(фото:Восток.рс)

Ер Србија изнајмљен авион са посадом од Етихада плаћала 1, 3 милиона долара месечно, што је вишеструко скупље од дугорочног изнајмљивања авиона без посаде

Београд – Како су изгледали послови тада државне компаније ЈАТ са стратешким партнером из УАЕ Етихадом у процесу формирања Ер Србије између осталог показује и уговор о изнајмљивању авиона из друге половине 2013 године. Наиме у том периоду, ЈАТ је од Етихада изнајмио два авиона. Уговор до којег је дошао Инсајдер, показује да је један авион плаћан чак 1, 3 милиона долара месечно.

 

Упозорење! Арапски Етихад банкротирао у Европи – ускоро се гаси и Ер Србија!

 

Ради се о само једном од послова који су током 2013. године водили кадрови које је изабрао Етихад. Тада  је формиран бренд Ер Србије, изнајмљени авиони, обучавани пилоти и кабинско особље. Све ове трошкове преузела је, оквирним Уговором о трансакцији, држава Србија. Тај уговор објављен је на сајту Владе Србије.

Према истраживању Инсајдера , у августу 2013.године, када је потписан Оквирни уговор о трансакцији, Етихад се обавезао да ће дати позајмицу од 40 милиона долара, коју ће претворити у власнитво од 49 одсто  када се заврши процес реструктурирања компаније и формирање Ер Србије.

Иако је држава била стопостотни власник компаније чак до марта 2014, компанију су водили Етихадови кадрови. Поједине уговоре, у овом прелазном периоду директор ЈАТ Дане Кондић, који је на функцију дошао као предлог Етихада, потписивао је са централом фирме у Абу Дабију.

Тако је 21. октобра  2013. потписан уговор о закупу првог од два авиона узета краткорочно, са посадом, и то од Етихада. Уговор су потписали Кевин Најт директор стратегије и планирања Етихад групе и Дане Кондић, тада још директор компаније која још носи име ЈАТ.

Стратегија Етихадових кадрова била је да се по сваку цену узми ербас авиони иако тада ЈАТ није имао чак ни пилоте који су били спремни да управљају овим типом летилице.

Због тога се склапа уговор о изнајмљивању авиона са посадом, што је по правилу вишеструко скупље од дугорочног изнајмљивања авиона без посаде.

Према подацима из уговора, ЈАТ је тада изнајмио авион који је био је стар 14 година, а претходно је летео је за јужноамеричку нискобуџетну компанију Воларис.

Како се наводи у уговору у октобру га је најпре дугорочно изнајмио Етихад од власника, односно како је у уговору наведено – фонда „ЈЕТ-И 1140 оwнер статуторy труст“ регистрованог у Солт Лејк Ситију у америчкој држави Јута.

Истог месеца Етихад изнајмљује овај авион Ер Србији по фиксној цени од 3,137 долара по сату летења, при чему је уговорено да се за авион плати 415 сати летења на месечном новоу без обзира да ли он летео мање или не.

Саговорници Инсајдера, међу којима је бивши извршни директор саобраћај ЈАТ-а и дугогодишњи пилот Велибор Славуј, наводе да се овакви уговори углавном склапају на 250 сати летења, јер је готово немогуће летети 400 сати једним авионом месец дана.

Када је у питању овај уговор у цену од 3,137 долара по сату летења улази и тросак одрзавања и то у износу од 2,056 долара по сату. Уговором се Аир Србија обавезала да ће авион летети 415 сати месечно, па ће тако месечно Етихаду плаћати 1,3 милиона долара.

Велибор Славуј који има велико  искуство са пословима изнајмљивања авиона каже да је невероватан податак да се одрзавање плаћа око 2000 долара по сату.

“Ви користећи тај авион по сату летења морате да одвојите једну количину пара која се зове резерва за одржавање и која ће се употребити кад се тај авион буде враћао технички у стање које је захтевано. За тај тип авиона тај meintenance reserveсе не креће више од 600 долара, 700 долара” објашњава Славуј.

Овај авион коштао је државну компанију 1,3 милиона долара месечно. Према уговору авион је  почео да лети за Ер Србију  25. октобра, а уговор је важио до краја јуна 2014.године.  За осам месеци летења овај авион плаћен је 10, 4 милиона долара.

 

 

Инсајдер

један коментар

 1. „PINOKIO JE“PAMETAN“NA USTASU SESELJA“-SESELJA…!!!

  -DA LJUBE“UDBU“,INACE BI PASLI TRAVU KOLIKO SU PAMETNI…!!!
  -Posle“UDBE“,isli su iz ruke u ruku kao“KURVE-PROSTITUKE“,A SAD
  ODRADJUJU“KRVAVE FUNTE-DOLARE ZA KOJE SU SE PRODALI“.

  -DOKLE CE DA BUDU LEPE I PRIJATNE“TERAZIJE…???

  -PA DOTLE,DOK IH NE ISPOGANE“VESANJE…DRUGOSRBIJANACA-IZDAJNIKA“…!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Предраг Вујовић:Влада Србије требало би да тужи Етихад због губитака Ер Србије

Београд – Некадашњи директор ЈАТ ервејза Предраг Вујовић изјавио је у Новом ...

(Фото: АП)

Скандал: ЕР Србија карте наплаћује скупље људима из Србије него странцима!

Београд – Не прође много времена, најчешће је реч о тек месец ...