(Фото: Двери Српске)
(Фото: Двери Српске)

Сетимо се 78 херојских дана!

(Фото: Двери Српске)

(Фото: Двери Српске)

Београд – Повереништво Двери на Новом Београду позива све Београђане да се у недељу, 24. марта у 11. часова окупимо код споемника „Вечна ватра“, да обележимо годишњицу НАТО бомбардовања.

НАТО пакт је 24.марта 1999. године у вечерњим сатима започео ваздушне нападе на војне циљеве у СРЈ да би се касније удари проширили и на привредне и цивилне објекте. У нападима који су без прекида трајали 78 дана страдао је велики број недужних цивила тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе, цркве и манастири.

Процене штете коју је имала СРЈ крећу се од 30 до 100 милијарди долара. Коначан број жртава званично није саопштен, а српске процене крећу се између 1.200 и 2.500 погинулих и око 5.000 рањених.

Међу страдалима било је 82 детета!

Након херојског двоипомесечног отпора наше војске, и неравноправне борбе у свим сегментима, напади су суспендовани тек 10. јуна, након потписивања такозваног „војно-техничког споразума” о повлачењу југословенске војске и полиције са Косова и Метохије.

Агресија НАТО на СР Југославију проузроковала је знатну деградацију животне средине. У неселективном разарању цивилних и војних ресурса, инфраструктурних и индустријских објеката и националних паркова применом најразличитијих убојних и разорних средстава створена је и велика количина отпада.

Разарањем индустријских постројења, пре свих, нафтне индустрије и базне хемије, али и постројења за пренос електричне енергије, дошло је до испуштања различитих токсичних и канцерогених материјала у све компоненте животне средине.

Сагоревање огромних количина горива за авионске моторе, али и коришћење бомби пуњених сребројодидом, различитим легурама и једињењима магнезијума и алуминијума, поред загађења атмосфере све више утиче и на промене метеоролошких карактеристика на тлу данашње Србије као и читавог региона.

Када се узму обзир сви наведени параметри не треба да нас зачуди податак појаве најтежих аутоимуних и канцерогених оболења практично епидемијских размера. Подсећамо вас да у Србији годишње нестане цео један град, а то је невероватна бројка од око 26000 људи који умиру од најтежих облика канцера!

Позивамо све да нам се придруже у недељу 24. марта у 11 часова, на платоу испред споменика „Вечна ватра” на Ушћу, у обележавању почетка НАТО агресије на СРЈ и да одамо почаст херојским браниоцима отаџбине и свим пострадалим – те да чујете нове детаље о томе шта нам је НАТО пакт заиста оставио испод својих „милосрдних крила” и зашто тврдимо да агресија НАТО пакта и даље траје!

13 коментара

 1. Smradovi, verujem u to da ce svako proci kako je zasluzio kroz svoj zivot.

 2. Нема шансе за нас уколико не грешим па је ово ствар координације патриотских снага. Првобитна идеја Двери била да у 19 часова крене поворка чији циљ је стићи испред Генералштаба у 20.15.
  Коштуница је поред говора у Таковској данас у 13 часова, за сутра у 12 заказао скуп против НАТОа испред Руског цара.
  Сада се појављује и варијанта Двери у 11 сати на Ушћу,
  зар није боље да то буде један скуп у једно време да се што више људи прикључи а не да се патриотске снаге, даље атомизују.
  Ако овако радимо, Вучић и Тачић могу удобно да одраде посао од 2 априла и потпишу капитулацију?!!!

 3. Сугестија, према до сада расположивим информацијама од 30тог до 6 априла ништа није планирано?!
  Направити скуп 1 априла са првоаприлским шалама када ће се читати предизборна обећања свих политичара који су сада на власти, би била права ствар – мада нисам стручњак у тој области.

 4. Остаје главна акција код Храма Светог Саве у 19 сати:

  http://1389.org.rs/hod-zavetnog-secanja-24.03.2013..html

 5. Игоре сјајно си чуо, само што то не оставља много трага и даље је то Руски цар ма колико се они упињали 🙂

 6. Видимо се у 11.00 на Ушћу. За 19.00 не гарантујем из оправданих личних разлога.

 7. Никад у ЕУ, па ни тад!!!!

 8. EU NE POSTOJI TO JE ZABLUDA KO I SVE DRUGE NAMETNUTE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

„Плави шлемови“ помогли акцију „Бљесак“

На данашњи дан 1995. године Хрватска је покренула акцију „Бљесак“, у којој ...

НАТО (Фото: Getty Images)

НАТО отровао цео Балкан?

Београд – Координационо тело и национална лабораторија за научно истраживање последица НАТО ...