо)

Кривичне пријаве због новогодишње расвете

Београд – Иницијатива Не да(ви)мо Београд поднела је данас Вишем јавном тужилаштву у Београду кривичну пријаву због злоупотреба у вези са јавном набавком новогодишње расвете у вредности од преко 170 милиона динара.

Пријаве су против градоначелника Синише Малог, директора ЈП „Јавно осветљење“ Александра Цинцар-Попоског, чланова тендерске комисије ЈП „Јавно осветљење”, као и директора компаније „Кееп лигхт д.о.о“ Радована Ђумића.

Кривична пријава поднета је због сумњи да је ЈП „Јавно осветљење“ расписало тендер којим је фаворизовало предузеће „Кееп лигхт д.о.о“ и тиме искључило сваку конкуренцију, тако што је у распису тендера користило цртеже расвете који су идентични оним у каталогу понуде овог предузећа.

У саопштењу Иницијативе се наводи да је предузеће „Кееп лигхт д.о.о“ једини дистрибутер у Србији грчке компаније „Фотодиастаси“ чији украси су заштићени ауторским правима, тако да би за било које друго предузеће било немогуће да исте украсе направи или прибави од другог произвођача.

„Да додатно обезбеде фаворизовану позицију овом предузећу, тражено је и поседовање врло специфичног возног парка и то два возила минималне носивости 0.8т и два возила минималне носивости пет тона, али и складишни простор величине 500 метара квадратних, у власништву или закупу фирме“, наводи се у саопштењу Не да(ви)мо Београд.

Додаје се да постављање оваквих захтева кроз конкурсну документацију, уз навођење и прецизно приказивање елемената који се налазе у понуди само једног одређеног понуђача, као и остали специфични услови, јасно показују намеру окривљених да злоупотребе процедуру јавне набавке, те да обезбеде новчану корист фирми „Кееп лигхт д.о.о“.

Они подсећају да је иницијатива Не да(ви)мо Београд и прошле године поднела кривичну пријаву овим поводом, када су се у тендерској документацији нашле чак и фотографије из каталога ове фирме. Тада смо у рекордном року, од само два месеца добили обавештење прво да се предмет пребацује са Вишег на основно тужилаштво, а затим и да се тужба одбацује.

Град Београд новогодишњу расвету набавља од фирме „Кееп лигхт д.о.о“ још од 2002. године, а за лампице је до 2016. године потрошено скоро пола милијарде динара, како сазнаје портал www.пистаљка.рс. У претходне две године на три тендера овај понуђач је био и једини који је могао да учествује на тендеру.

Данас

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Марко Ђурић (Фото: Танјуг)

Канцеларија за КиМ легло криминала и корупције

Београд- Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију као „тајни податак“ означила је ...

Вучић и Рама (Фото:Printscreen/YouTube)

Вучић: Не славим тзв „Српску Нову годину“

Београд – Он је на почетку емисије “Око интервју“ честитао такозвану Српску ...