(Фото: Fly from Niš - Blogspot)
(Фото: Fly from Niš - Blogspot)

Држава преузела управљање нишким аеродромом: Детаљи уговора и даље непознати

Ниш – Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и градоначелник Ниша Дарко Булатовић потписали су данас уговор о бесплатном преносу оснивачких права нишког аеродрома „Константин Велики“ са града на државу, чиме је држава преузела управљање аеродромом.

Више од десет хиљада грађана на протесту “Не дамо нишки аеродром“

„Аеродром Ниш од стратешког је значаја за Србију, као алтернативни аеродром београдском, и резервни центар контроле летења из система СМАТСА, захваљујући новом торњу контроле лета који ћемо изградити у Нишу. Преносом управљања на Владу Србије, биће омогућено нормално функционисање нишког аеродрома и обезбеђена средства за инвестиције које ће омогућити даљи развој овог аеродрома, како би и у будућности био један од водећих у овом делу региона“- рекла је Михајловић приликом потписивања, а преноси сајт Министарства.

Михајловић је још казала да је Влада Србије одлуку о преносу оснивачких права са јавног предузећа “Аеродром Ниш” на Републику Србију донела „након вишегодишњих молби Града Ниша и менаџмента аеродрома да помогне даљи рад и развој нишког аеродрома, с обзиром на то да Град Ниш, као власник аеродрома, не располаже неопходним финансијским средствима“.

Михајловић и Булатовић нису саопштили детаље овог уговора, па ни део о обавезама Републике након преузимања оснивачких права према Граду и Аеродрому, што су захтевали је део јавности, нишка опозиција и део медија. Према доступним информацијама, не постоји ниједан документ у којем се прецизно дефинишу обавезе Републике према Аеродрому, посебно не оне у погледу инвестирања, као ни њене обавезе према Граду, нарочито не оне о потенцијалном преузимању градског дуга за „аеродромско“ земљиште које му је Министарство одбране уступило у власништво 2009. године.

У Закључку Владе, донетом у марту ове године, а којим је „препоручено“ бесплатно уступање нишког аеродрома држави, наведено је да су обавезе будућег републичког „аеродромског оператера“- чије се име не наводи, у погледу преузимања дела или целокупног операторског пословања „евентуалне“. У њему се додаје да је и преузимање обавеза Града Ниша које проистичу из његовог уговора са Министарством одбране везаног за замељиште само „евентуално“.

Републички званичници су до сада давали искључиво усмена обећања о улагањима и другим обавезама Републике према Аеродрому и Граду. Градоначелник Булатовић ни на седници Скупштине града, одржаној 22. јуна, на којој је донета одлука о бесплатном преносу оснивачких права аеродрома на Републику, није конкретно одговорио на питања опозиционих одборника да ли постоје било какве писане гаранције ће Република прихватити досадашње обавезе Аеродрома и Града.

На препоруку Владе Србије, Градско веће Ниша је 30. марта усвојило одлуку да се држави бесплатно уступе оснивачка права, комплетна имовина, сертификати и лиценце Нишког аеродрома, који у последње три године бележи значајну пословну експанзију и повећање броја путника. Одмах после усвајања такве одлуке започели су грађански протести у организацији неформалне Иницијативе „Не дамо нишки аеродром“, на којима је изражена сумња да држава жели да преузме управљачку контролу над нишким аеродром како би наредних година ограничила број његових путника у корист концесионара Београдског аеродрома, француске компаније Ванси ерпорт. Председник Србије Александар Вучић, министарка Михајловић и њен помоћник Зоран Илић директно или индиректно потврдили су да концесиони уговор предвиђа ту врсту ограничења.

Директор нишког аеродрома поднео неопозиву оставку

Одмах након саопштења Министарства о потписивању уговора, директор нишког аеродрома Владица Ђурђановић обавестио је медије да подноси неопозиву оставку на ту функцију јер, како је навео, „не жели да учествује у ономе што следи“.

Ђурђановић у тексту оставке оцењује да ће „веома брзо у потпуности бити промењен досадашњи модел пословања и враћен десет година уназад“ иако је потпуно у складу са најновијим трендовима у ваздухопловној индустрији и „дао је вансеријске резултате“.

„Мишљења сам да је потпуно ирационално да предузеће које је после 30 година постојања једва стало на ноге напушта доказано успешни модел и прелази на државне субвенције“- наводи у оставци Ђурђановић, чију је смену, иначе, Градско веће Ниша предложило пре два месеца, али Скупштина града о њој још није расправљала.

Понављање претходно оспораваних података

У јучерашњем саопштењу, министарка Михајловић понавља се да је Република Србија у претходне четири године, како се наводи, помогла нишки аеродром са укупно 9,8 милиона евра, од чега је 3,6 милиона евра помоћ у новцу и опреми коју је Аеродром „Константин Велики“ добио од ваздухопловних предузећа и институција у власништву државе.

Годишњи финансијски извештаји Нишког аеродрома, које су анализирали стручњаци Иницијативе „Не дамо нишки аеродром“, као и саговорници Данаса који располажу подацима о улагању у „Константина Великог“, тврде да држава 2014, 2015, 2016. и 2017, као и првом кварталу ове године, није субвенционисала аеродром „Константин Велики“ ни са једним динаром, а посебно не са 3,6 милиона евра у новцу и опреми.

Од 2014. до данас у аеродромским документима не постоји државно улагање у новцу, већ само у опреми, и то од стране Београдског аеродрома, у укупном износу од око шест милиона динара. Према њиховим речима, недопустиво је да Министарство саобраћаја у „улагања државе“ у нишки аеродром убраја инвестиције СМАТСА, која је независна и финансира се од авио компанија које јој плаћају трошкове прелета, као и трошкове граничне полиције и царине које постоје на граничном прелазу на аеродому.

З,Миладиновић/Данас

 

један коментар

  1. Ја се понадао да ће Аеродром да не кажем радари да припадну Америма. Ало који аеродром, битни су радари и радарска контрола због Бондстила. Аеродром је непрофитабилоан. Ова одлука иде у прилог Русима.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Profimedia)

Закон о финансијској подршци породици с децом штити државу а не породице

Београд – Закон о финансијској подршци породици с децом, чија примена је ...

Зорана Михајловић (Фото: Блиц)

Министарство саобраћаја: Зорана Михајловић хитно позвана на састанак са Вучићем, обилазак градилишта отказан

Београд-Догађај на којем је требало да присуствује министарка Зорана Михајловић отказан је ...