Општи изглед обелиска из Сирбина (Фото: Dzonson.wordpress.com)
Општи изглед обелиска из Сирбина (Фото: Dzonson.wordpress.com)

Руси обелодањују истину о пореклу Срба

Општи изглед обелиска из Сирбина (Фото: Dzonson.wordpress.com)

Општи изглед обелиска из Сирбина (Фото: Dzonson.wordpress.com)

У сарадњи са нашом великом патриоткињом, Савом Росић, која са руског језика преводи разна корисна штива и књиге у корист освешћивања и буђења србског народа, објављујем овај изузетно значајан чланак руског професора и академика В. А. Чудинова, који упучатљиво говори о пореклу и постојању нас Срба, у овом случају ради се о VIII веку пре Христа, а о томе говори стари законик уклесан на обелиску из града Сирбина, данашњег Ксантоса, који се налази у малој Азију, у данашњој Турској. Положај данашњег Ксантоса можете погледати на овој мапи».

Е, сад, ово је веома битно ради раскринкавања лажи да су се Срби населили, по званичној “историји”, на Балкан у VII веку (626 године) из своје прапостојбине која се налазила иза Карпата. Карпати су планине у средњој Европи које се протежу својом дужином од око 1500 км. преко Чешке, Совачке, Пољске, Украјине и Румуније. Локацију Карпата на мапи Европе можете погледати овде».

Оно што је најиндикативније за историјско постојања неког народа је ЊЕГОВ ЈЕЗИК, његова писменост и његово писмо. Законик који је уклесан на обелиску из Сирбина потиче из VIII века пре нове ере, писан је на сербо-рашанском језику и писму! Ово је очигледан доказ да су Срби у VIII веку пре нове ере били настањени не само на просторима мале Азије, већ и Балкана, будући да је Драгољуб П. Антић у једном делу своје књиге: “Континуитет Винчанске цивилизације” (од могућих хиперборејских корака до данас)” доказао да су у ТЕХНИЧКО-ФИЗИЧКОМ смислу “велике и масовне сеобе” народа у VII веку ПОСЛЕ НОВЕ ЕРЕ биле неизводљиве! Тај део можете скинути и прочитати, а можете га прочитати и са овог линка».

Ако су масовне сеобе народа у техничко-физичком смислу биле неизводљиве у VII веку после нове ере, онда су још мање биле изводљиве VIII веку пре нове ере, јер ако користимно само податке званиче “историје”, пре VII века после нове ере ништа се не зна о Србима, осим да су се “доселили на Балкан из своје прапостојбине иза Карпата”. Само то, а шта су радили пре тога, од чега су живели, итд… ништа се не зна.

Будући да се по овом уклесанмом закону на обелиску из Сирбина, јасно види да су Срби били писмени и постојали као културан народ још у VIII веку пре нове ере, и ако би се само ослоноли и пратили податке званичне “историје” и овог сазнања о постојању Срба још у VIII веку пре нове ере… испада да су се срби прво са простора мале Азије одселили на простор иза Карпата, напустивши простор мале Азије, заобишавши ближи Балкан, па су ето одлучили, да се у VII веку после нове ере, опет и поново потпуно масовно преселе на неку другу локацију, да се спусте са простора иза Карпата, на Балкан, кога су заобишли приликом претходне “селидбе” из мале Азије, и, од тада, они по званичној “историји” постоје као народ, иако постоје многобројни веродостојни подаци о њиховом постојању као културног и писменог народа, попут овог уклесаног закона на обелиску из VIII века пре нове ере, на њиховом језику, 1400 година пре тог фамозног VII века нове ере.

Наравно, кад се све ово изанализира, паметнима је лако закључити да званична “историја” дебело лаже, по њој “цап-царап”… и народ се преселио, масовно, као кад пређеш улицу, јер напросто не објашњава ништа више о томе, како се уопште хранио тај народ приликом те масовне сеобе и како је било могуће уопште теглити толику храну са собом приликом преласка толике километраже, годинама и годинама… да се народ прехрани (жене, деца, старци, војници) будући да тада, у VII веку после нове ере, неке иоле напредне технологије и технике није били ни у мислима, а камоли пракси, да би се теглила толика храна и да би се народ адекватно и брзо селио, хранио, лечио, јер у питању је било хиљаде и хиљаде километара пешачења.

Будући да је законик на обелиску превео наш свештеник Светислав Билбија (рођен 1907, у Босанском Грахову, село Угарци), после овог преведеног текста, додао сам видео прилог где наш историчар и палеолингвиста Радован Дамјановић говори нешто више о њему. Светски научници, историчари, лингвисти и археролози, ни до дан данас нису дешифоровали писмо Етрураца, народа који је живео пре 3000 година у срцу данашње Италије, а интересантно је то, да су за звучну подлогу ради дешифоровања етрурског писма коришћени сви могући језици, па чак и језици народа централне Африке, једино, гле чуда, у обзир ради дешифровања етрурског писма није узет србски језик, србска ћирилица, или још тачније, србица.

Човек који је дешифровао етрурско писмо био је Светислав Билбија користећи србску ћирилицу, тумачећи етрурско писмо з десна на лево.

В. А. Чудинов, чији је текст Сава Росић превела, академик је Руске Академије Природних Наука, председник је РАН (Руска Академија Наука) комисије за кулктуру античке и средњовековне Русије, директор је Института за за старословенску и староевроазијску цивилизацију.

О српском камену из Сирбина са законима из VIII века

„У Лици малоазијској (Људеји) Александар Велики је затекао једно посебно стање. У градовима Лике, који су били бројни, није било персијских посада. Иако је Лика била укључена у Персијску царевину од времена Кира Великог, она је задржала своје посебно уређење и своје старе законе. Имали су савез од 23 града, међу којима је град Сирбин (данашњи Ксантос) био престоница и највећи од градова (1). Личани су најпре били познати под именом Солими, а затим као Термили по једном делу Крићана, које је Сарпедон довео са Крита и населио у Лици (2). Сарпедон је основао и град Милет као насеобину критског града Милета (3)“.

Текст на северној страни обелиска у Сирбину према препису Ернста Калинке (7) (http://dzonson.wordpress.com/)

Текст на северној страни обелиска у Сирбину према препису Ернста Калинке (7) (http://dzonson.wordpress.com/)

„Стари Законик лички, који је био уклесан у каменом обелиску у граду Сирбину, потиче из VIII века пре Христа, нађен је и био је на сербо-рашком језику и писму. Изглед овог споменика, гледано са северне стране, приказан је на слици 1, а на сликама 3. до 6. детаљније су приказане западна, јужна и источна страна. Ликијске текстове је сакупио крајем XIX века аустријски професор Ернст Калинка (5). Тумачење текста грчким и другим језицима није дало резултат, а прочитан је у целости од стране Светислава Билбије, уз тумачење древног србског језика и писма из Лидије и Ликије. Билбија је најпре протумачио и објавио своје дешифровање текста са северне стране споменика, према препису Ернста Калинке (6) (стр. 6 наведене Калинкине књиге приказана је овде на слици 2, са 34 исказа које је Билбија гласовно протумачио као запис фонетским писмом, а протумачио га је помоћу сличности са србским језиком“.

Поглед на споменик са западне стране (северна је лево) (http://dzonson.wordpress.com/)

Поглед на споменик са западне стране (северна је лево) (http://dzonson.wordpress.com/)

„Светислав Билбија је текст са северне стране споменика у Сирбину назвао ‘Порука Србима урезана у обелиск у престоници Лике – Ликије пре 2.600–2.800 година’, а касније протумачио читљиве делове записа и са других страна. Тај радни материјал је објављен у зборнику ‘Catena Mundi’ под насловом ‘Обелиск из Ксантоса – Камена књига закона и обичаја старих Срба’ (8), где су искази приказани у облику одредби законика, које су груписане према темама које обрађују, уз ознаку стране споменика и броја реда за сваку од одредби“.

Натпис на обелиску из Сирбина, поглед на јужну страну (западна је лево) (http://dzonson.wordpress.com/)

Натпис на обелиску из Сирбина, поглед на јужну страну (западна је лево) (http://dzonson.wordpress.com/)

„Комплетан текст овог споменика сербо-рашке писмености азијске Ликије и древног сербо-рашког законика, који садржи 232 одредбе, уобличио је и допунио коментарима проф. Радомир Ђорђевић (13). Одредбе су сврстане у 16 група, према своме садржају, а свака од њих носи ознаку стране света и реда на обелиску. Те групе (главе Законика) су: (1) О управљању државом – задатак државе; (2) Хуманитарне дужности државе; (3) Слобода занимања и рада; (4) Обичаји и закони; (5) Избор и особине вође; (6) Дужности бораца; (7) О непријатељу и његовом чињењу; (8) Мудре изреке и савети; (9) Савети предака пољоделцима; (10) Савети копачима златне руде; (11) Лекарски савети; (12) Кривична дела, поступак и казне; (13) Васпитање деце; (14) О храни и њеној припреми; (15) О храни и како се хранити; (16) Уклесано треба читати, памтити, вршити.“

Слика 5. Натпис на обелиску из Сирбина, поглед са југа слева и са истока здесна (http://dzonson.wordpress.com/)

Слика 5. Натпис на обелиску из Сирбина, поглед са југа слева и са истока здесна (http://dzonson.wordpress.com/)

„Ради стицања утиска о садржају законика са обелиска у Сирбину, навешћемо овде појединачно само неке од одредби (оне носе Билбијине ознаке стране и реда). Тако у делу названом ‘О управљању државом; задатак државе’ стоји: 3-10: ‘О управљању овђе међама – границама државе завјет ту створити, ослањати се на стотине бораца, ови се нужно хоће – требају… ‘, С-7: ‘Држава има задатак позивати на оружану узбуну кроз цијели живот’ итд.“

Део натписа на обелиску из Сирбина (http://dzonson.wordpress.com/)

Део натписа на обелиску из Сирбина (http://dzonson.wordpress.com/)

Кад камен говори – дискусије нема.

„Са ова три приказа: камен Розета, натпис са Крита, Законик из Сирбина, нисмо исцрпли још све материјалне доказе у прилог старе србске историје, има их још подоста. Али, за сваког нормалног човека, и ово је сасвим доста.

Ово је ‘корпус деликти’, ово су документи који су попут парног ваљка сатрли све фалсификате такозване бечко-берлинске ватиканске школе. Имају ли још образа ти наши бедни нордисти да се појаве пред србским народом?

Човек може да не зна, иако незнање никог не оправдава, али, када му се покаже и прикаже, а он и даље неће да зна, онда – или је луд или покварен. Све док им нисмо дали непобитне доказе могли смо да на њихово понашање гледамо кроз прсте. Али после свега овога, они који и даље хуле на свој народ верглајући којекакву непријатељску пропаганду, њима је место на стубу срама!“

Тако Јован Деретић завршава свој омањи преглед. Засад ми још много тога није јасно, пошто ће превод са савременог српског текста документа на савремени руски садржати мноштво грешака, док би изворни текст (напола руски), записан ћирилицом, био врло занимљив за лингвистичку анализу.

Град који се сада зове Ксантос.

Википедија о њему пише: „Ксантос (грч. Ξανθος) – у давнини највећи град и средиште Ликије, земље на југозападу Мале Азије. Упоредо са светилиштем Летон рушевине Ксантоса унете су у УНЕСКО-в списак споменика светског културног наслеђа. Основан је почетком првог хиљадулећа пре наше ере. Персијанци су га 546. г. пне. заузели и сасвим срушили. Крајем IV века пне. улазио је у састав царства Александра Македонског, а од 190. г. пне. био члан независног савеза градова Ликије (Ликијски савез). Око 180. г. пне. познати су тирани Лисиније и Еудем. Брутова војска га је 42. г. пне. заузела и поново срушила. Касније је ушао у састав римске провинције Ликија (Lycia). Од древног града сачуван је само мали део, откривен приликом ископавања, између осталог позориште. Међу најзначајније сачуване споменике ликијске културе спадају особени надгробни споменици, којих има две врсте:

 • уклесани у стене, богато архитектонски украшена тобожња прочеља зграда,
 • високе гробнице на узвишицама, у виду кућа или окружене колонадама.

Најзначајнији споменици те врсте су ‘споменик харпија’ из VI века пне., назван тако по очуваном рељефу на њему, окружен стубовима, као и ништа мање богато украшен зидном пластиком ‘споменик нереида’ у виду јонског храма на високој основи из V века пне. Оба споменика спадају у најважнија дела малоазијско-јонске културе. Ту је пронађен и највећи споменик ликијске писмености – ликијско-милијска стела (око 380. г. пне.)“.

Изгледа да та стела и јесте Законик. Овде су наведена и два нова изворника.

Моје читање натписа на основици обелиска са југа (http://dzonson.wordpress.com/)

Моје читање натписа на основици обелиска са југа (http://dzonson.wordpress.com/)

Моје читање натписа.

Привукла ме је основица обелиска, на којој сам видео натписе. То је иста фотографија која је и на слици 5, поглед са југа. На избоченом камену с осветљене стране може се прочитати двапут написана реч МАСКА у два реда (горњи ред читам у инверзној боји). Ниже и улево, на другој избочини написана је реч ЯРА (ЈАРА). Још мало ниже чита се израз МИР ЯРА (ЈАРОВ СВЕТ). Најзад, на равној површини, на фрагменту у белом оквиру, могу се прочитати речи РУСЬ ЯРОВА (РУСКА ЈАРОВА – Руска: стари назив Русије). Као што се види, откривено је мало речи, али се из њих може закључити да је град СЕРБИНА, исти и СИРБИНА, исти и КСАНТОС у Ликији исконски улазио у Јарову Руску.

