(Фото: Васељенска ТВ)
(Фото: Васељенска ТВ)

Одзвонило ковертама за лекаре?

Београд – Комисија за борбу против корупције и петочлани антикорупцијски тим креће у сузбијање свих видова злоупотребе у српском здравству.

Према плану Министарства здравља „Нулта толеранција према корупцији у здравству“ биће појачана контрола јавних набавки приликом куповине медицинске опреме, листи чекања у болницама, а посебан акценат ће бити стављен на искорењивање мита и запошљавање оних који немају адекватно образовање. На челу Комисије ће бити Весна Димитријевић из Министарства унутрашњих послова.

„Ниједан динар буџетских пара неће смети да се потроши, а да се не зна за шта је потрошен. Одмах ће се ући у проверу листа чекања на операције. Одлагање хируршких интервенција понекад може бити индиректан начин да се пацијент примора да да новац, те је посебна пажња посвећена томе“, рекла је Димитријевићева за београдске медије.

Провераваће се и повезаност државне и приватне праксе да би се установило да ли постоји слање пацијената у приватну клинику или лабораторију.

„Провере ће бити појачане и када је реч о приватним ординацијама где се без испуњених неопходних услова за рад обављају хируршке интервенције у тоталној анестезији или где медицински апарати немају потребне сертификате“, додала је Димитријевићева.

Против промоције лекова

„Сегмент којем ћемо посветити пажњу је спрега фармацеутске индустрије и лекара. Лекари не смеју да промовишу лекове одређених произвођача зарад неке користи. Такође, мораће, када преписују одређене лекове, да воде рачуна да се они налазе на позитивној листи, односно да грађани могу да их добију на рецепт јер ће у супротном одговарати“, изјавила је Весна Димитријевић.

А. Вучићевић / Вести

3 коментара

  1. Па лекар је „врач“, у његовим рукама су живот и смрт пацијента – зар нешто може спречити пацијента да покуша да га одобровољи даровима? То је понашање старо барем 10.000 година, и не видим како би сад једна уредба томе могла да науди? Ако не прими дарове – значи да је „ствар пропала“, те да родбина треба да се организује око скорог укопа?!

    • Uhvatili jednog vrlo sposobnog doktora kada je „uzeo“ 1000 evra i otpusti li ga. On se ubrzo zaposli u privatnu kliniku i uskoro mu dodje pacijent – onaj sto ga je najurio sposla. Pocne da moli i kumi , jer zna koliko je ovaj dobar lekar i ponudi mu 1500 evra u gotovom i jos da „poradi“ da se „ispravi zabuna i sve zaboravi“ , samo da ga bas ovaj operise. Otpusteni lekar nije pristao. Vlasniku klinike koji je vrsio pritisak na njega objasnio je da nesme da ga operise jer ce u slucaju da stvar iole krene na lose , svi misliti da mu se osvetio. Vlasnik shvati da bi to dovelo u pitanje i sam ugled klinike pa ucuti. Onog sto je najurio lekara zbog mita – operisao je doktor koji ne prima mito jer kakav je strucnjak …kod njega idu sao oni sto nemaju vezu. I tako ovaj zavrsi u kolicima. Ovo mi je ispricao covek koji je prodao njivu da bi podmitio lekara jer kako mi je objasnio , veruje samo onom lekaru kome pacijenti daju mito. Komentar ?. Nemam ga , a… tesko onom ko se razboli.

  2. AKTUELNO: Patriotska borba za zdravu Srbiju – Boško Obradović i Milan Stamatović (13.09.2017)

    https://www.youtube.com/watch?v=eVGp-rfoE4c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Ана Брнабић (Фото: Танјуг)

За премијерку је Косово и Метохија некад било Србија!

Београд – „Изјава председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић „да је Косово ...

(Фото: Фото: YouTube Printscreen)

Потоп у Београду, најава невремена за целу Србију: У Булевару Деспота Стефана активирао се гејзир (Видео)

Београд – Републички хидрометеоролошки завод издао је данас упозорење да ће у ...