(Фото: Танјуг)
(Фото: Танјуг)

Ванредна ситуација у 11 општина, четири жртве смрзавања

Београд – У 11 општина у Србији на снази је ванредна ситуација због проблема са снегом, последња општина у којој је уведена је Ивањица, а две особе су преминуле услед смрзавања, док се за још две чека потврда да су умрле због хладноће.

Главни путни правци су проходни, док проблема има на локалним путевима, а надлежни очекују да ће најављено благо отопљење ићи на руку механизацији и убрзати чишћење.

Нема проблема у испоруци електричне енегрије и енергетска ситуација је стабилна.

Према речима начелника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предрага Марића, две особе у Врању преминуле су услед смрзавања, док се за још две очекује дефинитивна медицинска потврда да су умрле због хладноће.

Поновио је да је 134 људи евакуисано од Бадњег дана до данас, уз нешто мањи број евакуација у последња 24 сата.

„Данас је извршена дистрибуција нафте у угроженим општинама на основу захтева које су послале Влади Србије”, рекао је Марић.

Марић је раније данас рекао Танјугу да на терену има довољно људи, те да је Сектор за ванредне ситуације појачао снаге на југу Србије.

Тада је рекао и да је најкритичније на сјеничко-пештерској висоравни због висине снежног покривача, као и због чињенице да механизација отежано ради.

Медији преносе да је најтеже становницима села на обронцима Голије и Јавора и на Пештерској висоравни и да је ђацима у Сјеници продужен распуст до 16. јануара.

До сада је, како кажу надлежни, у сјеничком крају очишћено око 750 километара локалних путева, односно око 50 одсто.

Када је реч о стању на главни путни правци су проходни, док проблема има на локалним путевима.

„Скоро 50 одсто локалних путева је очишћено, још има да се очисти, али најављено благо отопљење ићи ће на руку механизацији”, рекао је Марић.

И у Војводини су у пуној приправности сви сектори који су укључени у систем спасавања људи и заштиту имовине у ванредним околностима, а на рекама и другим водотоковима у покрајини јуче је уведена редовна одбрана од поплава и загушења ледом.

Министар рударства и енергетике Александар Антић истакао је да нема никаквх озбиљних проблема у дистрибуцији електричне енергије и да је енергетска ситуација стабилна, а енергетске компаније апсолутно спремне.

„Имамо потпуно избалансиране све енергенте. Екстремно је хладно и тешко, али енергетски систем показује своју флексиблност и способност да и у оваквим условима ради у пуном капацитету обезбеђујући све енергенте за све грађане и укупну привреду“, рекао је Антић за ТВ Прву.

Он је навео и да у овом тренутку сви потрошачи имају електричну енергију.

Политика

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Мундијал (Фото: Sputnik / Виталий Тимкив)

A шта ће албанских 16 милиона наспрам 200 милиона Срба и Руса?!

Политизовање меча Србије и Швајцарске почело је одавно, а кулминирало је тако ...

Руси у Србији: Не желимо натраг. Знате зашто?

Београд – Према подацима руске агенције за статистику Ростат, након почетка рата ...