Студенти београдског универзитета (Фото: Курир)
Студенти београдског универзитета (Фото: Курир)

Све више људи одлази из Србије, ко ће остати?

Београд – Србија је на ранг листи 50 земаља у свету са најбројнијом емиграцијом, заузела 31. место. Чак две трећине младих жели да се исели из земље, пише Данас.

„Емиграција је попримила галопирајући раст“

Не постоје прецизни подаци о томе колико грађана Србије тренутно живи и ради у иностранству, нити колико људи годишње потражи посао ван граница земље. Ако се пита статистика, која своје податке базира на попису, према последњем извештају из 2011. „напољу“ се налази 313.411 наших грађана.

Међутим, домаћој статистици измичу друга и трећа генерација исељеника, јер не постоји методологија која би обухватила и те групе. Подаци ОЕЦД-а, рађени углавном према евиденцијама земаља које примају економске мигранте, говори да је број знатно виши – чак 598.200 исељеника и то само у те земље и старосне доби 15 и више година.

Редовни члан Академије економских наука, професор Владимир Гречић, који се иначе бави проблемом миграција, потврђује парадокс да у ери дигитализације не постоје поуздани подаци чак ни када се истраживачи ослањају на статистике главних имиграционих држава.

Када је о Србији реч, додатни проблем је то што се евиденције воде према земљи рођења или према држављанству, а наша земља је у последње две деценије неколико пута променила свој државни статус, од СР Југославије, преко СЦГ до РС. Али и тако добијени подаци морали би да буду разлог за бригу.

„Према проценама недавно објављеним у Секретаријату ОЕЦД, емиграција из Србије је попримила галопирајући раст. Наиме, просечан годишњи број емиграната из наше земље само у државе чланице ОЕЦД, у периоду од 2005. до 2014. износио је 31.000. У 2014. емигрирало је 57.000 особа, да би 2015. тај број достигао рекордних 60.000. Тиме је Србија, на ранг листи 50 земаља у свету са најбројнијом емиграцијом, заузела 31. место“, каже професор Гречић.

Две трећине младих жели да се исели из Србије

Он указује и на скорашња истраживања која показују да су емиграционе намере младих код нас доста изражене – чак две трећине испитаника из те категорије жели да се исели из земље. Мотивација младих за емиграцију је скоро у потпуности економска (81,9 одсто). Они желе побољшање животног стандарда, лакше запослење, боље услови за покретање сопственог посла, боље образовање и слично.

Најпривлачније земље дестинације за емиграцију су земље ЕУ (готово код четвртине испитаника), посебно Немачка и Аустрија, а од прекоокеанских САД и Канада.

„Ништа то није нелогично. Србија у економском погледу много заостаје за земљама ЕУ. Извештај ЕК о напретку Србије у 2015. показује да се БДП по становнику у Србији налази на нивоу од само 35 одсто просека у 28 земаља ЕУ заједно узетих“, истиче Гречић и додаје да је у иностранство отишло око 90.000 високообразованих кадрова.

Гречић указује и да тако промењена структура миграната у односу на период од пре неколико деценија када су одлазили углавном људи са нижим степеном образовања, има и своје економске последице.

Највише образованих одлази у Канаду

Од укупно 598.200 исељеника из Србије, колико их је евидентирао ОЕБС, 307.500 су жене. Од тог броја, у Немачкој је 27,4 одсто, следе Аустрија са 16,1 одсто, Швајцарска са 10,4 процента, Француска 10, Италија 6,2 одсто, Канада 4,9 а Аустралија 3,2 процента. За САД и Уједињено Краљевство нису дати подаци.

Према степену образовања, у Немачкој је удео високообразованих у укупном броју исељеника био је 9,3 одсто, Аустрији 5,5 процената, Швајцарској 12,9 одсто, Француској 13,5 одсто, Италији 10, Канади 52 и Аустралији 22,8 одсто.

Данас / Вести

16 коментара

 1. Sto se tehnickih struka tice , ovde i nema neke privrede pa iako je velika ekonomska steta po nas to se toliko ne primecuje ali problem ce biti i te kako vidljiv za koju godinu jer nece imati ko da nas leci.

  • IZBORI: Kad robovi pomisle...........da o nečem odlučuju

   ………. problem ce biti i te kako vidljiv za koju godinu jer nece imati ko da nas leci.

   Što pre pomremo……..pre ćemo u raj!!!!!!!!!!

   Čemu otezanje……..lečenjem??????????

  • Сретене, свако ко оде, за државу и његову фамилију је велика економска СРЕЋА, јер ће можда да вам пошаље неку пару кад стигне. Вама само то и треба, паре, ништа друго.