Моје читање натписа на основици обелиска са запада (http://dzonson.wordpress.com/)

Моје читање натписа на основици обелиска са запада (http://dzonson.wordpress.com/)

Гледајући са запада на основицу обелиска, види се низ ликова. Највећи од њих се налази на бочној страни леве плоче и подсећа на лава гледаног спреда, благо окренутог улево. На лику унутар оквира може се прочитати реч РОД, а испод оквира – реч ЯРА (ЈАРА). У доњем делу лава може се видети још један лик, мушки, спреда. Десно од носа може се прочитати реч РОД. Горе десно налази се мало мушко лице спреда, нагнуто улево. Испод браде је исти натпис – РОД.

На десном камену је огроман лик спреда. То је мачја њушка. На челу је натпис МИР ЯРА (ЈАРОВ СВЕТ), доле, на бради – ЛИК МИМЫ (ЛИК МИМЕ). Горњи десни део тог лика образује самосталан лик спреда, такође налик на животињску њушку. На врху носа и десно написана је реч МАРА. У оквиру је написано ЛИК ЯРА (ЈАРОВ ЛИК), а лево од оквира налази се нешто искривљено мушко лице спреда. Најзад, изнад левог ока миме Јара налази се омање женско лице оштрог носа и браде, профил окренут удесно. У висини браде може се прочитати натпис МАРА ЯРА (ЈАРОВА МАРА). Сматрам да то још нису сви ликови и натписи.

Јован Деретић ми је познат по његовим наступима на Међународним конгресима о доћириловској писмености. Сада он има сопствени сајт, тако да се можемо упознати са његовим истраживањима и пре него што дође на Конгрес.

Овог пута је подсетио на то да је у доба антике постојао град Сербина (тј. „Српски“) у Ликији (Људеји), који је потом добио назив Ксантос. Тамо и дан-данас стоји обелиск са мешовитим натписом на руско-српском језику. Нажалост, сада је натпис нечитљив због тога што су слова многима, укључујући и мене, непозната. Тај натпис је прочитао Светислав Билбија, али нисам пронашао на интернету дослован превод. Могуће је да се он чита управо онако како га је тај истраживач прочитао, али можда и није тако. Међутим, мени је била занимљива основица обелиска, на којој сам пронашао ликове и натписе сличне ликовима и натписима на култним каменовима. Другим речима, те плоче су вероватно још старије од самог обелиска. Мала Азија је, испоставља се, улазила у Јаров свет, али да ли је улазила у Јарову Руску, не зна се. Нејасно је и то да ли постоји још неки натпис изведен истим словима, такође написан на српско-руском језику.

Закључак.

Број светих каменова које сам истраживао постаје све већи, па и на плану секундарног коришћења.

Литература

ДЕР: Деретић Јован С. Србски Законик из VIII века п.н.е. 18. новембра 2010. године. Сајт http://www.serbijana.com/Istorija/zakonik%20VIII%20vek.php

1 Strabon: „Geographie“, XIV, 3.6, De l’Imprimerie Imperiale, Paris, 1805.

2 Strabon: „Geographie“, XIV, 3.10, De l’Imprimerie Imperiale, Paris, 1805.

3 Strabon : „Geographie“, XIV, 1.6, De l’Imprimerie Imperiale, Paris, 1805.

4 http://lexicorient.com/turkey/xanthos03.htm

5 Kalinka Ernst: „Tituli Liceae, Tituli Asiae Minoris, Vindobonae“, collecti et editi auspiciis Academiae Litterarum Vindobonensis, v. 1-2, Denkschriften (Österreichische Akademie der Wissenschaften. Philosophisch-Historische Klasse) – Nr. 1-2

6 Sventon ( Svetislav) S. Bilbija: „The Mummy of Zagreb and other Atruscan, Lydian and Lycian Written Monuments“, pp. 70-105, The Institute of Etruscan Studies, Chicago, 1989.

7 http://lexicorient.com/turkey/xanthos03.htm

8 „CatenaMundi– Српска хроника на светским веригама (зборник)“, уредио Предраг Р. Драгић – Кијук, Том II, с. 901-911, Ибарске новости – Краљево и Матица Срба и исељеника Србије – Београд, 1992.

9 http://en.wikipedia.org/wiki/Lycia

10 http://www.flickr.com/photos/profilacktisch/1744875911/sizes/l/in/photostream/

11 http://www.flickr.com/photos/sueandmartin/409040273/sizes/l/in/photostream/

12 http://www.flickr.com/photos/andreamichael/812268434/sizes/l/in/photostream/

13 „Обелиск из Ксантоса: Законик правних, обичајних и моралних начела Срба пре 2600 – 2800 година), Ликија (Мала Азија), превео Светислав С. Билбија“, приредио Радомир Д. Ђорђевић, Сербона, Ниш, 2003.

14 Тreuber O. Geschichte der Lykier, 1887

15 Houvink ter Cate Ph.H.J. Тhe Luwian population groups of Lycia and Cilicia Aspera during the Hellenistic period, Leiden 1961.

Као што рекох у мом предговору, сада ћете погледати полусатну емисију о Етрурцима, о етрурском писму и Светиславу Билбији који је једини у свету дешифровао етрурско писмо, користећи србску ћирилицу…

Српско-српски речник: Етрурци, етрурско писмо…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=r1y67qwJLaM[/youtube]

Аутор ове емисије са телевизије “АРТ” о Српско-Српском речнику је историчар Радован Дамјановић, који преко 30 година истражује табу теме српске историографије и палеолингвистике. Емисија је на Ју Тјубу већ постављана, али из 2 дела, ја сам те делове скинуо са овог Ју Тјуб профила: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ZSqvFMunKS0 и спојио у један документарац, ради континуитета у праћењу.

Емисија је приказана 2002. на ТВ “АРТ” и као што то обично бива, чим неко почне да чачка и истражује по дубљој србској историјској прошлости, наши добро “васпитани и издресирани ђаци” бечко-германске и ватиканске “историјске” школе, одмах то забране, тако да је емисија Радована Дамјановића укинута.

Ево шта сам аутор каже о емисији…

Радован Дамјановић, историчар и палеолингвист:

“Ова епизода из серије Српско-Српски речник говори о Етрурцима и тајни њиховог језика и писма. Отац Војислав Билбија говори о свом стрицу Светиславу који је први прочитао и растумачио етрурске натписе и то преко српске ћирилице. После више од пола века његов рад још увек није коментарисан од такозване “стручне” јавности”.

У једном моменту Радован Дамјановић упита протојереја Војислава:

“А реците нам, како је гласило оно етрурско правило читања”?

Војислав Билбија:

“то је изгледало стрицу, то је врло згодно, ставио је, то је печат један који је преведен, не знам гдје је нађен, у сваком случају као баш права научна фантастика, ћирилице српске, јер, он је ставио на насловну страну књиге. То је округли печат, који кад се чита обрнуто, чита се з десна на лијево, пише јасно, чак и ми можемо то да, без ћирилице, значи пише на етрурском:

Шти

Шта

Што

Ште

Јасно, овај.. читај како је написано. Значи Вук Караџић од пре господа Христа…”

На крају бих додао оно што је и сам историчар Дамјановић истако, сами Расењани су себе звали “Расени” , не “Етрурци”, и по логици стварти други народи их тако требају и називати званично, док су римљани расењане звали “Етрурци”, што је апсурд, а тако се расењани по тој латинској историјској школи и помињу у званичној “историји”, не како што они сами себе називају, Расени, већ како им други надену име, а ти исти историописци, себе нон-стоп у историјским списима зову исто, истим именима, само “римљани”, немају друга имена.

Једноставно речено, тако је то када се жели замаскирати историја неком народу, да се не уђе у траг његовог порекла и постојања, називај их у списима стотином различитих имена и створићеш маглу, али донекле, јер језик и писмо не можеш никад одузети неком народу! ЈЕЗИК-БИЋЕ и његово писмо, сигуран је и истинити траг о његовом постојању, о постојању Срба!

По мом мишљењу, ми Срби, Руси и сви остали слични народи, који цене само историјску истину, доказиву неприкосновену истину, требамо озваничити своју сопствену историјску школу базирану на свим могућим релевантним и веродостојним историјским документима, списима, подацима, археолошким налазима, а пре свега по пруочавању својих језика. Не треба се уопште обазирати на ту фабриковану “бечко-германско-ватиканску “историјску” школу, али не треба ни бежати од научног полемисања и сучељавања са њом, ако они то желе. Напротив, то им треба и понудити: документовано, аргументовано, научно, методолошки исправно, будући да историске чињенице и подаци говоре сами за себе.

Ако они то одбију, игноришући лако доказиве и видљиве историске доказе о нечему, о рецимо постојању Срба, Руса итд… тврдећи игнорантски да су они “неприкосновени тумачи историје”, не треба се заиста обазирати на то, држимо се ми историјски ДОКАЗИВИХ чињеница, на научном нивоу, и права историјска истина ће кад тад заузети примат на светској позорници народа.

А до тада, битно је да је ми знамо, обзнањујемо и поштујемо, због нас самих, да не би примат у нашим умовима и психама заузела разарајуће погубна
лаж..!

Нашо сам још једну интересантну емисију где је гостовао историчар Радован Дамјановић, ради се о емисији Мирјане Бобић – Мојсиловић: “Погоди ко долази на вечеру – Радован Дамјановић“.

Наставак теме на чланку Увод у одгонетање Србског језика

193 коментара

  • dr Jovan Deretic,,Anticka Srbija,Olga Lukovic Pjanovic_srbi narod najstariji,Milos Milojevic_odlomci istorije srba,branislava Bozinovic_Recnik srodnih sanskritskih i srpskih reci…itd(SRB).

   • Наслушо сам се Деретића на предавању у Теслићу и прочитао Милојевића, све у сласт и у част нас Срба, најстаријег народа, утемељитеља савремене цивилизације. Знају Ватикан и запад за ову истину, него раде да је сакрију једноставно уништењем Срба. Мало су закаснили. Ова ексклузивна открића већ су продрла у свијет и нико нема муда да то оспори.

   • Citajuci sta sve Srbi otkrivaju svijetu o sebi i srpstvu je prosto za nevjerovati. Eto postoje narodi koji su izumrli a ostavili su prepoznatljive tragove o svome postojanju i svojoj kulturi ali postoje i narodi kao sto su Srbi i Rusi koji nalaze samo njima prepoznatljivu vezu sa kulturnom bastinom izumrlih naroda ali nikako da objasne kako su izgubili tu kultorolosku vezu i znanje pa se ponovo opismenjuju medju zadnjima u Europi a po njihovim otkricima bili su pismeni prije tisusa godina. Mora da su u proslosti bili izlozeni nekakvoj boesti koja him je izbrisala znanje i sjecanje. Interesantno, vrlo interesantno.

    • Никола, Срби јесу били изложени болести кроз вијекове. Стални безбројни нападачи жедни српске крви!
     Па зар теби није јасно само из посљедњих ратова и догађаја у вези са њима шта се дешава, и како се то брише историја и традиција једног народа.
     Нису ти доста Турци и њихови вијекови, Аустроугари и Швабе који су геноцид направили над Србима у првој половини двадесетог вијека и то у два наврата. Па и ови нови ратови који су удружили све њих заједно против Срба.
     Није ти доста!
     Па само ова позната историја прави од Срба вееееелики народ, достојан сваког поштовања.
     Али је туга што има и доста отпадништва од тог истог народа, који не само што не жели да вјерује у величину свога народа, него још помаже агресорима у геноциду над својим народом. А такви се пјављују, то јесте одрођавају управо кад је том народу најтеже! А доста их има јер је често том народу бивало тешко.
     Али, ето још увијек Срба има, и биће их!
     Јер је на самом крају побједа ипак србска!

     • Pero nije to nikakav Nikola Divkovic, to je Nedzad. Cim on pise „Him“ valjda ti je jasno KO je (u novokomponovanom bosanskom jeziku ugurali su „H“ gde god su mogli, baHnana laHko kaHva). Nadam se da ti je jasno zasto nisu „svoj“ jezik nazvali bosnjacki nego bosanski (tako providno podlo i perfidno) svojstveno balijama. Inace doticni je iz redova najjjstarijeg naroda sa ovih prostora… starijih i od ameba trenutno pod imenom b o s nj a c i…

    • Хиперборејац

     еуропа, тисућа, хим … хехе мора то боље Никола мада ми је драго да си почео да се зовеш србским именом, мало по мало, миц по миц и ето тебе међу својим србима јер то доиста и јеси само још не знаш мада наслућујеш својим унутрашњим бићем…

     • Poznato mi je ovo. Ziveo sa njima,oduvek su uzimali Srbska imena kad su upoznavali sa devojkama koje nisu iz naseg mesta. Nego ne znam sta su to bosnjaci, ja za taj narod nisam cuo.

  • U stvari kalendarski sada je 5520 jer nasa crkva kao i jevreji mere vreme po Bibliji e sad sto stoji 7520 pa neko je u pisanju da li slucajno ili namerno dodao 2000 godina i tako je ostalo!

   • Без обзран на хришћанску демагогију, вријеме није почело са библијом!!! То што та “наша црква” ‎мјери вријем по библији је црквин проблем, Срби су живјели мого прије те наше, православне цркве, ‎а дали ће је надживјети, то је велико питање…‎

    И на Газиемсатану пише да је Косовски бој био 6897. године, а не 4897 по том црквеном календару…‎
    Поштовање православљу и хришћанству, али предлажем вјерницима да мало читају и другу ‎литературу, а не само библију…‎

  • За Србе 7521 год је почела почетком априла по једином сербском календару ( јулијански и грегоријански су латински), који је уједно најдуже био државни календар Србије :

   http://www.scribd.com/doc/69972305/1-Srpski-Kalendar-2010-Prvi-Deo

   http://www.scribd.com/doc/71921895/1-Srpski-Kalendar-2011-Drugi-Deo

  • Mislim da je tačnije 7523 g. po srbskom kalendaru koji je najstariji na svetu. To može da potvrdi Slobodan Jarčević, bivši ministar vojni republike Srpske.

  • RUSI OPRAVDAVAJU I POTVRDJUJU A SAMI SRBI OPOVRGAVAJU SVOJU ISTORIJU.

