Покрајинске институције уводе „војвођански“ језик

Нови Сад – У Војводини је на делу перфидно увођење новог „војвођанског језика“, који се већ користи и у званичним покрајинским институцијама! На формуларима Покрајинског фонда за пензијско и инвалидско осигурање, на пример, у употреби су речи које нису у духу српског књижевног језика попут „замолница“, „особни лист“ и „извод из очевидника“.

На допису који је из Покрајинског фонда за пензијско и инвалидско осигурање у Новом Саду послат на адресу Историјског архива из Чачка стоји: „Надлежан орган социјалног осигурања обратио се замолницом овој служби да се за горе именованог достави преглед пензијског стажа које се признаје за пензију. Молите се да овој служби доставите препис особног листа или извод из очевидника.“

Овај допис има званичан печат покрајинске државне установе, а потписао га је начелник Одељења за пензијско и инвалидско осигурање Миле Ћулибрк. Позвали смо јуче ову војвођанску установу и од начелника Ћулибрка сазнали да он не зна одакле те речи на обрасцу који оверава.

– Не могу да вам кажем одакле то, јер је текст у машини! У овом тренутку заиста не знам како се то ту нашло – био је збуњен начелник Ћулибрк када смо га јуче позвали.

Он нам је обећао да ће проверити о чему се ради и да ће нас потом контактирати. Међутим, до закључења овог броја то се није десило.

Професор Филолошког факултета у Београду Вељко Брборић каже за Пресс да је српски књижевни језик званичан језик државне и друштвене кореспонденције и да је обавеза свих државних органа да то поштују. Он истиче да речи као што су „замолница“, „особни лист“ и „извод из очевидника“ нису део српског језичког стандарда.

– Очигледно да се у поменутом случају ради о хрватизирању језика. Речи „замолница“, „особни лист“ и „извод из очевидника“, које се налазе у допису који је послат из покрајинске државне установе, нису саставни део српског језичког стандарда нити су део активног лексичког фонда – истиче Брборић.

Наш саговорник објашњава да је у конкретном случају у питању типски образац, што значи да се неко ко га је правио очигледно намерно поиграо с тим.

– Неко ко је правио овај образац очигледно се поиграо и убацио хрваштину у званичну кореспонденцију – сматра Брборић.

Председник Удружења „Ћирилица“ Драгољуб Збиљић сматра да је у Војводини већ дуго на делу похрваћење српског језика, а у циљу стварања новог „војвођанског језика“.

– Мени је као професору српског језика очигледно да преко похрваћења српског језика и затирања ћирилице у Војводини неко покушава да издвоји језички „нуспроизвод“ који би се звао „војвођански језик“, а који би више личио на хрватску варијанту српског језика. То је нова опасност која прети разбијању Срба и њиховог језика. Све то се чини ради преименовања српског језика у Војводини у „војвођански“ – упозорава Збиљић.

Он истиче да је крајње време да се Срби тргну и „зауставе растакање на нове нације и измишљање новог језика и нових писама“.

– Срби би морали да већ једном почну да се понашају као сви престижни народи у свету и да се културно богате на српском језику и једином српском писму, а то је ћирилица. Допустивши да се уведе неуставан члан 26 Статута Војводине с другим писмом (латиничним), Скупштина Србије је директни изазивач овакве појаве у Војводини, што је погубно за будућност српске нације, српског језика и писма – каже Збиљић.

Александар Мартиновић из Српске радикалне странке каже за Пресс да му допис послат из ПИО фонда личи на званичан речник хрватске државе и Туђманов политички новоговор.

– Заиста је скандалозно да било која институција у Србији користи хрватске речи у званичној преписци. Не знам како се могло десити тако нешто – запањен је Мартиновић.

Збиљић: Латиничење Срба

Драгољуб Збиљић из Удружења „Ћирилица“ каже да се „војвођански језик“ као варијанта која би заживела у Војводини спомиње већ десетак година.

