(Фото: Freeimages.com)
(Фото: Freeimages.com)

Петодевни протести – Нишлије излазе на улице због грејања

Београд – Нишлије ће поново на улице због грејања. Због високе цене, многи су се већ искључили са система, а нови шок су дупло увећани децембарски рачуни.

Радијатори врели, али су децембарски рачуни охладили Нишлије. Протести почињу сутра.

Миливоје Шарац ће за стан од 54 квадрата за грејање морати да издвоји 15.000 динара.

Било је седам, и ово је катастрофално повећање, разумем до 20 или 30 одсто, али преко 100”, наводи он.

И Љубомир Јовановић ће уместо досадашњих 9, морати да плати 14 и по хиљада.

“То је велико оптерећење, отприлике моју пензију одузме око 40 одсто”, истиче Јовановић.

Директор Топлане не одговара на позиве. Ресорни већник каже рачуни су, пре свега, увећани због повећане потрошње због изузетно хладних дана у децембру.

“Више од 70 одсто је скок у потрошњи гаса, други разлог је тај што је децембарска наплата процењена на основу претходних температура које су биле ниже, потрошња је била нижа и десило се да се 90 одсто децембарских рачуна фактурише у децембру”, наводи већник Града Ниша Милош Милошевић.

У Удруженом покрету слободних станара најављују грађанске протесте. Тврде да су рачуни “надувани,” јер је проток у подстаницама повећан, а цена пре почетка грејне сезоне формирана на основу нетачних података.

“Уместо да умање квадратуру за људе који су се скинули са система и да милион и 900 хиљада сведу на милион и 750 хиљада, узели су као базни податак два милиона и 600.000 на које су рачунали додавање цене енергента”, наводи Саша Костић из УПСС.

“Ми смо сада најавили серију петодневних протеста. Само хоћу да подсетим да су и Топлана и гр. власт морали да се понашају макар релативно пристојно у време када је много људи излазило на улице, релативно издржљиви су били њихови рачуни, нема другог начина осим протеста”, додаје Ђокица Јовановић, такође из УПСС

Нишлије ће на протестима захтевати и да Топлана испоштује Закон о енергетици и потпише појединачне уговоре са корисницима.

Грађани ће се сутра окупити на истом месту, овде испред Градске топлане, одакле су у протесте кренули и 2015. када су се изборили за ниже цене грејања. У Удружењу станара кажу да од тог циља неће одустати ни овога пута.

Б92

3 коментара

 1. Nema sumnje da bi se detaljnom analizom poslovanja toplana u Srbiji otkrile velike nepravilnosti radi kojih bo pojedinci morali da zavrse u zatvoru. Medjutim ………………………..

  Analiza bi pokazalo ono sto upuceni odavno znaju , a moze se definisati jednom recenicom koja glasi : NEMA VISE GREJASNJA ZA DZABE.

  Neka gospodin Jovanovic koji ,umesto dosadasnjih 9 sada mora da plati 14,5 hiljada , sto je kako kaze 40% njegove penzije , proba da se greje „na drva“. Da vidimo koliko ce morati da potrosi prilikom kupovine drva , sece i cepkanja, unosenja i ostalih „peripetija“ a sve to u periodu kada se temperatura spustala do -18 stepeni. I dali ce mu taj vid grejanja pruziti komfor kakav sada ima.

  HILJADE I HILJADE DOMACINSTAVA nema pogodnost da ih greje gradska toplana. Njihovi stanovi nisu ujednaceno zagrejani , koriste skupi „pelet“ , drva ili preterano skup „gas“ , gutaju dim i krece svake godine, ali nema gde da ode i protestvuje ocekujuci da ce neko drugi da im plati grejanje. Iz ovogodisnjeg iskustva vidim da su gradjani koji imaju „daljinsko grejanje“ – DEBELO PRIVILEGOVANI. Mene grejanje stana od 42 m2 ovog januara kosta skuplje od 14,5 hiljada , ne racunajuci maltretiranje koje prati grejanje „na drva“. Sta tek da kazu oni koji imaju objekte vece povrsine. A gradnju tih toplana i cevovoda , kao uostalom i stanova u kojima se „ugrozeni korisnici daljinskog grejanja“ baskare , placamo svi mi kroz otplatu drzavnog duga.

  Prvi sam za to da se uhapse i kazne sva lica , radi cijeg je nemara ili lopovluka nacinjena steta korisnicima „daljinskog grejanja“ kojima su zbog toga stigli „uvecani racuni“. Ali ljudi , manimo se coravog posla. VREME KOMUNIZMA JE PROSLO. Odlucno apelujem na sve nivoe vlasti da PRESTANU DOTIRANJE TOPLANA IZ GRADSKIH ILI REPUBLICKIH BUDZETA popunjavajuci njihove gubitke JER JE TO KRADJA OD OSTALIH GRADJANA SRBIUJE. Sto se potrosi , mora i da se plati.

 2. Ватајте градоначелника за гушу,Булатовића из Медвеђу.Ови људи плаћају рачуне и када није грејна сезона,фиксни део ….36,6дин по m2,стан од 50 квадрата 1830дин.Мало ли је?Приче лопина из топлане како су енергенти скупи,како велики минус изискује већу потрошњу могу да окаче мачку о реп.У Нишкој топлани има ВИШАК РАДНИКА-партијски удомљени…то треба да се нарани…а Бога ми и напоји…алкохолисање на послу је нормална појава.О томе како је топлана у дуговима,јесте,али не дугују грађани ,ДУГУЈЕ ГРАД…ЊЕГОВЕ ИНСТИТУЦИЈЕ,ПРЕДУЗЕЋА,УСТАНОВЕ,а врло мали број привреде.То је разлог зашто се грађанима филују рачуни….ПОРЕД СВОЈЕ ПЛАЋАЈУ И ГРАДСКЕ ТРОШКОВЕ !!!!!!!!!! Л..О..П..И..Н..Е !!!!!

 3. Хехе.
  Ово што се греју на дрва, мрзе оне што се греју из топлане.
  Ови са даљинским грејањем мрзе на оне што користе угаљ и дрва.
  Трава је зеленија с оне стране. `Ел да?
  Угља нема да се купи. Једино има угља код Палме, он је једини поштено пљунуо у шаке и лопатом утовара угаљ у камионе. Дрва нико неће да доноси, утовара, сече, хладно им у јануару и фебруару, незгодно је, а има и снега по шумама.
  Топлане вас издашно деру, плаћате током целе године, а кад треба да греју пукла цев, нема гаса, нема струје, нема кофа нема вода. И нормално поскупљење 50%.
  Догревање грејалицом на струју.
  И тако већ 50 год. Сваке године исте жалопојке, исти проблем, иста мета исто одстојање.
  Улични протести, демонстрације, жалбе, кукњава по новинама, оде ми пензија на грејање, куку струја, састанци по месним заједницама, хахаха.
  Како вам не досади? Јел то живот бре??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Инфостан (Фото: Пиштаљка)

Београд: Платиш унапред „Инфостан“ и ево шта се догоди

Београд-Грешком ЈКП „Инфостан технологије“, Дејан Мијаиловић из Новог Београда остао је „кратак“ ...

Бела кућа (Фото: Новости)

Незапамћено: Усред обраћања Трампа новинарима у Белој кући погасила се светла (Видео)

Вашингтон – Док је амерички председник Доналд Трамп говорио како има пуно ...