   • nisu srbi ti koji su sve to sakrili i sami sebi zabranili pravu istoriju vac su to ucinili masoni koji su nazalost jos uvek ti koji vucu sve konce nase srbije ali i sveta.tako da su manipulacijom nase svesti i shvatanja istorije dosli da mi sami neznamo ko smo . niti mozemo saznati nasu pravu istoriju. bravo za sve sto pokusavaju nas osvestiti o tome ko smo i odakle stizemo. nevazno dali smo najstariji jer to nije toliko b
    itno koliko je bitno znati kosmo i odakle dolazimo

 1. U skorije vreme nisam cuo nesto sto ima ovoliko smisla. Naravno srbski kvislinzi ce to zustro odbaciti.

 2. Ovde mi mnoge stvari nisu jasne: Kao prvo ako su natpisi na obilisku rusko-srpskog porekla a „mi Srbi“ jos se tada nismo selili prema Karpatima odakle onda rusko-srpski jezik???Odakle su onda rusi???Jel je moguce onda da smo bili jedan te isti narod pa smo se onda „odvojili“ na putu prema „karpatima“???Kao drugo: Ako smo jos tada vec znali da pisemo cirilicom zasto su morali onda kiril i metodije posle 1000 god. da nama i rusima opet nauce cirilicom???Sve je to neka velika misterija za mene!!!

  • Србија је вечна док су јод деца верна!!!

   Ама ми се никад нисмо селили према Карпатима или иза Карпата ниси схватиал текст ( то ти је по званичној историји да смо дошли иза Карпата али то је математички немогуче),друго садашњи Руси су Србскога поријекла међутим наше везе су се покидале кроз векове (јер се један дио нас одселио према садашњој Русији и тамо и данас дан постојимо али под именом РУСИ),Е сад нисам неки историчара па да ти причам за Ћирила и Методија замолићу неко ко има више знања од мене да то урадио..поздрав

  • Postoji dosta nelogičnosti, ako pročitamo zvanično i Konstantinu i Metodiju, doći ćemo do toga da su oni stvorili glagoljicu iz više pisama, a zatim je od toga nastala ćirilica. Zamisli situaciju, mi sada pričamo i pišemo grčki i rešimo da opismenimo tamo neke došljake i ne opismenjujemo ih na našem jeziku i pismu već im pravimo zasebno pismo o_O. Ima zanimljiv deo teksta gde kažu da glagoljica nije ličila na grčko pismo već na prvobitnu ćirilicu??? A onda kada su je kreirali, prevodili knjige na tom pismu. Ajmo opet zdravo razumski, izmisliš pismo pa posle prevodiš na isto, koliko godina treba samo za to a zatim da naučiš ljude tom pismu?

  • Serbske zemlje su tada bile od Azije do Balkana. Vremenom su Katijci nadirali sa istoka i nasi su se povlacili ka Balkanu. Nismo se mi selili sa Karpata na Balkan, to te uci katolicka skola, a oni zna se da kroje istoriju kako njima odgovara, i dan danas. Mi smo starosedeoci na ovim prostorima, kao i Rusi iznad nas. Mi smo ustvari isti narod, kao sto su isti Srbi, Hrvati, Crnogorci, Makedonci, Bugari, Rumuni. I taj Cirilo i taj Metodije su bili crkveni ljudi, ko zna za koga i sta su ustvari oni to radili… Sada je 24. Вэйлетъ, Лето 7520 от С.М.З.Х., Неделя..Pozdrav Srbi, ucite nasu istoriju kako vi mislite da treba, a ne kako vam diktiraju u skoli i engleski spijuni….

   • срби народ најстарији..7522година срБска

    Бугари нису славенски народ.срби,руси,чеси,словаци,белоруси’пољаци,украјинци,лужички срби,део румуна,део мађара-мађаризованих.сфрј..су један исти генетски бели народ,коме је и језик сличан,обичаји.сви су пре хришћанства имали исту славенску религију перуна,вида,триглава,сварога,весну,итд то су била назовимо многобоштва посвећена природним појавама и годишњим добима,месеци су имали своје називе.хришћанска црква је забранила и анатемисала стару српско-славенску историју …срби су ратовали против хришћанске византије и бугара древних српских непријатеља.пошто нису могли више војно да се супростављају с једне стране риму са друге византији прихватили су хришћанство као религију царевине византије више силом уценом пред прогон и истребљење но милом.и мало уз погодбу да им остану многобожачке славе које су биле култ духовних заштитника домова тако што су замењене хришћанским светим људима.тако је перун постао св,илија….јарило постао св,ђорђе…мокош св,петка итд…..богумили су на пример били добровољни хришћани кои су добили назив по свештенику богумилу са бабун планине кои нису признавали царске власти византије и рима па су због тога били свирепо убијани од стефана немање по наређењу византије,кои ето као убица своје браће постаде и светац.чудно је мало хришћанство зар не,мислим постајање нришћанином у то време….колико је се само крви због хришћанства до дан данас пролило и пролива а поготово између раздељеног хришћанства.ево данас се у украјини због поделе почиње лити крв једног подељеног генетски истог народа…руски народ је за време кијевског кнеза владимира покрштен на следећи начин, руски народ је могао да бира да стане испред свештеника да га крсти или да стави главу на пањ где га чека џелат са секиром….чудно покрштавање зар не.то руси памте и преносе са колена на колено.док је владимиров отац кнез свјатослав кијевски био поколник перуна.тај исти владимир је елиминисао своју браћу како би преузео владавину,кажемо за српске муслимане да су потурице.500г под окупацијом исламског окупатора није мало година,прихваћајући ислам су се спашавали,борба за живот,нису више плаћали порезе,нису им децу одводили у јаничаре,нису им .ебале аге жене први пре прве брачне ноћи.невеста је за агу морала бити невина иначе ако не потече из ње крв потекла би из рамена и њој и младожењи јер бим отишла глава,и наравно морала се тражити дозвола од свог аге за женидбу,уз чашћавање кад дође да шенлучи.тешке окупаторске несреће су нагониле српски народ да мења свој идентитет мењајући религије како која освајачка сила наиђе.добро они јесу потурице које су промениле религију а шта смо онда ми хришћански срби што римокатолички што византијскоправославни.повизантијци,поримљани .па и ми остависмо-променисмо стару-древну српску религију свих братских словенских народа…и тако се ми данас доказујемо да смо већи хришћани од христа они да су већи од мухамеда.убијамо се међусобно да докажемо једни другима чији је бог.божији син.пророк папа,прави,важнији,истинити..а обе религије настадоше из јерејске….један исти генетски братски бели српски славенски народ….на планети је остло око7%белог народа кои ће се ако овако настави међусобно истребити због религијских и идеолошких подела….истинита историја је веома болна,али треба је знати да се не понављају грешке и заблуде из прошлости.да будемо паметнији и да не нестанемо у будућности.

  • Dali vam ima smisla ras-rus.
   Sib-sibi-sibir.
   Potrazite podrucje Sib a to je podrucje koje je Brankovic dao kao miraz uz cerku.
   Malo je napregnuta teorija o preko Dunavskim Sib-Srb-Srbima nekrstenim prozvanim Rumeji-Rumuni.

  • Руси за себе и данас кажу да су Раси, Раси, Рашани

   • Не кажу.

   • da me neko ne shvati pogresno,Srbin sam,znam da je mnogo sta od napisanog tacno,ali..nazalost,Rusi su naziv dobili po nordijskim vladarima koji su ujedinili Rusiju..tako bar kazu oni i njihovi istoricari..pre toga su se zvali jednostavno sloveni,jer je bilo mnogo plemena..inace,po ruskoj istoriografiji,a ne verujem da oni ne vode racuna o svojoj kao mi o nasoj,hrvati su im mnogo blizi genetski,istorijski,kako god, nego mi..nazalost…

    • Po antropološkoj analizi, imaš pravo. Naime, Y hromozom nalazimo samo kod muškaraca. Haplogrupa je određeni deo hromozoma koji se jako retko značajnije menja, tek nekih 8.000-10.000 godina. Postoje i haplotipovi koji su stariji i od 40.000 godina. Prenose se sa oca na sina i stoga muškarci mogu (ako im je poznato koju haplogrupu poseduju) da zaključe kada i odakle je njihov pra-pra-pra… deda stigao u Evropu. Haplogrupe koriste genetičari kao mogućnost istraživanja i pojašnjavanja seoba naroda, kao i koliko i gde su se doseljenici zadržavali u određenim područjima.

     Svako slovo označava drugo poreklo. Što znači da naprimer E3b ima drugačije poreklo (i s time drugo vremensko razdoblje dolaska u Evropu) od recimo I1b ili R1a. Ista slova imaju isto poreklo u genetičkom stablu. Dakle, u ovom slučaju, R1a i R1b su se odvojili od R1 (putem mutacije i genetičke izolacije). Isti slučaj je sa E3 haplotipovima (npr. E3b*, E3b1, E3b2 itd.).

     Ako pogledaš hapl-grupe balkanskih naroda, one su sledeće…

     J (J2e*, J2e1, J2*, J2f1) predstavlja anatolijsko poreklo koje je naverovatnije sa Osmanlijama došlo u Evropu.

     Ovi hapltipovi su prisutni kod Hrvata 1,9%, Bosanaca 0%, Hercegovaca 1,4%, Srba 8,0%, Šiptara 16,7%, Makedonaca 12,6%, Makedonskih Roma 1,8%.

     Pazi, sad kod E (E3b*, E3b1 +, E3b1-, E3b2+, E3b3+) nije sigurno/uvrđeno/kako god da li je rimskog, grčkog ili ilirskog porekla (obuhvata sredozemno područje uglavnom), prisutnost im je kod Hrvata 5,6%, Bosanaca 10,14%, Hercegovaca 8,9%, Srba 21,25%, Šiptara 47,4%, Makedonaca 24,06%, Makedonskih Roma 29,82

     K haplogrupa je naprimer hunsko-turskog porekla, a korenom je iz Mongolije. K* grupa je pristuna Hrvata 0,9%, Bosanaca 0%, Hercegovaca 2,84%, Srba 7,08%, Šiptara 0%, Makedonaca 1,27%, Makedonskih Roma 0%.

     R i R1a predstavljaju slovensko poreklo. Srodno je konkretno baš sa Rusima, Ukrajincima i Balticima, a R1a je prisutna kod Hrvata 34,30%, Bosanaca 24,60%, Hercegovaca 12,06%, Srba 15,93%, Šiptara 4,4%, Makedonaca 15,19% i Makedonskih Roma 1,70%.

     Nosioci R1b haplotipa su većinom u zapadno-evropskom delu, sa velikom populacijom u špansko-francuskom području i sa najvećom stopom u Velikoj Britaniji i Irskoj, a prisutan je kod Hrvata 15,70%, Bosanaca 1,40%, Hercegovaca 3,55%, Srba 10,62%, Šiptara 21,10%, Makedonaca 5,06% i Makedonskih Roma 1,75%.

     „I“ haplotip se ponalazi generalno samo u Evropi, pa se stoga smatra da je ovde i nastao kod prvih Evropljana između dva ledena doba pre oko 20.000-25.000 godina.

     Ima nekoliko pod-tipova, a najaktviniji su I1a i I1b*. 🙂 Maksimum je u Skandinaviji i Islandu. Ovaj tipus se naziva i „Wiking Marker“ (izuglaj).

     Maksimum I1b* je u Bosni i Hercegovini kao i u zemljama s kojima se graniči, pri čemu se sa udaljenošću od BiH procenat smanjuje (npr. u Hrvatskoj pri granici ka Sloveniji iznosi samo 2%). 🙂

     Nižu vrstu nalazimo i u Sardiniji. E sad, trenutno se ovo otkriće ne može pojasniti jer se do pre četiri godine smatralo da van područja Skandinavije (Vikinzi) nema potomaka praevropljana. Stoga je nemoguće kategorisati ih u grupu bilo kog istorijskog naroda. Paleonska-genetika će najverovatnije u budućnosti to malo bolje rasvetliti.

     Populacije I* + I1a + I1b* + I1c sadrže Hrvati 37,0%, Bosanci 53,65%, Hercegovci 70,91%, Srbi 36,28%, Kosovski Albanci 7,96%, Makedonci 34,17% i Makedonski Romi 5,26%.

     „H“ haplotip je nastao u Indiji i najverovatnije je sa Sintima i Romima stigao na Balkan, odnosno Evropu.

     H1 nije prisutan kod Hrvata (0%), ni kod Bosanaca, niti Hercegovaca, kod nas je prisutan 0,9%, kod Kosovskih Albanaca takođe nije nao ni kod Makedonaca. Kod Makedonskih Roma je vrlo prisutan i to čak 59,6%

     Da ne smaram dalje, genetički gledano, samo 34,3% Hrvata su slovenskog porekla (prateći haplotip R1a), samo 25% Bosanaca i 12% Hercegovaca su slovenskog porekla, a samo 15,93% Srba su slovenskog porekla.

     Anatolijsko poreklo ima 1,4% Hercegovaca, 1,9% Hrvata i 8,0% Srba

     Hunsko-tursko poreklo ima 7,08% Srba (prateći haplotip K), 2,84 Hercegovaca i 0,90% Hrvata.

     U BiH nalazimo još šest različitih haplotipova, u Hercegovini 11, u Hrvatskoj 12, a u Srbiji čak 13. U Hrvatskoj i u Srbiji ne dominira nijedan haplotip i stoga je makar s biološke strane pogrešno kada se pozivamo na „čistokrvno“ poreklo bilo kog balkanskog naroda.

     Samo Bosanci i Hercegovci imaju jedan dominirajući haplotip. Sad, to je malo čudno s obzirom da su se oni smatrali najviše „izmešanim“ s drugim narodima.

     Izuzetak su i Romi i Sinti. Međutim, oni su dosta „mladi“ kao Evropljani (tek nekih 800-1000 godina)… 🙂

     • Mnogo mi je komplikovano tvoje objasnjenje. Statistika je mnogo difuzna nauka, jer ako neki jedu meso a neki kiseli kupus, u proseku svi jedu sarmu. Razbacujes se sa nekim postocima i brojevima, ali sve je to pi.kin dim. Govori bre srpski da te ceo svet razume

     • Бео тен,светла коса,плаве очи су генетски потомци срба.славенског народа.

