(Фото: Википедија)

Програмски савет РТС: Одложити приказивање Немањића

Београд – Програмски савет РТС затражио је од менаџмента и уредничког колегијума Јавног медијског сервиса да не емитује наредне наставке игране телевизијске серије о Немањићима.

Програмски савет је затражио одлагање док се на интерној пројекцији у РТС не одгледа цела серија, или бар њена половина, изјавио је данас ФоНету председник Програмског савета проф. др Миливоје Павловић.

Павловић је потврдио да је такав став већином гласова усвојен у петак на састанку Програмског савета и оценио да тиме неспоразуми око ове серије, чију је прву епизоду РТС приказао у новогодишњој ноћи, по свему судећи, улазе у нову фазу.

Према Паловићевим речима, Програмски савет РТС је писани захтев о томе упутио проф. др Владимиру Вулетићу, председнику Управног одбора РТС, Драгану Бујошевићу, генералном директору, и Небојши Брадићу, главном и одговорном уреднику Културно-уметничког програма РТС.

У писму, које је потписао Павловић, „овај захтев се образлаже програмским, продукционим и културолошким значајем серије о Немањићима, као и претежно негативним реаговањем опште и стручне јавности после емитовања прве епизоде“.

Како се у допису наводи, „захтев Програмског савета темељи се на одредбама Закона о медијским сервисима, Статуту РТС и актима о делокругу рада Програмског савета, односно, оним ставовима ових докумената који наглашавају право и обавезу Савета да разматра квалитет програмских садржаја и вреднује домете остваривања програмске концепције Радио Београда и Телевизије Србије“.

Павловић није желео да говори о будућим потезима Програмског савета, истичући да је РТС велики и добро уређен систем, у којем се „тачно зна ко шта ради и за шта одговара“.

„Ми ћемо у потпуности уважавати начела слободе стваралаштва и ингеренције уредничких тимова РТС. Кад одгледамо бар половину серије, формулисаћемо своје ставове, а коначна одлука биће на менаџменту и уредницима Телевизије“, напоменуо је Павловић.

Он се „искрено нада да је наставак серије бољи, и да ће се смањити или сасвим отклонити она предуга листа примедби на прву епизоду“.

Упитан шта ће се догодити у супротном случају, Павловић је одговорио: „Е, онда бисмо сви били у великом проблему…“

Вулетић: Није била пракса

Председник Управног одбора Радиотелевизије Србије (РТС) Владимир Вулетић потврдио је вечерас ФоНету да му је председник Програмског савета РТС Миливоје Павловић у петак упутио писмо у којем захтева да чланови Програмског савета погледају првих пет епизода игране телевизијске серије „Немањићи“.

С обзиром да то до сада није била пракса, с тим захтевом ћу упознати чланове Управног одбора на првој наредној седници, најавио је Вулетић.

Он је нагласио да ће Програмски савет, поводом овог захтева, бити благовремено информисан о ставу Управног одбора.

Бујошевић: Одлука на уредништву и менаџменту

У допису који сам добио од Програмског савета РТС нигде не пише да се тражи да се серија „Немањићи“ не емитује док чланови Програмског савета не погледају бар пет епизода, изјавио је вечерас генерални директор РТС Драган Бујошевић и оценио да је то, судећи по ФоНетовој информацији, тумачење председника Програмског савета Миливоја Павловића.

Бујошевић је у изјави ФоНету цитирао допис Програмског савета у којем се каже: „Сматрамо да би било целисходно да се члановима Програмског савета, пре почетка емитовања целине серије, на интерној пројекцији прикаже бар пет првих епизода“.

Према речима Бујошевића, у другом делу Павловићеве изјаве он каже да је одлука о емитовању на уредништву и менаџменту, баш како то предвиђају закони и прописи на које се председник Програмсмог савета и позива у свом допису председнику Управног одбора, генералном директору и уреднику Културно уметничког програма РТС.

У Закону о јавним медијским сервисима и Статуту РТС се инсистира на аутономији уређивачких тимова и независности уређивачке политике, истиче Бујошевић.

ФоНет

6 коментара

 1. Има да одгледате антисрпску серију Немањићи и све да тражите још.
  (А давиш тек кад почну да шпалирају кепеци, кретени, убице, лопови, гуликоже, непоштено…све такве има да вам натрпају у серију и на крају ћете се сами себи смучити)
  То је проамеричко-немачко-турски фалсификат и нема назад.
  Овај као прекид је мала пауза која ће се искористити да се дигне прашина до неба, али не иза добре кобиле, него иза пропагандно-психолошког удара који је управо испред Срба.
  Серија ће бити приказана 100%.
  Ја нисам гледао ни прву а нећу ни остале.
  Спремите кокице и пиво, побацајте сво камење да не разбијете телевизор једног окрутног момента и смирите се.
  Ово је само пауза а наставиће се – следи по протоколу из америчке амбасаде.
  Има да одгледате и после пар недеља галаме као све ће се заборавити. Али неће. Остаће у главама Срба као семе зла. Оно семе што проклија кад се на неког наљутите…А последице тога, сигурно знате па да вас не гњавим.