   У супротном би делио са вама ко браћа говна и отимао се за оно мало, а то су запуштена имања по селима, наслеђени откупљни станови од баба-тетака. И плус можете да га опељешите сваки пут кад сврати кући преко надованог летњег курса РСД по мењачницама. Можете и да се мрштите том приликом кад вам донесе поклоне кад нису довољно велики и вредни по вашим прохтевима, нпр лаптоп, Ајфон или $5000.

   Овако вам лепо пошаље кеш и ви царујете по комшилуку, купите половна немачка кола, или нова кинеско-корејско-румунска + таман да има џепарца за шврћкање по Грчкама и Турскама, да не кажем за туризам и остале благодети еUродемократије.

 2. Остаће запослени у јавним службама,пензијонери,капиталисти малих и средњих предузећа (претежно трговине и услужних делатности) и њихови робови кои ће рабити за минималац прописан од државе и ако раде код капиталиста док не скапају од глади и болести….

 3. Остаће ћути ди си ни за гди си ниси. И ко год се како ушушњарио и увукао властима у гузицу и сиса државну сису. И ко нема јаја да покуша да уради што је потребито. И ко нема мозак. Јер није мозак гузица да то свако има.

  Ови што су отишли су јањичари, шљамови и пребези.

 4. Па зашто се стално правдаш; који курац?
  Ако сматраш да си у праву, и ако можеш да напишеш 90% коментара заиста како треба, па све гурнеш сам себи у буљу са оних 10% јер не пишеш искрено, него правдајуће, како већ једном не схватиш зашто људима језиво језиво?
  Ево то горе два коментара које си саставио да сам се ја шлогирао.
  Ко те не зна као ја, помислио би да је „И ко нема јаја да покуша да уради што је потребито.“ заиста на своме месту. Али ти ниси то написао зато што си имао јаја да нешто мењаш директно, у својој држави, него зато што си пребегао у јаничаре добровољно.
  Од тебе није на своме месту чак ни истина.
  Ајде мало коригуј се, имаш мозак и интелигенцију и кој се курац стално правдаш?
  Ти себе оправдаваш бедом српског народа????
  Исто ти је то и са министрима и посланицима.
  И они тако говоре.
  Ти си за Србе Вучић!
  „Ја радим све најбоље “
  И немо будеш говедо опет.
  Па не могу сви да напусте своју државу.

 5. То ти причам. Баш сам на тебе мислио кад сам написао „Јер није мозак гузица да то свако има.“ Кад је дошло дотле да морам да цитирам сам себе.

  Ма немој, не могу сви да напусте своју државу?? А где су ти љути Крајишници? Њих 1/4 мелеона село на тракторе и напустило своју државу. Остале само бабе од 100 година. А тек Срби са Космета, поткупили се са ВЈ и тутањ. Нико није претекао, сви отишли.

  Разумем ја твоју перспективу, ти си од оних ћути ди си ни за гди си ниси. Кад си успео такав да преживиш 70 година без мозга, теби се ни не исплати да идеш далеко од гробља, па не можеш да разумеш да неки лепо оду, да живе по белом свету да им буде добро, јер ту немате садржаје и смисао ни будућност, јер сте затуцани, сјебани у мозак, испушене муштикле и морално ментално здравствено и финансијски пропали испод границе могућег поправка икада..

  И још један цитат, како следи:
  Ови што су отишли су јањичари, шљамови и пребези.

  Ко остане последњи тај је најпаметнији најпоштенији и највећи Србин са дна каце. Дакле немој неко да би ишао некад негде ако је Србин и ако неће да буде јањичар и пребег.

 6. Хвала ти Боже кад ниси спомињао ни кеву ни сестру.
  Ето, видиш да може људски да се разговара без обзира на ставове.
  Туризам, неће се многи вратити на ову страницу па да ти кажем нешто.
  Да си ти мени писао оно што сам ја теби, ја бих прокљувио и знао бих како знаш за неке детаље.
  Није проблем око нас двојице.
  Проблем је у узалудности грађења себе на основу пропасти Србије и Српског народа.
  Ти за то немаш НИКАКВЕ потребе ни разлога, а имаш довољно знања да себе изградиш како треба и дочекаш осму деценију слично као ја и боље.
  Надам се да си ме схватио.
  Више немаш Креза за вратом.
  Желим ти пуно успеха а највише ти желим да некако прекинеш да се бавиш превише сам са собом.
  Иначе, овај стари трчи два пута дневно по 1000 фита.
  Не зато да би се тукао стобом. Ја се нисам никад у животу ни са ким потукао.

