(Фото: Бета / АП)
(Фото: Бета / АП)

„Војска“ избеглица брзо прошла Србијом

Београд – Велики избеглички талас од 20.000 људи, који се, према најавама македонске полиције с краја прошле недеље, кретао ка Србији – прошао је. Од суботе до уторка по подне у нашу земљу је из правца Грчке и Македоније ушло око 21.000 људи. Тачније, 5.000-5.300 их је регистровано сваког дана у прихватном центру у Прешеву.

Према грубим проценама, кроз нашу земљу од почетка године прошло је, што легално, што илегално, близу 250.000 људи. Избегличка река се не зауставља упркос захлађењу, с тим што време све више утиче на то да се мигранти опредељују за копнене, а не за водне путеве.

Према речима Радоша Ђуровића, директора Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила, сада нешто више људи стиже из Бугарске:

„У Београду срећемо већи број избеглица који су, због бурног мора, изабрали копнену трасу. Они из Турске улазе у Бугарску, па иду преко Димитровграда и источне Србије, ка Београду. Ту их чекају превозници који возе ка Шиду и хрватској граници.“

Мигрантима хрватске власти не дозвољавају да дубље уђу у њихову територију, већ их одмах, организовано, превозе до Мађарске, која, упркос најавама, још није затворила границу. Мађари их организовано преузимају и возе ка Аустрији. Одатле продужавају у Немачку и Скандинавију.

Немачка администрација је најавила да би до краја године у ову земљу могло да уђе око пола милиона избеглица, међутим, те процене су прилично паушалне и бројке ће зависити од временских прилика.

Због лошег времена, људи који пролазе кроз Србију на ивици су изнемоглости, посебно жене и деца. И даље је велика потражња за кабаницама, обућом, чарапама, доњим вешом и врећама за спавање.

Све зависи од Немачке

Коментаришући разговоре шефова дипломатија земаља чланица ЕУ о мигрантима, Ђуровић је оценио да ће то питање за Србију бити дугогодишњи проблем:

„Правог консензуса нема. Све зависи од Немачке, ако она затвори границе, по систему затворених судова, и друге земље кренуће да их затварају. У таквом сценарију можемо очекивати и да се затвори хрватска граница према нама.“

В. Ц. Спасојевић / Новости

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com