Милан Недић (Фото: НСПМ)
Милан Недић (Фото: НСПМ)

Виши суд: Процес по захтеву за рехабилитацију Недића при крају

Београд – Поступак по захтеву за рехабилитацију српског премијера за време окупације у Другом светском рату Милана Недића ближи се крају, кажу за Танјуг у Вишем суду у Београду.

Следеће јавно рочиште заказано је за 26. март, када је планирано саслушање последњег предложеног историчара Александра Стојановића.

Овај поступак је инициран 2008. године, али је расправа пред судским већем, којој присуствује и јавност почела у децембру 2015. године, од када је суд саслушао четири сведока и пет историчара.

У суду кажу да је остало да се испита још један историчар, па ако предлагачи рехабилитације не буду имали нове предлоге, његовим испитивањем доказни поступак би требало да буде окончан.

Суд такође очекује окончање ванпрарничног поступка, проглашења несталог лица за умрло – Божидара Недића, иначе оца предлагача рехабилитације Александра Недића.

Предлагач рехабилитације је Недићев праунук.

Иако није испитано много сведока, поступак је у више наврата био укочен по пар месеци због прибављања одређене документације од служби безбедности и расправе о њима, као и због захтева јеврејских општина да се умешају у поступак и оспоравају враћање грађанских права Недићу.

Суд међутим право мешања није дозволио, а ту одлуку је потврдио и Апелацион суд, будцухи да је ово „једностраначки поступак“ који се води по правилима ванпарничног поступка и нема „друге стране“.

Недићеви потомци затражили су захтевом за рехабилитацију од суда да поништи Уредбу Владе ФНРЈ којом је Милан Недић проглашен за народног непријатеља и на основу које су му одузета грађанска и имовинска права, односно да га рехабилитује.

Милан Недић никада није био осуђен, нити је против њега подигнута оптужница. Наводно је у притвору извршио самоубиство, а никада није објављено где је сахрањен.

Поступак по захтеву за рехабилитацију изазвао је негодовања у јавности, будући да један део грађана сматра да је Недић злочинац и да суд треба да одбије рехабилитацију.

Танјуг

3 коментара

  1. Тањуг завршава чланак овако:
    „Поступак по захтеву за рехабилитацију изазвао је негодовања у јавности, будући да један део грађана сматра да је Недић злочинац и да суд треба да одбије рехабилитацију.“
    Неписмени новинар је оставио ову реченицу недоречену. Сазнали смо само шта сматра „један део грађана“. Требало би додати:
    Други део грађана сматра супротно, да су злочинци убили Недића, и да суд треба да прихвати рехабилитацију.

  2. Najmoćnije oružje je........anestezija za robove

    Виши суд: Процес по захтеву за рехабилитацију Недића при крају…….neka se pripremi Hitler

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Танјуг)

Глобализација сиромаштва и нови светски поредак: Сценарио за окупацију

Један од водећих интелектуалаца све јачег антиглобалистичког покрета у свету, Мишел Чосудовски, ...

Милорад Додик (Фото: Новости)

Због чега Додик критикује Србију?

Бања Лука-Шта ће нам пет хиљада граничних службеника који не могу да ...