(Фото: Тинксток)
(Фото: Тинксток)

Болнице кубуре с рачунима, одакле купити лекове?

Београд – Проблем здравствених установа чији су рачуни блокирани расте и усложњава се, а у овом тренутку 18 установа је блокирано.

То је изјавио председник Управног одбора Коморе здравствених установа Србије (КЗУС) Георгиос Константинидис.

Константинидис је рекао да блокада значи да те здравствене установе не могу да плате лекове, материјал, струју и остало што им је потребно за нормално функционисање, а при том су у опасности и од принудне наплате, па могу остати без средстрава за рад.

„Преко посебног трезорског рачуна, запослени у овим установама добијају плате али је стање блокаде неодрживо, посебно на дужи рок и ако се има у виду да број установа које су у блокади расте“, рекао је он на састанку у Комори с представницима релевантних институција како би се пронашла решења за установе у блокади.

На састанку су били представници Министарства здравља, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Републичког фонда за здравствено осигурање, групације веледрогерија Привредне коморе Србије, Фармацеутске коморе, као и представници блокираних установа и сви су се сагласили да проблем захтева хитно решавање и помоћ Министарства финансија и Владе у целини.

„Уколико се хитно не интервенише, број блокираних и презадужених установа ће расти те ће и пружање здравствене заштите грађанима и здравље друштва у целини бити под великим знаком питања“, закључено је на састанку.

Представници групације веледрогерија изнели су податак да је дуг здравствених установа према чланицама групације тренутно око 100 милиона евра, с тенденцијом раста. Државни секретар у Министарству здравља Берислав Векић оценио је да је велики део проблема наслеђен и као пример навео болницу у Бору где је међу запосленима „затекао“ 47 возача.

Он је рекао да да Министарство здравља ради на решењима која ће допринети да систем функционише на бољим основама кроз увођење система дијагностички сродних група, питање кадрова и слично.

Помоћница министра здравља Мирјана Ћирић рекла је да су новим законским решењима предвиђене промене које би требало да реше конфузију и неусаглашености које сада оптерећују систем.

На састанку је представљена детаљна анализа коју је направила КЗУС и из које се види да су најчешћи узроци блокада они у вези са неповољним начином уговарања са Републичким фондом за здравствено осигурање (РФЗ0), односно непризнавање фактурисаних услуга.

Светлана Тадин из РФЗО рекла је да Фонд располаже ограниченим средствима и да се труди да их распореди на најбољи могући начин и позвала представнике здравствених установа да током целе године прате своје стање, пријављују како где им средства недостају тако и где имају вишак како би на време могло да се реагује и правилно прерасподеле средства којима Фонд располаже.

Радна група Коморе предложила је да се све што је фактурисано Фонду а није оспорено призна, али и друге мере које предвиђају решавање проблема. На станку је речено да у Дому здравља Ћуприја запосленима нису оверене здравствене књижице због насталих проблема.

Бета

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Васељенска ТВ)

Домови здравља у милионским дуговима

Београд – Укупно 20 здравствених установа у Србији је у блокади, док ...

(Фото: Thinkstock)

Срби пронашли „рај“ за куповину: Враћају и 200 ЕУР

Београд – Држављани Србије често одлазе у Мађарску у куповину јер су ...