     • Ooooovajjjjj…. ne. Stekni znanje iz genetike, ovo je sramota. Zaista. Ne znam odakle ti termini ali su apsolutno besmisleni kao i ta statistika.

     • Pa ni Rusi ni bilo koji takozvani SLOVENSKI narod nema savrseno svetlu kosu,beo ten i plave oci.To vise zavisi od podnevlja gde zive i koliko dugo zive na tom podnevlju i ako se ne mesaju sa drugima koji se doseljavaju iz drurih krajeva.Svi koji su u suncanim krajevima kroz vekove imaju tamniji ten,jer su im se tela prilagodila toj klimi.A koji su u hladnijim,imaju svetliji ten.A narod se cesto seli,pa se svi mesamo.Hocu da kazem,da ni jedan tzv.Sloven,odnosno Srbin,ne mora da znaci da nije Srbin ako nije savrseno belog tena,plavih ociju i svetle kose.I Nemci su se pozivali na to i na svrsenu cistocu svoje rase,a koliko ih samo ima da nemaju plave oci i svetlu-plavu kosu?Mi smo veliki narod,a nase razbijanje je ucinila nasa nesloga i velike sile kroz vekove,kao i nasa nepismenost kroz vekove ropstva.To su koristili Turci,a najvise Vatikan!Jer ako dugo drzis nekoga u mraku i ne znanju.logicno je da ce verovati u ono sta mu se servira.Tako je prosao nas narod na celom podrucju,od Poljske,domale Azije.Razjedinjen,asimilovan i unisten.Samo je istina uvek vidljiva.Uvek ostaju tra\govi u svakom mestu i narodu.VOLIM SVAKOG SRBINA,MA KOJOJ RELIGIJI PRIPADAO!I MA KAKVOG TENA BIO!SVI SMO JEDAN NAROD,SAMO TREBA DA SE OSLOBODIMO VATIKANSKIH OKOVA!POZDRAV SVOJ BRACI!!!

    • Finci i dan danas pod pojmom Rus podrazumecaju Vikinge-Varjage.
     A samu Rusiju zovu Venaja,a Ruse Venalainen,Venalaiset…

     • Ovaj leskovcanin je totalna neznalica.
      Nina je 100 posto u pravu, a to sto njen komentar ima vise dislikova nego likova znaci da nas boli istina sto smo (nazalost) vise azijati nego sloveni. Uostalom, vidi se po nasem narodu da smo daleko od Rusa po pitanju genetike. Ma, mnogo daleko. Ljudi sa bliskog istoka su nam mnogo slicniji, hteli vi to da prihvtite ili ne.

     • Da odrovorim Srbinu.I ja sam zakleti Srbin,ali hocu da ti kazem brate,da ne postoji savrseno cist beli narod.Svi su se kroz vekove ukrstali-mesali sa narodima koje su osvajali i koji su njih osvajali.I Rusi su se mesali sa Mongolskim-Tatarskoim-Ugrofinskim narodima,kao i sa manjim plemenima.medju koja su dolazili u osvajanjima.ili koja su njih osvajala,kao na primer Tatari.Svi mi Srbi,ili kako nam je Vatikan nametnuo Sloveni.imamo zajednickih gena,kao i razlicitih.A razlika je i u podnevlju.U sncanim su tamnijeg tena i kose,a u unutrasnjisti,tj.u hladnijim su svetle kose i belog tena,a jedan deo i plavih ociju.

  • Ћирил и Методије су живели у Солуну и тамо су перфектно научили српски језик. Како је то могуће, осим ако се у Солуну није говорио (и) српски језик? Нису они нас учили ћирилици, већ ми њих, а они су онда Нови Завет написали на ћирилици, а којим другим писмом иначе. За Србе тог доба Нови Завет је новост, а не ћирилица.

   • U to vrijeme (9.v.) u Solunu su, pored Grka, zivjeli i Sloveni, a sveta braca su slovenski jezik naucili jos kao djeca druzeci se sa slovenskom djecom. U vrijeme svoje misije u Moravskoj, narod su ucili glagoljici prevodeci osnovne bogosluzbene knjige sa grckog jezika (izmedju ostalih i Sveto Pismo), a ne cirilici. Cirilicu je sastavio jedan od njihovih ucenika – Kliment, a dao joj je ime po svom ucitelju – Cirilu. Ovako su mene ucili…

    • Oni su vodili krstaski rat protiv SRBa hriscana, da bi ih podcinili prvo grckoj, a potom i rimskoj crkvenoj jurisdikciji, inace prvu hriscansku crkvu su osnovali SRBi u Sirmijumu 36god, ali su Avari razorili Sirmijum u IV veku a imao je oko 200 hiljada stanovnika u to vreme i bio je carski grad!!!

     • Znamo da je postojala crkva u Sirmijumu u najranije vreme,ali ne znamo da su to bili Srbi,jer Sirmijum je bio kosmopolitski grad sa mnostvom nacija.

      Licno sam ucestvovao na iskopavanjima ,ako bude potrebno navescu sve podatke o lokalitetu , gde je na nekropoli iz I-II veka utvrdjeno osteoloski da 80% skeleta pripada slovenskom etnosu,ali u izvestaju je napisano da je verovatno rec o greski („Arheoloska iskopavanja duz autoputa kroz Srem“PZZSK,Novi Sad ,1995.,“Rimska nekropola na izlaznici mitrovacke petlje“ strana 195.).

      Inace,nisu Avari osvojili Sirmijum u IV veku,tada je Sirmijum jos uvek bio jedna od prestonica ,a Avari su tada jos uvek bili skoro na dalekom istoku.
      Avari su osvojili grad 583.godine posle skoro trogodisnje opsade,znaci VI vek.
      Objavio sam dva naucna rada i dva popularna teksta o tom dogadjaju

      .Mozete procitati i ovde:

      http://kovacevicantiquities.blogspot.com/2011/06/kako-je-pao-opkoljeni-grad-avarsko.html

      http://kovacevicantiquities.blogspot.com/2011/06/molitva-sa-rimske-opeke.html

      Nije imao 200.000,vec oko 100.000.

      Molim za manje senzacionalizma,daj da se drzimo cinenica,da ne ispadamo smesni.

  • Србица је прави назив за ћирилицу и она је откривена и у Винчанском локалитету. Свети Ћирило је користио србицу и само је нешто модификовао и тако је назив писма преиначен његовим именом. Према томе он није аутентични промотор ћирилице. Уосталом Соња, треба све потанко прочитати и видјети код многих аутора идентичне доказе и неће ти бити као мистерија. Хвала ти што се живо интересујеш за ово подручје и ако си српкиња буди поносна да припадаш најстаријем народу.

  • dr Laza Lazarević je imao veoma detaljno istraživanje o svemu ovome. Tehnologija je napredovala, postoje veoma dobri lekovi i terapije. Bolest mora da se leči dok je vreme, da se ne proširi još više. Mislite na svoje zdravlje ….

 3. Kada ce da objave ovo na nekim vecim televizijama, barem u Rusiji ili negde gde se istina postuje….

  • Немања, бар код нас то не дозвољавају САНУ и Матица српска. Тамо сједе српскохрватски научници који не дозвољавају обарање ватиканске догме којом се тврди да Срби као народ постоје само од Немањића па на овамо. Имамо у тим институцијама чланова који стоје иза комунистичке историје а она је заснована на фалсификованој историографији. Слични сједе и на важним мјестима у медијима (као Тијанић) и истините научне доказе не дају за јавност.

 4. Lik je u pravu. Sto ga teras u picku materinu?

  • Драгутин Мишић

   Па лик почиње коментар са увредом и завршава са увредом. Нисам Тадић да му се извињавам…

   • ја, па опет ЈА !

    Овај текст уз пропратне слике и линкове, стварно је сјајан и
    требало би да га задржите на увјек видљивом мјесту да га види
    што већи број посјетилаца овог по мени најбољег сајта, значи
    немојте овај текст ставити у архиву, него на увјек видљиво мјесто.
    ВЕЛИКИ ПОЗДРАВ за све админстраторе овог сајта
    – лично и својеручно, ваш – ЈА,ПА ОПЕТ ЈА 🙂 ))

  • Драгутин Мишић

   Ево га поменути бесомучно шаље коментаре, а све иде директно у ђубре. И још се жали на судбину.

   Ми изнесемо нечије мишљење, а у првој реченици стоји да требамо да се стидимо због тога. Зато ударимо блокаду на коментаре и завршен посао.

   Када се стока цивилизује, и уредништво ће да то пропрати на прави начин. Док је стока стока, биће третирана као стока…

   Коме се не допада, нека подигне свој сат или нека коментарише по другим сајтовима…

 5. Srbi i Rusi jesu jedan isti narod to dokazao naucnik sa Harvarda Kljosov i njegov rad se moze naci na internetu.

  • Svi Sloveni su jedan nardon,nekada zvani Srbi.Zato kada se kaze anticki Srbi ne misli se samo na nas ovde iz danasnje Srbije,vec najverovatnije na sve slovenske narode.Prica o tome da smo samo mi u danasnjoj Srbiji autenticni je malo bolesna.

  • Кљосов је генетичар.Генетски Словени су мешавина старих Европлјања,кромањонаца(Лепенски вир, Винча, Стоунхенџ…)и и индоевропљана (Венда,Сармата,Скита).

 6. Vidim da osoba koja je napisala ovo pise ,,srpska,, sa b,a ne sa p,kako bi trebalo da pise svako ko je prosao sedmi razred osnovne skole,dalje mi ne pada na pamet da citam.

  • Идеш Ђурђо

   Samo mi reci genijalac, jesi ti Srbin ili si Srpin !? A Srpine?! ja Bože ima li te. A između ostalog ko zna šta si ti hteo da kažes…

   • Темељи савременог Српског језика и књижевности постављени су прије двјесто година . Језиком са оваквим језичким нормама писала је већина српских писаца , великана наше књижевности . Није проблем да ми пишемо “србски“ , умјесто “српски“ , али нека о овоме расправљају фонетичари , фонолози и лингвисти и нека они донесу квалитетну пресуду , јер овакво наглабање не води ни чему . Ви који пишете “србски“ нисте већи Срби од нас који пишемо “српски“ и обрнуто . Наша грешка лежи у томе да замјерамо једни другима и доводимо сами себе у беспотребне вербалне сукобе , а наша граматика је једина константа уназад два вијека у српској култури . На свим осталим пољима смо назадовали . Да ли знате какав је акценат на ово “србски“ , када га пропагирате ? Није ми јасно зашто нам данас Вукови постулати не одговарају ?

    • Totalno se slazem. Ljudi koji pisu Srbski samo ispoljavaju svoju nepismenost, ne nacionalizam.

    • И ја пишем српски, јер су ме тако учили у школи… Али ових дана сам мало истраживао и наишао на нека документа у којима Вук Караџић пише Србски са б и са великим словом, ваљда је то изузетак. И то пише након реформе језика.

     • Је ли тај документ био физички у твојим рукама или је са неког линка на интернету ? То је из наслова књиге која је штамана 1815. године под називом “НАРОДНА СРБСКА ПЈЕСНАРИЦА“ и она је написана на Славено-сербском , све књиге након 1818. године писане су и штампане на Вуковом Српском језику и књижевности , те је године штампан и Вуков “Српски рјечник“ , тако да тај документ потиче највјероватније из времена прије реформе , када је Славено-сербски био службени језик учењака и образованих људи тога времена . Могуће да је Вук писао некоме на Славено-сербском и послије реформе и то није упитно , али то је могло бити само лично писмо . Све Вукове књиге послије 1818. године штампане су на данас познатом Српском језику и књижевности .

    • hteo je da kaze da se vrsi jednacenje suglasnika po zvucnosti, ali i ja to ne praktikujem jer je to cista glupost, mi smo Srbi i zivimo u SRBSKOJ DRZAVI!!!!

     • Немојте молим вас браћо да наседате на све што нам ватиканска змија сервира вековима. Да ли се каже Хабзбургшки или Хапсбуржги. Наравно Хабзбургшки. А Србски не може јели него мора Српски. Устани бре Србине из блата и са колена већ једном. Стиде нас се преци.

   • Ко је Србин види се по писму.Није довољно само се изјашњавати већ и чинити.

  • ЕЕЕ! Свака част! Ја упорно покушавам да се борим за СРПСКИ ЈЕЗИК И ПРАВИЛА ПРАВОПИСА И ГРАМАТИКЕ али џаба! Тешко крави из сена! У глави им још говеда ричу, нашли интернет и сад цепај…

   • Do pre 150 godina je vladalo misljenje da su Srbi autohtoni narod na ovim prostorima.Ko bi rekao drugacije,smatrali bi ga glupim i cudnim.Zatim smo ucili u skolama da smo se naselili na ove prostore 626. godine i kad neko pomene da smo oduvek svoji na svome,mnogi ga smatraju blesavim u najmanju ruku.Smatrali su i Vuka blesavim zbog reforme jezika,ali se on izborio i dokazao da radi pravu stvar.Da li sam ja blesav ako kazem da je Vuk u svojoj velicanstvenoj misiji napravio i poneku gresku?
    Posvetio sam se amaterskom proucavanju istorije poslednjih 6-7 godina,a samim tim sam morao da se bavim lingvistikom i toponimima…Mogu samo reci da je Vuk ipak pogresio jer do glasovne promene ne bi trebalo da dolazi u prisvojenim imenicama.Imena gradova,reka,ljudi a pogotovo naroda ne bi smela da podlezu glasovnim promenama ma koliko to sada zvucalo cudno.
    Nazalost i ta greska nas je kostala istorijskog pomena jer su cesto istoricari osporavali tvrdnje bas zbog glasovne promene,recimo u reci „Serebionum“…

  • Citaj kao sto je napisano.Pisi kao sto govoris.Jel se to uci u prvom osnovne ili na fakultetu?