– Српска нација је и досад разбијана преко преименовања језика и прихватања другог, туђег писма. Католичење Срба је процес који се спроводи већ хиљаду година. Србима се латиница намеће још од 1060. године, а највеће латиничење Срба догодило се у периоду између 1961. и 1978. године. Ово сада је последња фаза латиничења Срба у Србији – истиче Збиљић.

(Извор: Прес)

5 коментара

 1. „Oj kukavno SRBstvo ugaseno“ sa pravom je rekao Njegos, najveci sin SRBske Crne Gore, jer dok SRBstvo nase mrtvim snom spava,dotle mnogobrojni neprijatelji SRBstva, brzo i uspjesno rade svoj antisrbski posao, ne zbog svoje sposobnosti, vec zbog nase SRBske nemarnosti i neodgovornosti prema SRBskoj proslosti, sadasnjosti i buducnosti.

  Sadasnja izdaja SRBstva, nije vidjena i zapamcena od postanka svijeta. Takvoj izdaji nema primjera u SRBskoj istoriji, niti kod drugih istorijskih naroda. Zato je ova sadasnja izdaja SRBskog naroda od njegovih odrodjenih „srbskih“ sinova i kceri koji su i Bogu i narodu ledja okrenuli, i koji su prodali SRBstvo za veceru, veca, sramnija i pogubnija po SRBe od izdaje Vuka Brankovica u boju na Kosovu Polju.

  Ako se izdajnicima SRBstva, koji se svakodnev brzo i masovno umnozavaju, uskoro ne bude stalo na put, i ako se oni kao guba ne budu ocistili iz SRBskog naroda,oni ce kao SRBski grobari uskoro da sahrane SRBe, koji ce tako nestati sa zivotne pozornice ovog svijeta, kao sto su nestali u proslosti i mnogi drugi narodi.

  Najvecu odgovornost za njihov nesmetani izdajnicki rad protiv SRBskog naroda, i Republike SRBije u kojoj zive, snose predstavnici sadsnjih drzavnih organa vlasti, koje nazalost nista ne poduzimaju u poraksi da izdajnicki rad SRBskih neprijatelja zaista sprece i onemoguce. Nije dovoljno pozivati se na zakon kojeg u SRBiji, ni sami drzavni organi vlasti vise ne postuju, nego je potrebno sa rijeci preci na djelo, ili sadasnje vlasti na izducim izborima promjeniti zbog toga sto one ne rade svoj drzavni posao po propisima Ustava i zakona, i sto su nesposobne da bilo koje SRBsko pitanje rese pozitivno u korist SRBskog naroda i ostalih postenih gradjana sadasnje Republike SRBije!

 2. Страшно шта се ради већинском Српском народу у Војводини.Држава мора да стане на пут овом усташтву у Војводини.

 3. Kako se svi prave ludi, i čude se…. Pitam se kako neko može da se igra sa državom i da niko ne odgovara za to. Očigledno je da strani plaćenici na odgovornim mestima koji su naravno korumpirani u svim sferama društva podrivaju ovu državu i narod. Nikad ovakvo ludilo nije posejano medju narod. Orvone strele odapinju sa svih strana…To sa Vojvodinom ne traje od juče pa da se čudite kako dokumenta nisu na srpskom. To traje unazad aktivno 50 godina. To najbolje osećaju Srbi koji su se doselili u Vojvodinu posle II svetskog rata.Najgori su SRbi koji su u vlasti da bi se valjda dokazali i opravdali novac koji dobijaju iz inostranstva. Tu je korupcija a ko će to da ispita i da dokaže kad je ono Kadija te tuži kadija ti sudi na delu od pre tranzicije koja će trajati u narednih 100 godina. Samo gde ide tranzicija znamo u rastakanje Srpskog nacionalnog bića gde je narod nemoćan jer ima korumpiranu i nezajažljivu vlast.

