(Фото: Thinkstock.com)
(Фото: Thinkstock.com)

Банке наплаћују и „праћење” кредита

Београд – Иако највећу зараду и даље имају на каматама, банкарски сектор у Србији прошле године бележи рекорд и у добити од провизија и накнада. У првих девет месеци по том основу зарадили су 25,9 милијарди динара, што не чуди ако се зна да су неке од банака (уз већ стандардне намете попут „трошкова” обраде кредита) почеле да наплаћују и месечно или годишње „праћење” позајмице.

Износ месечне рате и каматне стопе оно је што већина банака истиче у први план када се рекламирају. О додатним, „скривеним” трошковима говори се тек накнадно, када је клијент већ доведен пред свршен чин и на корак до реализације позајмице. Ови трошкови нису занемарљиви, а интересантно је да су почели да расту 2014. године – негде у исто време са падом камата на динарске позајмице.

Пратећи трошкови кредита банкама логично доносе највећу добит. У њиховом тарифнику ова услуга води се као „пуштање кредита у течај”. Некада су ове „једнократне” провизије биле ниже (око 0,5 одсто), а данас их наплаћују од 1,5 до чак 3,7 одсто од одобреног износа у зависности да ли сте клијент банке у којој сте поднели захтев или не.

Тако на износ од рецимо 700.000 динара (са накнадом од 2,5 одсто) долазимо до непланираног трошка од чак 17.500 динара. Ни остали појединачни и на први поглед ситни намети нису занемарљиви – извештај кредитног бироа, меница, премије за осигурање живота или осигурања од губитка посла…

Али листа се ту не завршава већ јој банкари придодају и фамозну годишњу накнаду за праћење зајма. Још нико из банкарског сектора није образложио шта тачно клијент плаћа под овом ставком – и то од 0,5 до један одсто на укупан износ остатка дуга. Та провизија се зарачунава на све врсте кредита па за, рецимо, стамбени кредит од 45.000 евра, доноси додатни годишњи издатак од најмање 225 евра.

Наплаћивање провизија свакако није манир само банкарског сектора у Србији али је питање да ли у матичним државама банке више пута наплаћују услугу коју и иначе обављају по природи свог посла.

У НБС-у су за „Политику” недавно рекли да немају законска овлашћења да прописују банкама ограничења у погледу врсте и висине накнада које наплаћују за обављање послова, али у складу са одредбама Закона о банкама, НБС може прописати јединствени начин обрачуна и објављивања трошкова, камата и накнада банкарских услуга, и то нарочито по основу депозитних и кредитних послова.

У Удружењу „Ефектива” управо апелују да НБС то и учини јер су „провизије које банке у Србији наплаћују грађанима често фантомске”. То се види баш у случају накнаде за праћење кредита, које чак неке банке наплаћују фиксно док траје отплата – месечно по 500 динара.

„Какав је то посао праћење кредита. Ту није реч ни о каквом послу већ о новом начину који су банке осмислиле да додатно зараде. Шта је са оним клијентима којима се рата „скида” директно са рачуна, нико их чак не зове телефоном, они су за банку буквално заборављени“, каже Дејан Гавриловић из „Ефективе”.

Банке су, додаје, закључиле да грађани цену кредита пореде само по каматној стопи. Зато се утркују да снизе камате а истовремено уводе нове „скривене” намете. Рецимо, месечно, квартално или годишње праћење кредита.

„Према Закону о облигационим односима банка може да зарађује само на камати и у тој цени кредита морају да буду садржани сви трошкови. Али банкама је то мало, а НБС им дозвољава такво понашање. Она би морала да наложи банкама да све своје трошкове укалкулишу у камату и да са таквом, јасном понудом изађу пред клијенте“, каже Гавриловић.

Ивана Албуновић / Политика

један коментар

  1. Sve dok su izdajnici i strani plaćenici na vlasti tako će biti. Ti truli mafijaši su i skinuli predhodnu vlast da bi pljačkali i opljačkali SRBE I SRBIJU A AKTUELNA VLAST I NARODNA BANKA SRBIJE IM ITEKAKO POMAŽU U TOJ PLJAČKI. Po zakonu u EU banka za kredit može i sme da naplati samo KAMATU I NIKAKAVE DRUGE TROŠKOVE. Čudno je što aktuelna vlast ćuti po pitanju pljačke građana SRBIJE kad su krediti u pitanju ali i održavanje računa koji ne bi smeli da se naplaćaju jer radnicima nije data mogućnost primanja plate bez ičije provizije dakle na blagajni kako je to i predviđeno o pravi građanskih i radničkih sloboda. Ova vlast sprovodi cionistički plan UNIŠTAVANJA SRBA I SRBIJE. Taj cionistički plan je objavio u pisanoj forbi jevrejski rabin iz trule amerike Inerson. Eto koliko vučić i njegovi dupelisci misle na SRBIJU. Zemlju koja ih plaća da štite i zaštite građane SRBIJE AONI JE SVESNO UNIŠTAVAJU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Thinkstock)

Све замке банака: Чини се да траже од нас све мање, а заправо су им ове групе људи најлакши „плен“

Београд – Како би се на најбољи начин додвориле, а самим тим ...

Еври (Фото: Бета)

Банке у Србији 2017. зарадиле пола милијарде евра

Београд – Банке у Србији оствариле су прошле године добит већу од ...