   • објасни онда када изговарам реч (на пример) одприлике, што морам да је пишем отприлике??

    • pa ti ne znas ni da se to pise odvojeno? a onda bi shvatio da ot ne postoji…ko te je ucio da pises otprilike? treba ga obesiti

     • Проверио сам на више места, званично је отприлике. Ја ово нисам рекао, ово су школске институције рекле.

      Ево још један пример: ТВ или те-ве?

      Опет, у школи се учи да је правилно ТВ!!

    • Од прилике ћеш написати како ти се допада.

     • Pravilno je otprilike. Izvršava se jednačenje suglasnika po zvučnosti gde glas „D“ („od“ i „prilike“) prelazi u glas „T“ („otprilike“).

 7. Ovjde se radi o zatiranju Srba i Rusa kroz hiljade i hiljade godina, Vjerojatno kao velika plemena kroz vrijeme smo se razilazili ili mjesali sa pridoslim narodima koji su kasnije nametali svoje vojskovodje i vodje te se sve ono sto bi pripadalo bivsem plemenu nastojalo prisvojiti pa tako i jezik i sva dostignuca prethodnog plemena. Novija istorija to itekako pokazuje.Pogledajte sta nam se desilo samo u zadnjih 100 godina. Jedino sto je ostalo da zivi kao dokaz jeste zapravo jezik i zato vjerujem u ovakve materijalne dokaze.

 8. Nikada nisam verovao u zvanicnu istoriju Srba, da budem precizniji, nametnutu istoriju Srba. Uvek sam imao osecaj jos kao klinac, prvi put kada sam poceo da ucim istoriju, da ovo sto pise o nama Srbima nije sasvim tacno. To je samo osecaj bio, ali danas nije samo osecaj, vec i dokazi, cinjenice! E sada, ne znam zasto sam imao taj osecaj, mozda zato sto nisam hteo da verujem da smo mi nekog izgurali sa ovih prostora i mi se naselili, mozda nesto intuitivno osetio da nesto nije u redu. Ali evo, posle punih 8god kako citam, trazim clanke, emisije i slicno na temu zabranjena istorija Srba, mogu reci da me je to jos vise udeljilo od nama nametnute istorije. Svima je poznato da pobednici pisu istoriju, svima je takodje poznato da su Rimljani unistavali sve od naroda koje su pokoravali, setite se Kelta, Dracana i sta su njima uradili, bukvalno ih unistili sa lica istorije. Tako da evo, istina pocinje da izlazi na videlo, jer ovo sa zaista osetio na svojoj kozi (dobro, na manjim i vama nebitnim primerima) ISTINA UVEK ISPLIVA NA POVRSINU SAMO JE PITANJE VREMENA KADA CE SE TO DOGODITI!!!!

  Takodje sam imao u mislim da ako se ukaze prilika u politicnom smislu da se insistira na reviziji Srpske istorije, da zatrazimo nezavisnu komisiju sacinjenu od strucnjaka iz Srbije a i celog sveta da se istrazi istorija Srba, zasnovana na cinjenicama a ne na lobiju Vatikana i Zapada! Taj sam predlog hteo da posaljem Dverima kada bi usli u parlament, jer njih smatram pravim Srbima sa dobrim namerama. Ali eto, moramo jos cekati na to i mnoge druge stvari koje trebaju da se promene!

  (znam, smorio sam 😛 )

  • Ниси ти брате никога сморио, једино можда оне који се не слажу са истином која је дуго скривана.
   Иначе се у тексту спомиње књига „Catena mundi“ или Вериге Света коју је написао, односно уредио Предраг Драгић Кијук.
   Предраг Драгић Кијук је највећи учитељ Дверјана био, нажалост преминуо, и мислим да већина у Дверима зна ову скривену истину.
   Само ти шаљи Дверима све што имаш корисно.
   Сад је управо изашла постхумно књига Предрага Драгића Кијука „Хришћанство без Христа“. Намеравам да је купим и прочитам и ту има много тога корисног, што ватиканских што осталих завера које су одлично објашњене.

 9. MENI SAD NIŠTA NIJE JASNO JESU LI SRBI-RUSI ILI SU RUSI-SRBI ILI SMO JEDNO TE ISTO,ILI JE NEŠTO ČETVRTO U PITANJU,IZGLEDA DA SAM MALO ZALUTAO U TEKSTU PA ĆU ISPOČETKA PROČITATI TEKST!!

 10. Samo mali doprinos: kad pogledate az,buki, vjedi, gladolj…. i prevedete na savremeni srpski: ja, bog Vid, kazem…. da li stvarno mislite da je to nesto sto su izmislili hriscanski misionari Cirilo i Metodije ili njihovi ucenici… Prosto ne mogu da verujem da su zagrizeni hriscani izmislili azbuku u kojoj se pominje paganski bog Vid… Ja sam jos u osnovnoj skoli posumnjala da tu nesto nije u redu…

 11. Замундије

  Чим је међу „изворима“ Деретић будите одмах сигурни да од праве аутентичности ове теорије нема ни „а“.

  • Ti si jos jedan liberalni komunista. Prevedeno na Srbski „Borac za ljudska prava“ tipa onih dilea iz LDP-a koje roki direktno finansira, sto se da zakljuciti iz tvojih postova.

   • Човек је потпуно у праву Деретић лупа глупости и на томе зарађује паре, а притом напада Двери само зато што га не зову насвоја предавања.Отужујеш човејка да је комуниста а он пише ћирилицом за разлику од тебе.

 12. Србија је вечна док су јод деца верна!!!

  РУСИ-СРБИ,ЈЕДАН НАРОД-ЈЕДНА ДРЖАВА!!!

 13. Predlog da se oaj tekst i video prevede „na poznare svetske jezike“da bi mogli neljudi da razumeju.Mozda bi mogli poceti sa Hrvatskim ha ha ha.

 14. Da li moze neko vise reci ili zna o Arsi?Prosle godine sam nasao na nekom sajtu o njemu-Arsi Srbinu!Opisivali ga neki francuski istoricar i italijanski iz 14 veka.Taj Arsa je bio vodja Srba koji su stigli iz Azije do danasnjeg Egipta i ti istoricari su ga opisivali kao najkrvolocnijeg vodju nekog naroda,jer je ubijao sve zivo sto je stigao!Ako neko ima nesto o njemu neka napise.Hvala!

 15. Ima i nas hrvata koji znamo citati cirilicu.Povjest me uvjek interesovala.To o seobama nevjerujem kada su arapi mogli da stignu do skandinavskih zemalja rimljani do engleske zasto nebi slavenska plemena mogla da sidju sa karpata ili iz male azije mozda preko karpata???! tada nije bilo karti ni puteva bilo je ratova gladi i bolesti.

 16. A jos nesto:crkvena podjela je bila oko 1054 Ciril i Metodije su dosli neki 100 godina na nasa podrucja i pismo koje su oni ucili je glagoljica prvo slavensko pismo cirilicu je nastala tek poslje njihove smrti.

  • Ti nisi Hrvat cim pricas Srbski!!! I razumes sta ti ja kazem ili napisem npr. Hrvati su izumreo narod koji je imao svoj jezik slican Tatarskim i Avarskim jezicima.

   • Zelis da potvrdis postojanje svog naroda a osporavas postojanje drugog naroda ni ti ni ja nismo birali gdje i u kojoj vjeri da se rodimo ali ja sam rodjena sa one strane save pisem i Vitamin latinicu znam cirilicu i njemacki jezik usmeno i pismeno nevjerujem u BOGA ali ne u crkvu a ti razmisli za sve svadje nesuglasice i konflikte je potrebno dvoje!!!!

    • Ama bre Zivela VELIKA SRBIJA, A ZA OSTALA GOVNA ME BAS BRIGA. VI JADE I BEDE NISTE NIKAKAV NAROD VEC SAMO ZIVO TOPOVSKO MESO VATIKANA KAD TO SHVATITE BICE KASNO TJ VEC JE KASNO. ZALIM VAS TAKO JADNE.

    • AMA JA NEMAM STA JADO JADNA DA OSPORAVAM OVO GORE JE ITEKAKO TACNA CINJENICA!!!!!!

     TJ TACNIJE OVO, DA TI PREVEDEM NA SRBSKI PA DA RAZUMES:

     „Hrvati su izumreo narod koji je imao svoj jezik slican Tatarskim i Avarskim jezicima.“

    • da te citiram:

     “ a ti razmisli za sve svadje nesuglasice i konflikte je potrebno dvoje!!!!“

     E a razmisli ti ovako ako je potrebno dvoje a imamo jedan narod na sceni. Samo jos ostaje da im podelimo razlicite boje majice i eto dobili smo dva „razlicita“ naroda. A ove gore minuse mora da je lupio neki Ustasa ili Komunac koji veruje u Bratstvo i Jedinstvo…..

  • Procitaj nesto o TOMI AKVINSKOM tada ce ti on reci i kada i kako je doslo do podele Hriscanske crkve.On je iz tog vremena pa ces mu mozda poverovati.

 17. E PA ZA TO SE ZNA ODAVNO SMO STO ANGLOSAKSONSKE SKOLE NE DOZVOLJAVAJU ISTINI DA IZADJE NA VIDELO JER KAKO BI OBJASNILI SAMI SEBI KO SU …
  A INACE SRBI IRUSKI NAROD SU ISTI NAROD I TO SE ZNA ….

 18. Sa postovanjem svima ovde i dobro je da svako iznese svoj stavi i gledanje ali ova teza nikad nece proci i ovo su po meni budalastine koje nijedan ozbiljan istoricar nece da uzme u razmatranje. Da li verujete da nije bilo moguce pokretanje naroda ? Pa Mongoli pokorili pola sveta. Aleksandar stigao do Indije. A postojbina coveka je bila Azija i on se odatle pre 200 000 godina odselio i naselio ceo svet.Sad neko kaze kako narodi nisu mogli da se pokrecu jer nisi imali tehnologiju za to. KOja glupost. Naravno da su se narodi kretali i dan dans ima nomadskih naroda koji se sa svojim stadom krecu. Pokreti su bili uslovljeni zbog raznoraznih prilika, od vremeskih nepogoda do ratova.Niko ne spori da Rusi i Srbi imaju zajednicko poreklo. Pa svi Slovenski narodi imaju zajednicko poreklo i tu nema nista sporno. Cela ova teorija pada u vodu kad nauka uplete svoje prste to jest geneticari.Uradjena je genetska karta Srbije i ne samo Srbije nego svih okolinih zemalja . Sad se pouzdano zna ko je ko ko smo. Srbi iz Srbije imaju najvise gena naroda koji su ziveli na ovim prostorima pre dolaska Slovena pa tek na drugom mestu su Slovenski geni , pored Slovenskih gena imamo jos i gene naroda iz male Azije a najvise persijskih naroda. Teza kako ima Turske gene je isto glupost jer Turci su Tatarsko Monglski narod i oni su pre svega poturcili narode male azije a mi preko njih dobili tako zvane turske gene.Narodi koji imaju najvise Slovenskih gena su Poljaci i Rusi , oko 40%.Ono sto je isto zanimljivo jeste da delovi Hrvatske imaju najvise Srpskih gena to je pretezno Dalmacija i neka ostrva.Najvise Srpskih gena ima stanovnistvo zaledja istocne Jadranske obale , tacnije sever C.Gore , hercegovine i ostrva Brac.Muslimani iz Sandzaka ili ti Raske te istocne Bosne imaju vise Srpskih gena od srpskog stanovnistva istocne Srbije dok muslimani centralne srbije imaju dosta gena stanovnistva koje je zivelo na tim podrucijima pre dolaska Slovena ali nista manje ni srpskih gena od srpskog stanovnistva.Kako god da je mi smo Slovenski narod i delovi naroda koji su se poslovenili. Nas jezik je Slovenski sa primesama reci od raznoraznih naroda .
  Sve ovo mozete naci u geneskim istrazivanjima koje su vrsili i nase institucije a i Hrvatske koje nisu smela javno da objave svoja istrazivanja . Jos podrobnije mozete naci u Genetskom Atlasu u Londonu, ne znam tacno koja naucna institucija je radila ali ko zeli moz da se potrudi i da nadje

  • Eto konacno jedan razuman komentar.Nisu samo danasnji Srbi jedini naslednici antickih ‘Srba’,vec i danasnji Hrvati,Bosanci,Crnogorci,Bugari pa cak i Albanci po toj genetskoj karti.Rusi se genetski mnogo razlikuju od balkanskih naroda ili bolje receno balkanskog naroda.Ono sto je zanimljivo je to da se danasnja genetska karta Srbije 90% podudara sa kartom Albanaca i Bugara.DInarski gen koji je zastupljen najvise na Blkanu,zatim u maloj aziji pa u Rusiji,pokazuje da je narod Balkana ovde prakticno oduvek.I to ne samo ovde vec i u maloj Aziji.Genetska karta kurda je takodje zanimljiva jer se poprilicno poklapa sa srpskom,bugarskom i albanskom.

   • Vidis li ti sta se radi sa Srbima danas u Albaniji i Kosovu, etnicko ciscenje. Eto na isti nacin je nekolicina Srba su postali Siptari, na isti nacin kao i danasnji Hrvati.

  • наведи бар један догађај током сеобе Срба

   тако огромна и блиска промена мора да је имала бар један забележен догађај који ће потврдити званичну верзију, која опет важи тек нешто више од 100нак година

  • НИси потпуно у праву генетска истраживања показују да су Срби око 60 процента словенског порекла, остатак су остаци Влаха Латина Илира, Келта, и нешто Шиптара.Доказано је да је пола данањих Хрвата Српског порекла,да је већина Мађара Словенског порекла чак су пронађени и потомци Хуна на неком Хрватском острву.Хрватска истраживања су најмање меродавна,треба преатити истраживања руског научнијка са Харварда Кљосова.