 4. ИГОР-ПАНЧЕВО-СРБИЈА

  ИСТОРИЈСКИ АРХИВ ЧАЧКА ЈЕ ТРЕБАЛО ДА ПОКРАЈНСКОМ ПИО ФОНДУ ВРАТИ ОВАЈ ЗАХТЕВ ,УЗ ДОПИС ДА НЕУСТАВНЕ И НЕЗАКОНИТО НАПИСАНЕ ЗВАНИЧНЕ ДОКУМЕНТЕ НА ХРВАТСКОМ ЈЕЗИКУ НЕ УЗИМАЈУ У БИЛО КАКАВ ТРЕТМАН НИТИ СУ ДУЖНИ ДА НА ЊИХ ПОСТУПАЈУ БИЛО КАКВИМ ПРАВНИМ РАДЊАМА!
  ЈА БИХ ТАКО ПОСТУПИО ДА САМ НА МЕСТУ ОДГОВОРНОГ ЛИЦА У ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ ГРАДА ЧАЧКА.
  А КОПИЈУ ОВОГ УСТАШКОГ ПАПИРА БИХ ПОСЛАО НА СВЕ НАДЛЕЖНЕ АДРЕСЕ РАПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И МЕДИЈЕ ДА СЕ НАЈЗАД СТАНЕ НА ПУТ УВОЖЕЊУ УСТАШКОГ НОВОГОВОРА У ЗВАНИЧНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ!

 5. ОВО ЈЕ САМО ДОКАЗ ДА ХРВАТСКИ ЛОБИ РАДИ СВОЈ ПОСАО. ЈА СЕ НЕ ЉУТИМ. МЕНЕ ПОГАЂА ТО ШТА РАДЕ НАШИ ОРГАНИ. ГДЕ ЈЕ ТУ УПРАВНА ИНСПЕКЦИЈА, ГДЕ ЈЕ ТУ УПРАВНИ НАДЗОР. МИСЛИМ ДА ЈЕ СВО ЗЛО У БЕОГРАДУ. ДА ИМА СМЕЛОСТИ НАДЛЕЖНЕ СЛУЖБЕ ЗА КОНТРОЛУ РАДА УПРАВЕ ИСТОГ ДАНА СУ ТРЕБАЛЕ ДА СУСПЕНДУЈУ НАЧЕЛНИКА КОЈИ ЈЕ ПОТПИСАО ТАКАВ СЛУЖБЕНИ ДОПИС. НЕКА ОДЕ МАЛО НА БИРО ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ, ДА ВИДИМО ПОСЛЕ ДАЛИ ЋЕ ЈОШ НЕКО ДА УРАДИ ИСТО.
  ЈЕДНО МЕ ДУБОКО ЗАБРИЊАВА. А ТО ЈЕ ДА СЕ СТВАРА УТИСАК ДА ИЗ НАДЛЕЖНОГ МИНИСТАРСТВА У БЕОГРАДУ НЕ СМЕЈУ ДА МРДНУ ПРЕКО ПАНЧЕВАЧКОГ МОСТА.
  А ШТО СЕ ТИЧЕ ПОСТУПАЈУЋЕГ ОРГАНА У ПЕНЧЕВУ, ОНИ СУ ЈОШ ВЕЋЕ КУКАВИЦЕ. УМЕСТО ДА ОДМАХ ПРИЈАВЕ ИНСПЕКЦИЈИ И ДА ДОПИСОМ ЗАТРАЖЕ ДА СЕ ЗАХТЕВ НАПИШЕ У СКЛАДУ СА СТАНДАРДИМА СРПСКОГ ЈЕЗИКА. ВАЉДА ЧАЧАНИ ЗНАЈУ ДА РАСПОЗНАЈУ СТАНДАРДЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Скандал: Отров који може да убије и до 15 000 људи и који је забрањен у ЕУ продаје се у Војводини

Отров који је одговоран за смрт огромног броја птица, зечева и осталих ...

Влаком против Србства

„Атрактивна Србија“ Према истраживањима која је вршио Географски институт београдског Универзитета, у ...