Сирија (Фото: AFP 2018/ DELIL SOULEIMAN)
Сирија (Фото: AFP 2018/ DELIL SOULEIMAN)

А онда и све остало: Због кризе у Сирији поскупљује гориво у Србији?

Београд – Колико ће криза у Сирији и политички рат између Запада и Русије пољуљати цене нафте на светском тржишту и како би то могло да се одрази на цену горива у Србији? Таблоиди увелико спекулишу колико би гориво у Србији могло да поскупи, а увозници и аналитичари поручују да је немогуће прогнозирати да ли ће се и како мењати цена горива.

Гориво у Србији је већ довољно скупо, поручују возачи, а након драматичних упозорења из таблоида да нафта дивља због Трампових потеза и да је криза у Сирији узбуркала тржиште црног злата, неки верују да ће за литар горива ускоро издвајати више новца. Поједини медији наговештавају четири динара више по литру.

„Мислим да је писало у новинама да ће поскупети већ, значи очекује се“, каже грађанин у анкети.

на питање верујете ли у те најаве каже:

„Верујем. Кад год има разлога да поскупи, поскупи. А кад треба да појефтини, не појефтини. Тако да је то редован механизам“.

„Не размишљам више о томе искрено, ако поскупи – поскупи. Мада ја мислим да не, где ће више од овога“, рекао је други.

„Било би добро да не поскупи, ево ја апелујем да не поскупи“, изјавио је трећи анкетирани грађанин.

Берзанска цена сирове нафте, иначе веома осетљива на превирања, скочила је већ током наговештаја кризе, поручује председник компаније Нафта а.д. Небојша Атанацковић.

На пумпама се, каже, сада продају деривати чија је испорука раније уговорена по нижим ценама, па се у случају скока цене сировине, тек за неколико месеци могу очекивати кориговане цене на пумпама.

Атанацковић подсећа и да НИС, упркос већинском увозу, производи око милион тона сирове нафте на домаћим налазиштима и да је мање осетљив на потресе на берзи.

„Тако да мислим да НИС, у жељи да остане конкурентан, може да направи и неке извозе у земље у окружењу, да свеједно неће прибећи одмах исправљању и повећавању цена, јер мислим да малопродајни понуђачи у великој мери зависе од ценовника НИС-а“, каже Атанацковић.

Ниједан берзански аналитичар у свету не може да каже колико ће нафта коштати сутра, поручује новинарка Балкан магазина Јелица Путниковић и истиче да је реално, попут ранијих година, да спекуланти на тржишту покушају да „ућаре“ на звецкању оружјем и повећају цену нафте.

„Спекулисати са појединачним износом са ценама на бензинским пумпама, то је само спекулација или једноставно неко хоће да направи психозу, да људи почну да пуне резервоаре, мислим да су такве изјаве смешне и да их треба спречавати да не уносе панику међу грађанима“, каже Путниковић.

Добро је, додаје Путниковић, да се тржиште стабилизовало након што су се земље чланице ОПЕК-а и Русија договориле да ускладе производњу и доведу цену нафте на око 70 долара по барелу.

Саговорници су сагласни да за даље прогнозе треба сачекати отварање светске берзе, где ће се најпре огледати резултати ваздушног напада на Сирију и политичког рата светских сила.

Интермагазин

2 коментара

 1. Najmoćnije oružje je........anestezija za robove

  А онда и све остало: Због кризе у Сирији поскупљује гориво………propade i rublja i Rusija……..!!!!!!!!!

  Prozapadni………likuje…….!!!!!!!!!!!

 2. Ne razumem koje veze ima situacija u Siriji sa gorivom na pumpama NIS-a. Kad je NIS POKLONJEN Rusima , receno je u obrazlozenju da je cena niska zato sto Rusija ima SVOJU naftu pa ne moramo da brinemo za sigurno snabdevanje. Sad ispade da se ta „ruska“ nafta ne moze da dopremi zbog Sirije???????. Pa jesu li ruska naftna postrojenja u Siriji ili na bliskom istoku?.

  SVI SU ISTI I RUSI I AMERIKANCI.

  Rusi su „usli“ u sirijski sukob radi promocije svog naoruzanja. Krenulo im je i pocele su da se nizu narucbine. To je naljutilo Amerikance koji zele da prodaju svoje oruzje po svetu pa izbombardovase Siriju nebi li smanjili jagmu za ruskim naoruzanjem. A cenu placa – Sirija. Uz to se stvaraju i „drugi pozitivni efekti“ u vidu povecanje cene nafte , a ima blagotvorno dejstvo i na „gas-tokove“.

  Tesko malima kad se veliki „svadjaju“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Сулејман Угљанин (Фото: screenshot)

И напредњаци га штите: Угљанин годинама крши устав и провоцира сепаратизмом, без казне!

Београд – Позив БНВ-а БНеџету Пацолију „као министру републике Косово“ отворио питање ...

У свим областима живота и у свим земљама света завладало је лудило

Посрнула цивилизација Иако континенти и разне земље имају различита материјална и духовна ...