 19. Moram da dodam i ovo , ko god zeli moze da uradi svoju genetsku kartu , kosta 12 000 dinara te da se sam uveri u svoje poreklo . Narodi sa ovih prostora moraju da shvate da smo svi povezani . Iako najvise ima Srpskih gena mnogi se ne izjasnjavaju ko Srbi ali to nama koji se tako izjasnjavamo netrba da prestvlja smetnju , oni su nasa braca koji se sad izjasnjavaju ko Hrvati , Muslimani , Crnogorci….i prema njima se treba da ponasamo kao prema nasoj braci. Kad shvatimo da nam nema niko blizi i preci od njih tad ce nam svima krenuti nabolje. do tada cemo edni druge ubijati , klati , silovati , proterivati , rusiti ognjista i non stop kretati od pocetka a nasi neprijatelji ce likovati . NAdam se da cemo jednog dana da to shvatimo i da cemo ko juzni sloveni da se udruzimo sa ostalim slovenskim narodima i vratimo se nasim korenima odakle smo svi zajedno potekli . Da stvorimo jedinstvenu Slovensku drzavu koja ce se protezati od TIhog okeana do Jadranskog mora i Baltickog. Zivela Slovenska sloga!!!

  • Cini se ,kada tako pisete,cinizam.Ako sva Srbska braca zele da vide Srbe na vrbe,zalosna je njihova sudbina i istorija.I danas i nazad kroz istoriju.Srbi zive na svojoj zemlji i u nemogucnosti da se zastite dok njihova braca pomazu zapadnim lopovima i ubicama da ih opljackaju i uniste do istrebljenja.Kakvo i sa kime ujedinjavanje?BRE.

   • Bas tako, nismo mi Srbi krivi sto nema pomirenja. Moze se cak reci da smo mi Srbi i previse zaboravili, oprostili i trpili sa obzirom na to sta su nam braca cinila zadnjih nekoliko stoljeca. I ne prestaju ni dan danas.

    Treba da se desi cudo ili neki politicki zemljotres da istina dopre i do njih i da nam prestanu zabijati noz u ledja.

    Mislim da nebi trebali sanjati o novoj Jugoslaviji sve dok se braca iskreno! ne pokaju i na koljenima zatraze oprost. I sa obzirom na cinjenice, nova Jugoslavija moze jedino da nosi ime SRBIJA.

 20. svaka cast za clanak, jer po komentarima vidim da je imao efekta. ima mnogo ljudi koju ne znaju ovu istinu, a vidim i da su mnogi zbunjeni.

  jedna preporuka, poslusajte predavanja profesora Deretica 🙂

 21. Najveca zabluda je da smo mi danas isti narod kao oni Srbi iz srednjeg veka, jer mi to u potpunosti nismo… U seobama Srba (zbog Turaka) se taj slovenski srpski zivalj raselio u velikoj meri i asimilovao u druge severne i zapdne narode dok su danasnje stanovnistvo Srbije formirali Sloveni koji su se ipak povukli u ovdasnje planine gde su se tokom turske okupacije pomesali sa pravim starosedelackim stanovnistvom koje nije ucestvovalo u istoriji posle pada Rima i formirali su zajedno ovaj danasnji nas buckuris koji imamo gde nam je ostao srpski jezik i kultura.
  Ako smo starosedeoci ovde, znaci Iliri i Tracani su izmisljeni narodi? Grci i Rimljani su ih izmislili? Ili smatrate da smo mi oni?
  Nas niko ne pominje, gde smo to nestali? Zasto smo toliko degradili u nepismenost? Zapravo je smesno o svemu tome i diskutovati ozbiljno. jer jelte, Srbi su po vama bili od danasnje Danske do Sirje.
  Ne vidim sto smo mi bili nesposobni za migracije a Polinezani na cuncima su mogli da prelaze hiljade kilometara okeana koji je teze preci nego kopno. Gde je nima bila hrana, voda, san na proplanku?
  Potcenjujete ljudsku izdrzljivost, ljudi su pre bili izdrzljiviji jer nisu znali za bolje i blagodeti koje danas mi uzimamo zdravo za gotovo. Danasnji covek da nema wc papir na 1 dan bi poludeo, tolika je razmazenost, a vi sagledavate istoriju iz perspektive takvog coveka, pogresno dragi moji.
  Ako smo toliko star narod sto smo uzeli tudju heraldiku ili smo je mi samo pozajmili da nam je sacuvaju dok se mi krijemo od istorije jer imamo vaznijih posla? Dajte ljudi uozbiljite se.

  • Па и у средњем веку су Срби живели у планинама, да је било мешања биоло би и мешања језика,али није било је асимилације мањине од стране већине и то пре Турака.

  • Slovenski srpski zivalj…? Sta je to o cemu vi pricate?
   Postoje SRBI a grupa naroda koji su postali od SRBA kao starijeg naroda su SLOVENSKI narodi iliti SLOVENI a to su Rusi, Cesi, Poljaci, Ukrajinci, Belorusi, Rusini i ko sve ne jos…
   Ono sto je sustina ovde JESTE da su SRBI autentican narod i sve sto se odrzalo do danasnjih dana jeste pravo potomstvo SRBIJE i SRPSKOG naroda od vajkada. To sto smo se mesali i sto se svi narodi mesaju medjusobom nije doprinelo iscezavanju SRPSKOG identiteta. JA SAM SRBIN jer su mi to rekli moji preci a njima njihovi i to nije zamrlo A NA TOME SE UPORNO RADI! To je sustina neprijateljstva protiv SRPSKOG NARODA – ubiti ga u korenu da ga vise nema. Moze biti Hrvat, Bosanac, Crnogorac, Jugosloven Evropejac…, ili bilo koja druga etiketa samo se ne moze biti SRBINOM pa otuda presvlacenje nase nacije u gore pomenute nove vestacke i vrlo smesne i zalosne identitete kao sto su Bosanci, Crnogorci, Hrvati…! SRBI a i svi ovi novi identiteti govore SRPSKIM jezikom (za lingvistiku bosanski, hrvatski i srpski su nista drugo nego SRPSKI jezik). Drugo Iliri je sinonim za SRBE tako da nismo mi dosli i oterali Ilire – Iliri to smo mi SRBI. Prapostojbina Srbinova – SKADAR na Bojani, procitajte nesto o ovome. Skadar je u Albaniji (vestacki stvorena za odmazdu protiv SRBINA kada to bude potrebalo – bas kao sto Nemacka i Vatikan uzgajaju Lepu njihovu (inace za vasu informaciju tu himnu je napiso SRBIN – vojnik Austrougarske, kladim se da ogroman broj Hrvata ne zna ovu cinjenicu). Dakle zapadna Evropa nemocna pred SRBINOM zauzela je taktiku presvlacenja SRBA u ANTISRBE koji ce biti topovsko meso protiv SRBINA. I turska je ovo radila jer nije mogla da nas dobije, prsa u prsa niko nas nikada nije tukao; Kosovski boj smo mi dobili-procitajte o ovome! Cela NATO alijansa bombardovace SRBINA i izgubiti najstravicnije – ni vece alijanse ni manje drzave ali eto velicina SRBINOVA pobedi NATO pa otuda ova odmazda i kidisanje na nas danas uz pomoc poltrona i cinkarosa sopstvenog naroda, olosa i fukare koja sacinjava srpsku skupstinu. No cinjenica ostaje: Nato : Srbija = 0:1; Nato nije ostvario niti jedan od svojih strateskih ciljeva zbog koga je posao u taj zlocinacki poduhvat. Srbija je ostvarila ono sto je branila: rezoluciju kojom se garantuje teritorijalna nepovredivost Srbije i Kosovo unutar iste. Ovu cinjenicu nista nece promeniti! Ali fukara izdade svoga predsednika i srusi drzvu nosioca rezolucije te poliza upljuvak evropski gaseci vecni plamen u secanje na izginule kod zgrade starog CK na uscu pa se ponizi i ispasta, sve gore i sve jadnije. No i to ce proci, ocistice se narod od fukare i stvorice novu i jaku Srbiju. Popravicemo sebe pa cemo vratiti oteto. A vama savetujem ostavite se laznog Slovenstva i okrenite se autenticnom SRPSTVU.

 22. Комментарий на русском:)

 23. Било би лепо кад би неко ову причу објавио у неким новинама или на некој мало јачој телевизији. И ако би неко могао да каже нешто о АРСИ СРБИНУ.
  Унапред хвала!

 24. zanimljiva prica ali poprilicno neverovatna,teoriju o karpatima podrzavaju slicnosti naseg jezika sa na primer slovackim sto se ide dalje na istok to je uticaj ruskog ocigledniji takodje ako se ide dalje na zapad i sever to je uticaj germanskih jezika ocigledniji u tim jezicima,jos je i nelogicno to da su nas neki vizantijci ucili ponovo cirilici koju smo mi navodno izgubili,ali opet ima i glupljih nacina da se ubije 15 minuta tako da ne zalim za tekstom…

 25. daj da preživimo sada, pa onda ćemo lako o istoriji

 26. Hteo bih da pitam administratore dali bi mogli da mi odgovore na pitanje, Odakle naziv oblasti u Hrvatskoj Lika u kojeme Srbski narod zivi odavnina i takodje sto je interesantno mi Srbi iz Like imamo dosta Grckih reci u upotrepi kao na primer Parip(konj) itd. dali poreklo imena Lika ima veze sa Likom ili ti Likijom???? Odgovorite mi ako znate odgovor na srdjan.dekic062gmail.com. Hvala

  • Naravno da Lika ima veze sa Likijom, po njoj je i dobila ime, jer su likijski Srbi migracijama stigli do Like u današnjoj Hrvatskoj. Tada naravno nije postojala Hrvatska, ali Lika jeste.

  • Книнџа, то нису грчке речи, прво стари Грци нису постојали, то је заблуда и измишљени појам који прикрива континуитет наше србске цивилизације, друго Лика, Ликија или Људеја је стари појам са Хелма, не из Мале Азије као што то каже Влада.

  • moze bit` da su zajedno dosli srbi i grci…

 27. Читам… налетим на „србски“.. одмах престанем да читам даље.

  • јеси ли ти српин или Србин?

  • Milenko, kada je umro PATRIJARH PAVLE, stala ja u red da se poklonim i naravno, cela noc cekanja. Slusam i sta drugi pricaju. Iza mene stoji starija gospodja i mlad decko komentarisuci da se pise srpski, kao srp, koji ce nas poseci, a kad bi se pisalo srbski, nema srpa. Nadam se da ste razumeli. I na grbu su rekli da su 4 s okrenuta jedno drugom ledjima i dokle je god tako mi cemo se klati i okretati jedni drugima ledja. Ja razmislila, meni ima logike, a Vama?

 28. Људи, у случају календара српског, и тога да је сада 7000 и нека година није скроз тачно. До те цифре се дошло зато што су Грци преписивачи Библије из непознатих разлога додавали по 100 година на првих 15 патријараха од почетка света. И по томе смо ми бројили године. Тако да је уместо око 6000 година од када је свет створен испало да је сада 7000 и нека. Не можемо ми да будемо старији народ од 4000 година а камоли да имамо календар стар 7000 , јер је потоп био пре око 4300 година, па ако узмемо потребан број година за формирање народа долазимо до негде највише 2000-2100 година пре нове ере.

  Могуће је ово и те како. Баш сам синоћ читао колико је невероватно урадити нешто попут сеобе.

  • данас је 7520. по србском календару, то је утврђено. Потоп је био око 5,5 миленијума пре рођења Христа.

   • Немања, значи ти хоћеш да кажеш да су Срби старији и од Адама и Еве?!? Па израчунај у Библији колико је времена од стварања света до потопа и колико од потопа па до данас.

    И ако је потоп био 5.5 миленијума пре христа што је пре 7512 година како српски календар може да има 7520 година?! Па нисмо настали одмах после потопа, или хоћеш да кажеш да је Ноје био Србин?

    Потоп је био пре око 4300 година. Питај било ког теолога или сам израчунај. Ја нисам против овог текста али кад неко напише да смо старији и од Адама и Еве и од планете Земље па онда морам да реагујем.

    Поздрав и свако добро

    • Нећу ја то да кажем, то кажу записи. Време Косовског боја је 6897 година(уторак 15. јуна 6897. године), на пример. Написао сам око 5,5 миленијума, а не тачно толико. Ако хоћеш прецизно, 5508. година. Буквално схваташ Свето Писмо. Званична наука ставља за 5508. годину пне да је то бројање времена по византијској ери, иако тада Византија(тј. Ромеја) није постојала. Не бих се уздао у теологе, пре у научнике који истражују Потоп. Поздрав и теби!

 29. Када се о овој теми – порекла – поведе расправа увек се сетим само неколико чињеница:

  1. Др Олга – Луковић Пјановић није случајно изабрана за једног од најеминентнијих стручњака у Француској. Разлог – докторска дисертација (Порекло Срба) …Докторску дисертацију нико од релевантних (признатих) стручњака из света није никада демонатовао или оспорио. Сваки даљи коментар је …сувишан!

  2. О другим написима, и истраживањима : Довољно их има да се одређене тезе могу разумети и прихватити – као исправне не-тезе већ историјски доказиве чињенице! (Уосталом италијански, грчки и турски историчари потврђују да је и Александар Македонски користио списе и мапе старих српских војковођа који су давно пре њега у 3 наврата у освајачким походима стизали до Индије…).

  3. Дефитнивно је потврђено постојање тзв „Бечко – Берлинске историјске школе“ …О томе говоре управо поборници/следбеници -историчари Немци и Аустријанци – ових школа.