  (На пример, побуњеници, шта беше са дететом Миле Алечковић?
  Појо вука магарца или сте задовољни развојем догађаја? Ја немам појма шта је било али ви сте били тако фуриозно спремни…Сећате ли се још увек? Има таквих ствари, само ја нећу да вас гњавим. Сувише сте осетљиви. Тако ће бити и са Немањићима. А остаће вам дупло голо и горко ко чемер. Оће ли бити и онај дебил Шојић који је малтене постао извор чувених српских изрека? Симбол Срба! Па Карлеуша? Не баш у оригиналу, али само гледајте и сетите се Креза)
  Уштедите себи време и не слушајте никакве расправе, него стрпљиво сачекајте. Гледаћете. Ако сте нестрпљиви, ите на пецање)

  • Dajte nam još gazda.........imamo još sinova..........za njihove okove

   Ovo ispod je za tebe………softver ga ne prepozna…….kao takvog.

   • Прочито сам.
    Али ја мислим да је то једнако важеће и за мене и за тебе.
    Теби је дубина оно што је за мене плићак и никада јавно и на овом порталу ниси смео да уђеш дубље.
    Да ја поседујем део твог знања о којему знам само пар речи од тебе ти лично, ја бих писао у наизменичним равнима. И по вертикали и иза хоризонта. Али не знам а ти си досадно и непрекидно увек у плићаку.
    Како си ми ти објаснио, а ја овако глупав пробао да направим програм и софтвер за таблицу множења са римским бројевима потпуно без успеха, дошао сам до закључка да су римски бројеви створени заиста само за означавање страница. Чак шта више, замрзио сам римске бројеве…. …. ……………………………и тако даље. А ја сам познат као човек који никада не мрзи, осим понекад помало.
    Ајде бре загњури се макар мало испод дупета.
    Па неће ти се дупе истопити ако уђеш мало дубље.
    Јебале те тачке. Дабогда се натако на њих.(тачке су мотке за забадање око парадајз кућица па се после парадајз веже на мотку. исто тако и винова лоза. Јел сад схваташ шта је твоја тачка по мом схватању?)
    И не дирај ми Косовца. Једва сам спасао његову добру душу од тебе и оног дрипца што се качиш на њега ко на свето писмо.
    Два научника, шта ли?
    Следећи пут ћу ти описати сликовито тачке за виноград.

 2. Dajte nam još gazda.........imamo još sinova..........za njihove okove

  Analize su ti………uvek……..u jednoj ravni!!!!!!!!!

  Igrice su struktuirane……….u više ……..paralelnih ravni.

  Daj neku dublju analizu………nešto što ne znamo……….uključi i Kosovca, da osvetli stvar sa božanske strane.

  Ja se puno ne uzbuđujem………jer su Nemanjiće izmislili………isti ovo……….što ih sada zapišavaju.

  Nemanjići se sele kod……..Haradinaja……….nama će ostaviti……..Atilu i Tamerlana!!!!!!

  • Ко ће ти оставити Атилу???
   Ај не лупај.
   Па његови потомци из наших степа већ су изјавили верност атаману из Северних степа, кој ли је. А он популаран и у степама нашим чак и међу нашима. Још само да мене истерају и готово.
   Драго ми само што ће хунске камиле у галопу прегазити и чанколисце.
   А ти се држ јужно од Саве на време. Пошто не смеш да пливаш, иди преко брвана полако док је време. И немој да оставиш тачке у нашој степи. Неће ником требати.

  • @ Dajte n….,
   Не делујеш превише задовољан што ови твоји скрнаве Немањиће.
   Што се мене тиче, ја сам мало љут што су то урадили под фирмом „српски“, што је финансирано од стране српске институције. Па се ипак смирим због сазнања да сорошоиди и владају том Бујошевићевом институцијом. Значи Сорош финансира, не финансирају Срби. То што нама на силу узимају паре не значи да због те глупе ситуације опљачкани финансира. Боље би било да се каже да „пљачкаш финансира из сопствених извора“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Screenshot / Youtube)

„Немањићи“ се наругали нашем средњем веку

    Признајем: срамота ме је да гледам серију „Немањићи – рађање ...

Иван Грозни (Фото: Википедија)

Руси и Срби: Први руски Цар Иван Грозни био Србин по баби!

Београд – Софија (Зоја) Палеолог, Теодорина унука, била је друга жена Ивана ...