(Фото: Фабрика Гоша/сајт)
(Фото: Фабрика Гоша/сајт)

Прекид штрајка у Гоши још под знаком питања

Београд – Радници Гоше из Смедеревске Паланке постигли су договор са државом, министар привреде Горан Кнежевић обећао је да ће Влада помоћи да се репрограмира дуг ПИО фонду и Фонду за развој.

„Држава је рекла да ће учинити шта је до њих, међутим, сада је на директору да нам уплати неки новац за заостале зараде. Били смо у Агенцији за мирно решавање радних спорова и директор је рекао да почнемо да радимо и да ће нам уплатити“, каже за Данас председник Штрајкачког одбора у Гоши Милан Вујичић. Он каже да ће када стигне у Паланку и разговара са осталим радницима видети шта ће даље, односно да ли ће прекидати штрајк или не.

Након састанка министар привреде Горан Кнежевић рекао је да су држава и Министарство искористити су све законске могућности да помогну да ова компанија поново стане на ноге, јер у њој ради 350 људи, има традицију и добре референце – рекао је Кнежевић.

Он је истакао да су опције да се репрограмирају дугови од око 512 милиона динара ове компаније према држави и да им се помогне у реализацији послова са Ираном, као и да се посредује у разговорима са смедеревском Железаром.

Кнежевић је нагласио да је неопходно да штрајк буде прекинут, јер је наставак производње гарант да ће обавезе око репрограма дуга према држави и послова према купцима бити извршене. „Ако се штрајк прекине, велики сам оптимиста по питању будућности Гоше“, рекао је Кнежевић.

Радници Гоше из Смедеревске Паланке штрајкују од краја марта тражећи заостале зараде, али и уплату пензијског и здравственог осигурања. Последњих недељу дана четворица радника је у фабрици штрајковала глађу, а пре тога већина њих је данима блокирала пружни прелаз у Паланци.

Бивши власник, ЖОС Трнава из Словачке је продала Гошу почетком априла кипарској фирми, оставши притом дужна радницима 1,8 милиона евра, а држави на име пореза чак четири милиона евра.

Љ. Б. / Данас

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Јапански штрајк – раде, али не наплаћују муштеријама

Окајама – Возачи аутобуса у Окајами, који ради за „Рјоби групу“, изашли ...

(Фото: Фонет)

Од радника Мањети Марелија траже да се одрекну права на штрајк

Београд – Самостални синдикат у крагујевачкој фабрици компаније Мањети Марели за производњу ...