(Фото: Gettyimages)
(Фото: Gettyimages)

Смена због Дарвина – „озбиљна криза научне културе“

Београд – После иницијативе дела управног одбора ЦПН да директор те институције Немања Ђорђевић буде смењен, он за Б92 каже да је то пример кризе научне културе.

Министар просвете каже – „Лично немам проблем с њим, али се тамо лоше ради“.

Филмска реплика гласи: И за увреду с тог Дарвила, и за то ће да одговараш. Некоме смешно, некоме тужно, у „тесној кожи“ нашао се директор Центра за промоцију науке Немања Ђорђевић.

Три према два за министрове сараднике у управном одбору те институције да Ђорђевића треба сменити јер се поводом петиције за ревизију Дарвинове теорије еволуције у отвореном писму обратио министру.

И, у чему сам тачно погрешио? пита се Ђорђевић.

„Ја сам изнео и свој лични став Немање Ђорђевица и став директора центра а ово друго је моја дужност јер да нисам реаговао на петицију за укидање Дарвинове теорије ја бих лично себи поставио питање да ли треба да будем директор. Реакција за науку за знање за критичко мишљење овде није ствар избора него одговорности и нужности“, рекао је Ђорђевић.

У образложењу за његову смену постоји још једна тачка: Центар за промоцију науке нема правилнике прописане статутом, и то такође, није тачно, тврди Ђорђевић.

„Да смо ми сада у шаху ја хоћу јавност да позовем да погледамо целиу таблицу, да ли је у реду да радите за државу а да вас она смењује да неко оспарава ваше уставно право да промовишете критичко мисљење. Ово је пример кризе научне културе“, додао је он.

Захтев за Ђорђевићеву смену прослеђен је министарству просвете и чека се министар. Док, још актуелни директор Центра за промоцију науке верује да Младен Шарчевић то неће потписати, из његовог одговора на наше питање изводи се потпуно другачији закључак.

„Директору Центра за промоцију науке прошле године лично сам рекао да нисам задовољан радом Центра, кадровским решењима и начином на који се троши новац. Правилници који се спомињу у Предлогу за његово разрешење управо се доносе на контролу трошења новца и то на службена путовања, мобилне телефоне и репрезентацију. Те правилнике није предложио Управном одбору иако је то његова обавеза по Статуту“, рекао је министар просвете Младен Шарчевић.

Шарчевић додаје и да велики број запослених у том Центру нема никакве везе са науком, а да се млади доктори наука, каже министар, жале да немају приступ том Центру. Шарчевић закључује: „Лично немам проблем с Ђорђевићем, а још мање са њим и Дарвином“.

Б92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Youtube Screenshot/BBC News)

Први киборг на свету: „Мислили су да сам покемон“

Нил Харбисон је први киборг на свету – има антену уграђену у ...

Љубиша Диковић (Фото: Јутјуб)

Скандал на Тари: Како британски војни аташе „смењује“ српског генерала

Београд – Речи непримерене дипломатији и циничан смех, у потпуној супротности са ...