  4. Међутим – постоје и они други припадници тих истих Народа који још увек не одустају од историјских истина и чињеница. Тако је почетком 90 година двадесетог века у бечком дневнику „Стандард“ из пера читалаца објављен текст о пореклу назива Аустрија ( Österreich)- укратко термин потиче од речи ОШТАРВРХ..ОШТЕРИИХИ..а током година је у писаној форми намерно то све преметнуто да подсећа на „Reich“ или Царство…А како рекоше ови аустријски историчари „термин потиче од Словена и значи ‘високи, оштри врхови планина'“…

  У том смислу је и назив „Беч“ (од мађарског ) а немачком је WIEN … Сам термин ВИЕН је од речи ВИНО (WEIN)…Давно се тај град водио од именом ВИНОБОНА или регија вина ! Исто је и са старим термина храдова попут Берлина…Нирнберга…итд…Корен свих старих назива ових градова је РАШАНСКИ или како се то код Лужичких Срба тврди “ Рашани = Срби“ …

  5.А о православном попу Арију који је христијанизовао „племена Алпских народа“ не треба превише трошити речи ни простор. Довољно је речи да од тог радикалног учења хришћанства и потиче термин АРИЈЕВЦИ !

  6. Миграције народа и пелемена – биле и биће их ! А данашњи Сораби или Рашани јесу се мешали (као и многи други народи) …али у основи су задржали своје доминанте особине. Да није тако НЕ БИ НИ БИЛО ПОДЕЛА КОЈЕ ТРАЈУ И ДАНАС… А где је томе крај ? Па, видећемо за 15 година…Када нам „Никну“ као нације „Шумадинци“, „Војвођани“, „Чарапани“, „Сорабски пингивини“..и сл. „локал патриотски орјентисани новцо-усисивачи неотпорни на алавост и бахатост“..

  Историја јесте учитељица – ако има ко да је чује. Међутим, без сагледавања садашње реалне позиције и стања нације и друштва нема нам спаса! Ако смо свесни места и улоге коју можемо имати – бићемо ваљда способнији да се ‘боље позиционирамо’и спасемо још нерођене генерације подела и нестајања пре времена !

  • Аријевци-Европски освајачи Индије говорили су санскриптом,немају везе са Алпима.

   • sanskriptom hahaha suncanom skriptom? : ))))) pisali su na Sanskritu,koji je,gle cuda,neverovatno slican nasem jeziku..vise nego bilo kom drugom..sem toga,arijevci nisu bili evropski osvajaci Indije,vec naprotiv,narod koji je pokorio evropljane…u kratkim crtama 🙂

 30. Никад нисам веровао у званичну науку, тачније да је једина исправна и непогрешива.
  Сваки озбиљан научник доводи у питање сваку тезу, не да би је напао но да се дође до што квалитетнијег одговора.

  Колумбо откријо амерку! јесте, за западни свет.
  Кук откријо острва! јесте, за западни свет.

  90% научних открића се везује за ствари и појаве које су постале познате западном свету и од тог момента се сматрају откривеним. Ако им тако одговара.

  Верујем да мање знамо но што знања постоји.

 31. Čitao sam do ovoga srpski kamen Sirbina i dalje nisam mogao. Pa ni na svom fakultetu ne čitam toliko koliko je ovde napisano. Znači poenta Srbi žive svuda naša sadašnja istina je zasnovana na lažima živeo kralj Deretić i kraj. Bolje bi bilo da ste samo ovo napisali ostavite link of filma i ćao. Sada vama ovo može da zvuči kao da sam ne zainteresovan za Srpsku istoriju. Jesam. Ali ne da bih čitao jedan običan novinarski članak sat vremena. (S’ obzirom na količinu teksta)

 32. Ћирилица и језик Србски

  Вук Караџић је упропастио српку ћирилицу, а развој српског језика усмерио у тотално кривоме смеру. Зашто ? Зато да би нас што успешније одбвојио од Русије. Његова реформа ћирилице (тачније сакаћење) је намерно урађена по налогу Беча. Најбољи пример једног од бесмисла вукове реформе јесте ћирилично слово „ј“..тачније слово које је узето из латинице. Зашто је узето ? То се и дан данас не зна йер нико ту тайну йош увек нийе успео да расветли(али можемо да претпоставимо зашто). Колики је бесмисао увођења тог латиничког графема у нашу ћирилицу, па утолико већи када знамо да већ постоји ћирилично „ј“, а то је „й“ или „ї“. Друге вукове српске ћирилице још некако и могу да разумем (мада ми нису драге), али латинично слово „ј“ у ћирилици не могу да разумем никако. Не могу то здраворазумски да сватим, сем да су ту у игри била нечиста посла.а штоо се тиће српскога језика, баш у време Вука на добром путу да се развије био је Славеносрпски језик базиран на старом црквеном Српскословенском помешаним са народним језиком Срба и са руским примесама..тај језик је био подржаван и од СПЦ и од свих оновремених српских научника и лингвиста, такође је уживао и подршку Русије..не морам ни да помињем колико је Беч био против тог језика. Тај језик би био веома успешан да је успео..зато јер је то био језик који је подржала наша СПЦ у то време духовни и физички вођа српскога народа. Са Славеносрским језиком подржаним и ученим од стране СПЦ успели би да разделимо Србе православце чији би то постао језик од Хрвата (покатоличених Срба) и муслимана (потурица)…и тако би имали тачну физичку линију гграница нашега народа у западним областима, а покатоличавање и турчење би пуно теже могло да се врши…јер онда неби била препрека само конфесија или вера, већ и језик. А језик је најјаче оружје једнога народа. Овај садашњи српски језик колико је наше богатство толико је и проклетство јер га многи издајници српства и православља причају, а реално и као један језик базиран на говору сељака источне Херцеговине опет није довољно богат да би један просечни Србин данас разумео читајући бар 50 % текста старих српских средњевековник текстова „србуља“, чију је већину такође наш „пресветли“ хроми Вук продавао у бесцење бечкој библиотеции језуитима да би себи финансирао да се курва по бећким борделима.

  • Vrlo interesantno. Skoro sam imao priliku da vidim kopiju naslovne strane „Srpskih Novina“ iz 1791.godine i iznenadio se da je sve napisano onim pismom koje mi danas zovemo Ruski jezik. Naslov je izrazito bio vidljiv sa obrnutim R i drugim karakteristicnim zancima.
   Ovde se ne radi o staroslovenskom (ovo je podvala da se Srbi guraju u nesto drugo kako ne bi bili Srbi, znaci Sloveni, Slaveni, Jugosloveni, Evropljani…) a u sustini radi se samo o SRBIMA i staroSRPSKOM jeziku koji je u stvari bio danasnji RUSKI sto ce reci da Rusi govore SRPSKI jezik a mi SRBI unapredjenu (da tako kazem) i reformisanu cirilicu koj ima jednu jedinu dobru stvar a to je da je postala najsavrsenije pismo na svetu (odlika inteligencije nacije) jer svaki zvuk u govoru ima samo jedan jedini znak. NIKO nema ovo – SRBI imaju najsavrsenije pismo sveta! ZAKON!
   Pa zasto bi Srbi onda uz sve karakteristike koje imaju kao narod bili na putu jedne istrosene i posrnule, moralno potpuno iskrivljene EVROPSKE UNIJE u kojoj je moralni zakon rastegljiv kao zvakaca guma? ZASTO bre SRBI sa konja na magarca. AVAJ procitaj narode Vladiku Nokolaja, procitaj narode AVU JUSTINA – nedaj svoje i ne uzimaj tudje – opoganices se. SRBIN – to je velicina sama za sebe – to je svetlost ne ugasiva u srcu okrecenog groblja zvanog EVROPSA UNIJA!

   • Ћирилица и језик Србски

    Хехехе брате то обрнуто „R“ је глас „ЈА“….ево како би реч „Србија“ гласила да је то обрнуто „R“ остављено у српској ћирилици: „Србния“. 🙂 Иначе ја сам себи направио у једном програмчићу старосрпски фонт и додао сам га у свој Виндовс 7..могу да пишем са њим, само не верујем нажалост да би га сви Срби успели правилно прочитати. 🙁

   • Вала баш, нико нема што србин имаде. 🙂

  • hmm..izvini,ali mi Srbi kazemo „pogresan smer“,ne „kriv smer“..dokle vise ta hrvatizacija..

 33. Danas procitah u novinama raspravu sto govori koliko je sve zinteresovala ova tema te cestitke Vaseljenskoj na pokrenutoj temi. Ono sto mi se jos svidelo jeste jedan kulturni dijalog ljudi na ovom sajtu bez jakih i uvredljivih reci iako je bilo dosta ralzicitih misljenja . To samo pokazuje da mi Srbi mozemo da budemo i kulturni kad hocemo. Druga stvar je da se ovde moglo procitati i dosta zanimljivih zapazanja , misljenja i replika . Sve to pametnog coveka moze da natera da razmislja pa mozda i da promeni svoj stav ili da ga koriguje. MOj stav je da je seoba naroda postaojala , da nije to prestavljalo nikakvo veliko cudo i da nije bilo nemoguce. KO sto neko ovde rece Polinezani su prevalili okean a nasi preci nisu mogli kopnom gde su imali sve sto im je bilo potrebno. Isto je neko ovde reka da je nemoguce postojanja Srba pre velike seobe na ove prostore a da to nije bilo zapisano u nekim Rimskim ili grckim spisima. I dalje sam pri tome da smo mi deo Slovenskog naroda i naroda koji su ziveli na ovim podrucijima pre dolaska Slovena a koji su se poslovenili. To nam daje nas poseban karakter i osobine a koji nas razlikuje od ostalih Slovenskih naroda a nama nase specijalne karakteristike.

 34. Ovo je izuzetno velika stvar. „Nema diskusije, kada kamen govori“ – da puknu svi dusmani a ima ih pola sveta osim Rusa, Grka i jos ponekih.

  Treba pronaci tekst: „Likijski Srbi“ napiso ga je Relja Novakovic i taj tekst upravo govori o Srbima te male zemlje u Aziji poznate po imenu LIKA a znamo kako je prosla ova nova savremena LIKA od strane najzescih neprijatelja Srba (ovde niposto ne mislim na hrvate jer su onio samo odradili prljavi posao a sami za sebe nisu dostojni ni svoje zemlje a kamoli nase; upravo njihova postojanost je omogucena samo i iskljucivo mrznjom protiv SRBIJE i njihovoj spremnosti da ginu protiv svega srpskog).

  Vidimo se u Kninu, Pristini i KSANTOSU! Dace Bog da se SRBI sloze i ujedine!

 35. Човек је настао од Србина !!!

 36. A kad bismo isli dalje od toga…3000 godine pre Hrista…i jos dalje dosli bismo do zakljucka da su crni Srbi (sa crnim ocima) sa Planete Sirijus, a plavi (sa plavim ocima) sa Planete Orion???? I sta bi bilo onda…ili jos dalje…. u proslost????

 37. Ма нека смо ми само живи и здрави, све остало ће доћи на своје. Зажалиће душмани…једног дана!

 38. Ja u ovo ne verujem. Odakle cirilica,koja je inace nastala tako sto su Cirilo i Metodije modifikovali glagoljicu,ne znam. Ali ne mogu da poverujem da su Srbi zapravo Etrurci na osnovu jednog teksta. Mi svojatamo svaki narod cije je poreklo misticno,kao i svaki mali narod,upravo zbog ponizenja u sadasnjosti,i nikakve buducnosti. I,onda,zelimo da pobegnemo u blistavu proslost koju nemamo,pa je izmisljamo. Isto tako sam naisao na tekstove da su Srbi Baski,Atlatindjani,Arijevci, itd…

 39. Ima tu dosta ne objasnjenih stvari,ako u VI veku n.e. nismo mogli da se doseljavamo na Balkan,a to autor i kaze,kako smo mogli ranije i to iz Male azije pa sve do iza Karpata,ili ako su Rusi deo naseg plemena,kako su onda tek oni mogli da se odsele na sever,kada su brojniji etnos od Srba,a sam autor pise da je takvo raseljavanje bilo nemoguce u tolikom broju u ranijoj istoriji?

 40. komentar koji je postavio „iz glave“ 16. juna je sasvim u redu taj kalendar stoji i na spomeniku palim Kosovskim junacima i spominju se indikti osim dana i meseci.
  Sada nešto drugo. Ovo objavljuje ugledni ruski akademik a ovi naši nazovi „akademici“ iz SANU ćute li ćute obične jajare. Pred nosom im je kosovski spomenik, vinča i još mnogo toga a oni ćute. ZAŠTO?
  Samo mi jedno pada na pamet a, to je UZELI SU PARE.
  Nek me neko ubedi u suprotno ali teško.

 41. Ovako, imam 16 godina, upravo sam završio prvi razred jedne od beogradskih gimnazija, sa profesorkom istorije sam se redovno svađao oko zvanične i,za mene, stvarne istorije Srba, odnosno Rasina iliti Rašana. Mnogo nelogičnosti ima u zvaničnoj (nama nametnutoj od strane sadašnjih velikih sila) istoriji. Ovaj tekst mi daje nadu da će možda, jednog dana, ono što pokušavam da probudim kao svest višemilenijumskog nacionalnog postojanja kod svojih vršnjaka izaći na videlo. Čekam taj dan, makar bio i za 20, 50 i koliko god godina treba da prođe, a onda bio u ovom svetu ili ne, biću miran i znaću da se Srbstvo budi iz viševekovnog sna. Pozdrav!

 42. U komentarima iznad pominje se povezanost izmedju Srba i Rusa, pa cu dati jedno objasnjenje jedne Dereticeve tvrdnje, koju nije tesko dokazati.
  U nekim izvorima za Srbe kazu, izmedju ostalih naziva, da su Sarmati, a dokaz za to i postoji.
  Na sajtu http://www.emersonkent.com mozete naci mape sveta od nekoliko vekova p.n.e. pa do danas.
  U starijim mapama videcte da na podrucju Rusije pise „Sarmati“.
  E sad kako je to povezano sa nama? Prosto je. Anticka grcka i anticki grcki autori iz tog doba su prakticno jedini izvori istorije, pa ne cudi da je vecina naziva koje imamo danas iz grckog jezika.
  Tako da rec „Sarmati“ na starom grckom, cita se kao Sarbi.
  Na grckom se pise Σαρμάται. Slovo μ (m) i (τ) je slovo b. Kao sto je danas u grckom μ i п slovo b. αι je kao i danas u izgovoru i.