 7. Ала трчиш, 2 х 300м то је достигнуће у пм. Не би требало ни то, може срце да те стрефи. Боље да ходаш.
  Овде гледам људи трче по стазама кроз шуму поред реке где ја возим бицикл и где јашем, сигурно претрче по 5-10км, они млађи можда трче и по 20км. Ја возим бицикл по 35-45км по туцанику и њих видим да трче туда.
  Ти си кењао да ја чистим штале и коњска говна, колико немаш појма, само да знаш да том стазом иду и коњаници и бициклисти и пешаци. И коњи нормално остављају за собом гомиле, али ноћу неко дође и све то очисти у дужини коју ја пређем, ни једно јутро, никад није било да не очисте претходне ноћи. Вероватно има машина само је провезе стазом ноћу. Не знам ко то ради, али срећа да овде има Мексиканци, да њих нема ми би морали да радимо све најгоре послове. А кад се бавиш јахањем, нормално да треба да знаш и да очистиш шталу и ту нема никакве срамоте.
  Сад је овде захладнело и уместо уобичајених 45км пре неки дан сам извезао само 11км док ми се нису смрзла стопала и ако сам носио навлаке преко ципела за бициклизам и чарапе за планинарење. Било је око 3 степена целзијуса и нећу више да возим ако је у подне испод 7-10 степени. Али зато има ходање 6-7км за сат, то је брже од стројевог корака, додуше без ранца. Мора и ранац да носим јер ми почиње сезона лова, па да будем у топ форми.
  Украло ми Масератија пре неку недељу. Био сам са другарима на гађању из свих калибара у шумама суседне државе, уз обавезно јагње на ражњу, мада мени боље стоји прасетина. Одвезао само се тамо својим Интернационалом МХТ а кола сам оставио у граду у јавној гаражи. И украло ми, гаража има снимак лопова, али џаба. Осигурање ми још није исплатило и за сад сам кратак $100к. Ваљда ће да ми исплате, рекли су послаће ми чек, а и непријатно је да паркирам по граду МХТ камион и да њим идем да купим хлеб и цигаре. Још ми више непријатно без $100к.

 8. Е јебига!
  Стварно си лимитиран и смрко си ми се. Јебо те, ал ти слабо капираш неке ствари. Ај ти га нацртам. Нема друге.
  Каже на велику гомилу и ђаво сере. Колико знам, америчко осигурање плаћа 100% и саће добијеш лову. Ето, неком суђено. Дабогда ти недали кејове 6 месеци па да цркнеш од муке и нервирања чекајући.
  Имам пријатеља амера а комшија нам мекс. Мој пријатељ држи увек 2 племенита коња и пет говеда на мојем имању. Има толико траве у задњем делу моје земље, изван онога што ја употребљавам да је довољно и за трипут толико говеда и коња. Они тачно знају колико грла могу држати и колико пашњака им треба. Ја се навикао и кад он прода са свог ранча, прода и ове „моје“ а мени жао. Зашто ми жао?
  Обично мекс тренира коње и касније их продају, па мало јахања и мени није на одмет. Та два која тренирају, увек држе код мене. Барн сам купио заједно са земљом од френкија, нисам га никад срушио, тако да има и код мене где да држи алфалфа и хеј. Мада нерадо јашем, не дам се окупаторима и мекси пребезима па понекад мало растресем коске. Из „досаде“, од звери држим петнаејстак коки носиља, 10-15 оваца и једем понекад свежу јагњетину и обавезно држим краву музару. То мексова женка намирује и негује.
  Ја сам првих 18 година живота провео на обронцима Фрушке Горе, на Дунаву соне стране Великог брега и по селима код својих тетака. Немош то никад из мене изаћи. Сељак остаје сељак, па макар што сам ја био само сеоски гост.
  Дакле, ја сам изван градске зоне и не јашем коње по посраним градским стазам, па макар их чистили сваке ноћи. Горе у граду је дозвољено да имаш само пиле као љубимца. Френкијева унука живи тамо и баш пре пар дана смо јој однели 2 џака хране за пиле. Педес фунти џак. Ја мислио да има фарму пилића. Мала дама, има 10 година и једно пиле као љубимца. Пошли ми у јапански бифе, има овде десетак, али један је генијалан, и унука га позове и каже нема више хране за њеног љубимца пилета. Ја иначе волим ону јапанску љуту супу(а може и кинеска) и увек клопу завршим са два сушија са васабијем, мајке му га набијем ал је љут.
  Када су френкију прошле године покупили неки дрндави трак, валда фордов са оним прикључком за арви, немам појма, добио &47 К од осигурања. Јебо те, пожелео сам да су мазнули моју дртину, неки препотопни џиемси вен, али ја ретко штрапацам по граду. А једном су ми га ипак ладно отворили и украли све што је вредело. Један рендмекнели џипиес, а онда затворили врата и вероватно разочарани, одвале ми браник. Мајке им га спалим брезобразну, једва сам нашао препотопни браник преко крег листе. Френки то урадио за мене. Ја нисам љубитељ кола, осим колико мени треба. Имам ја ко јесте, ко ми овај мој матори живот убрзано скраћује. Али шта ћеш. Све што је лепо скупо је и мора да се трпи.
  Кој ти ђаво за метражу?
  Па ја имам те године да је ово све потаман. Па не проводим ја живот трчећи, јебо га ти. Имам ја и мушких обавеза. Колко доватим, шта ја могу кад не могу више. Нисам ја атлета. Имам у својој „башти“ мало језеро и све док не захладни пливам два пута по 100 фита сваки дан. Уређење тог језера ме коштало ко пола твог пасератија пре 10 година. Један од мојих познаника је доктор, френкијев ортак и понекад ме контролише. БП ми је још увек 128/85. Добро, коју горе коју доле, али све чешће горе. Имам у кући издвојено оно што се зове спа, валда вирпулов, пречника дваипо пута мене и ту се излежавам кад ми пукне филм за хладног времена.
  Па јебига туриста, немам ја четрес педес година па да планинарим. Знам ја да има људи мојих година који више вежбају, али нема их баш превише.
  Немо само сад да скидаш свеце снеба!
  Јел ти сад јасно?
  Ајд буди поздрављен и не пљуј ми наше Србе. Мислим на народ.
  Ипак, све што сам ти писао задњих 100 година је истина. Зависи само како ко гледа и колико је искрен према себи.

