Жарко Галетин (Фото: Топ Србија)
Жарко Галетин (Фото: Топ Србија)

Храна у Србији ће да буде прескупа

Жарко Галетин (Фото: Топ Србија)

Жарко Галетин (Фото: Топ Србија)

Београд – Директор Продуктне берзе у Новом Саду Жарко Галетин изјавио је данас да ће због суше и високих температура овогодишњи приноси пољопривредних култура бити ниски, што ће као последицу имати високе цене хране.

„Већ сада могу да тврдим да ћемо ову годину запамтити као годину скупе хране. То базирам на чињеници да ће све сировине из примарне пољопривредне производње имати изузетно високе цене“, рекао је Галетин за агенцију Бета.

Према његовим речима, због побачаја приноса основних сировина за производњу хране, не само код нас, него и у целом свету, већ сада су на берзама достигнути највећи ценовни „пикови“ када је реч о периоду од 10 до 20 година уназад.

Галетин је рекао да је један рекорд на Продуктној берзи већ оборен, јер је цена соје достигла највиши ниво у Србији у историји праћења цена те уљарице, пошто је прошле недеље коштала 71 динар за килограм, а слична ситуација је на светским берзама.

„Раст цена најважнијих сировина из сектора производње неминовно ће довести до тога да ће цене тих роба бити изузетно високе и на међународним и на нашем тржишту. Међутим, Србија има ту предност што има такав природни ресурс и производни капацитет да може да задовољи своје потребе“, рекао је Галетин.

Директор Продуктне берзе је упозорио да принцип самодовољности може да буде донекле угрожен затварањем биланса у производњи кукуруза, који је од очекивања да ћемо имати рекордну производњу и извоз дошао до тога да размишљамо да ли ће га бити довољно за потребе Србије.

„Када се суочавамо са проблемима тог типа, наравно да се суочавамо и са питањем како сачувати домаће билансе. Има много начина како би држава могла да реагује на то, од ограничења извоза до потпуне забране“, рекао је Галетин.

Упозорио је да је Србија потписница многих међународних уговора и да је пред вратима уласка у Светску трговинску организацију, па би забрана извоза наишла на отпор и била би у супротностима са обавезама Србије.

„Као крајња мера, та могућнот се не искључује. У сваком случају, треба урадити што прецизније процене око приноса, пре свега кукуруза и соје, и онда направити политику која неће угрозити наш извоз, јер је јако тешко освојити међународно тржиште“, предложио је Галетин.

Као добар пример он је навео тржиште кукуруза, где је међународна конкуренција изузетно озбиљна, али се Србија и поред тога изборила да буде међу првих десет извозника у свету и према његовој оцени „велика би штета била да та тржишта тако лако изгубимо“.

„Ми ћемо свакако имати проблем недостатка робе и зато сада треба бити мудар, најпре проценити које ћемо количине имати када се усев скине и након тога донети мудру политику како бисмо задржали извозна подручја, а у исто време заштитили домаће билансе“, рекао је Галетин.

6 коментара

 1. Krajnje je vreme da sve ima svoju pravu cenu!!??
  Jedne patike za tinejdžera u BGD koštaju skoro tonu krompira!!!!!

 2. атанасије

  Већ сада могу да тврдим да ћемо ову годину запамтити као годину скупе хране.

  Досад је било џаба.

  Боље да је реко годину глади.

 3. ARGENTUMCHLORIKUM

  Nista da se strpimo ,svi po jednu torbicu i kupujmo jeftinije u Madjarskoj i okolnim zemljama…

 4. Ionako nam je nacija gojazna…Ne,bice kao i do sada samo sto cemo jesti smece od hrane…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*