(Фото: Тинксток)
(Фото: Тинксток)

Успешна година за шампионе знања

Београд – Победници националних олимпијада из физике, хемије и математике, које је и ове године организовао НИС, освојили престижна признања на међународним такмичењима.

Млади српски физичари, математичари и хемичари остварили су велики успех на међународним олимпијадама одржаним у Индонезији, Бразилу и на Тајланду. Освојили су укупно 15 медаља, од чега је једна златна, девет сребрних и пет бронзаних медаља.

Тимови који су представљали Србију на овим најпрестижнијим међународним такмичењима средњошколаца, изабрани су као овогодишњи победници националних олимпијада из физике, хемије и математике које је и ове године организовао НИС. Ова компанија већ низ година улаже у развој и афирмацију младих и талентовани кроз програм „Енергија знања“, а резултат таквог улагања су бројне медаље и признања српских олимпијских тимова на међународним научним олимпијадама.

Ове године пет медаља, од којих једну златну и четири сребрне, освојили су млади физичари из Србије, који су уз подршку компаније НИС учествовали на 48. Међународној олимпијади из физике, одржаној од 16. до 24. јула у граду Јогјакарта у Индонезији. Ово је пета златна медаља и најбољи резултат који су млади такмичари из Србије остварили на до сада одржаним међународним такмичењима из физике за средњошколце.

Тим ученика из Математичке гимназије из Београда такође је остварио велики успех на 58. Међународној математичкој олимпијади, одржаној од 15. до 23. јула у Рио де Жанеиру у Бразилу. Млади средњошколци из београдске Математичке гимназије освојили су четири сребрне и две бронзане медаље.

Млади српски хемичари, такмичили су се ове године на Међународној хемијској олимпијади на Тајланду где су освојили четири медаље- једну сребрну и три бронзане.

Б92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Скандал у Прокупљу: Основци пили вино током часа

Прокупље-Ђаци су, наводно, унели флашу вина на час, а након што је ...

Сиромаштво празни учионице

Београд – Иако по­да­ци из­ве­де­ни из Пр­вог на­ци­о­нал­ног из­ве­шта­ја о со­ци­јал­ном укљу­чи­ва­њу ...