  Ovo je samo jedan primer, a postoji ih zaista mnogo.

  Takodje ako ste jos uvek skeptici sto se tice teorije seobe slovena, citajte poljsku istoriju recimo. Ako smo mi navodno dosli za podrucja kod karpata, a u poljskim podacima u to doba zive samo Vislanci i nema pomena Srba, (a iz gornjeg primera imamo pomen srba na drugim teritorijama), tu se svakako nesto ne podudara.

 43. Сербез Вук (Шкорић Леонардо)

  Ко је за нешто кратко препоручио бих му Анатољи Кљосова!

  Ко је за дуже и опширније препоручио бих му Милоша С. Милојевића, његову књигу „Одломци историје Срба“!

  Сам већ дуже пишем СРБСКИ а не српски, јер сам пореклом Лички срб,србин, а не некакав срп, српин.
  И јер је Вук К. ко зна због ког утицаја променио са СРБ на срп, сетимо се да је лутао по западу, не треба да га дижемо у небеса, имали смо ми много паметније и боље људе од њега.
  Поготово што је то једно правило које је он увео, понављам ПРАВИЛО, правило које се може променути, није природно ни традиционално правило Србског језика, него обично које је уведено пре само око 160 -170 година.

  Размислите сами како ћете, дали ћете пратити незначајно правило или ћете ићи уз Србску дуготрајну традицију.

 44. Vjedi nije paganski bog vid nego glagol znati!

 45. Iz koje godine smatraju da potiče taj obelisk?

 46. Tekst je za indoktrinirane ludake, fanatike, ultranacionaliste i ostalu nepismenu nekulturnu neobrazovanu stoku.

 47. pocese i ove dveri ili kako ih ja ne bez razloga prozvah zverinje Srpsko da se cepa nadvoje,natroje…vreme je da uzmem politicku palicu vodilju i da zauzdam vec jednom ovaj posrnuli Srpski narod,da mu iz glave izbijm prazne price a u ruke vratim ralo i volove…tek tada ce osetiti mir i spokoj a boljitak za sve ce doci kao sam po sebi proizvod svih tih energija koje ce ovog puta umesto na sve strane ici samo u jednom pravcu a to je pravac VASKRSNUCA DUSANOVOG CARSTVA I SVETE SRPSKE DRZAVE….TO DANAS REKOH A UZ BOZIJU POMOC USKORO MORA BITI…SALJITE ENERGIJU I IDEJE AKO MISLITE SEBI,SVOM POTOMSTVU I SVOJIM BLIZNJIMA DOBRO….

 48. Srbin sam po nacionalnosti i patriota ali ovakva sranja nam zaista ne trebaju, koji bre natpisi, spomenici i ostalo iz Male Azije, zna se dobro odakle su dosli nasi preci i gde su se nastanili. Zna se dobro koje je nase prvo pismo i dr.

  • Odakle se to zna i od koga???

   • Мацокан, ти ми га дођеш као веома учен и мора да се залажеш за ватиканску и хапсбуршку науку о доласку срба а латиница је за тебе основно српско писмо. Буди искрен и придружи се вуковарском актуелном антићириличном покрету. Ово ти пишем јер си неодређен у својим ставовима.

 49. ma svi smo mi potekli od jednocelijskih organizama i tacka nema tu mnogo da se misli

 50. Sve same budalastine,ne znam koliko treba da budes ogranicen pa da poverujes u neke gluposti tipa svi sloveni su srbi ili ceo svet je nastao od srba ili gde god nadjes slovo s ili sr ili srb to automatski znaci da su to srbi i koje kakve gluposti koje lupeta onaj deretic i slicni.
  jedna prosta cinjenica i to se svi slazu je da jako malo znamo o poreklu srba.Ono sto je meni najlogicnije i nekako najrealnije je da su srbi starosedeoci tu na balkanu da nisu dosli niodkud vec da su tu hiljadama godina unazad,postoje genetska istrazivanja koja to potvrdjuju pa tako od 35% pa do 45% srba ima haplogrupu I2a2 koja je autohtona starosedelacka i najstarija na balkanu, 20% haplogrupu e1b1 isto balkansku,koju najvise imaju grci i albanci i 15% R1a koja je slovenska. svako moze da ode na dnk testiranje i da proveri svoje pra poreklo i vidi rezultate.mi smo mesavina starosedelaca ilira i tracana i slovena

 51. Razmijenjujemo iskustva,to je najbitnije.Ja mislim da nas vatikan mrzi zbog Sv.Save.Otprilike tu je neki „ključ“.

 52. Још нешто веома интересантно. Пронађен веома стар метал у Крвијама… Најстарији до сад… Погледајте!

  Узгред одличан чланак. Правда и истина морају бити задовољене кад тад!!! Поздрав

 53. Интересный сайт ….о Древности происхождения Сербского народа…….и одних корнях ……………..с Русским народом……………

 54. Miloš Bogdanović

  To pismo iz osmog veka pre nove ere je samo jedna varijanta feničanskog pisma (od kojeg je kasnije nastala naša ćirilica), a feničani su semiti, a ne indoevropljani i zato njihovo pismo otkriva svojim slovni znacima značenje na semitskim jezicima, a ne na slovenskim. Na primer, slovo A jeste glava vola nacrtana naopačke, i zato se A zvalo na feničanskom Alef što znači goveče na svim semitskim jezicima, a na grčkom se čita Alfa. Beta je slika kuće, i bet znači kuća na semitskim jezicima. Isto tako sva ostala slova imaju značenj samo na semitskim jezicima. To znači da ćirilica nije srpskog porekla. Evo detaljan tekst o tome:

  http://enlite.org/podaci/slike/poreklo_cirilicnog_pisma.jpg

 55. Na jednom videu Deretić kaze da je Mojsije bio Srbin i da su 10 zapovesti od Boga bile napisane ćirilicom. Licno sam to video na filmu.
  Jadna je srpska istorija sa takvim propagandnim filmovima. Kakvi sve hohstapleri kroje srpsku istoriju? Kuku,lele!

 56. Занимљиво је како је Назив титуле (КНЕЗ) титула,чисто Српска реч,која је прво била реч људског имена(КРАЗ)носни изговор,име једног силног Србина,који је био,данас би рекли (насилник),тај назив је био код Срба у употреби још пре Христа.

 57. Чудно занимање: „Наша велика патриоткиња“! Када је то неком највећа научна референца, треба бежати од такве особе и такве науке главом без обзира. Иначе, реч је о још једном псеудоисторијском подухвату српских квазиисторичара, који већ четврт века лудују са теоријама о Србима као најстаријем народу на свету. Стварајући паранаучну индустрију јефтиног родољубља залуђују неук и неупућен српски плебс, са једнаком стручношћу, озбиљношћу и уверљивошћу као када би се друштво локалних лимара или водоинсталатера бавило темељним принципима квантне механике. Довољно је само прочитати превод овог „законика“ па да се поцепаш од смеха. Пре 28 векова Срби у њему користе изразе које припадају вокабулару савремене економије, као што су: тржиште, интерес, главница, па колоквијалне речи као што су: укебати, урликати, трабуњати, турити, утувити, најгори олош, дерњава, мангупи… Ево једног од цитата тог „ингениозног“ превода: „Оно уклесано старјешина: војни одредима, пошто се слућено мрморење одмах потврђује, тако буде ли продо биће… (Нема грешке у куцању). Будалаштина без премца. Треба читати класике српске историографије и не подлегати јефтиним квазинаучним „спектакуларним“ налазима. Наука, а не квазинаука!

  • Nauka i kvazinauka su relativni pojmovi (uključujući čak i fizičke nauke, a posebno nešto što se bazira na tumačenju prepričavanja kao što je istorija). Miloš Milojević je svakako klasik srpske istorografije. Naš problem je što mi ne želimo da imamo „Nacionalu istoriju“, koja bi proučavala sve izvore potvezane sa Srbijom, pa ma koliko oni izgledali neverovatni. Kao primer naveo bih „Dalimilovu Hroniku (Nejstarší česká rýmovaná kronika tak řečeného Dalimila) – najstrariji pisani dokument na češkom jeziku (govori o postanku češkog naroda). Razgovarao sam sa puno srednjoškolskih nastavnika istorije i niko od njih nije uopšte čuo za ovo delo:

   …..kapitola 2
   O počátcě jazyka českého
   V srbském jazyku jest země,
   jiež Charvátci jest jmě.
   V tej zemi bieše lech,
   jemuž jmě bieše Čech.
   (5) Ten mužobojstva sě dočini,
   pro něž svú zemi provini.
   Ten Čech jmieše bratruov šest,
   pro něž jmieše moc i čest,
   a ot nich mnoho čeledi,
   (10) již jedné noci Čech osledi.
   I vybra sě se vším z země,
   jiež bieše Charvátici jmě.
   I bra sě lesem do lesa,
   dietky své na plecí nesa.
   ………

   Zanimljiv je i slučaj „Kraljevstva Slovena“ Mavra Orbina. Prvih 240 strana nije nikada prevedeno na srpski jezik, (srećom ima je na ruskom i italijanskom) uz obrazloženje da „nisu zanimljivi“ (redakciju 1968 uradili i potpisali Radovan Samardžić, Sima Ćirković – srpski akademici)

 58. zato i neznamo nista o svojoj kulturi jer su nam razni ,,VELIKANI“ poput vuka karadzica prepravljali kako pismo tako i istoriju a mi smo im jos na tome zahvalni prepravljali pismo kojim su srbi pisali i govorili stotinama godina zar nebi bilo lepo danas da pisemo pravim srpskim pismom i koristimo gramatiku kao i nasi preci.To je moje misljenje jer jedino se tako moze sacuvati kultura jednog naroda…

 59. Давно се знало за све ово. Озбиљни научници и искрени причали су о овом, али се јавност није дала информисати, то је наша мука!
  Молим вас господо ако је икако могуће да ми у електронској форми пошаљете „Catena Mundi“ и наравно како да се иста услуга и књига плате!
  Искрени поздрав!
  E-mail/ [email protected]

 60. Dzaba cirilica kad pises „srbsko“ umesto „srpsko“…Ko ti dade pises sve ovo uopste

 61. Vuk Karadzic je za reformu pisma od Beckog dvora dobio 20000 dukata sta mislite zasto ,jesu li nemci budale ili je ipak rec o nekoj necasnoj raboti,jel pismo nije možda reformisano da mi mogli nebi dodji do nekih saznanja o nama samima uzgred recnik srbsko nemackog jezika u Beckoj velikoj bibioteci doslovno pise dojc -iliren, recnik je iz 19veka i dostupan je svima za pogledati.

 62. пиши и говори србски да те цео свет разуме

  Свака част Вуку Караџићу,направио је најсавршеније писмо на земаљској кугли.пиши као што гоориш а читај као што је написано.када је Вук руским тадашњим књижевницима понудио савршено ремек дело од писма и реформу језика нису били заинтересовани,и то само зато што је тадашња срБска православна црква анатемисала вукову реформу прогласившига јеретиком а дело јерес.спц ни до дан данас није прихватила вукову реформу,јер и данас врши богослужење на старословенском-језику.Ко зна руски-старосрпски језик схвата колико је ремек дело Вук смислио.

 63. Finci (i madjari) su Huni, i njihov jezik nije evropski. Oni nemaju nikakve veze sa nordijskim narodima , i na tom prostoru su doseljenici, a ne starosedeosci. Tako da su slabo kompetentni da se izražavaju o domicilnom stanovništvu.

 64. Čekajte..ako smo toliko drevan i velik narod kako to da smo dopustili da nam svi mogući narodi oko nas menjaju ime i zatiru istoriju? Jesu li oni baš svi bili pametniji od nas a mi jadni naivni pa im sve to dopustili? Ne kažem da se ne slažem sa ovde favorizivanom verzijom istorije o srpskom narodu, ali je i ne prihvatam kao apsolutnu. Samo kao okoreli skeptici možemo tragati za istinom, a sve ostalo je samo hranjenje mašte i ega…. Svi narodi u okruženju imaju nekog svog Deretića koji ima svoje „čvrste dokaze“… Vrednost jednog naroda se ogleda pre svega u njegovoj sadašnjosti, koliko je sposoban da uredi sopstvenu državu, koliko drži do sebe, koliko čuva svoju kulturu i poštuje svoje velikane, koliko je etičan korektan prema drugim narodima itd… Živeli

 65. Vi srbi ste jedino o govana mogli nastati, a od onih najsmrdljivijih su nastali rusofili.

 66. Samo Nemanja spominje makedonce u grupu slovenskih jezika od svih ovde 190 srpskih komentara…bravo nemanja i veliko ti BLAGODARAM…..Inace staromakedonski jezik je koren svih slovenskih jezika koji su cak i srpski i hrvatski lingviaticari priznali pre nekoliko godina.
  Necu da me neko pogresno razumeti da su makedonci najstariji slovenski narod,samo su zbirstina vecinu plemenskih zajednica na juznom delu balkana,tako da ni srbi nemogu biti isto tako najstariji slovenski narod,koji su takodze skupina mnoga plemenskih zajednica koji su kasnije nareceni srbi…..i dok se svi mi zovemo makedonci,srbi,hrvati,bosnjaci,rusi,slovaci,cesi,slovenci,poljaci itd u sustini smo sloveni i dok se ne objedinimo kao takve,a ne trosimo vreme dokazivati ko ke stariji,jebat ce nam mater i njemci i austrijci i vatikan i sve one ANTISLOVENSKE zapadnjacke organizacije……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Shutterstock)

Банке нуде за багателу некретнине: За 100 квадрата – 4.800 евра

Од банатске куће од 100 квадрата у Новом Милошеву за само 4.800 ...

(Фото: Пиксибеј)

Хоће ли Русија вечно бити увлачена у “хладне ратове“

Москва – Компликовање међународне ситуације, све оштрије несугласице великих држава, довели су ...