 9. Не сери бре … ти ћеш од мене да браниш Српски народ. Мрш бре у пизду материну.

  А друго, ни мало се не секирам за Масератија, то и онако возим само лети и баш ће згодно да ми падне кад ми исплати осигурање, јер ми се ни мало не жури, а та кола нико не би ни купио за толике паре. Једино што морам да чекам, а не свиђа ми се Доџ Вајпер што ми је осигурање дало да возим док ми не исплате, јер су и то летња кола и превише пажње привлачи. Али мотор V10 лепо режи кад додаш гас.

  И заболе ме баш патка и за твоју Фрушку гору и за све што једеш говна.

 10. Знам ја да си ти искомплексиран и још много што шта, па сам те мало дрмнуо.
  Мене не заболе ни за чим, а најмање за тобом.
  И на крају, имам ја једну компанију и тамо, само нисам хтео баш толико да те шамарам, јер сам схватио одавно –
  ти си хроничан лажов!
  Немаш ти ништа, а вириш комшији преко тарабе па смишљаш шта ћеш да слажеш.
  То се зове метастаза.
  Да ти све радиш чиме се овде хвалиш и лажеш, требало би ти три живота.
  Ето ушао си у метастазу својих лажи и нема ти повратка.

  Доказ да си ненормалан је и тај шта све овде сервираш о своме таленту и богатству.
  Они који имају, слабо пишу о томе
  пичка ти материна фрустрина

 11. Хахаха каквом бре богатству? То ако је теби богатство, мени је сасвим обичан, најобичнији живот, никакво материјално богатство. Неки од нас су се родили богати, живели по свету, упознали разне културе, доживели разне доживљаје које нико не може да им одузме никад.

  Право богатство ми је да вас гледам са даљине, да сам срећан и пресрећан што сте далеко, да сам вам недостижан по свему и да ме боле баш патка док ви цркавате и док вас понижавају како ко стигне. То је једно богатство које не може парама да се купи, мислим кад их немаш.

  Зато не сери матори прдежу, ти ниси кадар никог да шамараш, осим сопствену патку што можеш да шамарш да се дигне док не паднеш у несвест.

 12. Није валда да си израубовао и своју жену и маму и ћерку са тим курајберима, па ти се више не диже док гледаш како их гузаче?
  Мало звераш, мало дркаш и мислиш да си у Јапану?
  Ћути бре наказо и покри то мало мозга да ти сав не исцури.
  И овако си наказан и ненормлалан, дебилу исфрустрирани.
  Неће ти ускоро дати ни да возикаш 53 фита трелере, мајмуне.
  Ајд сад, настави да једеш говна, али ја нисам тако злочест и нећу те даље дражити да ти пена не удари на уста и да изгубиш посао живота.
  Ајде признај колико те нервирало што те нико у твоме селу није гледао, осим као говно?
  Гадни су твоји буђановчани.
  пичка ти материна изфрустрирана

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Скандалозно ћутање: Тирана повезује Улцињ и Рашку област, а у Подгорици мук

Изјава  Реџепа Хотија да евентуална подела Косова не би била могућа без ...

Содомити у Црној Гори добијају своје матичаре

Подгорица-На округлом столу јавне расправе о Нацрту закона о животном партнерству лица ...