Гориво (Фото: Новости)
Гориво (Фото: Новости)

Ево како је дошло до оволиких акциза на гориво – кључна одлука донесена је пре 3 године

Пре три године, гласно се говорило да акцизе на гориво морају да расту, данас да морају да буду смањене. За то време, заборавило се зашто су уопште и повећане. Сад само знамо да нам је цена горива порасла, а да дизел плаћамо јефтиније једно од Албанаца у целом региону.

 

Колико ће још поскупети гориво у Србији?

 

Раст акциза је, за оне са слабијим памћењем, 2016. године, био кључни аргумент власти да може да повећа плате у јавном сектору и пензије.

Из дана у дан гориво поскупљује, тако смо дошли до цене за литар бензина од 95 октана 155,90 динара по литру, евродизела 165, док неки квалитетније врсте горива коштају и 170,4 динара. Од тога, скоро половина за дажбине (80,28 – 83,45 динара по литри). Највише на акцизе 54,94 – 56,50 динара. У петак су у 17 часова возачи блокирали путеве широм Србије, као и мостове у Београду и кључне раскрснице, незадовољни ценом горива.

А ево како је све почело…

Прича о повећању акциза на гориво, чула се средином новембра 2015. након окончања треће ревизије аранжмана са Међународним монетарним фондом. Тада је шеф мисије ММФ-а Џејмс Руф изјавио да ће најављено повећање зарада у јавном сектору и пензија делимично бити финансирано повећањем акциза на гориво.

„Ово је добро време да се повећају акцизе на гориво с обзиром на велики пад цена горива“ – рекао је тада Руф на конференцији за новинаре у згради Владе Србије.

Руф је додао да повећање зарада у јавном сектору мора да буде одређено рационализацијом у том сектору како би он постао ефикасан.

„Око чега нема дилема је да је потреба за додатним корекцијама акциза у функцији повећања пензија и плата у делу јавног сектора“ – истакао је тада и министар енергетике Александар Антић.

Раст акциза, па повећање пензија и плата у јавном сектору

Уследила је 2016. и најављено повећање плата у јавном сектору и пензија. Учитељи и наставници од првог јануара 2016. године добили су повишице од четири посто, а запослени у високом образовању – два одсто, док три одсто запослени у здравству и социјалним установама. Пензионерима је уследило линеарно повећање од 1,25 одсто.

После узлета цена нафта почела да пада

Средином новембра 2015. први пут се чуло да о акцизе на гориво морају да расту. Данас, три године после, министар финансија Синиша Мали изјавио је пред нови долазак мисије ММФ, да се „размишља о смањењу неких пореза, доприноса, парафискланих намета, који тренутно постоје у привреди Србије, а можда и акциза о којима се прича ових дана“.

Уколико жели власт то и може да учини, да смањењем овог намета да утиче на појефтињење горива. Да овај потез није непознаница показује пример из 2012. када је Влада смањењем акциза на шест месеци допринела смањењу цене горива, чиме је у првом реду спречен већи поремећај у оним секторима привреде на које цена горива значајније утиче. Наравно, све ће бити јасно након ребаланса буџета који се очекује у летњим месецима.

Од висине акциза битније да ли се ефикасно користе

Професор Економског факултета Љубодраг Савић истиче за „Блиц“ да када је реч о акцизама, два су угла посматрања.

„Први је угао грађанина, који по природи ствари жели да су му намети што нижи, а други да уколико хоћемо да имамо оно што нам следује добре путеве, ефикасну државу, редовне пензије и плате, а то плаћамо кроз цену и ПДВ-а и акцизе, онда није толико важно колике су већ да ли се ефикасно користе. Исто тако је битно и да ли су акцизе приближне онима у европским земљама и окружењу“ – истиче проф. др Савић.

Тренутно су наше јавне финансије на клацкалици. Оне јесу саниране, указује наш саговорник, али нису постављене на стабилне основе, зато се мора добро размислити пре потеза о измени дажбина.

„Да ли ћемо смањити стопе акциза а онда ући у буџетски дефицит, који ћемо потом покривати кроз емисију хартија од вредности или задуживањен у свету, или бити разумнији и добро прерачунати да ли у овом трентуку је то потребно или би био изнуђен политички потез, остаје на вољи министарства финансија“ – закључује проф. Љубодраг Савић.

 

 

Блиц

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Принтскрипт)

У последњих 5 година из Србије се иселило пола милиона људи а земља је задужена са још 10 милијарди евра

Београд – Александар Вучић обмањује јавност о задужености земље. Резултат његове власти ...

Кајл Скот (Фото: Јутјуб / Б92)

Скот нешто мути са шиптарима: Отишао у Приштину да би чуо „мишљење косовских званичника“

Београд-Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот одржаће у Приштини неколико састанака са ...